Overheid informeert gemeenten niet of verkeerd over lugubere windmolendeals: “Het gaat om heel veel miljoenen en belangen”

Lokale politici in de provincie Groningen krijgen al jaren niet beperkte of verkeerde informatie van de overheid rondom gemaakte windmolendeals. Eerder was Den Haag hier al voor op vingers getikt, maar het blijkt dat de Haagse bestuurders hun schimmige houding nog steeds niet hebben aangepast. Achter de rug om van een gemeenteraad of Provinciale Staten sluit de Nederlandse overheid miljoenendeals voor windmolenparken. Lokale politici krijgen geen inzicht in de gemaakte afspraken. 

Lokale Groningse politici kunnen nauwelijks controleren wat de landelijke overheid uitspookt in hun regio. Het wordt politici onmogelijk gemaakt, door het verstrekken van verkeerde of incomplete informatie, om de gemaakte afspraken te controleren. Achter de rug van Groningse politici handelt de overheid in grond en windmolenrechten, wat soms om miljoenenbedragen gaat, aldus Nieuwsuur.

De overheid is recent al eens op de vingers getikt voor het maken van schimmige deals waar lokale overheden van worden uitgesloten, maar nu blijkt dat overheid dit nog steeds doet. Wat de vraag oproept hoeveel de lokale democratie nog waard is als de overheid bewust lokale politici verkeerd informeert. Hoogleraar notarieel recht Leon Verstappen is uiterst kritisch op de werkwijze van Den Haag:

“Je moet op een jaarverslag kunnen vertrouwen. Publieke belangen zijn in het geding. De overheid moet dit weten. De betrokken politici moeten op de hoogte zijn hoe het geregeld is. Het probleem is dat je soms denkt: wat moet je nou geloven? En, wie moet je nou geloven? Dat is niet goed.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Achter de rug van Groningers om worden door de Haagse overheid miljoenendeals gesloten met grote bedrijven, maar de regio zelf ziet niks terug van dit bedrag. In het Groningse Eemshavengebied heeft het bedrijf GSP onbevoegd koopovereenkomsten en contracten weten af te sluiten, overeenkomsten waar tientallen miljoenen mee gemoeid zijn. Maar waar die miljoenen euro’s naartoe gaan weet niemand. Den Haag wil graag de staatskas spekken door lucratieve dealtjes te sluiten met het bedrijfsleven, helaas profiteert de rest van Nederland hier dus niet van. Klimaatpolitiek in een notendop dus.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. vlekkenoplosser

  Voor mensen die de actualiteit volgen was dit al bekend. Voor de strónt vlé®k van DDS is dit een achterhoede gevecht zoals hij het noemt.

  Gelukkig wordt ersteeds meer duidelijk van de achterlijke wens van de elektrische natte droom

  Technisch onmogelijk en menselijk gezien onwenselijk

  1. Emile Takma

   Poeperd meende dat het behoud van Zwarte Piet bepaald geen achterhoedegevecht was.

   1. Flengan

    Aldus de psychopathische kleutervriend.

   2. vlekkenoplosser

    kijk strónt vlé®k , ook dit item is je meermaals uitgelegd domme jongen.

    Omdat de gesubsidieerde intochten geen zwarte pieten meer hebben wil dat niet zeggen dat zwarte piet is verbannen uit de huiskamer strónt vlé®k

    Je vindt jezelf zo goed dat je geen enkel argument van een ander kan opnemen domme decadente tról

 2. Emile Takma

  De journalistieke formule van DDS: je pikt een bericht van de publieke omroep of een kwaliteitskrant en je voegt er krachttermen als ‘luguber’ aan toe.

  1. Flengan

   Aldus de psychopathische kleutervriend die binnenkort pseudo nummer 3200 aan gaat maken.

  2. vlekkenoplosser

   kan de strónt vlé®k het artikel inhoudelijk ontkrachten of zijn de feiten weer te sterk voor het gewauwel van de strónt vlé®k

 3. plakband

  Windturbines: geen verbeteriing van het klimaat maar een bedreiging voor het klimaat.

  1. andergeluid

   en driekwart van die windmolen stroom gaat naar Duitsland toe Dus wij moeten onze horizon vervuilen geluidsoverlast, de vogel guillotine en mensen die last hebben van dat gebrom en schaduwslag enz enz
   Laten ze daar zelf Windmolens neer zetten.
   En wij aan de vrije energie van Tesla maar daar mag je het natuurlijk niet over hebben anders verdienen ze niets.

   1. Antihedo

    Hetzelfde geldt voor de landbouw. Nederland exporteert veel landbouwproducten naar het buitenland en wij zitten in de stank en een mineralenbalans die ver uit evenwicht is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.