Peiling Maurice de Hond: CDA stort helemaal in elkaar, houdt nog maar acht (8!) zetels over

Volgens de nieuwste peiling van Maurice de Hond is het CDA nóg verder in elkaar aan het storten. Als er vandaag verkiezingen waren dan zou de partij genoegen moeten nemen met acht (8!) magere zetels. En het meest interessante? De peiling werd deels gedaan voor Pieter Omtzigt uit de partij stapte en deels erna. De uitslag was in beide delen hetzelfde. De kiezer zag het dus al aankomen en keerde het CDA de rug al toe voor Omtzigt dat zelf officieel deed.

Bij het CDA wilden ze ongetwijfeld af van Pieter Omtzigt – hoewel ze publiekelijk heel hypocriet doen alsof dat echt niet zo is – zodat de partij snel kan doorgaan met formeren. Wopke Hoekstra wil immers ten koste van alles deelnemen aan de nieuwe regeringscoalitie, maar Omtzigt stelde zich intern kritisch op. Die moest dus weggeduwd worden. Nou, dat is gelukt. Gisteren gooide Omtzigt de handdoek in de ring.

Natuurlijk keken we daarom allemaal uit naar de nieuwste peiling van Maurice de Hond, om te kijken of deze saga van invloed zou zijn op het zeteltal dat het CDA zou halen als er nu nieuwe verkiezingen waren. Welnu, het antwoord is binnen: het CDA is nóg verder in elkaar gestort. Sterker, er is eigenlijk helemaal niets meer van over. De oude machtspartij, die onder Balkenende nog meer dan 40 (!) zetels bezette in de Tweede Kamer zou er nu slechts acht (8!) krijgen als er vandaag verkiezingen waren.

Het is een historisch laag peilresultaat voor de nepchristendemocraten. En als dit ooit een verkiezingsuitslag wordt dan is de partij natuurlijk op een haar na dood.

Opvallend is dat de steun voor het CDA al gedaald was van de 11 virtuele zetels vorige week naar de magere 8 van deze week voordat Pieter Omtzigt uit de partij stapte – maar natuurlijk niet voordat het bekende en onderhand controversiële memo van zijn hand naar de media was gelekt. Pro-Omtzigt kiezers hadden toen dus al de conclusie getrokken dat hij niet behouden kon worden voor de partij en waren vanaf dat moment bereid om met hun voeten te stemmen.

Kortom: het CDA wordt op bijzonder kundige wijze gesloopt door kartelpoppetjes Wopke Hoekstra en Marnix van Rij. Niemand kan die partij zo goed van alle mogelijke draagvlak ontdoen als deze twee Rutte-vrienden. Want vergis je niet, de reden dat dit document gelekt is, is natuurlijk dat de CDA-top Omtzigt het laatste duwtje wilde geven zodat er nu snel doorgeformeerd kan worden. Omtzigt lag intern een beetje dwars. Daar wilden ze iets aan doen.

Nou, dat is ze gelukt. Gefeliciteerd hoor, heren, jullie hebben Omtzigt eruit gewerkt én je eigen partij gedecimeerd! Well done!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Edjan

  Goed zo. En natuurlijk geldt dit voor meer partijen dan het CDA alleen: het gaat ze puur en alleen nog maar om de macht (en om de poen).
  Idealen en principes hebben deze partijen al lang niet meer. Integriteit hebben ze alleen nog maar in naam. Het zijn baantjescarrousels en verdienmodellen geworden.
  Fijn dat dat nu voor éen partij duidelijk is geworden. Fijn dat het publiek dat eindelijk een keer niet pikt.
  Mogen de andere partijen die zo zijn, snel volgen. Weg met die machtsgeile troep.

 2. Monty

  En op hoeveel zetels kunnen Haga en Omzigt rekenen.
  Jammer dat die niet meegerekend zijn.

  1. september

   Dat doet die Maurice de Haan elke week niet en hopelijk gaat hij dat eens doen.

  2. september

   M.de Haan heeft vandaag Omzigt toch meegerekend 27 zetels,zie het nieuwe artikel elders hier

 3. Monty

  ”jullie hebben Omtzigt eruit gewerkt en je eigen partij gedecimeerd”

  Rechts Nederland zal hier overduidelijk van profiteren. Gefeliciteerd

 4. Gebande K0K

  Door bewust de groep Haga buiten beeld te houden en uitsluitend met de 2e kamer verkiezingen te vergelijken, geeft MdH doelbewust een onjuist beeld.

  Mocht volgende week het aantal mogelijke stemmen op Omtzigt worden gepubliceerd, dan heeft Maurice alle geloofwaardigheid verloren.

  Verder is dit natuurlijk een peiling van de emotie en veronderstellingen van de waan van dit moment.

 5. Gebande K0K

  Vorige week stond CDA al op 11 zetels, oftewel -4.
  Omtzigt kost dus slechts 3 zetels.
  Drama niet groter maken dan het is.

  1. Cootje

   Je kan het ook kleiner maken schenk je bij als het glas half vol is ?

 6. Cootje

  Het mooiste is dat het de chaos in de politieke arena bevestigt , dus Rutte met zijn VVD wordt gedwongen in een onrealistischs huwelijk , wat in het islamitische geloof normaal is , en wij noemen dat uithuwelijken , en wij zeggen dat het een vechthuwelijk wordt . Of Rutte wordt Lale gul en laat zich de prehistorische linkse moralen idelogie niet in rommelen , steekt zijn nek uit en gaat voor nieuwe verkiezingen , maar Lale gul heeft ballen en die kan je bij Rutte met een vergrootglas niet vinden ook al heeft Kaag er een dag mee gespeeld

  1. Monty

   Misschien zouden de ‘rechtse’ partijen hun krachten moeten bundel om een coalitie te vormen.

   Zij waren toch de winnaars van de verkiezingen.
   Baudet verdubbeld zelf zijn zetels.

  2. Gebande K0K

   Of Rutte steekt zijn nek uit en gaat voor nieuwe verkiezingen.

   Op grond van welke bevoegdheden zou een demissionair MP of wie dan ook dit kunnen regelen?

   1. september

    Die nieuwe verkiezingen zouden er alleen maar komen als het niet mogelijk is een kabinet Met wat voor samenstelling te vormen.Gaat nog wel Lang duren.Dit jaar komen er dus geen verkiezingen meer

   2. Cootje

    Dat kan hij niet regelen , maar hij gaat niet in dat benauwde hokje zitten , en dan moeten ze wel , hij laat zijn knieën niet er afzagen , en hij moet het alleen doen tegen dat linkse zooitje dat een motie van wantrouwen tegen hem steunden linkse rakkers op van die bootjes terug met hun the drinkers zetten , hebben de laatste 75 jaar een spoor van vernieling achtergelaten in Europa en in nederland

 7. Piet Klein

  – Heb je een grote behoefte aan nostalgie en een stevige neiging naar masochisme dan is CDA je partij.

  – Heb je behoeft een aimabele verkoper die altijd vriendelijk en gulle lach je de grootste rommel door je strot duwt kies dan Rutte dan krijg je Rutte en een partij waarin mensen die er toe doen zich uit de actieve politiek hebben teruggetrokken al dan niet op eigen initiatief of na een of ander sjoemel circus.

  – Heb je een socialistisch hart maar ben je werkelijk niet geïnteresseerd in de arbeider of de gemiddelde burger dan zit je goed bij de PvdA

  – Het je graag een groen imago en ben je bereid de longen, de bossen van de aarde te slopen en ben je geïnteresseerd in nog meer kromme klimaatplannen en voel je enige sympathie voor de conservatieve islam dan zit je goed bij Groenlinks

  – Ben je hoog opgeleid maar heb je moeite met logisch nadenken en financier je graag terrorisme dan is D66 je partij.

  – Wil je in hoge mate christelijk zijn maar op voldoende momenten daarvan kunnen afwijken dan vind je in de Christen Unie je partij.

  Keus genoeg in het partijkartel.

  Nederland verdient beter

  1. september

   Er zijn inderdaad genoeg partijen in Nederland ,lijst Omtzigt wordt wel de 18e partij in de kamer,hopelijk niet meer

   1. Piet Klein

    Dit groot aantal partijen ontstaat door het falende partij kartel. Veel kiezers zijn zoekende en het is frappant dat volgens Maurice de Hond Omtzigt 27 zetels zou scoren. Het is een schreeuw om eerlijke politiek die opkomt voor de burger en niet alleen de blanke burger. Via de peiling van de Hond blijkt hoe groot de onvrede is en tevens is duidelijk dat Nederlander niet bereid is de straat op te gaan. Die schreeuw om eerlijke nieuwe politiek is er al jaren maar het blijkt ook dat het behoorlijk ingewikkeld is om een partij uit de grond te trekken. De PVV is er goed in geslaagd. Het FvD was een tijdje het baken maar Baudet blijkt moeite te hebben om de kikkers in de pan te houden. De beerputten waarin grote fouten naar boven kwamen, de integriteit van de politiek die geweld werd aangedaan, de democratie die werd geschoffeerd waarin partijen zelf niet eens goed kunnen liegen. Nadat Omtzigt zijn stap bekend maakte moest het CDA duidelijk maken dat ze bijzonder jammer vonden en echt niet nodig was geweest dat Omtzigt koos voor functie elders, een Tweede Kamerlid elders. De ongeloofwaardigheid van het CDA spat er weer voor 300% vanaf. Het CDA had alleen maar hoeven zeggen dat ze keuze van Omtzigt respecteerden en die krokodillen tranen die ze plengde waren weer top vals. De beerputten deze opiniepeilingen maken duidelijk het moet anders in Nederland en het enige dat nu zou moeten gebeuren is nieuwe verkiezingen maar de ratten zullen dat niet aandurven vanwege deze peilingen en formeren straks weer de nodige onzin bij elkaar.

   2. nexit nu aub

    ouwehóer, zelfs bij 17 partijen is Nederland onbestuurbaar randdebiel

  2. Emile Takma

   Waar Piet Klein zelf op stemt wordt niet vermeld maar gelet op de inhoud van zijn breedsprakige betogen zal dat wel PVV of FvD zijn.

   1. Harry Haller

    De PVV is een zeer fatsoenlijke en stabiele partij. De kans is dus niet denkbeeldig dat Piet Klein met zijn uitstekende analyses daarop stemt.

    1. Branzino

     @Harry Haller
     “De PVV is een zeer fatsoenlijke en stabiele partij.” Grapje zeker? Ontglipte je zo maar op de vroege zondagochtend? Kan gebeuren.

     1. Harry Haller

      Nee hoor. De PVV is een fatsoenlijke partij, met respectabele standpunten over immigratie, integratie en islam, met een mooi sociaal programma en met een helder oog voor Nederland en de Nederlanders.

      Dat jij een andere, destructievere deugkijk op de politiek hebt, is je goed recht. Maar niet verstandig.

     2. Monty

      Harry Haller

      Alleen neemt het vertrouwen in Wilders we meer af.
      Hoe zou dat toch komen?

     3. Marija

      Nee lijkt mij geen grap maar realiteit.
      Wilders heeft een heldere kijk op alles wat er gebeurd aan zin en onzin.
      Ik zou hem net als ik dat met OmtIgt doe, volledig vertrouwen.

    2. Gebande K0K

     De PVV is een zeer fatsoenlijke en stabiele partij, waarvan 32% (1/3 dus) zou overstappen naar Omtzigt.
     Duitsers maken geen grapjes.

    3. Emile Takma

     “De PVV is een zeer fatsoenlijke en stabiele partij.”

     😂

     1. usb3.0

      Eindelijk spreekt tamil dé waarheid

     2. Harry Haller

      Ja usb3.0, het duurde even maar nu gaat Emile Takma toch het licht zien. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

     3. Emile Takma

      Je was geestig, Haller.

      Dat maken we niet vaak mee.

     4. usb3.0

      Haller je hebt volkomen gelijk zelfs tamil vindt het geestig

     5. Harry Haller

      Door je rigide karakterstructuur herken je wel vaker de humor in mijn reacties niet, Emile Takma. Maar met goede therapie is daar wel wat aan te doen.

     6. usb3.0

      Ja Haller denk je dat er nog een therapie is voor tamil?

     7. Gebande K0K

      Harry en Usbtje, 2 gelijkwaardige geestverwanten.
      Familie krijg je, vrienden kies je zelf.

     8. usb3.0

      Waar tamil wijkt komt kokje om de hoek zeilen…

 8. Branzino

  Dit is dezelfde onbruikbare peilng als de afgelopen weken. De Lijst Van Haga, Den Haan en nu ook Omtzigt zijn erin niet zichtbaar. Ze waren samen wel goed voor een kleine 10 zetels aan voorkeurstemmen. Die zullen nauwelijks minder geworden zijn, omdat de populariteit van vooral Van Haga en Omtzigt ook niet minder geworden zijn. Die ongeveer 10 zetels zullen dus bij de andere partijen in in mindering moeten worden gebracht. Maar bij welke en in welke mate?

  1. Harry Haller

   “Die ongeveer 10 zetels zullen dus bij de andere partijen in in mindering moeten worden gebracht. Maar bij welke en in welke mate?”

   Ik ga er van uit dat deze 10 zetels ook bij het CDA in mindering moeten worden gebracht, waarbij de partij op een terechte -2 zetels uitkomt.

   1. Branzino

    @Harry Haller
    Daar kun je weliswaar van uitgaan, maar het blijft voorlopig nog de vraag. Als we jouw vermoeden ook toepassen op de effecten van het vertrek van Van Haga, moeten we die drie Van Haga-zetels ook nog bij het FvD in mindering brengen, toch?

    Ik zie dat anders. Ik denk, dat CDA en FvD hun verlies al hebben toegerekend gekregen, maar dat de verkeerde partijen die verloren zetels bijgeteld zagen. Ik hoop, dat er snel duidelijkheid komt, want aan peilingen zoals de laatste weken hebben we helemaal niets.

  2. nexit nu aub

   blabla bladieblabla

 9. usb3.0

  Nederlands volk is dom stemvolk..

  1. Telos

   En acht zetels lijkt mij nog wat teveel van het goede. Volgens mij had Omtzigt alleen al meer dan 20 zetels? Ik denk dat het CDA er dan hooguit twee of drie overhoudt.

 10. rexm

  Vergeet A.U.B. niet, dat Rutte achter de schermen de boel weer aan het vernagelen is.

  1. Gebande K0K

   Vertel!
   Probeert hij Omtzigt binnen te halen en zodoende de absolute meerderheid te krijgen?

 11. StemPzeweg

  Als het CDA helemaal tot aan de grond gedecimeerd wil worden moeten ze vooral in een coalitie stappen met VVD D66 en GL. Willen ze iets overhouden dan past hun bescheidenheid en kiezen ze voor de oppositie. Maar bescheidenheid is een onbekende term voor het CDA

 12. Bes Tolen

  De tot CDA gefuseerde partijen hadden wel vanouds tegengestelde grondslagen. Wat dat betreft is er wel wat veranderd en dat is toch opmerkelijk. Hoe kunnen allerlei standpunten van een juist zich christelijk noemende partij organisatie zo radicaal veranderen? De RKSP was in haar aard fascistisch en dat kon je moeilijk democratisch noemen. Discriminatie door achterstelling van anderen was een kenmerk. En ja, het protestantisme lijkt geheel vervlakt tot een wezenloos slap aftreksel van wat het vroeger was. Of het CDA werkelijk principes heeft? Ja aan de macht blijven en voor het overige weggeven wat van anderen is en moeizaam is opgebouwd. Om weer anderen daarvan te laten profiteren op basis het komt zoals het komt. Liefst zo massaal mogelijk want macht over steeds meer massa is altijd de opzet van het christendom geweest. Dat met de kernvraag: wie verschuilen zich daar achter?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.