Brussel nu écht boos: Polen krijgt 3 weken om onafhankelijkheid tuchtrechters te verbeteren, anders boete!

Het Poolse Hof heeft vorige week bepaald dat Poolse wetgeving belangrijker is dan Europese wetgeving, maar daar is het Europese Hof van Justitie het natuurlijk niet mee eens. Als Polen nu binnen drie weken niet snel luistert naar Brussel, dan worden ze gekort op hun subsidies.

De Europese Commissie wil dat Polen snel de onafhankelijkheid van de tuchtkamer voor rechters gaat ‘verbeteren’. De Poolse regering bepaalt nu namelijk welke rechters er voor de verschillende hoven en lagere rechtbanken worden benoemd. Dat is in strijd met het Europese recht, maar dat weten ze in Polen ook wel.

De Europese Commissie kan wel gaan lopen dreigen met boetes in de vorm van kortingen op subsidies, maar Polen is niet het enige land dat de eigen wetgeving boven de Europese wetgeving plaatst. Duitsland ligt om de zoveel tijd ook in de clinch met het Europese Hof van Justitie, omdat hun eigen Hof zichzelf beschouwt als de hoeder van de nationale wetgeving.

Daar vinden ze het prima als Europese wetgeving in allerlei zaken voorziet, maar zodra dat niet het geval is wordt er naar de eigen wetgeving gekeken. En als Brussel met wetgeving komt die strijdig is met de Duitse grondwet, dan komt er een hoop kabaal uit dat land. Dat pikken ze daar namelijk ook niet zomaar.

In Brussel kunnen ze dus wel doen alsof Polen de vreemde eend in de bijt is, maar dat is absoluut niet het geval. En natuurlijk is de situatie in Polen niet een-op-een te vergelijken met de houding van Duitsland ten opzichte van Europese wetgeving, maar de principes zijn hetzelfde: eigen wetgeving eerst.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het wordt nog spannend om te zien hoe dit zich gaat voltrekken als Polen voet bij stuk houdt. De Europese Unie lijkt steeds meer te moeten dreigen om de boel bij elkaar te houden, maar heeft daar niet echt te tanden voor. En hoe meer dit soort taferelen zich voordoen, hoe zwakker de EU daardoor lijkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Emile Takma

  Heel goed, landen als Hongarije en Polen horen niet in onze waardengemeenschap.

  1. Flengan

   Onzin!

  2. usb3.0

   “onze waardengemeenschap.”

   De eu is niet de onze

   1. Emile Takma

    Wel van de meerderheid van de Nederlandse bevolking, Gerrit.

    1. Flengan

     Lachwekkende leugenaar en forumclown.

    2. vlekkenoplosser

     dom gelúl strónt vlé®k ! jij weet niet eens wat een meerderheid is domme jongen !

    3. Jan Heyn

     Je brabbelt weer grote onzin, Tamil. Een ruime meerderheid heeft meerdere keren tegen de EU en hun pleuro gestemd en is nog steeds tegen de EU en hun pleuro.

    4. Xyz1234

     U weet helemaal niet hoe de meerderheid ergens over denkt. U zegt dit alleen maar om uw eigen mening kracht bij te zetten. Een bekende tactiek in discussies. En erg doorzichtig. Overigens zegt het al genoeg dat u zich moet sterken door de gedachte dat een meerderheid uw mening zou zijn toegedaan. Alsof een feit of waarheid altijd bepaald wordt door de hoeveelheid mensen die daar een mening over hebben.

  3. Mistgabel

   Oprotten met die EU.

   1. Flengan

    Hear, hear!

  4. Cootje

   Hé lu,,le, tje en wat te denken van het corrupte Oekraïne , Bulgarije en Roemenië , van de Europese subsidie pot die deze landen krijgen komt 45/50% terecht waar het voor bedoelt is , lopen nog wel in de maat van Brussel dus dan mag het , hé onze huis econoom , Italië die zwaar subsidie krijgt van europa , heft al 30 jaar geen belastingen bij wie ze wel moeten heffen , maar het is wel heerlijk om het verrote Europa te zien splijten in hun honger naar de macht , die landen blijven gewoon hun ding doen , en Duitsland durft Polen niet te laten vallen , de moraalridders zien gelukkig hun bouwwerk in elkaar storten

  5. vlekkenoplosser

   nonsens strónt vlé®k zoals elke reactie van je.

   Gaan ze de boet inhouden op de tegoeden van o.a de tien miljard euris die Nederland stort strónt vlé®k !

  6. september

   Inderdaad en wie. dat niet vinden praten grote onzin.

   1. RvdBe

    September is een nationalist en een fascist.
    Althans zo werden de politici genoemd welke 20 jaar geleden dit al voorzien hadden.

    1. september

     grote onzin maar je weet niet beter,dom gepraat van je

  7. RvdBe

   Jullie wilde ze er toch zo graag bij hebben?
   Veel plezier met jullie van te voren tot mislukking gedoemde miskoop👍😁

   1. Meriadoc Brandebok

    Ja, het was beter geweest om de EU op te delen in noord, west, oost en zuid. De wijze waarop men iedereen maar heeft binnengelaten (ook in de euro) is een buitengewoon slechtse beslissing geweest.

  8. Xyz1234

   Noem die waarden eens op dan.

  9. Peter Loosduinen

   Onzin !! Beschaafde christelijke landen met cultuur en een lange geschiedenis !! Weg met de bemoeienis van Europese bureaucraten.
   Samenwerking in Europa is nodig , maar wel met behoud van EIGEN identiteit !!

 2. marcel_2011

  Heel goed van Polen en Hongarije. Hou je poot stijf. Dit verzwakt de EU nog meer. Het zal een domino-effect worden. De hele EU zal binnenkort als een kaartenhuis in elkaar donderen. Gelukkig maar. Wie denken ze daar in Brussel dat ze zijn. Corrupt zootje. Terug naar de economische samenwerking de EEG

  1. Jack Flash

   EU is financieel & moreel failliet.

   1. Cootje

    En dat is gelukkig nog twee golfjes Corona vooral door het zuiden van die kud waardengemeenschap . En het zooitje gaat instorten een tweede gratis weggeef actie is geen draagvlak voor , en dan kan Rutte bij macron gaan liggen om de Fransen bij te staan die het land afbreken , is er zo oud zooitje een blind paard kan er geen schade maken

  2. Cootje

   ++++++++++.

 3. Cootje

  We hebben hier een eerste klas ,L?.uL , waardengemeenschap hoe krijg je het uit je strot , de grootste exporteur van europa de handel in narcotica / omzet 60 miljard / in onze waardengemeenschap schieten ze de tegenstanders onder de grond en chanteren hun doelen met granaten aan de deur , onze waardegemeenschap heeft drie dubieuze internationale banken die 2000 € aan boetes betaalde voor fraude en witwassen , zonder een rechtspersoon individueel te vervolgen , onze waardengemeenschap kleed ruim 60 jaar een provincie uit , en laat ze daarna in de grond zakken , Polen is een rechtstaat waar Nederland een puntje aan kan zuigen want dat is een bananen republiek

  1. Mistgabel

   Oekraïne opstand werd georkestreerd door VS en EU.

   Google maar Victoria Nuland 5 miljard…

   U weet nog wel op het Maidenplein waar die malloot Verhofstadt en die dikke van Baalen stonden te blèren.

   1. Cootje

    Waar is onze transgender met zijn waardengemeenschap ?

   2. Cootje

    Waar is onze transgender met zijn waardengemeenschap ?

 4. Abraham50

  Beukman nu écht boos: De Dagelijkse Standaard krijgt 3 weken om onafhankelijkheid tuchtrechters te verbeteren, anders boete!

  1. Cootje

   Beukhol hoor je niet als de waardegemeenschap als voorbeeld drie internationale banken het voorbeeld geven van de ondermijning , en je moet dan Hongarije of Polen weg zetten als dubieus onbetrouwbaar , de rechtsstaat in Polen is wat het is , maar er lopen geen 15000 veroordeelde los die meer dan vier maanden echte gevangenisstraf hebben gekregen .

  2. vlekkenoplosser

   ach bukhol , wie neemt dat serpent serieus ?
   Altijd leuk de populistische moralist even op de kast te zetten

 5. Piet Klein

  Voor een niet onaanzienlijk deel van de Nederlanders ontstaat een steeds sterker beeld van een EU die niet goed functioneert. Die het geld, ons geld, als drukmiddel wil gebruiken naar de Visegrad landen die blijven hechten aan hun soevereiniteit een soevereiniteit die ze niet willen opgeven.

  Welke kritiek er ook is op de rechtspraak in Polen daarnaast geldt ook dat voor een niet onaanzienlijk deel van de NL bevolking de rechtspraak in Nederland niet meer onafhankelijk is en politiek getint. Wilders wordt wel vervolgd voor “minder, minder, minder”. Pechtold wordt niet vervolgd voor “alle Russen liegen”. De Pvd-ers Samson en Spekman worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen.

  Jenny Douwes moest DNA af staan voor haar betrokkenheid bij het tegen houden van Kick Out Zwarte Piet. Akwasi wordt niet vervolgd voor zijn met geweld dreigende taal.

  Voor een groot deel van de Nederlanders is het niet begrijpen dat er verschillen zijn in de rechtspraak en is voor het hen de rechterlijke macht niet meer onafhankelijk.

  Een zelfde rondje kunnen we maken over de media met name de NPO en de omroepen. De NPO en omroepen bevoordelen partijen uit het kartel en weren andere partijen met name nieuw rechts. De EU bekritiseert wel Hongarije maar niet Nederland op onafhankelijkheid van de media. Een belangrijk verschil is natuurlijk ook dat Polen en Hongarije netto ontvangers zijn en Nederland netto betaler.

  Hoewel een gemeenschappelijk Europa een sterk idee is brengt de EU ons vooral nadelen, een grote instroom van migranten (en migranten zijn aardige mensen) maar we kunnen het niet maar. We krijgen de huizen niet gebouwd, de files zijn te lang, de luchtkwaliteit is te slecht etc.

  De EU heeft Europa opgezadeld met een grote schuldenberg en Nederlanders krijgen risico voor schulden op hun schouders terwijl de schulden niet gemaakt hebben. Een volslagen absurd monetair beleid dat grote risico’s met zich meebrengt. Rentes op spaargelden en pensioen laag tot negatief maakt. Nederlanders mogen geld weggeven aan Italianen en anderen. Italianen die een grotere koopkracht hebben dat Nederlanders, Italianen die de tweede grootste goud reserve hebben van de wereld.

  Dan de willekeur van kritiek naar landen zoals kritiek op de rechtspraak in Polen en Hongarije en geen kritiek op de rechtspraak in NL. Kritiek op de media in Hongarije en geen kritiek op de media in NL.

  Voor een groot deel van de Nederlanders doet de EU totaal niet wat het moet doen om een sterk Europa te maken. Het is een raadsel waarom de NL politiek zich niet kritischer opstelt naar de EU tenminste om de EU uit het verkeerde spoor te halen. Voor een niet onaanzienlijk deel van de Nederlanders is een gemeenschappelijk Europa een sterk idee maar heeft de EU er een mislukt project van gemaakt. Nederland verdient beter.

  1. Emile Takma

   Piet Klein meent dat de Nederlandse rechtsprak net zo politiek gecorrumpeerd als die van Polen.

   Je moet maar durven.

   1. vlekkenoplosser

    ach kijkend naar de straffen heeft piet wel een puntje strónt vlé®k

    Je moet het maar durven om de actualiteit en realiteit te schofferen strónt vlé®k

    heb je al een isis slaafje aangenomen om je luier te wisselen strónt vlé®k

   2. vlekkenoplosser

    ach kijkend naar de straffen heeft piet wel een puntje strónt vlé®k

    Je moet het maar durven om de actualiteit en realiteit te schofferen strónt vlé®k

    heb je al een isis slaafje aangenomen om je luier te wisselen strónt vlé®k

   3. Cootje

    Hé waardengemeenschaps l.u.l

    1. Emile Takma

     Het valt te betwijfelen of de primaat Cootje weet wat waarden zijn.

     1. Cootje

      Waarden zijn in een rechtstaat gelijkheid voor iedereen , en als minder minder bestraft hoort te worden , dan mogen de banken en hun medewerkers die aan de misdaden grote sommen bonussen verdiende individueel strafrechtelijk aangepakt worden , en zo niet dan is het geloof in een rechtsstaat en de ondermijning er van een terecht discussie punt , en jij mag die waarden uitleggen want ook hier zijn de rechters niet onafhankelijk en bevooroordeeld , zelfs wetenschappers moeten hun teksten aanpassen aan de bewindslieden , kan je met primaat af doen , maar eerst de balk uit je ogen halen en niet alleen fake nieuws hier plaatsen

   4. Cootje

    Rechtspraak

  2. Cootje

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  3. AS210854

   Goed stukje Piet.👍👍👍👍👍👍

 6. Vanduinen

  Wij mogen trots zijn op onze D66 rechters, dat is nu wel duidelijk. E

  1. usb3.0

   vendjunen is natuurlijk bang voor landen met rechte ruggen daar kunnen d666-ers nooit tegen

 7. Beukman

  In Brussel kunnen ze dus wel doen alsof Polen de vreemde eend in de bijt is, maar dat is absoluut niet het geval.

  Natuurlijk zijn Polen en Hongarije wel degelijk vreemde eenden in de bijt. Landen die in de EU zitten hebben met elkaar gemeen dat ze de trias politica grondwettelijk verdedigen. Zoniet, dan horen ze hier net zomin thuis als een koppenhakland als Saudi Arabië.

  Inmiddels breidt het Orbán-schandaal zich uit: de Hongaarse elite heeft journalisten structureel afgeluisterd met geavanceerde spyware.

  De EU is, nogmaals, behalve een politieke en economische unie óók een waardenunie. Het spreekt voor zich dat landen als Hongarije en Polen zich daar aan moeten houden.
  Concreet: gelijke rechten voor homoseksuelen, journalistiek die niet politiek beknot wordt, en een onafhankelijke rechtspraak.
  Als die landen op dat gebied souverein hadden willen blijven, dan hadden ze maar niet bij de EU moeten gaan.
  Maar ja, dan lopen ze natuurlijk wel de vette EU-subsidies mis.

  In Orban’s Hungary, spyware was used to monitor journalists and others who might challenge the government

  Lees verder:
  washingtonpost.com/world/2021/07/18/hungary-orban-spyware/

  1. usb3.0

   Nee hoor dat zijn Polen en Hongarije niet, de eu is de vreemde eend, het is een gedrocht die zich teveel bemoeid met landen en landen pikken dit niet langer, tenzij je in Nederland woont, Nederland (lees: Den-haag) kan niet wachten om haar hele soevereiniteit aan de eu te geven….

  2. vlekkenoplosser

   blabla bladieblabla bukhol,

   wat en onzin tról ! een failliete waardenunie heeft geen waarde raaskaller

  3. Cootje

   Misschien beter een functie elders voor Orban ? Misschien moeten ze hem sensibiliseren , maar hij is een geweldige luis in de pels , en Polen ook , dus voor de heerlijke ondermijning Europese gedrocht heerlijk blijven etteren , kost geld maar zuid Europa is failliet en leeft op onze kosten terwijl die veel corrupter zijn , die doen het met doctrine omgeven , maak niet uit hoe als die unie maar kapot gaat en de verdeeldheid en ergernis helpt daar bij

  4. Magyar

   Journalisten zijn nu eenmaal tuig van de richel en meestal links, volkomen terecht dus dat dit geteisem wordt afgeluisterd. Je kunt maar beter weten wat zij in hun schild voeren!

   1. Emile Takma

    Magyar ontkent het niet eens meer.

    Helder.

    1. ElGuapo

     Dit is opeens raar schlemiel?
     Elk land doet dit.
     Andere landen zijn er waarschijnlijk een stuk beter in om het te verbergen.

     Magyar geeft zijn mening erover en daar is niks mis mee.

   2. Mr.blauw.sky

    Yep, alle onderzoeksjournalisten zijn per definitie misdadig, politici als Htler en Mussolini vroeger wisten wel raad met dit soort ongedierte

 8. plakband

  De EU wordt niet sterker.
  De Europese commissie wordt steeds dictatorialer.
  Het heffen van steeds hogere belastingen is ze naar het hoofd gestegen.

 9. Paardenmiddel

  hahaha, Polen en Hongarije staan een wereldregering in de weg.
  Nou moet buildbackbetter even wachten; is dat pech hebben…

  1. vlekkenoplosser

   build back better wacht niet. Die trein rijdt op volle snelheid en de burger ligt in de slaapcoupe.

  2. vlekkenoplosser

   build back better wacht niet ! De trein rijdt op volle snelheid en de burger ligt in sl@@pcoupe.

  3. vlekkenoplosser

   build back better wacht niet ! De trein rijdt op volle snelheid en de burger ligt in sl@@pcoupe.

 10. Jan Heyn

  Brussel wil schijnbaar graag van Polen af.
  Ze weten héél goed dat de hoogste rechter in Polen besloten heeft dat Polen zich niets van de totaal belachelijke uitspraak van het EU hof hoeft aan te trekken.
  Dat gaan ze dus ook niet doen.

 11. Bes Tolen

  Beukman steunt Washington Post. Niet zo best, Beukman, hebt u er meer zo?.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.