Expert maakt brandhout van kabinetsplan aanpak georganiseerde misdaad: “Na de aanslag op Peter R. de Vries zwijg ik niet langer”

Criminoloog en emeritus hoogleraar Cyrille Fijnaut hekelt het nieuwe kabinetsplan om een tweede rechercheteam op te richten. Volgens de expert is het een “ondoordacht” plan, men voert snel een adhocactie door in plaats van met structurele aanpassingen en veranderingen te komen. Fijnaut zwijgt niet meer langer voor de onkunde van het kabinet, volgens hem moet het kabinet eens stevige kritiek ontvangen. 

In een interview met NU.nl wordt het nieuwe plan van demissionair minister Ferdinand Grapperhaus compleet afgefakkeld. De minister probeert daadkracht te tonen aldus de emeritus hoogleraar maar ondertussen is het plan niet meer dan een strategische blunder. De afgelopen jaren heeft Fijnaut op nette manier kritiek geuit op Grapperhaus, maar dat mocht niet baten. Vandaar dat hij het nu openlijk in de media doet:

“Na de aanslag op Peter R. de Vries zwijg ik niet langer. We zijn op het punt gekomen dat de problemen op tafel moeten als het gaat om de strijd tegen de zware criminaliteit in Nederland. Minister Grapperhaus wil een nieuwe recherche-eenheid opzetten. Zo wil hij daadkracht tonen, maar het is een strategische blunder vanjewelste. Het is het domste wat je kan doen, puur ad-hocbeleid, ingegeven door de emoties. De afgelopen twee jaar heb ik op galante wijze geprobeerd om de minister van zijn onzalige plan af te brengen. Maar nu is het mooi geweest en spreek ik vrijuit.”

Fijnaut ziet liever dat er méér geld gaat naar de Nationale politie om ze zo te versterken in plaats van tweedracht te zaaien door teams met elkaar te laten concurreren. De criminaliteit in Nederland zal met dit plan van Grapperhaus de lachende derde zijn aldus de expert.

“Om de strijd tegen de zware criminelen te winnen, om echt een vuist te maken, moet bij voorrang de opsporingscapaciteit over de hele linie worden uitgebouwd, versterkt en verbeterd.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Helaas heeft Grapperhaus totaal niet geluisterd naar de adviezen van de emeritus hoogleraar. Liever wil hij ‘daadkracht’ tonen door aan te kondigen dat er een nieuw rechercheteam komt. Maar zoals Fijnaut terecht stelt moet het huidige team financieel versterkt worden, want er is niks mis met het huidige team. Helaas staat Grapperhaus totaal niet open voor kritiek.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Aborifa

  Ferd. G. is een beetje slap, meer een advocaat dan een crime fighter.

  1. vlekkenoplosser

   grapjeshuis kan het ontvangen brandhout zo de bio-massa centrale in kiepen

 2. 56RdK

  “moet het huidige team financieel versterkt worden,”

  Dat is waarschijnlijk de bottelnek, de financiën. Want er is geen geld voor de politie, moet dus uit bestaande gelden komen.
  Want “kleinere overheid” was en is nog steeds het motto van de regerende VVD. Een partij met politicy die niet in staat zijn verder te kijken dan de dag van morgen!

  En ja, de strafwetgeving moet danig op de schop, wil men het hier winnen van de crimineel!

 3. rasecht wappie

  Weet je wat ik denk…….
  Grapperhaus kan net als de Jonge ,helemaal niks.
  En daar komt op de eerste plaats bij dat ie als de dood is voor wraakacties tegen hem.
  Want hij wil en durft natuurlijk niet openlijk te zeggen wat er feitelijk aan de hand is in failliet Nederland en durft al helemaal geen vuist te maken.

  Vaak schaam ik mij van Nederlandse afkomst te zijn, als ik vrienden uit het buitenland spreek die het nieuws uit Nederland ook volgen.

 4. Response

  Een 2e recherche-team betekend dat er elders op het politieapparaat bezuinigd moet worden. Schuiven met geld binnen de politieorganisatie. Lost dus niks op.
  Probeer eens te handhaven op de zeer vele wetten die we hebben en leg straffen op die er toe doen. Helaas gaat dat niet gebeuren, met wegkijken, pamperen en ‘in gesprek gaan’ en vooral niet ‘kwetsen’ denkt men in NL de criminaliteit terug te dringen met A’dam als voorbeeld. Lachwekkend!!

 5. Heras

  Grrapperhaus is een corrupte advocaat. Hoe kan hij nu goed leiding geven.
  De man zat achter het politiegeweld van vorig jaar, op onschuldige demonstranten.

 6. halo1

  De linkse “oplossing” in dit soort kwesties is steevast : meer geld (van een ander). Dat is trouwens altijd hun “oplossing”. Rechts gaat voor een andere mentaliteit… niet die van misplaatst mededogen, naiviteit, en pamperen. Zo niet, dan blijft het probleem gewoon bestaan. Het is kiezen of delen.

 7. 1pitter

  In de Filipijnen maken ze goede vorderingen hoor ik, misschien daar eens gaan kijken.

 8. Pieter48

  Fred Grappie en collega’s acht ik niet in staat om zelfs de jeugd criminaliteit aan te pakken. Dus de echte criminaliteit al helemaal niet.

  1. Pauline Kummer

   Bent u ook jurist? …Ik vraag maar.

   1. usb3.0

    monty heeft altijd vraagjes…

 9. usb3.0

  Uiteindelijk wil het kabinet dat iedereen, en daar doet iedereen nu volop aan mee, middels de infantiele p©r testen, dna gaat afstaan, nog maar niet te spreken hoe dom het Nederlandse volk is, die menen dat het antwoord op een niet gestelde vraag moet zijn “ik heb niets te verbergen”, het is niet vraag of je iets hebt te verbergen het is dé vraag waarom instellingen in Nederland alles van je willen weten, liefst ongevraagd…

  1. Pauline Kummer

   Instellingen die ongevraagd iets van je willen weten…Begrijpt u zelf wel wat u schrijft, zegt? Als die instellingen iets willen weten, zullen ze het moeten vragen. Vind u niet?

   1. ElGuapo

    Komkommer logica.

 10. AidemediA

  “Helaas staat grapperhaus totaal niet open voor kritiek”. Klopt! Ook na zijn huwelijk met teveel mensen aanwezig, volgens zijn eigen wet. Was het moeilijk voor deze huilie huilie aso, om kritiek te verdragen. Waar hij wel goed in is, diep geschokt te zijn als er weer iemand neergeschoten (vermoord) is. ferd zou er beter aan doen om op een klein advocaten kantoor te gaan werken en daar één of andere kroongetuige bij te staan.

 11. Appelstroop

  Misschien handiger de Politie te vragen wat ze nodig hebben, en niet iets verzinnen (of laten verzinnen) waar het demissionaire kabinet dan zogenaamd daadkracht mee toont. Toch weer bezig met beeldvorming ipv goede oplossingen. Jammer hoor, gemiste kans.

 12. Michael M

  Criminoloog en emeritus hoogleraar Cyrille Fijnaut heeft in zijn standpunt 1000000000 % gelijk en nogmaals gelijk. Onze clown Grappenhaus speelt nu popie jopie om interessant over te komen. Die man denkt niet na. Terwijl je de politie manschappen moet versterken en echt de handen uit de mouwen moet worden gestoken doen ze het niet. We hebben allemaal onprofessionele personen op de posten binnen het kabinet welke daar niet horen te zitten. Daar horen zakelijke mensen van verstand te zitten op die posten en weten te doen wat ze moeten doen. Wat we telkens zien is belofte na belofte doen van dit demissionair kabinet en vervolgens niet uitvoeren en ze bakken er niets van.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.