Raad van State geeft windmolenverslaafd kabinet veeg uit de pan: gewoon voldoen aan milieunormen

Jarenlang heeft ons kabinet het ene dystopische windmolenpark na het andere geplaatst in Nederland. Maar naar aanleiding van een uitspraak door het Europese Hof is de Raad van State nu genoodzaakt het kabinet op haar vingers te tikken: bouwplannen van windmolenparken moeten voldoen aan milieubeoordelingen. Het ondoordacht neerzetten van megawindturbines is hiermee een halt toe geroepen. 

Naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof concludeert de Raad van State dat ons kabinet zich niet aan de regeltjes houdt bij het massaal bouwen van windmolenparken. Dit tot grote frustratie van de overheid; toekomstige windenergieprojecten kunnen enorme vertraging oplopen door deze uitspraak.

De Dagelijkse Standaard

Het Europees recht dwingt namelijk ook onze overheid om bij de bouw van windparken een milieubeoordeling te maken, iets wat tot op heden dus niet werd gedaan volgens in Europa geldende richtlijnen. Dit heeft voor nu grote gevolgen voor de bouw van een aantal megawindturbines bij Delfzijl – de zogeheten windturbinenormen moeten namelijk worden aangepast. Hier krijgt de gemeente zes maanden de tijd voor.

De huidige normen die landelijk gelden voor onder meer geluid, de slagschaduw van de wieken en de veiligheid van windmolens moeten worden aangepast. Al geruime tijd worden er door burgerorganisaties geklaagd over de plaatsing van veel grote windparken. Tot op heden worden de kritieken van de groepen niet gehoord. Van bezorgde burgers, die vrezen voor hun gezondheid en geluidsoverlast, tot aan milieuorganisaties die vrezen voor natuur en dierenwelzijn worden keer op keer genegeerd. De Raad van State heeft de overheid gelukkig op het matje geroepen. Ook Nederland zal kritischer moeten gaan kijken naar de plaatsing van dit soort megalomane projecten en dus de regels gaan respecteren, is het gebod.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het gevolg van deze uitspraak kan natuurlijk wel zijn dat nieuwe projecten vertraging oplopen doordat er dus opnieuw naar, ditmaal de kloppende, regels moet worden gekeken. Verder moeten dus enkele vergunningen heroverwogen worden zoals in Delfzijl. Kortom, de overheid heeft jarenlang de regels aan haar laars gelapt en mag nu op de blaren gaan zitten. Ironisch genoeg moest de corrigerende tik vanuit Europa komen, want naar haar eigen burgers wilde de overheid niet luisteren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. dumbfarmer

  Alweer zo’n actie van deze regering waarbij ze overduidelijk weer laten blijken dat van enige kennis van zake of regelgeving geen sprake is, ze gewoon wat aanmodderen en denken dat het wel goed komt.. tot iemand een stok in dat kippenhok gooit en ze in rep en roer zijn omdat ze nu weer een andere smoes of truuk moeten verzinnen..
  Enige dat ze hoeven te doen is waarvoor ze betaald worden: uitzoeken hoe zaken werkelijk in elkaar steken, hun huiswerk doen en fatsoenlijk management uit te voeren. Maar helaas.. zitten we met een muppetshow opgescheept die dergelijke begrippen totaal niet onderschrijft en (zoals vaak lijkt) probeert bewust het tegenovergestelde te doen om maar niet verantwoordelijk te hoeven zijn voor de bende die ze er van maken.

 2. Emile Takma

  Misschien is het beter de oppervlakkige interpretatie van Bart even terzijde toeleggen en even rustig te kijken naar de tekst van de uitspraak.

  “ Gevolg tussenuitspraak – regering aan zet
  Het gevolg van de uitspraak is dat overheden de windturbinenormen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling niet mogen gebruiken voor windturbineparken totdat een milieubeoordeling is gemaakt. De regering is nu aan zet om zo’n milieubeoordeling te maken. Als die beoordeling op juiste wijze is afgerond, dan staat het overheden weer vrij om aan te sluiten bij de windturbinenormen die dan mogelijk zijn gewijzigd.

  In de tussentijd
  De uitspraak betekent niet dat er in de tussentijd geen nieuwe besluiten meer kunnen worden genomen over windturbineparken. De gemeenteraad is bij een bestemmingsplan niet verplicht om aan te sluiten bij de windturbinenormen uit het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. Hij kan in een bestemmingsplan eigen normen stellen, als deze normen maar goed worden gemotiveerd voor het concrete bestemmingsplan. In deze procedure heeft de gemeenteraad van Eemsdelta aangegeven de mogelijkheid te willen krijgen om het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning te herstellen door eigen normen voor de windturbines vast te stellen. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft de gemeenteraad daarvoor in de tussenuitspraak van vandaag 26 weken de tijd. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak doen over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor het windpark.”

  1. Oepsie

   Natuurlijk Speklap, jij heb gelijk. Zeggen we altijd tegen kinderen en demente bejaarden. Zoet maar kereltje, doe maar veel blablabla! Maar Heintje, vergeet je echt niet.

   1. Mr.blauw.sky

    Bedankt voor deze ontwijkende reactie..

    1. Emile Takma

     Oepsie heeft geen idee waar dit over gaat.

     1. Oepsie

      Maar natuurlijk! Je hebt gelijk Speklapje. Pompiedompiedom.

    2. Oepsie

     Tralalala! Mr Blauw oog!

 3. Levie

  Te laat, ze staan er al.

  1. Harry Haller2

   Levie is lid van de Groene Khmer, dat is duidelijk.

   1. Levie

    Ik heb er hier 2 op het erf staan, mooi wat subsidies binnenharken. Wie niet sterk is moet slim zijn, oud Hollandsche wijsheid.

    1. Harry Haller2

     Ik geloof er geen fuck van. Het erf is bij boeren de grond tussen hun woonhuis en bijgebouwen, stallen. Daar staan geen windmolens. Hooguit op het land. Maar dat is wat anders.

     Levie lijkt de zoveelste tr0l te zijn die de reaguurderskolommen vervuilt.

     1. Levie

      2 Vestas, 175 meter van mijn ligboxstal. Op het dak ook nog zonnepanelen, ook subsidie.

     2. Harry Haller2

      175 meter van je ligboxstal zal een boer nooit ‘zijn erf’ noemen. Je liegt.

   2. Oepsie

    Gelukkig, ben jij onbevlekt ontvangen. Weet je zeker, dat je vader je echte vader is?

 4. Emile Takma

  L toekomstige windenergieprojecten kunnen enorme vertraging oplopen door deze uitspraak.”

  Bart las kennelijk de uitspraak niet:

  “Gevolg tussenuitspraak – regering aan zet
  Het gevolg van de uitspraak is dat overheden de windturbinenormen in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling niet mogen gebruiken voor windturbineparken totdat een milieubeoordeling is gemaakt. De regering is nu aan zet om zo’n milieubeoordeling te maken. Als die beoordeling op juiste wijze is afgerond, dan staat het overheden weer vrij om aan te sluiten bij de windturbinenormen die dan mogelijk zijn gewijzigd.

  In de tussentijd
  De uitspraak betekent niet dat er in de tussentijd geen nieuwe besluiten meer kunnen worden genomen over windturbineparken. De gemeenteraad is bij een bestemmingsplan niet verplicht om aan te sluiten bij de windturbinenormen uit het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. Hij kan in een bestemmingsplan eigen normen stellen, als deze normen maar goed worden gemotiveerd voor het concrete bestemmingsplan. In deze procedure heeft de gemeenteraad van Eemsdelta aangegeven de mogelijkheid te willen krijgen om het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning te herstellen door eigen normen voor de windturbines vast te stellen. De Afdeling bestuursrechtspraak geeft de gemeenteraad daarvoor in de tussenuitspraak van vandaag 26 weken de tijd. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak doen over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning voor het windpark.”

  1. Rood

   Tot zover leugenaar fantast en psychopaat Van Velenamen

 5. 56RdK

  “De huidige normen die landelijk gelden voor onder meer geluid, de slagschaduw van de wieken en de veiligheid van windmolens moeten worden aangepast.”

  Is in die normgeving ook het vrijkomen van de milieugevaarlijke gassen uit die molens opgenomen en het na verloop van tijd het afbrokkelen van de buitenkant van die molens waardoor onherstelbare vergiftiging van het milieu? En dan reppen we maar even niet over de vernietiging van de duizenden vogels door de wieken van die molens of het ontregelen van de vissen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.