Vandaag van start: De extra beladen rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum

Bijna een week na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, begint vandaag de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de moord op advocaat Derk Wiersum. De rechtszaak is extra beladen omdat Wiersum de advocaat van kroongetuige Nabil B. was en Peter R. de Vries de vertrouwenspersoon van diezelfde kroongetuige.

Maar liefst vijf dagen zijn er ingepland voor de moordzaak rondom Derk Wiersum. De rechtbank zal de verdachten (Giërmo B. uit Almere en Moreno B. uit Rotterdam) onderwerpen aan een vragenvuur, gebaseerd op het politieonderzoek, maar de verwachting is dat deze verdachten zich zullen beroepen op hun zwijgrecht. Dat laatste lag sowieso al in de lijn der verwachtingen, maar zeker na de koelbloedige aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, moeten we er al helemaal niet van uitgaan dat de kopstukken uit de zware criminele onderwereld opeens loslippig zullen zijn.

Advocaat Wiersum werd in september 2019 in koele bloede doodgeschoten nadat hij in de ochtend van huis vertrok in de Amsterdamse woonwijk Buitenveldert. De recherche heeft het vermoeden dat Moreno B. weleens de schutter kan zijn geweest, maar zijn advocaat Gerald Roethof wijst erop dat zijn cliënt onmogelijk de moordenaar van Wiersum kan zijn geweest omdat zijn uiterlijk niet zou lijken op de gemaakte compositietekening die tot stand kwam op basis van getuigenverklaringen. Daarentegen denkt de politie genoeg bewijs te hebben om Giërmo B. en Moreno B. zich te laten verantwoorden in deze omvangrijke rechtszaak. Ironisch genoeg was de -nu voor zijn leven vechtende- Peter R. de Vries van mening dat de politie de moordaanslag op Wiersum had kunnen voorkomen.

Behalve de rechtszaak rondom de moord op advocaat Wiersum zal het sowieso een spannende week gaan worden. Komkommernieuws lijkt daarbij niet aan de orde, want er zijn genoeg ontwikkelingen om te blijven volgen. Want zal het geplaagde show-programma RTL Boulevard vanavond wel doorgaan? Natuurlijk schuift misdaadverslaggever John van den Heuvel vanavond maar wat graag aan in de studio om zijn visie te geven op de rechtszaak, maar de vraag is eigenlijk of het programma vanavond wel zal worden uitgezonden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De afgelopen twee dagen waren er geen uitzendingen van RTL Boulevard omdat het programma werd bedreigd. Volgens de politie werd er zelfs een aanslag met raketwerpers beraamd op de studio van RTL Boulevard, slechts enkele meters verwijderd van de plek waar vorige week dinsdag ook de aanslag op Peter R. de Vries werd gepleegd…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Gebande K0K

  Na de stortvloed aan artikelen gisteren, ziet het er ook vandaag ,na een turbulent weekend, veelbelovend uit met de eerste redactionele bijdrage.

  Hopelijk verloopt deze rechtszaak zonder geweldincidenten.

  1. vlekkenoplosser

   domme jongen

   quote Hopelijk verloopt deze rechtszaak zonder geweldincidenten. end

   de oorlog woedt volop micro zwetscockje.

 2. usb3.0

  tamil en co zullen zeggen dat Derk het zelf heeft uitgelokt

  1. Gebande K0K

   Volgens mij bent u degene die dat hier schrijft.

   1. usb3.0

    Nee hoor cockje, zij zullen dit echt gaan zeggen

 3. Gebande K0K

  de verwachting is dat deze verdachten zich zullen beroepen op hun zwijgrecht.
  Dat laatste lag sowieso al in de lijn der verwachtingen, we moeten er al helemaal niet van uitgaan dat de kopstukken uit de zware criminele onderwereld opeens loslippig zullen zijn.

  Zouden de 2 mogelijke daders kopstukken uit de zware criminele onderwereld zijn?
  Ik heb mijn twijfels.

 4. Emile Takma

  “Daarentegen denkt de politie genoeg bewijs te hebben om Giërmo B. en Moreno B. zich te laten verantwoorden in deze omvangrijke rechtszaak.”

  De taalkunstenaar Kenneth is weer terug.

  1. usb3.0

   Dit bedoel ik, i rest my case..

 5. Kleurloze Politiek

  Ik zou zeggen drie keer levenslang..
  De Nederlandse wetboek van strafrecht is soms te soft voor dit soort zware jonges..
  Elders in Europa zouden deze jongens al lang voor goed achter de tralies verdwijnen..

  1. usb3.0

   “De Nederlandse wetboek van strafrecht is soms te soft voor dit soort zware jongens..”

   Niet alleen voor dit soort zware jongens, voor elke crimineel…

  2. vlekkenoplosser

   kleurloos weet donders goed hoe marokkaanse bendes werken en hoe het Nederlandse rechtssysteem reageert ! Die zielige jeugd met een streng islamitische vader, de taal problemen, het concentratiegebrek op school, het laten vallen door de maatschappij , ach die arme jongens zijn niet zo slecht.

   Doe maar de maximaal mogelijke straf, 30 jaar vast en TBS.

 6. Gebande K0K

  “We kunnen dit kabinet stoppen door ons niet meer te laten testen, blijf gewoon thuis als je een snotneus hebt”

  Klopt.
  En als we niet meer op snelheid contr*leren, bestaan snelheidsduivels ook niet meer.
  Logica van een wappie Haggie.

  1. Gebande K0K

   Sorry, verkeerd draadje.

 7. Rieks

  Raketwerpers! Het OM maakt zich weer eens onsterfelijk belachelijk. En “in het belang van het onderzoek” zegt men natuurlijk niks waar die zouden staan. Zo kun je van alles roepen, en dat doet men dan ook graag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.