Peiling! VVD, D66 en PVV grootst maar staan op verlies, 12 partijen hebben tussen de 3 en 9 zetels

Het politieke landschap in Nederland is nooit eerder zó gefragmenteerd geweest. Er zijn slechts drie partijen die in de laatste peiling meer dan tien zetels hebben: VVD (37), D66 (22) en de PVV (16). De overige partijen halen hooguit negen zetels.

Volgens de peiling van EenVandaag zou het een drama zijn als er nu verkiezingen zouden komen en er geformeerd zou moeten worden. Dat lijkt een praktisch onmogelijke opgave!

Wat direct opvalt is dat de grootste drie partijen in de peilingen allemaal op verlies staan. Het CDA (9) komt ook niet meer boven de tien zetels uit en nergens wordt echt grote winst geboekt.

Het tweede dat opvalt is het feit dat de zetels van de verliezende partijen niet naar één duidelijke politieke stroming gaan. De SP stijgt met een zetel, GroenLinks ook, JA21 met twee, de ChristenUnie en Volt ook ieders met één. Van de partijen met minder dan tien zetels in de peilingen is alleen FvD de (relatief) grote verliezer met twee zetels verlies.

De relatief grootste winnaar is eigenlijk de BoerBurgerBeweging, die stabiel op vier zetels is blijven staan. Dat is hartstikke goed, want Caroline van der Plas zit er nog maar net en is alleen in de Kamer. Ter vergelijking: Sylvana Simons (BIJ1) zit er net zo lang maar ziet hier in de peiling geen profijt van, terwijl zij het absoluut niet slecht doet (tenzij het over racisme en diversiteit gaat).

Er is in ieder geval geen duidelijke trend te herkennen. Het lijkt er sterk op dat de VVD nog een flinke tijd ruim boven de andere partijen uit zal blijven stijgen. En hoewel het voor zowel de VVD als D66 nog wel eens spannend kan worden of zij zullen worden afgerekend op het toekomstige regeringsbeleid, is het nóg spannender waar die zetels uiteindelijk heen zullen gaan. Het zou namelijk zomaar kunnen dat de verloren zetels redelijk gelijkmatig over de diverse partijen verspreid zullen gaan worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Joko

  Verstand komt nu eenmaal met de jaren…

 2. halo1

  Voor de zoveelste keer: het wordt hoogtijd voor een partij met de absolute meerderheid, Nederlandse Volkspartij, NVP, links + rechts..met veel psychologie erin zou het moeten lukken!

  1. Monty

   ”Nederlandse Volkspartij, NVP, links + rechts..met veel psychologie”

   Wat denk je zelf?
   Dan moet het ook een charismatisch persoon zijn die zowel links als rechts weet te overtuigen en te verbinden.

   Die persoon moet nog geboren worden.

  2. Nostradamus

   We hadden een keer de LFP waar zo goed als iedere verstandige Nederlander naar uitkeek. Toen kwam er een links extremist en die schoot een kogel door het hoofd van de partij. Pim Fortuyn, de beste Premier die Nederland nooit gehad heeft.

   Eén van de weinige verhalen waar ik een complot achter zou zoeken. Want de ‘dader’ loopt al heel lang vrij rond.
   Deze ‘dader’ zou op DDS zomaar Emile, Mindy, Stemp, Beuk, Gebande etc. kunnen heten.

   1. Beukman

    Ik denk eerlijk gezegd dat jij, Nostradamus, “pim” hebt “vermoord”. Je weet zelf heel goed waarom, maar daarover zwijg je liever.

    1. Flengan

     Onzin, zoals altijd.

    2. Nostradamus

     Ik voorspel alleen maar moorden. Ik zit er dus niet ver naast. Iemand heeft die kogel ge-beuk-t…

   2. Monty

    ”Want de ‘dader’ loopt al heel lang vrij rond.”

    Wat dan weer erg vreemd is, want mannetjes zoals jou beweerden dat hij het nog geen week zou overleven.

    Jammer dat ze geen woord hebben gehouden.

    1. Nostradamus

     Ik heb dat nooit beweerd Mindy. Dat zijn geen mannen zoals ik. Ik zou willen dat de ‘dader’ voor de rest van zijn leven achter slot en grendel bleef, op water en brood. Want wij hebben voor dit soort gevallen geen doodstraf wat voor de extreem linkse moordenaar van Pim een passende straf zou zijn.

  3. Morgan4321

   We hebben al een Nederlandse Volks Unie. Niet mijn partij maar wel een club die graag met een absolute meerderheid anderen zegt wat te doen en laten.

   1. halo1

    Dat is een unie.. ik pleit voor een partij.. dat is het grote verschil : (part=deel), maar wel een partij die alle andere partijen marginaliseert door zijn specifieke superioriteit….

 3. Emile Takma

  Wout besteedt er vanwege de de sponsor weinig aandacht aan maar wat de peiling vooral ook duidelijk maakt is dat het FvD volledig is geïmplodeerd.

  1. Branzino

   @Emile Takma
   Het is maar hoe je het bekijkt en ik hou niet zo van leedvermaak, tenminste meestal niet. Ze zijn namelijk wel 50% groter vergeleken met 2017.

   1. Emile Takma

    Voor zover ik kan nagaan betreffen de vier gepeilde zetels het FvD en de Haga-afsplitsing. Die club gaat door als BV Oranje of zoiets. Mogelijk kunnen die splinters elkaar nog wat verzwakken.

  2. Beukman

   Vorige week bleek uit een peiling ook al 47 keer zoveel Nederlanders Rutte als premier willen als Baudet.
   Dat zal even slikken zijn voor de man die heeft verklaard “geroepen” te zijn tot het ambt.

   1. Cootje

    Een naïef volk wil besodemieterd worden , de Nederlanders zijn toch van het polderen , en de helden rol is niet aan ze besteed dat zag je al in Srebrenica , maar oké de vries was wel een held maar die leefde in een bananen republiek waar de misdaad met 80 miljard omzet een dodelijke vinger in de pap heeft ,de banken wassen deze handel wit en kopen hun schuld af met een boete , en zo kan Pinokkio in het zadel blijven de mensen van die 80 miljard willen geen ander als Pinokkio , daar kunnen ze vrienden mee blijven

  3. Gebande_5

   Ik zeg alleen maar iets over de situatie van FvD, als de “redacteuren” schoenen met stalen neuzen dragen.
   Op hoeveel van de drie FvD zetels zit een van Haga afgevaardigde?

 4. janrama

  Don Baudet verliest zijn laatste knechten.

  1. leukeditter

   kun je rekenen?? reken er maar niet op…peilingen fake. rutte staat op 12 zetels momenteel das nog teveel voor die liegende sadastische killer

   1. DubbelZout

    Juist !
    Op naar Forumland met Noord Koreaanse uitslagen voor Thierry 😀

    1. Flengan

     Die is al voor Klaus Schwab

 5. Harry Haller2

  En Rutte ‘demisioneert’ gewoon door. Natuurlijk heeft hij geen enkele haast. Ook om zijn nieuwste leugen van vandaag (vergaande contacten met Rusland) kan hij niet meer weggestuurd worden.

  Een uitermate comfortabele positie die hij graag tot in eeuwigheid laat voortduren.

 6. Joko

  Wat de partijwaanzin betreft, zie ik uit naar een nieuwe partij die als enig doel heeft een bestuurssysteem op te zetten zonder partijen om daarbij zichzelf als motiverend voorbeeld onmiddellijk af te schaffen. (Dit lijkt me een goede insteek voor Thierry. Volgens mij kan hij dan rekenen op enorme bijval.) Waarom ik pleit voor het afschaffen van een partijsysteem? Welnu, zie het belachelijke aantal partijen eens aan…

  1. halo1

   Leuk. maar nogal naief.. denk je dat de partijen zichzelf gaan afschaffen?

   1. Joko

    Als mensen overtuigd zijn van de huldigen waanzin zijn, dan zullen ze de partijen links laten liegen.

    1. Brenda Welsh

     Die zin moet u laten inlijsten. Een pareltje binnen de taalschepping. Uniek!

   2. Joko

    Teruglezend beoog je min of meer hetzelfde. Zijn we dan beide naief?

    1. halo1

     Ik wil die andere partijen niet afschaffen, maar (nog) kleiner maken, zodat er wel altijd plaats voor folklore blijft..

 7. JoopvdJoop

  GL+1 en VOLT+1.
  Dat is veel erger.
  Meer immigranten,meer klimaattransitie,meer Europa.
  Is niet progressief maar destructief!

 8. Harry Haller2

  Je kunt zeggen dat Baudet ‘geradicaliseerd’ is, maar dat klinkt zo verheven activistisch, zo Sturm und Drang, zo ideologisch bevlogen, zo padvinderachtig wereldverbeterend.

  Je zou ook kunnen zeggen dat hij is afgedaald tot het niveau van stompzinnig ouwehoe*ren, van factloos kletsen, van dom lüllen. Meer down to earth maar wel glashelder.

  Baudet is een fantast: als redacteur op Niburu of Nine for News zou hij een glansrol kunnen spelen.

  1. Emile Takma

   Mee eens, mooi geformuleerd ook.

 9. HD

  Je ziet het aan de moord op Peter R. de Vries.
  Er is nu al een gemeente die een straat naar de man gaat vernoemen.
  Maar Fortuyn is door de linkse overheid al vergeten, wat waren ze opgelucht na de moord.
  En moordenaar die ze de opdracht hadden gegeven is allang weer vrij.
  De perfecte moord, onder het oog van zwakzinnig Nederland.

 10. KippiX

  Komen deze peilingen opduiken omdat we aan de vooravond van nieuwe verkiezingen staan? En is het misschien onmogelijk omdat ‘we’ net als in België zo lang mogelijk zonder regering moeten blijven zodat de Brussel-scepter nog meer door ons landje gezwaaid kan worden? Of zijn dat domme vragen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.