Ongeloofwaardige Wopke Hoekstra pretendeert teleurgesteld te zijn dat Omtzigt opstapt

CDA-fractieleider Wopke Hoekstra en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij hebben een verklaring doen uitgaan waarin ze pretenderen heel teleurgesteld te zijn dat Pieter Omtzigt zijn partijlidmaatschap heeft opgezegd.

Critici zijn ervan overtuigd dat de memo van Omtzigt, die puur bedoeld was voor intern gebruik, bewust gelekt is met het doel hem ervan te overtuigen de eer aan zichzelf te houden. Op sociale media gaan er ook geluiden op dat de aanvallen van prominente VVD’ers van vandaag – Henk Kamp is een voorbeeld – ook dit doel dienden. Een cynicus vermoedt zelfs dat dit mogelijk gecoördineerd is met de CDA-top zodat Hoekstra publiekelijk schone handen houdt. Maar ja, dat zijn vermoedens, geen bewezen feiten.

Hoe dan ook, hier de tekst van de verklaring:

Beste CDA-er,

Wij zijn ontzettend teleurgesteld en geschrokken dat Pieter Omtzigt besloten heeft het CDA te verlaten. We kunnen niet anders dan zijn besluit respecteren maar hadden op een andere uitkomst gehoopt.

We hebben Pieter de ruimte gegeven rust te nemen en veel gesprekken gevoerd over wat hij daarbij nodig had. We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen.

Het is zeer beschadigend dat de notitie van Pieter die voor de commissie Spies was bedoeld op straat is komen te liggen. Wij hadden graag met hem vanuit onze gemeenschappelijke christen democratische overtuigingen de inhoudelijke discussies willen oppakken. Omzien naar elkaar, een betrouwbare en dienstbare overheid. Een eerlijke en sterke economie en een veilige samenleving zonder daarbij de rekening door te schuiven naar de volgende generaties.

Wij hadden gehoopt samen met Pieter hier verder aan te bouwen, om Nederland mooier en beter te maken. Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen. We bedanken Pieter voor zijn jarenlange tomeloze inzet als volksvertegenwoordiger namens het CDA.

Wij wensen Pieter een spoedig herstel. En wensen hem en zijn familie het allerbeste en hopen dat hij de rust kan krijgen die hij nodig heeft.

Met vriendelijke groet,

Wopke Hoekstra
Partijleider

Marnix van Rij
Interim-partijvoorzitter

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Gebande K0K

  Doet mij denken aan het getuigschrift, wat medewerkers, die meer tegenwerkers waren, meekregen na een ontslag met wederzijds goedvinden.

 2. Telos

  Wopke zat gewoon aan tafel tijdens de WEF-conferentie van januari 2020. Daar heb je dus geen moer aan; functie onbetrouwbaar.

 3. Harry Haller

  Het CDA is een partij zonder identiteit, zonder kwaliteit en zonder ministeriabele personen. Carla Schouten is een lichtgewicht die alles fout deed. Wobke Hoekstra en Hugo van de Schoenen zijn van hetzelfde soort helium gemaakt en stijgen door gebrek aan massa omhoog. En die oude incontinente trut op Defensie liet ook alles waaien en lopen.

  Het CDA is nu in feite al weggevaagd en uitgegomd. Dit komen ze niet meer te boven. Vier, vijf zetels, kleiner dan de PvdD is alles wat dit dinosauriers-tuig-van-de-richel nog rest.

  Tijd om de champagne open te trekken!

 4. Beukman

  “De beweging Omtzigt zal als een phoenix herrijzen”?
  En wie mag die beweging dan wel gaan leiden?

  1. Harry Haller

   Beukman wint de Award voor de meest onbenullige vraag van 2021.

 5. Emile Takma

  Dat het memo bewust door de partijtop van het CDA gelekt zou zijn is in strijd met elke politieke logica. De inhoud van het memo is zeer schadelijk voor het CDA.
  Voor de autist Omtzigt was die logica er wel en het is dus waarschijnlijker dat hij het zelf deed.

  1. Beukman

   De enige kandidaten om het te lekken zijn de leden van de commissie-Spies (wie zijn dat eigenlijk) en Omtzigt zelf.
   Heeft de man vrienden in die commissie? Dan zou dat nog een mogelijkheid zijn.

   1. nexit nu aub

    speculaties van bukhol gelieve met wat zout te nemen.

    de tról zijn glazen bol is al maanden stuk !

  2. Harry Haller

   Takkema, de top van het CDA wilde ten koste van alles en op de kortst mogelijke termijn van Omtzigt af. Het memo betekende ‘de beuk er in’ en was de meest effectieve splijtzwam.

   1. Emile Takma

    Het stomste wat ze dan had kunnen doen is dit memo te laten uitlekken, Haller, ik las het memo en dat is verwoestend voor het CDA en beschadigt een aantal topfiguren in die partij.

    Ik sluit lekken door de partijtop om die reden uit.

    1. Harry Haller

     Ik heb het memo ook gelezen Takma, van A tot Z. De CDA-top is wanhopig en neemt wanhopige besluiten – als Omtzigt maar opsodemietert en de rust weerkeert. Ze moesten van hem af, hoe dan ook. Heb je de analyse van het CDA in de Volkskrant gelezen?

     Een kat in het nauw maakt rare sprongen.

   2. EvertB

    Ik acht de kans ook veel groter dat het lekken uit de hoek van de top van het CDA komt. We hebben het dan niet alleen over direct betrokkenen maar ook over de inner circle en aangetrouwde christelijke “vertrouwelingen”.

    Het tijdstip om te breken is voor Omtzigt zeer ongunstig. Hij neemt slechts één luttele zetel mee waar hij er via voorkeursstemmen ‘recht’ heeft op ongeveer vijf. Een breekmoment van een half jaar tot één jaar voor de TK-verkiezingen is juist zeer gunstig.

 6. Klaus Schwab

  Foutje Harry Haller. Carola Schouten is van die andere kleinere christelijke partij en heeft niets, maar dan ook niets met het CDA te maken.

  1. Harry Haller

   Je hebt gelijk Klaus. Carola is dat emotionele meisje van CU-gggristenhuize.

   Al die kannibalistische (‘eet mijn vlees, drink mijn bloed’) kruisaanbidders lijken door die muisgrauwe koppen en in hun handelen ook zo verdomd veel op elkaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.