Groot lek testbedrijf, data Nederlanders ligt op straat: ‘Ministerie van Volksgezondheid moet opheldering geven grove fout’

Het Nederlandse testbedrijf Testcoronanu, met tien testlocaties in ons land, blijkt zo’n lek als een mandje te zijn. Door een groot lek was het voor iedereen mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen te krijgen in de CoronaCheck-app, ondertussen liggen ook de privégegevens van 60.000 Nederlanders op straat. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat verhaal halen bij het ministerie van stuntelaar Hugo de Jonge, want het bedrijf dat was toegelaten tot de systemen van de CoronaCheck-app had duidelijk de zaakjes niet op orde. VWS heeft verzaakt dit goed te controleren. 

Privacy waakhonden vreesden hier al langere tijd voor: hoe veilig is onze data in al die overheidsdatabases? Nou blijkbaar zijn de systemen nog steeds zo lek als een mandje, vooral als simpele procedures met controles en veiligheidschecks door het ministerie van VWS niet goed worden nageleefd. RTL Nieuws heeft een groot lek ontdekt bij het bedrijf Testcoronanu. De gegevens van enkele tienduizenden Nederlanders ligt op straat en daarnaast was het voor iedereen mogelijk om te sjoemelen met valse gegevens.

Ondertussen meldt AP dat de fout voor het lek gewoon had moeten worden ontdekt door de ambtenaren van De Jonge. Bedrijven die zich aansluiten aan de CoronaCheck-app moeten tal van documenten aanleveren waaruit blijkt dat ze aan bepaalde, hoogstaande eisen voldoen. Welnu, dit bedrijf voldeed dus nergens aan. Toch hadden ze toegang tot het CoronaCheck-systeem.

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat om opheldering vragen bij het ministerie, want dit was gewoon een grove fout die tijdig had moeten worden ontdekt – en zelfs had kunnen worden voorkomen als men gewoon hun werk had gedaan.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dit is helaas het zoveelste bewijs dat men bij de overheid de ICT-zaken gewoon niet goed op orde heeft. Opnieuw liggen er dus privégegevens van Nederlanders op straat na geblunder door een overheidsinstantie of project. Vorig jaar gebeurde dit al bij de GGD doordat ze met een haast open systeem werkte. Ze lijken maar niet te leren van hun fouten, terwijl normale Nederlandse burgers hier de dupe van zijn.

Hoe heeft het ministerie dit stuntelende bedrijf ooit goedkeuring kunnen geven:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. usb3.0

  Tja wie had dit nou níet zien aankomen!

  1. Flengan

   @USB: Mooi toch? Zoals we weten is ICT en privacy in uitstekende handen bij de grote staatsmannen Hugo en Mark.

 2. HD

  Nou dat is dan erg makkelijk voor Hugie en maatje Mark, ze zijn weer diep bedroefd, en bieden dan ook via een al reeds een ingesproken bericht hun diepe gemeende verontschuldigingen aan.
  En jullie moet ook de groeten hebben van Max en Willem, die zich afvragen waarom de dieselopslag voor de boot niet door Mark is bijgevuld, beetje dom Mark.

 3. 56RdK

  “Hoe heeft het ministerie dit stuntelende bedrijf ooit goedkeuring kunnen geven:”

  Het ministerie dat voor miljoenen miljoenen waardeloze mondkapjes heeft gekocht, het ministerie dat voor miljoenen aan niet-werkende ademtests heeft gekocht, het ministerie met de minister dat het volk voortijdig liet dansen met alle gevolgen van dien om over zijn daden in het verleden niet te reppen, dat ministerie??

 4. 56RdK

  Door dit lek is er dus fraude gepleegd met de toegangsbewijzen en apps.
  Wat internationaal, dus wereldwijd, de gezondheid van alle volkeren op deze aardkloot kan schaden!

  Ja, Hugootje heeft Nederland lekker op de kaart gezet …… wellicht nu toch maar een functie elders? (Postkamer ofzo?)

  1. vlekkenoplosser

   hoezo wereldwijd onwetende ? Vele landen doen niet mee met de test idioterie roeptoeter

 5. dumbfarmer

  applaus!!! voor de zoveelste miskleun!!
  Lekker door gaan zo in die muppetshow, des te eerder zijn we van die geldverslindende flauwekul af omdat niemand er meer in geloofd of het vertrouwd.
  Elke weldenkende IT-er weet dat als je bij google een database host, dat je jezelf direct met een probleem opzadelt, alleen al omdat je waarschijnlijk zondigt tegen de AVG.. ja.. sure.. wordt gehost in een datacenter in EU.. maar waar iedereen aan voorbij gaat is de patriot act en het is een amerikaans bedrijf. Dus het is gewoon een ilusie dat die amerikanen nu niet aan die gegevens kunnen komen als ze dat nodig achten en alleen een wassen neus om de bende in Brussel blij te houden.

  Dat sorry hebben ze volgens mij als MP3 op een soort speed-dial staan ergens.. als het een LP was, was ie nu grijs gedraaid. Dus dat geloofd ook geen hond meer.

 6. Aborifa

  Hugo bashen is makkelijk.
  Maar zo langzamerhand begint het tot mij door te dringen dat het daar bij VWS een zoodje moet zijn. Dat deze klungelige software gecertificeerd wed is een grove schande.

 7. usb3.0

  De grootste privacyfuckers houden hier hun mondje stijf dicht

  1. Flengan

   @USB: Uiteraard, logisch en evident want het gaat over hun grote en aanbeden staatsmannen.

 8. Morgan4321

  Dat was te verwachten, Hugo heeft net een miljard uitgetrokken om vriendjes flink te laten verdienen dankzij het testbeleid en die verprutsen het dan. Net zo met als die mondkapjes van partijgenoot Van Lienden.

 9. 56RdK

  @Vlekkenoplosser, ik begrijp dat je maar met een beperkte herseninhoud bent toebedeeld. Wens je veel sterkte daarmee!

 10. 56RdK

  @Vlekkenoplosser, omdat je zo gehandicapt bent zal ik eenmalig proberen uit te leggen wat ik bedoel.
  Wat ik bedoel is dat personen met een vals toegangsbewijs of app zich tussen anderen gaan bevinden die daardoor kans lopen op besmetting. Dus in een vliegtuig, boot of trein, bij aankomst in andere landen.
  Een land als Australië bijvoorbeeld, dat alles eraan doet om het virus te bannen en dan onwetend een Nederlander of Nederlanders met een valse Corona-app toelaat.

 11. 56RdK

  Of dichter bij huis Griekenland, dat met al de maatregelen niet zit te wachten op fraudeurs die besmettingen kunnen veroorzaken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.