Peiling: CDA blijft maar zetels verliezen, PVV en BBB flink in de plus

Het CDA blijft maar zetels verliezen, in de nieuwste peiling van I&O Research blijkt dat het CDA ten opzichte van vorige maand maar liefst zes zetels verliest. De PVV stijgt met drie zetels, de BoerBurgerBeweging met twee én de nieuwe partij van Wybren van Haga, BV NL, wordt gepeild op één zetel. Uit de peiling wordt duidelijk dat de meeste CDA-stemmers hun heil zoeken bij BBB. 

De nieuwe peiling van I&O Research laat pijnlijk zien dat het CDA in een ongekende crisis zit. In een maand tijd verliest de partij ruim een derde van zijn zetels. Ten opzichte van vorige maand boeken BBB en de PVV de grootste winst, beide partijen zijn de grootste stijgers. BBB blijkt het nieuwe thuis voor de verweesde en teleurgestelde CDA-kiezer te zijn. Daarnaast weet de nieuwe partij van Van Haga direct de kiesdrempel te halen.

I&O geeft aan dat maar liefst 9 procent van de mensen die op het CDA stemden in maart zijn overgestapt naar de partij van Caroline van der Plas, een zelfde percentage is ook naar de VVD overgestapt. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat vele CDA-kiezers het vertrouwen compleet zijn kwijtgeraakt in hun partij. Een groot deel van deze teleurgestelde kiezers zijn overgestapt naar BBB omdat Van der Plas goed werk verricht in de Tweede Kamer. Daarnaast zien zij in BBB wél een partij die naar de achterban luistert. Veel CDA-stemmers die zijn overgestapt naar de VVD geven aan dit te hebben gedaan omdat hun eigen partij “een puinhoop is” en de VVD wel stabiel is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ondertussen weet de PVV, die na de verkiezingen een lichte daling meemaakte, weer de weg omhoog te vinden. Wilders profileert zich nog steeds als de grootste criticus van het demissionaire kabinet én deze houding weet te resulteren in zetelwinst. Zolang de formatie blijft voortkabbelen op het huidige tempo, en de PVV steevast wordt buitengesloten, zal men niet moeten schrikken dat de PVV blijft groeien. Wilders’ grootste kritiek op de formatie is het gebrek aan transparantie en het luisteren naar de wensen van het volk. Twee zaken die keer op keer worden bevestigd door de houding van zowel Kaag als Rutte.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Emile Takma

  Inmiddels hebben we 5 rechts-populistische partijtjes: PVV, JA21, FvD, BBB en BV NL. Als je goed kijkt zijn dat electoraal communicerende vaten die elkaar slechts verzwakken.
  Met een beetje geluk splitst FvD nog een keer. De psychiatrische kliniek houdt natuurlijk niet meer lang stand.

  Heel mooi.

  1. leukeditter

   takkewijf jij hoort in een psychiatrische kliniek, de rest van je leven lompe ezel… zag je rutte weer liegen op vragen van de FVD??? die hoort achter de tralies, smerige hond

   1. Monty

    ”die hoort achter de tralies, smerige hond”

    Daar gaat Wilders voor zorgen toch.

  2. september

   Ze worden bij Elkaar niet groter en die leukeditter blijft maar schelden,het is zelf een stomme hond Met zijn lelijke rotkop die weet niet beter de idioot.

   1. Branzino

    @september
    Ik moet je helaas corrigeren en dat spijt me zeer. Die vier rechtse partijen zijn wel degelijk vier zetels gegroeid t.o.v. de laatste verkiezingen. Dat komt m.i. door de “boerenstemmen” die BBB van het CDA heeft overgenomen.

    1. september

     ik las wat Takma schreef,maar die kan inderdaad niet rekenen

   2. leukeditter

    idd een rotkop heeft hij ook nog

  3. Cootje

   Die takma kan het zo leuk vertellen , de Poolse regering en hun gerechtshof liggen de uitspraken Europees hof naast zich neer , Hongarije zal Timmermans met al zijn ideeën boycotten , de Vries is overleden en de rechtsstaat staat op instorten de ondermijning is niet meer te stoppen want de criminelen zorgen goed voor hun naasten en geven vele giften aan de plaatselijke voetbal clubs en bevolking die genadeloos wordt afgestraft door de gevolgen beleid 10 jaar Rutte onderwereld bovenwereld is in elkaar gevlochten , en de banken betalen hun boetes wegens witwassen zonder een individuele strafvervolging Europa gaat uiteen vallen althans de herrie blijft jaren voortduren en het draagvlak vermindert in alle landen om verschillende reden, bedreigen die je met de dood moet bekopen moet je wel serieus nemen , als je bedreigt wordt en je moet vertrouwen in de rechtsstaat , is het zelfde op ouderejaars avond al 25 jaar roepen je blijft met je poten van onze hulpverleners af , Wilders gaat in deze bende oorlogen geheid stemmen winnen , je kan namelijk niet 30 / 50 miljard weggeven aan de opvreters in zuid Europa en hier geen geld hebben voor handhaving einde van de rechtsstaat in het zicht , we zijn jou fatsoenlijke politiek beu

   1. september

    Takma blijft altijd de leukste,maar dan thuis

  4. Beukman

   Opmerkelijk nog steeds dat er bij de PVV al jaren niet meer gesplitst is. Geert houdt zijn fractie onder de knoet; voor de fractieleden is de partij slechts een banenmachine.

   1. Cootje

    Mag jij bij Pinokkio gaan liggen , last van dementie liegen dat het gedrukt staat , en de rechtsstaat verkwanseld , je zal maar bedreigd worden in Nederland en afhankelijk wezen van de grillen van het kabinet Rutte / of is hij demissionair niet verantwoordelijk/ ?

    1. Beukman

     Wat is je punt, cisgender?

 2. Vanduinen

  PVV sluit zichzelf buiten. De tactiek van Wilders om de aandacht op zich te vestigen en niets hoeven te doen. Alleen maar woedend zijn, laaiend. Schreeuwen enz.

  1. Flengan

   Nee, een onjuiste conclusie.

  2. Cootje

   Wilders moet ook niets doen , de puinhopen van 10 jaar. Rutte zijn namelijk niet meer te herstellen , wij zijn de nummer 1 exporteur narcotica van europa met 10 jaar geld naar zuid Europa zijn we gedegradeerd tot een bananen republiek het spoor van vernieling die Rutte heeft achtergelaten in onze rechtsstaat is met 150 zetels pvv niet te herstellen , er is namelijk geen ene goed functioneerde instelling meer na 10 jaar Rutte , lopen allemaal op hun tandvlees en worden in stand gehouden met een ijzige doctrine de menselijken maat ligt op het kerkhof , dus laten ze hun eigen boontjes maar opknappen de ondermijning is een feit

 3. ikweetwatikwil

  Kijk eens wat een onmacht bij takma en co.

  Zelf heb ik niet zoveel met peilingen.

 4. Response

  Een mooie ontwikkeling. Nu nog even wachten totdat de clubjes van Kaag&Co gaan slinken en de kleinere meer rechts georiënteerde realistische partijen verder doorgroeien. Komt het wellicht toch nog goed met NL.

 5. Duckday

  Willen we ons land terug verdienen stem dan op die partijen die de grenzen dicht doen uit de EU en EURO. Wat heeft dit monsterverbond nu bijgedragen aan de WELVAART Voorspoed voor de normale man vrouw. Willen we geen verandering en dat we de afgrond instorten dan blijft de huidege politiek met leugens bedrog hoogmoed waanzin en belust op macht blijven zitten Dan maken onze mede burgers de dienst uit

 6. Tepelkloofje

  Men mag hopen dat ze bij BBB alvast begonnen zijn met het selecteren en doorlichten van bekwame toekomsting kamerleden. Een kleine partij die zo snel groeit is – zoals geschiedkunde betaamt – als een magneet voor klaplopers, meelopers, ratten, infiltranten, en sujetten die dolgraag wachtgeld….pardon in de kamer willen.
  Ik wens de selectiecommissie alvast veel wijsheid, integerheid en gezond verstand.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.