Boze redacties krijgen ook door dat NPO-baas Shula Rijxman geen moer geeft om politieke onafhankelijkheid

De redactieraden van de NTR, Nieuwsuur en de redactiecommissie van de NPO zijn absoluut niet blij over het feit dat de onafhankelijkheid van de staatsomroep in het geding is, door de omstreden Sigrid Kaag-docu en Op1-presentator Jort Kelder, die campagnefilmpjes financierde voor FvD. NPO-baas Shula Rijxman roept wel dat ze politieke onafhankelijkheid belangrijk vindt, maar dat blijkt absoluut niet uit haar handelen.

Het enige wat Rijxman zegt is dat ‘de onafhankelijkheid van de NPO het fundament is van ons bestel en boven iedere twijfel verheven moet zijn’. Oké, maar in de praktijk is dat niet het geval, aangezien er nu twee voorbeelden te noemen zijn waaruit dat overduidelijk niet blijkt. Dus wat nu?

Helemaal niks. Rijxman verwijst naar een lopend onderzoek naar onafhankelijkheid cq belangenverstrengeling, uitgevoerd door het Commissariaat voor de media, dat waarschijnlijk toch nergens toe gaat leiden. Niet heel verrassend, aangezien Rijxman zelf op D66 stemt en het probleem met de Kaag-docu helemaal niet ziet, aldus GeenStijl.

Zodra het Rijxman te heet onder de voeten wordt, wat nu dus het geval is, dan schuift ze het gewoon af op de omroepen zelf: ‘Een maker mag best een bepaalde politieke sympathie hebben en die ook tot uiting brengen. In hoeverre daar ruimte voor is, is aan de omroep’, zegt ze.

Eigenlijk zit de NPO-baas als een kat in het nauw, omdat ze zelf politieke sympathieën heeft en de NPO niet meer als D66-propagandavehikel kan gebruiken als ze zich te hard uitspreekt. Dan zou de hypocrisie namelijk wel héél erg duidelijk worden en dat moeten we niet hebben natuurlijk.

Rijxman hoopt misschien dat het overwaait, maar de redactieraden van de NTR, Nieuwsuur en de NPO nemen de kwestie behoorlijk hoog op. Dat blijkt ook uit de reactie vanuit Nieuwsuur richting De Telegraaf: “Onze voorkeur heeft natuurlijk nog steeds om inhoudelijk in gesprek te komen met de NPO over dit onderwerp. We vinden het betreurenswaardig dat dit tot nu toe niet is gebeurd. Als dit inderdaad zo blijft zullen we gaan nadenken wat onze volgende stap zou kunnen zijn.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Rijxman gaat dit niet zomaar recht kunnen zetten zonder haar eigen positie in twijfel te trekken. Het dondert en het rommelt dus binnen de NPO, maar er zal toch echt een beslissing (met gevolgen) moeten worden genomen! Wie weet wordt de NPO straks wel weer objectief en politiek neutraal (haha).

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. vlekkenoplosser

  NPO en onafhankelijkheid ! Een lachertje , altijd dezelfde doemdenkers voor de camera nooit een ander geluid of debat.

  NPO is een verlengstuk van de roverheid.

  Onlangs werden bosbranden benoemd als oorzaak van klimaatverandering. Je moet maar durven.

  1. Nederland is naar de kloten

   NPO en onafhankelijkheid dat zijn twee die al heel lang niet samen gaan. De NPO is gewoon het propaganda kanaal van de overheid.

   Al journalisten kritische vragen gaan stellen dan kunnen ze hun baan wel gedag zeggen.

   Daarom ben ik heel blij met Ongehoord Nederland en binnen kort black Box.

   1. Cootje

    Sensibiliseren valt aan je ten deel als je niet in het gareel loopt , en een ijzige doctrine handhaaft dat , horen zien en zwijgen , dan rest je carrière een mooie toekomst maar binnen de lijntjes blijven van het bestuur van het electoraat , waar de meelopers de luizen in de pels zijn . Vrienden kunnen vijanden worden zo is de bestuurders en ambtenarij van grote instellingen tot stand gebracht

  2. Cootje

   En wat te denken van onze weerman Hiemstra ?

 2. Cootje

  Dit is 100% fraude met belastinggeld , maar het old boys netwerk sluit de gelederen , onafhankelijk journalistiek is in een bananen republiek een naald in een hooiberg , wie doet nog onderzoek na de declaraties van Sophie in t veld ? , vrienden kunnen 19 miljoen verdienen met mondkapjes , rijkelui zoontjes worden beveiligt maar maar niet opgepakt . Banken betalen 2000€ boete zonder individuele strafvervolging

 3. Piet Klein

  Dat de NPO en omroepen totaal niet (politiek) onafhankelijk zijn is meer dan evident. Kijken we naar de zendtijd die politici krijgen gerelateerd aan de zetelverdeling in de Tweede Kamer dan staat het beeld totaal scheef. Kijken we naar de kritiek/gun factor van de interviewer naar de politicus dan staat het beeld totaal scheef. Waar de NPO een vertegenwoordiging van de opvattingen in de maatschappij zou moeten zijn is NPO dat totaal niet. Een linkse tot D66 (partijkartel) mening wordt opgedrongen. Men gaat mee in de framing die de politiek bedrijft met als zeer slecht bijproduct de polarisering in de maatschappij, de training in gebrek aan respect voor anders denkenden. De prime time momenten worden gegund aan D66 middels M tijdens de verkiezingen en ook niet tijdens de verkiezingen. OP1 komt uit de linkse fabriek van Pauw. De vooravond wordt weer dominant links. De VPRO zendt de promo uit over Kaag onder het mom van neutraliteit. Jort Kelder zou als een paard van Troje FvD filmpjes gesteund hebben om de kritiek op Rutte af te zwakken. Dat Rijxman niet gaat over de inhoud van de omroepen heeft nog enig waarheidsgehalte maar het niet ingrijpen op dominantie op prime time van links en D66 is een grote fout. Als er iemand in de gaten moet houden of de verschillende maatschappelijk opvattingen ruimte krijgen de NPO dan was het Rijxman wel. De gespeelde onschuld die zij nu ten toon spreidt stinkt. De resultaten van haar beleid vertalen zich naar bevolkingsgroepen die zich zodanig ontkend voelen dat journalisten in het veld het moeten ontgelden. De casussen van de Kaag Promo en het paard van Troje van Kelder zijn slechts topjes van de ijsbergen. Willen we een Nederland waarin vertrouwen in elkaar groeit, waarin respect voor elkaar groeit dan moet er een flinke bezem door de NPO en mag zeker geen politici, geen partij veteranen meer benoemd worden op de beleidsbepalende posities van de NPO.

  1. Tepelkloofje

   Ben het niet oneens met je, Piet, maar als je af en toe een nieuwe alinea begint in een lange lap tekst dan wordt het toch een stuk leesbaarder.

 4. Emile Takma

  “Rijxman hoopt misschien dat het overwaait”

  Ze kan daar wel op vertrouwen. Dit is minder dan een storm in een glas water.

  1. vlekkenoplosser

   hahahaha , ook hier denkt de strónt vlé®k dat hij bepaalt hoe het verloop is. Draagvlak voor de subsidie TV van 1100 miljoen euro brokkelt in razend snel tempo af strónt vlé®k en er is niets wat jij daar aan verandert domme strónt vlé®k

   1. Emile Takma

    Ik bepaal het niet maar doe een voorspelling over het verloop van deze zinledige discussie.

  2. Cootje

   De hele bananen republiek en hun politieke bestuurders zijn bij affaires gediend om stil te blijven en hopen dat het overwaait , Sophie t in veld , Sidney Smeets, Graus , Kaag, Rutte, meineed top ambtenaren, en m de affaires te rekken met belastinggeld onderzoeken en nog eens onderzoeken , maar er zit nog meer affaires in de beerput en af en toe op het juiste moment geven de goede en echte journalisten hun geheimen prijs , de achterkamertjes politiek is en gaat niet weg . Politici zijn door en door verrot , en het is makkelijk om op de man vrouw te spelen en ze af te branden tot op het bot , hoe stil is het met de mondkapjes affaire , stil houden en 19 miljoen in de pocket , 5 miljard uitgeven en wie hebben er van geprofiteerd met de Corona epidemie

 5. Tepelkloofje

  “Onafhankelijke media” mijn neus.
  Mediabedrijven zijn eigendom van iemand, en vertolken dus de agenda des broodheers.
  Ook DDS is hier niet ongevoelig voor: als Nestle een zak geld neerlegt voor een artikel dat Mars en Kitkat zo heerlijk gezond voor je zijn, dan komt dat artikel er.
  Hoe groter het bereik, des te gevoeliger voor overnames (hallo, Telebelg, Mediahuis, Talpa) en beinvloeding.
  Bij belanghebbende zaken, zoals de VS verkiezingsfraude of de injectieterreur, is het zaak jezelf af te vragen wie er over bericht en waarom. Follow the money. Helaas zijn er genoeg mensen die blindelings afgaan op wat de grote merken roeptoeteren. Dat zijn dus de mensen die denken dat mondkapjes helpen, of dat socialisme goed is, of dat er echt een kilmaatcrisis is.

  Wie bericht er over, en waarom. Follow the money. En dan krijg je dus dit:
  media.gab.com/system/media_attachments/files/080/672/135/original/c3a4e19b6f46657b.jpg

 6. Bes Tolen

  Rijxman heeft ook haar bazen. De grote vraag is dus: wie?

 7. Bes Tolen

  Eerst eens kijken wie er gratis zendtijd krijgen en daarbij niet de minimale 50.000 leden hoeven in te brengen.
  Dit beperken:
  –Daarbij kijken wie er van de gelegaliseerde omroepen nog een verwante instelling hebben onder de zendgemachtigden, die gratis mogen uitzenden. Deze uitzendmachtigingen intrekken. ”De meeste mensen zitten op zond(aren)dag niet om vier kerkelijke preken te wachten”.
  –Gratis uitzenden verder sterk beperken en wel uitsluitend voor nationale goede doelen op gezondheidsgebied en voor eigen cultuur.
  –Uitdrukkelijk. Het geheel laten vervallen van gratis of te goedkope (te laag tarief) voor reclame of aanbeveling.

 8. Freba

  Zoals het U allen wellicht bekend is, wordt de internationale pers en mediawereld gedomineerd door het Volk der Intriganten. Zo is inmiddels de “rechtse” ZDF al ingelijfd door CNN. De RTL’s praten alleen namens de fam.Bertelsmann. (Een van de rijkste Joodse families in Duitsland) De NPO en m.n. de VARA worden gedomineerd door personen die voornamelijk wonen in Amsterdam-Zuid en Amstelveen. Ongetwijfeld woont mevr. Rijxman daar ook. En zo is het cirkeltje weer rond. Sjalom…Je ziet het pas als je Ze doorhebt…….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.