Brusselse elite angstig voor Polen en dreigt met vervolgstappen: stelt harde ultimatum over respecteren rechtsstaat

De Brusselse gezaghebbers merken aan alles dat hun gezag tanende is; het Poolse Hof heeft vorige week stellig gezegd dat de Poolse wetgeving belangrijker is dan de Europese wetgeving. Nu dreigt de elite van de EU met een ultimatum: als het kritische land niet snel de rechtsstaat gaat respecteren dan stapt men naar het Europese Hof van Justitie om boetes op te leggen. Alsof Polen onder de indruk zou zijn van deze ‘bedreiging’.

De Europese Commissie is helemaal klaar met het opstandige Visegrad-land en dreigt naar het Europese Hof van Justitie te stappen als men in Polen niet snel enkele aanpassingen doorvoert, dat meldt de Volkskrant. Zo moet de Poolse tuchtkamer die rechters op het matje kan roepen worden afgeschaft of fundamenteel worden veranderd. 

De Dagelijkse Standaard

Het Europese Hof heeft al eerder gezegd dat deze tuchtkamer haaks staat op het Europese recht, maar het kan de Polen vrij weinig schelen. Sterker nog: vorige week heeft het Poolse Hof zich uitgesproken, op verzoek van de Poolse premier, over de status van Europese wetgeving. Het Hof stelde dat het recht in Polen een belangrijkere status heeft. Dit tot grote frustratie van de Brusselse elite, zij weten ook wel dat kritische geluiden binnen andere lidstaten ook hopen dat men in eigen land ook zo gaat denken voor het Europese recht.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Onze Frans Timmermans heeft in zijn vorige termijn als Eurocommissaris Polen voor de rechter gesleept, met uiteindelijk weinig resultaat. Nu dreigt de Europese Commissie hetzelfde te willen gaan doen, maar ditmaal met grote geldboetes op het spel. De EU zal natuurlijk alles proberen in te zetten om te laten zien wie de baas is, maar Polen – en ook Hongarije – kan het weinig schelen. Voor hen geldt dat nationale soevereiniteit gewoon belangrijker is dan supranationale bemoeienis. Een Europese rechter kan nog zo gaan uithalen naar Polen, ze trekken zich er uiteindelijk maar weinig van aan. En dit grote frustratie en angst van de EU-bobo’s.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. JFU

  De dictators in Brussel hebben aan Polen een waardige tegenstander gevonden van hun verstikkend regiem. Ze hebben een grote mond, maar ondertussen zijn ze doodsbang en zien hun mooie dikbetaalde , veelal nutteloze baantjes op de tocht staan. De EU is een kaartenhuis, en dat het instort is een kwestie van tijd.

 2. Paardenmiddel

  “O Hans, het gaat niet goed met het gezag in brussel”, …wat moeten we nu doen Hans”

  1. Flengan

   Rustig Wilma, gewoon luisteren naar Hugo en Mark dan word je lekker in de zeik genomen.

 3. Beukman

  Inmiddels breidt het Orbán-schandaal zich uit: de Hongaarse elite heeft journalisten structureel afgeluisterd met geavanceerde spyware.

  De EU is behalve een politieke en economische unie óók een waardenunie. Het spreekt voor zich dat landen als Hongarije en Polen zich daar aan moeten houden.
  Concreet: gelijke rechten voor homoseksuelen, journalistiek die niet politiek beknot wordt, en een onafhankelijke rechtspraak.
  Als die landen op dat gebied souverein hadden willen blijven, dan hadden ze maar niet bij de EU moeten gaan.
  Maar ja, dan lopen ze natuurlijk wel de vette EU-subsidies mis.

  In Orban’s Hungary, spyware was used to monitor journalists and others who might challenge the government

  Lees verder:
  washingtonpost.com/world/2021/07/18/hungary-orban-spyware/

  1. Flengan

   Onzin!

  2. Emile Takma

   We krijgen behoefte aan een procedure waarmee we landen als Hongarije uit de EU kunnen gooien.

   1. Beukman

    Inderdaad.
    Het was ook wat naïef van de EU om deze mogelijkheid niet in te bouwen. Het zal nu knap lastig worden om Hongarije en/of Polen eruit te zetten, daar beide landen vetorecht hebben op het royeren van lidstaten.

    1. Flengan

     Blabla bladie blabla , malle pietje en zijn ochtend plasje

     1. Beukman

      Mijn kleinzoon Flengan moet nodig weer in zijn boks voor zijn middagslaapje.

     2. Beukman

      Mijn kleinzoon Flеngаn moet nodig weer in zijn box voor zijn middagslааpje.

     3. Flengan

      Aldus ze verzuurde leugenachtige bejaarde Bukman, de beroepsouwehe*r.

    2. Emile Takma

     Ze willen de EU ook niet uit zijn omdat deze corrupte staten verslaafd zijn aan de EU-subsidiekraan. Ze willen wel de lusten maar niet de lasten.

     1. Flengan

      Flauwekul.

     2. Cootje

      Heb je de begrotingen van Frankrijk , Italië , Portugal , Spanje , Griekenland , Cyprus gezien of komt dat niet goed uit in de voorzieningen pot die betaald moet worden door?? Dat heet namelijk niet subsidie dat is weggegeven aan die armlastigen Staten en of we hebben als ze in de knel raken voor 350 miljard aan verschillende garanties open staan , Polen is er later bij gekomen , maar de zuid Europe’s landen hebben de noorderlingen al leeg gestolen , eenzijdige fake nieuws zitten we niet op te wachten

    3. Cootje

     Geweldig dat de europese meute onder het vloerkleed geveegd wordt .de Engelse lachen zich te pleuris .

    4. Cootje

     En met dat veto recht gaan ze de diabetische Frans Timmermans een hartkwaal bezorgen , die kan zijn borst nat maken met zijn milieu fratsen , Hongarije Polen hebben nog een appeltje te schillen met dikke fransje en ze kunnen goed dun schillen

     1. RvdBe

      Franske heeft dat al dicht getimmerd er komt een sociaal klimaatfonds voor lidstaten die niet kunnen/willen betalen aan zijn onzin, en wie gaat dat betalen…..juist.

   2. Aborifa

    Probleempje. Je drijft die landen dan in de armen van Poetin.

    1. RvdBe

     Aborifa idd, je drijft ze dan naar Putin toe, welke ook de reden was om deze landen zonder noemenswaardige eisen toe te laten tot de eu.
     Dus laten we ze gewoon bij de eu houden en ons belastinggeld opvreten.
     Wie is hier nu de slimmerik?

   3. Cootje

    Die transgender is weer alles in het zelfde flesje aan het gieten , 3800 miljard bij de ECB aan cud obligaties zijn niet van die landen , grote L.u.l , als ze morgen het opkoop programma beëindigen vallen de zuid Europese Staten om inclusief Frankrijk. Die betaalbare rente last stelen ze van onze pensioen potten en onze spaarcenten , doet Pinokkio ook de andere de schuld geven en wegkijken ,

   4. RvdBe

    Takema begint te roepen wat de rechtse (dus fascistische) partijen 20 jaar geleden al voor waarschuwde, jammer dat die plaat voor die kop 20 jaar stand houd, nu zitten ze met de gebakken peren en is het janken geblazen.
    Gelukkig is in de eu wet verankerd dat lidstaten er niet uitgekieperd kunnen worden, ook al zo,n briljant idee 😁👍

 4. kattekop

  Over welke rechtstaat hebben die ongekozen EU-bonzen het???
  Heel West-Europa is een dictatuur geworden.

 5. kattekop

  OH Hanssss de brusselse elite wordt angstig.
  Wat moeten we nu doen Hans.

 6. Meriadoc Brandebok

  Tsjechië is het enige land van de Visegrad zonder problemen omdat het in het interbellum (voor de nazi- en Sovjet-periode) de enige democratische rechtsstaat was. Polen heeft problemen omdat het vóór de nazi- en sovjetperiode een fascistisch autoritair regime bezat en Hongarije was voor de sovjet-periode een met de nazi’s samenwerkende dictatuur. Bijna alle Visegrad-staten in het oosten zijn van de jonge democratie die zij waren teruggevallen in hun oude ongezonde habbits.

  Wellicht geldt dit evenzeer voor de Zuid-Europese staten (waar corruptie en een gebrek aan financiële discipline aan de orde van de dag is), waarvan Spanje en Portugal twee dictaturen waren. Ook die landen glijden met de dag meer af in de corruptie en anti-democratische gewoonten.

  Duitsland en Oostenrijk zijn van alle voormalige ondemocratische staten uitzonderingen. Veel is te danken aan Adenauer, die met zijn Westbindung Duitsland vanuit het Westen regeerde, in plaats vanuit de Pruissiche doctrine. Ook de Weimarrepubliek heeft een stevig fundament gelegd voor de democratische Bondsrepubliek. Oostenrijk (voor de oorlog een autoritaire staat) hopte daarop mee. Maar zelfs Duitsland valt geregeld terug in haar dictatoriale machtsspelletjes en houdt derhalve Hongarije al jaren de hand boven het hoofd.

  Eigenlijk zijn alleen de Benelux, Denemarken, Scandinavië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een democratisch licht in de Europese duisternis, vanwege de enorm lange geschiedenis die deze staten hebben metde democratie. Alle andere landen worstelen tot op de dag van vandaag met de Noord/West-Europese waarden van zuinigheid en democratie. Hongarije en Polen nog het meeste, maar in haar schaduw ook Zuid-Europa en Duitsland.

  Europa zal daar haar weg mee moeten vinden en daarin zullen de Noord/West-Europese democratieën een voorbeeld moeten zijn.

  1. Mariposa78

   Guust flater geen wiki meer gebruiken hoor! zoek eens gewoon op hoe groot Oostenrijk werkelijk was.
   Dan schrik je hoe groot het Pruisische rijk wel niet was pre eerste wereld dan.

 7. Cootje

  Geweldig zet hem op Polen , heerlijke luizen in de pels van die nagemaakten , europa wordt nooit EEN , in Malta kan je Europese pasporten legaal kopen , Orban doet wat hij zelf wil , Nederland verzorgt de narcotica door heel Europa , in cyprus kan je als geboycotte Rus , gemakkelijk bij je geld, Oekraïne Roemenië en Bulgarije zijn zo corrupt dat elke euro uit de unie er 0,90 centen in de zakken van derde verdwijnt , in Spanje kunnen ze niemand vervolgen voor corruptie van de koning tot de knecht is dat daar. En onze Pinokkio wijst altijd naar een ander , maar de banken hebben miljarden verdient aan witwassen en slechts een paar honderd miljoen aan boetes betaald Pinokkio geeft leiding aan een bananen republiek

 8. Bes Tolen

  Meriadoc. Tsjechië bestond voor de scheiding met Slowakije nooit als afzonderlijke staat. Het democratisch gehalte viel voor de oorlog ook nogal tegen. [Mijn meeste respect gaat uit naar Havel].
  Voor het overige zijn er veel politieke verzinsels over Europa in de wereld geholpen en nota bene vooral vanuit de VS en die doen het nog steeds goed. Ze typeren de rampen, die Europa zijn overkomen. Rampen waaraan krachten, die via de VS (vanaf zo 1870) zijn uitgeoefend een extra dimensie zijn gegeven. Eén grote ramp was ook de communistische overwinning in Rusland. Met blijvende zware gevolgen. De eerlijke geschiedenis over Europa moet nog geschreven worden. Die komt er niet. Het gaat al vanaf de Romeinen fout en de Romeinse krachten van toen werken nu ook nog steeds.

  1. Meriadoc Brandebok

   Klopt, Tsjechië bestond toen niet als afzonderlijke staat. Het democratisch peil was in het interbellum wel zeker aanwezig en met de Duitse bezetting werd de enige democratische staat in Oost-Europa de nek omgedraaid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.