Woningen worden onbetaalbaar voor nieuwkomers: huizenprijzen stijgen met 20% (!)

Voor nieuwkomers op de huizenmarkt is het schier onmogelijk om een huis te kopen. Niet omdat er te weinig huizen zijn – hoewel dit ook wel een probleem is – maar omdat de huizenprijzen met een belachelijke 20% zijn gestegen. Daardoor is de gemiddelde verkoopprijs nu 441.000 euro. Voor mensen die de gulden nog kennen: dat is bijna 1 miljoen gulden (972.200 om precies te zijn).

In 1995 begon makelaarsvereniging NVM de gegevens van verkochte huizen te verzamelen en te analyseren. Sindsdien werd de grens van een huizenstijging van 20 procent gemiddeld nooit bereikt. Tot nu. Want in deze moeilijke coronatijden is deze grens wél doorbroken. Jawel. De prijzen zijn met 20% gestegen.

“Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt. De grens wordt verder verlegd en het einde lijkt zoek”, zegt Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en praktiserend makelaar,” in een persbericht in handen van het AD.

Maar liefst driekwart van de huizen wordt verkocht voor een prijs boven de vraagprijs. In het vorige kwartaal gold dat nog voor ‘maar’ twee op de drie woningen. Dat was toen ook al indrukwekkend, maar nu is het dus nóg hoger.

Interessant genoeg bleven de huizenprijzen stijgen – en dan ook nog sneller dan ooit tevoren – terwijl het woningtekort juist afnam van 331.000 naar 279.000. Dat kwam vooral doordat buitenlandse werknemers ons land verlieten en teruggingen naar huis. In dat opzicht is er trouwens goed nieuws, want het lijkt erop dat er géén 1 miljoen huizen nodig zijn voor 2030. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komt het aantal benodigde nieuwe huizen eerder uit op 500.000 tot 750.000.

Waarom de huizenprijzen dan toch zo snel stijgen? Er zijn meerdere oorzaken. Maar de belangrijkste is de lage rente. Daarnaast helpt het ook dat de overdrachtsbelasting voor kopers van onder de 35 is afgeschaft. “Jonge doorstromers” zouden daar gebruik van maken.. wat wel weer interessant is, want de huizenprijzen zijn op dit moment voor nieuwkomers natuurlijk gi-gan-tisch.

Als je al een huis hebt, dat verkoopt, en dan een nieuwe woning koopt heb je een behoorlijke buffer. Maar als je met niets begint hebben we het echt over enorme bedragen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus. Kan de politiek, in plaats van op vakantie te gaan, hier misschien iets aan doen? De Nederlandse burger heeft jullie nodig. De huizen worden onbetaalbaar!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Hendrik_Groen

  Quote, Kan de politiek, in plaats van op vakantie te gaan, hier misschien iets aan doen? De Nederlandse burger heeft jullie nodig. De huizen worden onbetaalbaar!

  De vraag stellen is hem beantwoorden. Als de burger zoveel voor een huis wil betalen wat moet de politiek er dan mee? De burger straffen met een boete?

 2. Ritter

  Off Topic maar actueel.

  De politie vraagt u hulp.

  Video met Politiebericht:

  “In het overdag zo drukke, maar tegen middernacht helaas een stuk rustigere metrostation Zuid/De Pijp speelde zich eind april een heftige gebeurtenis af. Een jonge vrouw werd daar door een nog onbekende man ernstig seksueel misbruikt. Elke tip over de verdachte is welkom bij ons!”

  ht*ps://twitter.com/Politie_Adam/status/1413090761403469824

 3. Aborifa

  Nieuwkomers krijgen toch direct een huurwoning?

  1. vlekkenoplosser

   uit de rubberboot zo bij de woningbouw naar binnen ! geen probleem.

 4. Gebande K0K

  MvdG wil dat de overheid ingrijpt in een vrije markt, waar vraag en aanbod de prijs bepaalt.
  Hij noemt zich een klassiek rechtse liberaal.

  1. ElGuapo

   En je wil dan graag even je ei kwijt over de persoon die het artikel schrijft?
   Logisch aangezien het over koophuizen gaat en niet het huren van zolderkamers.

  2. vlekkenoplosser

   de zwetscock heeft nog niet door dat de gemiddelde woning 25 tot 40 K duurder geworden is door het gezwets van gasloos

 5. Appelstroop

  Tja, mensen betalen het.. tis wat de gek ervoor geeft.
  400.000 voor een suf saai rijtjeshuis.. je moet het er
  maar voor over hebben. Zie ook geen verbetering,
  rente blijft zeer laag en 700K woningen stamp je
  ook niet zomaar uit de grond. En waarom zou je,
  mensen kunnen en willen het blijkbaar ophoesten.
  Nog even en het goedkoper om in Monaco te wonen.

  1. Harry Haller2

   Het is een schande Appelstroop, dat alle achtereenvolgende kabinetten na de oorlog de woningnood hebben laten voortbestaan. En daarbovenop de grenzen wagenwijd werden opengezet voor massa-immigratie.

   Wonen is een basisrecht dat door alle regeringen is genegeerd en verkwanseld.

   Stel je voor dat we met slechts 10 miljoen Nederlanders in ons land zouden wonen – ruimte in overvloed voor iedereen en betaalbare prijzen op elk niveau. Een paradijs.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.