Schokkende ontwikkelingen in Omtzigtgate: Omtzigts vrouw Ayfer Koç blijft fractievoorzitter CDA Enschede

Een buitengewoon intrigerende ontwikkeling heeft plaatsgevonden in het weekend, in Omtzigtgate. Want de vrouw van Pieter Omtzigt heeft laten weten dat ze natuurlijk volledig achter haar man staat… maar dat ze zelf wel lid blijft van het CDA en óók doorgaat als fractievoorzitter van de partij in Enschede. Wat?!

Toen Pieter Omtzigt bekendmaakte dat hij zijn lidmaatschap van het CDA had opgezegd omdat de situatie niet langer houdbaar was, dachten veel mensen dat er een leegloop zou plaatsvinden bij de partij. Welnu, misschien dat dit waar blijkt te zijn wat betreft het ledenbestand. Maar wat Tweede Kamerleden een ook regionale CDA’ers betreft is er vooralsnog niets aan de hand bij de partij.

Want, oké, ja, Omtzigt is systematisch zwartgemaakt door zijn partij. En, alweer ja, de partijtop heeft hem eigenlijk gewoon gesloopt. Hij zit overspannen thuis doordat zijn mede-CDA’ers tegen hem hebben gelogen, hem continu op zijn dak zaten, hem probeerden te “sensibiliseren,” en ook nog eens een “fluistercampagne” tegen hem voerden in de media.

Maar hè, op lokaal niveau kan je als “principiële” (kuch) CDA’er echt nog wel wat betekenen voor de kiezer. En op dat niveau is de partij heus wél hartstikke lief en aardig!

Je gelooft het niet, maar dat is dus blijkbaar de redenering van heel veel lokale CDA-politici… waaronder Ayer Koç, Pieter Omtzigts echtgenote. Want, laat zij weten op Twitter, “met pijn in het hart maar alle begrip en volledige steun voor het besluit van Pieter Omtzigt. Zelf blijf ik fractievoorzitter van CDA Enschede en lid van het CDA omdat ik lokaal mijn christendemocratische waarden met veel passie en plezier nog steeds kan verwezenlijken.”

Dit is echt bizar. Bi.Zar. De top van het CDA verkwanselt álle mogelijke christendemocratische principes al jaren. Omtzigt is systematisch gesloopt. Hij gaat nu voor zichzelf beginnen. Maar een heel scala aan hoegenaamd principiële CDA’ers op lokaal niveau blijven tóch bij de partij, want oh jongens toch, in de regio is het zo fijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ayfer heeft Omtzigt gedurende zijn carrière altijd gesteund, en ook tijdens deze affaire was ze altijd bereid het publiekelijk voor hem op te nemen. Ik heb dan ook niets dan respect voor haar. Maar de manier waarop dit nu gaat, is volstrekt belachelijk. Bezopen. Het CDA is een partij geworden van, voor, en door professionele principeslopers. Als regionale bestuurder/politicus kún je daar niet bij blijven en volhouden dat je zoveel hecht aan “christendemocratische waarden.” Als er iemand zou moeten zijn die dat begrijpt, is het Ayfer Koç. Stap toch gewoon op!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Branzino

  Ik schreef het eerder al, Pieter Omtzigt komt niet terug en zijn zetel blijft gewoon bij het CDA. Na wat onrust in de partij gaat men over tot de orde van de dag. Zijn vrouw laat het nu al zien: er zal niet zoveel veranderen; de schade zal beperkt worden.

  1. nexit nu aub

   blabla bladieblabla

  2. A-BBa

   Dus niet. Zijn zetel neemt hij mee.

   1. Branzino

    @A-BBa
    Nee hoor, als hij niet terugkomt in de Tweede Kamer is de zetel van Omtzigt voor de volgende kandidaat op de CDA-lijst voor de verkiezingen in maart.

 2. Gebande K0K

  De teleurstelling dat het op/afstappen van Omtzigt binnen het CDA weinig tot geen navolging vindt, is bij MvdG duidelijk merkbaar.
  Over de effecten bij de kiezers heeft MvdG een geheel eigen visie/waarheid, zoals het een goed Forumland bewoner betaamt.

 3. Appelstroop

  Tja, moet ze toch lekker zelf weten? Als zij graag fractievoorzitter bij de CDA wil blijven, dan moet ze dat gewoon doen. Van Omtzigt verwacht ik de komende tijd nog weinig, een leider vind ik hem persoonlijk niet en een nieuwe politieke partij opzetten als je net uit een burnout komt lijkt me ook niet erg handig, een hoop herstellen ook nooit helemaal van een burnout.

  1. nexit nu aub

   correct appelstroop maar hopelijk komt het CDA deze burnout ook nooit te boven

 4. EvertB

  Omtzigts burnout is geen ongemak van enkele maanden. Dat zijn vrouw actief blijft binnen CDA vind ik niet onverwacht. Stilletjes hoop ik dat zij deze partij van de naastenliefde van binnenuit uitrookt. Het zal een kwestie van afwachten zijn of het sociaal en schuldbewust deel van deze volkspartij zich zal verenigen met de Omtzigtjes. Vooralsnog hebben zij daarvoor jaren de tijd.

  1. AS210854

   HELEMAAL MEE EENS.

 5. DubbelZout

  “Maar een heel scala aan hoegenaamd principiële CDA’ers op lokaal niveau blijven tóch bij de partij, want oh jongens toch, in de regio is het zo fijn”

  Dan doet Thierry dat toch beter
  Die blaast persoonlijk de hele partij op, zowel landelijk als lokaal

 6. Beukman

  Die vrouw heeft een eigen carrière, en neemt haar eigen beslissingen. Opstappen omdat haar man toevallig ook is opgestapt zou niet logisch zijn.

  Verder zijn principes bij het CDA altijd al zeer rekkelijk geweest, reden waarom de partij door de decennia heen betrekkelijk stabiel is gebleven. “Eigen carrière eerst” zal het credo zijn van de gemiddelde CDA-bestuurder.

  1. Branzino

   @Beukman
   “… de partij door de decennia heen betrekkelijk stabiel is gebleven …”

   Maar dat is toch helemaal niet zo. Vanaf de start in 1981 met 48 zetels is het vrijwel steeds een dalende lijn geweest met 2021 als laatste dieptepunt met 15 zetels. Er waren een paar beperkte oplevingen, maar verder toch vooral dalingen. Als je het zo bekijkt, is het helemaal geen succesvolle partij, ondanks de rekkelijke principes.

   nl.wikipedia.org/wiki/Christen-Democratisch_Appèl geeft een helder plaatje.

   1. Beukman

    Hmm. Dat is ook weer zo. De rek is eruit.

 7. Sjipke

  Ik vind het een volstrekt logische stap dat zijn vrouw gewoon lid blijft. Het is simpel, door lid te blijven, blijf je van binnen uit goed geïnformeerd en kun je gewoon beter de interne discussie (als die al gevoerd gaat worden) volgen. Juist van die essentiële informatie blijf je anders verstoken. O de tweede plaats staat het lokale CDA veel verder af (als het allemaal goed is ten minste) van het centrale gekonkel en achterklap! Opstappen kan altijd nog, terug komen op een invloedrijke positie is een geheel ander kapittel. Dus, voor als nog, een prima keuze!

 8. Cootje

  Zijn vrouw is niet opgestapt , maar let maar op wordt een leuk jaar er komt nog veel meer bagger op straat te liggen , het CDA laat betaling en beïnvloeding boven de markt hangen , ze kunnen er niets mee is in handen van journalisten die op het juiste moment het openbaar maken , en omtzigt blijft een heerlijke luis in de pels , die veel meer weet veel meer heeft om mee te slaan , CDA komt niet in een kabinet met Rutte als het CDA met Rutte in zee gaat , dan gaat de deksel van de beerput en de lucht die daar uit komt vind Rob jetten zelfs niet lekker

 9. Cootje

  Het CDA zit in het valletje van ongeoorloofde betalingen en beïnvloeding van het verkiezing programma , het is er stil mee en het blijft boven de markt Hangen ze kunnen het niet ontzenuwen . Het klemmetje komt er steeds strakker om heen te zitten het is namelijk een strafbaar feit

 10. M. Brandenburg

  Wanneer je hunkering naar macht belangrijker is dan je principes en gezond verstand. Wanneer normen en waarden ver te zoeken zijn blijf je in een geval als deze dus de partij trouw.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.