CDA gooit boeren definitief voor de bus: ‘Het krimpen van de veestapel is onvermijdelijk, status quo moet worden doorbroken’

Het CDA heeft definitief duidelijkheid gegeven: de partij is niet langer een pro-boerenpartij. Na lang wikken en wegen erkent de partij voor de eerste maal dat de inkrimping van de veestapel in Nederland onvermijdelijk is. Voor wie nog enige hoop had in de partij als belangenbehartigers van Nederlandse boeren kan de club definitief vaarwel wensen. Boeren zullen in de toekomst toch echt hun steun moeten gaan zoeken bij andere partijen. 

Vlak voor het uitbreken van een nieuwe golf aan boerenprotesten laat het CDA eindelijk haar ware gezicht zien. Ze profileren zich nog steeds als een boerenpartij, maar helaas weten de meeste mensen wel beter. Daarom is ook wel zo fijn dat de partij nu zwart op wit heeft staan dat ook zij de status quo willen doorbreken én het daarbij onvermijdelijk achten dat de veestapel op de schop moet.

De partij komt met een nieuwe landbouwvisie, een visie die wezenlijk verschilt van standpunten uit het verleden. Tegenover het AD legt CDA-Kamerlid Derk Boswijk de nieuwe visie uit:

“Krimp van de veestapel is geen doel op zich. Het doel moet zijn: perspectief creëren voor de boeren, en daarmee onze maatschappelijke doelen bereiken. Als ons plan wordt overgenomen, denk ik dat de veestapel vanzelf gaat krimpen. Daar ben ik van overtuigd. Maar dus wél op een manier die perspectief biedt voor boeren.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

‘Perspectief bieden’ is natuurlijk weer zo’n typisch Ruttiaans toverwoord. Het is een holle frase die gewoon neerkomt op het feit dat een bepaalde groep bepaald beleid maar moet gaan slikken. In dit geval dus de Nederlandse boer. Al een tijdje rommelt het tussen de agrarische sector en het CDA. De sector voelt zich niet gehoord door de partij, ondertussen blijven de christendemocraten met droge ogen beweren nog een pro-boerenpartij te zijn. Met deze nieuwe landbouwvisie hebben de laatste twijfelende boeren in ieder geval duidelijkheid gekregen: ze kunnen hun heil beter bij een andere partij zoeken.
 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. plakband

  Het gekke van het geheel.

  Ruim 80% van de met veel feestvreugde geïmporteerde gelukszoekers is van huis uit boer.
  Waar is het CDA mee bezig vraag ik mij af.

 2. Monty

  ”Het CDA heeft definitief duidelijkheid gegeven: de partij is niet langer een pro-boerenpartij.”

  Gelukkig hebben we Caroline van der Plas (BBB) zij heeft voor de boeren een partij voor opgericht.
  Deze zal stek groeien als er binnenkort nieuwe verkiezingen komen.

 3. Adriaen van Bergen

  Ik heb liever een bloemkool dan een politicus.

  1. EvertB

   Een thuiswonende twintiger heeft liever een eigen woning dan een bloemkool.

   1. Winfrida

    @EvertB

    Gelukzoekers gaan voor.

 4. Emile Takma

  Mensen die tegen beter weten in stug blijven volhouden dat inkrimping van de veestapel niet onvermijdelijk is maken zich schuldig aan boerenbedrog.

  1. Harry Haller2

   Dit slaat nergens op.

   1. Nikita

    Emile, alias Herpes daar is een grote filosoof aan verloren gegaan. De beste filosofen zijn trouwens dood, lijkt mij dat dat voor Herpes ook beter is ……

  2. Nostradamus

   Wanneer wij de veestapel inkrimpen, dan gaan ze ergens anders uitbreiden. Verplaatsing van het probleem en veelal komt dit het dierenwelzijn ook niet ten goede.
   Het is duidelijk dat dit kabinet een BBB mentaliteit heeft. Een vernietigende Build Back Better mentaliteit. Helaas niet een Boer Burger Beweging mentaliteit.
   Onze boeren zijn de beste van de wereld. De export zorgt voor inkomen. Zonder deze inkomens geven we alleen maar geld uit aan landen als China dat niet echt de beste bedoelingen heeft met de Westerse wereld.
   Als we een beetje inkrimpen, weer aan marktbescherming doen en onze eigen producten weer maken, dan hebben we een win-win. Grondstoffen worden dan niet met de meest vervuilende zeeschepen eerst naar vervuilende fabriek China verplaats maar worden verwerkt waar ze nodig zijn onder strengere eisen.
   Voor de rest, geboortebeperking. Het aantal consumenten moet wereldwijd omlaag. Vooral in landen met giga grote gezinnen.

  3. vlekkenoplosser

   boeren hebben gezamenlijk miljarden geïnvesteerd om verantwoord te boeren. De uitstoot van de boer is gemillimeterd. Gelukkig bouwen we srtraks een luchtscherm om de stikstof van de 600 chinese kolen centrales tegen te houden.

   p.s de nieuwe cijfers van de bio-massa centrales gelezen ? 100 tot 1000 x meer stikstof dan verwacht onder bepaalde condities

 5. Emile Takma

  “krimp van de veestapel is geen doel op zich. Het doel moet zijn: perspectief creëren voor de boeren, en daarmee onze maatschappelijke doelen bereiken. Als ons plan wordt overgenomen, denk ik dat de veestapel vanzelf gaat krimpen. Daar ben ik van overtuigd. Maar dus wél op een manier die perspectief biedt voor boeren.”

  Je kunt van het CDA zeggen wat je wilt maar niet dat ze niet realistisch zijn. Het CDA vindt wat een grote meerderheid van serieuze professionele partijen in Den Haag vindt: de veestapel zal stevig moeten krimpen, linksom of rechtsom.

  De populisten van FvD, PVV en BBB steken hun kop in het zand en verkopen platte leugens, zoals populisten betaamt. Het is een zinloos achterhoedegevecht tegen beter weten in. Boerenbedrog van een verachtelijk soort.

  1. EvertB

   Zou Hoekstra nu in navolging van Kaag ook aansturen op een zo progressief mogelijk kabinet?

   1. Meriadoc Brandebok

    Progressief links Nederland is failliet. Al haar standpunten hebben gefaald. De ene na de andere burger heeft links de rug toegekeerd. GroenLinks is gekelderd. Kaag wordt uitsluitend overeind gehouden doir de VPRO, waar zij ingestoord de D66-propagandafilms kan leveren.

    Links zal er niet van leren. Drammerig roeot zij om een progressief kabinet, waarbij zij een en hetzelfde beleid zal willen uitvoeren die alle kiezers in de armen van rechtse partijen hebben gedreven.

    1. Emile Takma

     “Kaag wordt uitsluitend overeind gehouden doir de VPRO, waar zij ingestoord de D66-propagandafilms kan leveren.”

     Je begint behoorlijk van het padje te raken, Meriadoc.

     1. Rood

      Aldus homo en flikker Van Velenamen

    2. Harry Haller2

     Het is verheugend om te constateren dat Meriadoc Brandebok zich de laatste maanden ontpopt tot een deskundige en neutrale commentator die zeer goed geinformeerd is en over uiteenlopende onderwerpen realistische, afgewogen en onderbouwde reacties afgeeft.

     Ook nu heeft hij gelijk: progressief links is failliet door onophoudelijk falen en onmogelijke standpunten, alleen hebben ze het zelf nog onvoldoende in de gaten.

    3. Beukman

     Progressief links Nederland is failliet. Al haar standpunten hebben gefaald.

     In tegendeel, Meriadoc. Veel van de standpunten van de standpunten van links die men vroeger maar raar vond, zijn inmiddels gemeengoed.
     Het was links dat in de jaren 60 als eerste waarschuwde dat de aarde naar de kloten ging door overconsumptie van de mens. Het was links dat als eerste waarschuwde voor de gevolgen van klimaatverandering. Het was links dat als eerste waarschuwde voor het ongebreidelde kapitalisme. Al deze standpunten zijn inmiddels meer of minder overgenomen door rechts. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

     Beweren dat progressief Nederland failliet is, is als beweren dat de seksuele revolutie is mislumt omdat de NVSH tegenwoordig amper nog leden heeft.

 6. Gebande K0K

  75% van de veeteelt is bestemd voor de export.
  Anderen het vlees, wij de milieuproblemen.
  Inkrimpen tot eigen consumptie aub.

  1. EvertB

   80 procent van de circa 1 miljoen kalveren worden naar Nederland vervoerd. De beestjes worden hier vetgemest en maar liefst 95 van elke 100 kalveren verlaat Nederland. Ergo, de lasten (mestproductie, stikstof) voor ons en de lusten voor de buitenlandse consumenten.

   1. Gebande K0K

    Eigen milieu eerst!

   2. Beukman

    de lasten (mestproductie, stikstof) voor ons en de lusten voor de buitenlandse consumenten.

    Juist.
    Het boerenbedrijf wordt zwaar ge-overromantiseerd door lieden aan wie de ruilverkaveling, en alles wat er daarna kwam, voorbij is gegaan.

    1. vlekkenoplosser

     onze stomme hond denkt dat hij kan uitmaken welk beroep men mag kiezen omdat men plezier heeft in zijn werk

     bukhol is te stom voor welk beroep dan ook

 7. Meriadoc Brandebok

  Het CDA lijkt louter nog uit op zelfdestructie. Men is het spoor er volledig bijster.

  1. Emile Takma

   Heb je inhoudelijke bedenkingen tegen de opstelling van het CDA, Meriadoc of meen je dat we de veestapel niet hoeven in te krimpen?

   1. Rood

    FTO Van Velenamen

 8. sonny

  Inkrimpen van veestapel is helemaal niet onvermijdelijk, is simpelweg EU kretologie, geroep vanuit de kudde!
  Alles kan teruggedraaid per direct, de milieu-fanaten moeten enkel willen!
  Azie krijgt 600 kolencentrales erbij, produceert stikstof, co2, pfas, fijnstof zoveel als de induatrie en producties vereisen!
  De kokervisie van “wereldredders” moet eindelijk stoppen, water naar zee dragen!

  1. sonny

   Induatrie=industrie

  2. right

   Sonny@
   Het Don Quichot syndroom, hersenverweking, surrealisme?

   1. sonny

    Azie heeft/krijgt een booming economie, in vergelijk met het bijna failliete ‘westen’, dat gaat nog dramatisch worden!
    Straks moeten we letterlijk alles importeren, vlees, voedsel in het algemeen, maakindustrie, hightech producten maar waarmee, we zijn straatarm!
    De woorden ‘Export’ ,economie en welvaart, kunnen sowieso uit de Dikke van Dale geschrapt worden!
    En frisse lucht hebben we nog steeds niet, daar zorgt de wind voor!

  3. Emile Takma

   “Inkrimpen van veestapel is helemaal niet onvermijdelijk, is simpelweg EU kretologie, geroep vanuit de kudde!”

   Kretologie of niet, Nederland heeft zich wettelijk verbonden aan de stikstofafspraken. Zolang we niet uit de EU stappen zijn we er aan gebonden.

   1. right

    ” Nederland heeft zich wettelijk verbonden aan de stikstofafspraken.”
    Nee, nee!
    Dat was het kiezersbedrog van Rutte1, 2, en 3!
    Met als feitelijke hoofdschuldige, het onwetende electoraat!

    1. sonny

     Gelukkig is de EU geen “wereldmacht”, in dat geval consumeerden we allen gras!!
     Haha, over enkele jaren waait de frisse, zuivere EU lucht naar het zuid- oosten, en krijgen vervuilde lucht van elders!
     Rusland en Azie genieten van onze “gezuiverde” lucht, de EU functioneert als luchtzuiveringsinstallatie!

     1. right

      Sonny@
      Je hebt gelijk, als de EU hiermee doorgaat, zijn we globaal gezien, hoogstens een ineffectieve, nutteloze luchtverbeteraar !
      Zonder wereldse eendracht, is alles enkel een ‘ heile welt’ jongensdroom!
      Kunnen ze dat in Brussel en de VS niet zelf bedenken?

    2. Emile Takma

     De nitraatrichtlijn dateert al van 1991 en daar zijn we als Nederland aan verbonden.

 9. Ab Infinitum

  Midden jaren 60/70 was de Boerenpartij onder Boer Koekoek een partij waarom je lachtte. Het dialect, het optreden in de kamer. Velen vermaakten zich met persiflages en brachten het boerenverstand ter sprake. Kortom, de boer in die technische opleving van ons land was van geen belang. De partij verdween en populisten deden hun intrede. Opgewonden volksmenners kraamden hun onzin uit, de uil van Minerva steeg op uit het woud en de Renaissencevloot verliet de haven Delfshaven. Nu het menens is , dat noodzakelijk is, dat de boer, lang in de vergetelheid bivakkerend, zijn toekomst dient te heroverwegen om te overleven, wil men meer boer…

 10. rafi

  Als die immorele, linkse grote stadspartij in september hopelijk bij dat partijcongres/bijzondere ledenvergadering wordt opgeheven, zijn de boeren en vissers ervan af, en zullen nieuwe verkiezingen onvermijdelijk zijn. Dan zullen pro-boer-partijen (die ook heel veel burgers aan zullen spreken) hopelijk nu eindelijk eens groot gemaakt worden.

 11. Aborifa

  Halveer de mensstapel. Maar dat willen de gelovigen niet.

  1. right

   Met welk volk wil je beginnen?
   Eerst de inactieven?
   Of de 50+ mensheid?
   De pigmentrijken?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.