Zo moeilijk is het niet! Terwijl Nederland nog steeds stuntelt met Afghaanse tolken, evacueert VS er al 200

We kunnen van alles vinden over de bende die de Amerikanen in Afghanistan hebben gecreëerd, maar één ding doen ze wél goed: ze nemen hun Afghaanse tolken en chauffeurs in bescherming. Terwijl Nederland nog steeds moeilijk doet over vrijwel iedere aanvraag, hebben de Amerikanen er al tweehonderd teruggehaald.

Amerikaanse president Joe Biden bevestigde vandaag dat de eerste vlucht van ‘Operation Allies Refuge’ is geland in Fort Lee, Virginia. Het gaat om zo’n tweehonderd Afghaanse tolken en chauffeurs die de Amerikaanse militairen hebben geholpen met hun operaties en die als collaborateurs worden gezien door de Taliban, die nu weer aan de macht is gekomen.

Dat is echt in gigantisch contrast met hoe Nederland omgaat met deze mensen. De tolken werden door Defensie eerst verzocht om het nodige papierwerk op orde te krijgen. Als er ergens een formulier ontbrak of verkeerd was ingevuld, dan werden ze teruggestuurd.

In de praktijk kwam dat erop neer dat ze soms door vijandig gebied naar hun woning moesten zien te komen, hopen dat ze daar de juiste formulieren konden vinden, en dan nog terug moesten zien te komen. Wie een beetje op de hoogte is van hoe de situatie in dat land is, weet hoe gevaarlijk zo’n reis kan zijn.

De Amerikanen pakken dat héél anders aan. De inlichtingendiensten hebben achtergrondchecks uitgevoerd en daardoor konden ze rechtstreeks naar de VS vliegen, meldt Trouw. In Fort Lee mogen ze hun visumaanvraag afronden en krijgen ze ook medische controles.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Voor Nederland is het bureaucratische proces kennelijk nog steeds belangrijker dan gezond verstand. De Amerikanen lijken in dit geval te begrijpen dat het signaal dat ze hiermee afgeven (bondgenoten niet zien als wegwerpobjecten) belangrijker is dan of zo’n Afghaanse tolk wel een geldige ID-kaart en alle papieren op orde heeft. Nederland moet snel dezelfde lijn volgen, anders hoeven we ons bij een volgend conflict niet af te vragen waarom het zo moeilijk is om lokale hulp te krijgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. IkWilOokWatZeggen

  Daesh kippetjes ophalen uit Syrië en Irak is natuurlijk ook veel belangrijker….

 2. Gebande_5

  Wout pleit voor het binnenhalen, huisvesten en onderhouden van lichtgetinte moslims die onze taal niet spreken.
  Wout zijn populariteit stijgt tot ongekende hoogte.

 3. Eppo123

  Van al dat geld wat Afghanistan heeft gekost kan de wereldbevolking jarenlang eten. Maar goed dat is een andere discussie.

 4. Arbeider65

  Hoppa haal maar op. Plaats zat. Ik heb nog wel een schuur over die ik kan omtoveren als woning, als de staat maar goed betaald.

 5. Morgan4321

  Ja hoor, Nederlandse politici doen weer wat hun bazen in de USA opdragen, oorlog voeren, wn wij zitten met degevolgen. Stuur ze maar naar de USA, die wilden zo nodig daar oorlogje voeren.

  1. Freba

   Nog steeds niet door dat Nederland de 51e staat van Amerika is? FF wakker worden. Na WWII hebben wij onze soevereiniteit weggegeven. Volgepropt met schulden door de VS. Later de grootste investeerder in de VS geworden; aldus de woorden van Wim Kok destijds. Vandaar dat wij als een van de weinigen in Europa de waardeloze Lockheed jets hebben aangekocht. We hadden nog iets te goed. Ook ik was als Afghaan bij de Taliban gegaan. Laat mijn land immers niet beroven van belangrijke grondstoffen. WANT WAAR GAAT EEN OORLOG ANDERS OVER DAN OVER GRONDSTOFFEN!! Amerika; 75 jaar oorlog gevoerd, en nooit iets gewonnen. Yankee go home and stay there forever.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.