Peiling De Hond: Meerderheid Nederlanders wil Rutte (VVD) niet terug als premier

De peilingen van Maurice de Hond laten een interessant beeld zien: een meerderheid van de Nederlanders is echt helemaal klaar met elf jaar Rutte en ziet de VVD-leider liever niet opnieuw premier worden. Ondertussen blijft de VVD op ongekende hoogte staan. Terwijl de politieke versnippering en versplintering toeneemt blijft de VVD soeverein op één staan. 

Het CDA heeft als regenten- en machtspartij flink wat gezichtsverlies geleden. De partij staat in de peiling van vandaag op zes zetels, een ongekend dieptepunt. De VVD daarentegen staat op eenzame hoogte, de PVV en D66 blijven op flinke afstand steken en de vierde partij van Nederland, de PvdA, komt nog niet eens op een derde van het zetelaantal van de VVD uit.

Maar Maurice de Hond schetst wel een interessant beeld, door bepaalde kiezers – met name de huidige coalitiepartijen – wordt de demissionair premier door dik en dun gesteund, maar de rest van Nederland ziet Rutte het liefst zo snel mogelijk het torentje verlaten:

“Nog steeds wil een meerderheid Mark Rutte niet als premier terug (53%). Bij kiezers van D66 en ChristenUnie is dat ruim 40%. De kiezers van PvdA en GroenLinks zijn voor bijna 70% geen voorstander van Mark Rutte als premier.”

De peiling van De Hond laat een pijnlijke tweedeling in de samenleving zien, coalitiegezinde stemmers vinden nog een keer Rutte wel acceptabel, maar kiezers veelal afkomstig van oppositiepartijen zitten absoluut niet te wachten op nog vier jaar Rutte.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Daarnaast zien veel kiezers in dat de huidige formatiebesprekingen in een impasse zijn beland. Als er voor 1 september geen kabinet komt dan wil een meerderheid (60%) nieuwe verkiezingen. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is maar met het oog op de huidige peilingen zou een nieuwe verkiezing nog méér versnippering opleveren. Een kabinet zou dan haast uit 6 à 7 partijen moeten bestaan. Wat een nog langere formatie zou betekenen in deze tijd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. JochemX

  Wie Rutte weg wil hebben moet niet meer op de VVD stemmen. Simpel.

  1. Monty

   Wilders had toch beloofd pinokio achter de tralies te zetten.
   Dan zijn we ook van hem af.

   Of zou dit gelogen zijn door Wilders.

   1. Cootje

    Maar als de banken witwassen van crimineel geld niet wordt bestraft en Wilders Rutte zijn kennissenkring OM kennende met heel veel D66 rechters is Wilders een roepende in de woestijn , maar de gevolgen zijn onder Pinokkio zijn beleid dat ondermijning gewoon een feit is , en dat veel meer mensen bovenwereld geen Peter R de Vries zijn . Dus als je old boys netwerk goed is kan je je zelf vele privileges veroorloven

   2. LifeBuddy

    HaHaHaHa. professor van de weetnikskunde monty, zet zichzelf hier voor schut. Pinokio heeft zichzelf achter de tralies gezet. Als je de maffia de gelegenheid geeft, om de martelaar van het Volk PR.de Vries af te schieten, ben je medeplichtig en ga je vanzelf voor gaas.!!!

  2. Cootje

   Een jaartje Corona kan aardig gaan helpen , doet links en rechts al aardig zeer bij het mkb .

 2. Gebande_5

  Rutte 47%
  Kaag 37%
  Wilders 12%
  Hoekstra 3%
  Baudet 1%

  1. Beukman

   Er zijn dus 47 keer zoveel Nederlanders die Rutte als premier willen als Baudet.
   En er zijn 4 keer zoveel Nederlanders die liever Rutte hebben dan Wilders.

   Voor Mark zijn dit best cijfers om mee voor de dag te komen.

   1. Harry Haller2

    Neukman, de vaste reetkever van Rutte.

    1. Fortiori

     Ruzie gehad thuis?

   2. Cootje

    Daarom kan hij als huichelaar de motie van wantrouwen overleven , de linkse partijen met de ChristenUnie hebben hem tot de grond afgebrand en geven hem nu een gratis beurt in zijn hol zonder voorbehoedsmiddelen kans op allerlei ziektes het HIV virus nemen ze op de koop toe om op het pluche te zitten , en voor Rutte die geen principes heeft geeft het niet waar hij genomen wordt jong of oud man of vrouw tot het bot toe afgekraakt beledigt , weggezet , de honden lusten er geen brood van , maar het is een rat en dat ongedierte overleeft de hele linkse horden die als voer voor de katten dienen .

   3. Antihedo

    Rutte staat er prima voor. Ik heb niet op hem gestemd maar als dit de wil van het volk is dan moet het maar.

 3. Morgan4321

  Rutte heeft er voor gezorgd dat er geen geschikte opvolgfers overgebleven zijn in de VVD. Schippers wordt vaak genoemd maar of die tabakslobbyist nou zo’n goede keuze zou zijn?

  En als de VVD geen premier levert heb je grote kans dat Kaag premier wordt, dat vinden veel mensen (waaronder ik) nog erger.

  1. Klaus Schwab

   Inderdaad. Helemaal.met je eens. Als Kaag premier wordt is het echt een ramp voor dit land, en gaat in Brussel de vlag uit.

 4. allid

  Nederland is rijp voor révolutie.
  Beter dat ze nu terugdraaien, révoluties créeren oportunisten die U liever niet achter het stuur ziet zitten.
  Het wordt dan een machtswisseling, Wij waren de sigaar, nu zijn jullie het.

  Een démocratische samenleving binnen een Atomcratie, de macht aan het individu, zal een betere
  benadering zijn voor het oplossen van onze contemporaine problemen.

  U als individu beslist b.v. zelf waar Uw belasting geld aan besteed wordt.

  Sta op, laat niet één de zweepslagen dragen.

 5. HD

  Dat is raar want de meeste van de gemiddelde geestelijk onvolwaardige Nederlanders heeft op deze pracht mens gestemd, ja want hij doet het zo goed op tv, en Huggie ook.

 6. Klaus Schwab

  Ben ook fan van Rutte, maar wat is het alternatief. Dat elitaire mens van Kaag ? Dan heb ik toch honderd keer liever Rutte.

 7. Klaus Schwab

  Moet zijn geen fan van Rutte

 8. Meriadoc Brandebok

  Deze peiling is goed voor Rutte. Zijn partij kreeg 21,87% van de stemmen, terwijl uit peilingen een percentage van 47% zich voor een nieuw premierschap van Rutte uitspreekt. Een zeer indrukwekkend cijfer, want dit betekent dat Rutte bijna de helft van het volk achter zich heeft staan. En het is meer dan een verdubbeling ten opzichte van zijn kiezersachterban van 2021.

  Nog niet zo lang geleden werd hij doodverklaard en werd Kaag beschouwd als nieuwe premier. Dit valt wel mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.