Minister Van Ark heeft Kamer niet correct geïnformeerd: Sywert van Lienden kreeg gigantische voorkeursbehandeling

De mondkapjesdeal zonder winstoogmerk, waar Sywert van Lienden toch behoorlijk dik aan heeft weten te verdienen, blijkt tot stand te zijn gekomen doordat het ministerie van Volksgezondheid hem een enorme voorkeursbehandeling heeft gegeven. Diverse kritische geluiden binnen de overheid zijn structureel genegeerd door het ministerie. Dat meldt Follow The Money.

Sinds is gebleken dat Van Lienden miljoenen euro’s heeft verdiend aan de mondkapjesdeal, is het eigenlijk alleen maar over hem gegaan. Hij werd de zondebok en dat is ook deels terecht, maar dat is niet het hele verhaal.

Het ministerie van Volksgezondheid is namelijk de andere boosdoener en die is tot voor kort redelijk buiten schot gebleven. Zelfs na een debat in de Tweede Kamer met minister Tamara van Ark van Medische Zorg leek er nog niet veel aan de hand. Maar nu blijkt dat zij de Kamer gewoonweg verkeerd heeft geïnformeerd!

De inkooporganisatie van de overheid, het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), heeft namelijk meermaals kritiek geuit op het zakelijke voorstel van Van Lienden. De mondkapjesdeal was namelijk niet nodig, te duur, en er waren betrouwbaardere partners in beeld met meer ervaring en lagere prijzen. Het ministerie heeft dat telkens genegeerd. Minister van Ark vertelde aan de Tweede Kamer dat het aanbod wél voldeed aan de criteria van prijs, kwaliteit en leveringszekerheid.

“Er was geen enkele urgentie voor de bestelling: er waren meer dan genoeg voor mondkapjes voor het gehele jaar, ook bij mogelijke nieuwe coronagolven. ‘Wij hebben het afgewezen op de hoeveelheid,’ zegt een direct betrokkene. Er was dan ook geen haast bij de levering: die arriveerde maanden later met zeevracht”, aldus ingewijden van het LCH.

Daar komt ook nog eens bij dat de bestelling van 40 miljoen mondkapjes door het ministerie volledig vooraf werd gefinancierd. Er was dus praktisch géén risico voor Van Lienden. Iets wat het ministerie volgens een betrokkene normaal gesproken nooit doet.

Ook blijkt Van Lienden vrij makkelijk toegang te hebben gehad tot het consortium en het ministerie, terwijl de meeste andere (ervaren en betrouwbare) aanbieders dat niet zo makkelijk voor elkaar kregen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Alles wijst erop dat Van Lienden door het ministerie voor is getrokken en dat er vanuit het ministerie op roekeloze wijze is besloten om flink veel geld uit te geven aan één van de slechtere opties die men op dat moment had. Dat Van Lienden daar van heeft kunnen profiteren is kwalijk, maar het ministerie heeft hem die mogelijkheid gegeven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Edjan

  Corruptie.

  1. nexit nu aub

   Ach je verwacht het niet van het partijkartel toch ?

 2. jhak

  Goh, wie had dat nou gedacht, vriendjes politiek tot in de finesse.
  Ik neem aan dat ze de eer aan zichzelf gaat houden.

 3. Cootje

  Corruptie .? Het is een Old boys netwerk waar Orban het schaamrood op zijn kaken van krijgt , maar de morele Mongolen houden er liever van met het vingertje te wijzen. Zijlstra’s krijgt zijn granuliet via zijn old boys netwerk gestort. Van lienden heeft zijn vriendenkring uitermate goed gebruikt ,respect voor geweldige koopmansgeest , als het c.u t je warm is , maakt het negen van de tien keer niet uit wat je er in douwt , het ligt met al zijn organen gewillig te wachten welke l.u…l er langs komt ,van de lienden heeft het ijzer gesmeed toen het gloeiend heet was , en de Mongolen trapte er in met hun broek op hun enkels

  1. Emma Louise

   U bent een liefhebber van beeldende taal, nietwaar?

   1. nexit nu aub

    De strönt vlëk is liefhebber van inhoudsloze one liners.

   2. AS210854

    Ach , de waarheid komt altijd hard aan bij de linkse kliek 🤣😂😴😂

 4. Human Beast

  Nou, E.T kom er maar in, zak lucht.

  1. Emile Takma

   Wat wil je weten, Beast?

   1. CZ

    Aldus Max Noppen Van Velenamen.

 5. Duckday

  Vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen.Hoe kan dit dat de staatssecretaris (VVD) gewoon glashard dit onkende Denk dat het meeste wat in de politiek zit niet meer te vrtrouwen zijn.Er is gewoon geen enkele contolle die zulke misstanden gewoon naar buiten zal brengen en die ook niet aan geheimhouding gebonden zijn. Nu kan iedere minister staatssecretaris en ga zo maar door er zelf wijzer van kan worden.Dit is toch van der zotte. CORRUPTIE direct via de rechter en direct onslag zonder de riante utkeringen

  1. wijsneus

   Als dit soort zaken bij de rechter komt, dan krijgt de aangeklaagde uiteindelijk gelijk en schadevergoeding.

   De rechterlijke macht is ook al corrupt.

  2. Niet L niet R

   Wij zijn een bananenrepubliek geworden, het lachertje van de EU

 6. wijsneus

  Het parijkartel, de baantjes carrousel, de firma, list, leugen, oplichting en bedrog.

  Alle bedrog en oplichting van VVD, CDA, D66 en “fake oppositie”, daar wordt niet meer over gepraat, en ze proberen dit in de schoenen te schuiven van 1 zakkenvuller.

  Alle weldenkende en kritische mensen konden al lang op hun vingers natellen dat het een corrupte bananenrepubliek vriendjespolitiek betreft dat hier speelt.

  Nederland is door en door verrot, de nieuwe normen en waarden;

  “List, leugen, oplichting en bedrog”

  1. Emile Takma

   Het moet niet gekker worden, wijsneus!

   😎

  2. Niet L niet R

   Zij hebben allemaal die het kabinet hebben gesteund, zwaar boter op hun hoofd, het stikt in politiek Den Haag

 7. wijsneus

  Een voorbeeld;

  Woutertje Bos had een baantje nodig,
  alsmede een groep handlangers/vriendjes van het systeem;

  We richten INVEST-NL op;

  Woutertje Bos en 93 andere zakkenvullers kunnen hun dag vullen met prive zaken en en gaatje roeren in een kopje koffie, terwijl ze “keihard werken” om een tien-tal aanvragen te beoordelen die ze per jaar binnenkrijgen.

  En het klootjesvolk blijft het maar slikken.

 8. yellow thread street

  Sywert for President.
  Het is bekend dat overheidsinstanties gewaardeerde klanten zijn waar financieel flink aan te verdienen is.
  Smeergeld is tevens een goed hulpmiddel.
  Wie zijn er nog meer beter van geworden, het zal niet alleen deze zaak zijn.
  Ik wist het wel, stel Sywert in gebreke wegens het leveren van goederen van inferieure goederen, eis al het geld terug, en stuur de mondkapjes retour aan zijn huisadres.

 9. Niet L niet R

  Wat stinkt toch alles in en om Politiek Den Haag
  Alles onder verantwoording van een gesjeesde schoolmeester, zonder enige opleiding of kennis van management!
  Wat komt er de komende tijd nog meer naar boven?

 10. 56RdK

  Tja, een VVD’er (Van Ark) die over de centen gaat en een volstrekt ijdele onbenul (De Jong) over de zorg. Integriteit dus ver te zoeken, om het over de rest maar niet te hebben.

 11. 56RdK

  @Wijsneus: driemaal raak! Chapeau!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.