Koninklijke Marechaussee gaat Nederlandse reizigers uit België controleren op coronabewijs

Vanaf 8 augustus gaat de Koninklijke Marechausse terugreizende Nederlanders uit België steekproefsgewijs controleren of zij een geldig coronabewijs op zak hebben. Eind juli werd al aangekondigd dat reizigers uit ‘gele gebieden’ in de nabije toekomst kunnen worden gecontroleerd, zojuist is bevestigd dat reizigers vanuit België dus mogelijk gecontroleerd kunnen worden. 

We zitten al anderhalf jaar lang in de zogeheten coronacrisis, maar eindelijk gaat men vanuit de overheid eens werken met een controlesysteem. Waarom men nu pas de grenzen, en mensen die in- en uitreizen, op die manier gaat controleren is een andere vraag – wat is nu de meerwaarde van dit systeem nu pas in te voeren terwijl de heftige piek enkele maanden geleden was. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd, het besmettingscijfer is alweer aan het dalen, maar nu pas begint men het controlesysteem. Beetje laat én overbodig.

Voor mensen die nog niet volledig zijn gevaccineerd kan het nog wel wat kopzorgen opleveren, vooral voor mensen die dagelijks naar België rijden. Zij moeten namelijk bij een controle een geldige PCR-test (niet ouder dan 48 uur) of antigeentest (niet ouder dan 24 uur) laten zien. De Koninklijke Marechaussee laat weten niet met controleposten te gaan werken, aldus NU.nl. Nederland is zelf op alle Europese kaarten dieprood, maar toch gaan we terugkerende vakantiegangers uit gele gebieden controleren. Wat de meerwaarde daarvan is mag minister De Jonge nog maar een keer gaan uitleggen.

Daarnaast is dit natuurlijk ook gewoon zwaar irritant voor terugkerende vakantiegangers, zij moeten op de laatste dag van hun vakantie in het buitenland nog even snel een coronatest doen om niet tegen een eventuele boete aan te lopen bij terugkeer in Nederland – of ze moeten vanuit Zuid-Europa omrijden via Duitsland, want daar gaat men niet op de grens controleren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Toch zal coronaminister De Jonge blij zijn dat zijn QR-appje nu weer kan worden gebruikt. Het is alleen nog maar de vraag of niet nog meer frauduleuze praktijken gaan ontstaan, uiteindelijk zullen mensen altijd proberen om de regeltjes te omzeilen. We zagen het al gebeuren in het uitgaansleven. En de grootste en belangrijkste vraag blijft natuurlijk hoe goed onze privacy en gegevens gewaarborgd zijn. Persoonlijke informatie heeft al vaak genoeg, ook bij de CoronaCheckapp, op straat gelegen gedurende deze coronacrisis.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Stanly2000

  Logisch toch, om de terugkomende vakantiegangers te checken en ongewenste bezoekers te weren is onmogelijk.

 2. Stanly2000

  Wat is er mis met het normale woord “c o n t r o l e r e n”?

  1. Flengan

   t r o l is niet toegestaan, ook niet in een combinatie. En zo zijn er nog een paar woorden. Zo is de voor- en achternaam van de forumschlemiel ook niet toegestaan.

  2. hans-e-pans

   Er valt wat vangen.

 3. 56RdK

  Het reces is bijna voorbij dus moet clown De Jonge nu zijn ministeriële smoel redden na al dat structureel falen, zoals met onder andere zijn miljoenen kostende app die zo kan worden gehackt en/of worden misbruikt.
  Dus is deze volstrekt zinloze actie bedacht.
  Ach, de miljarden groeien aan de bomen in dit land, hé! Geld zat dus!

 4. Joko

  Toen ik het woord ‘marechaussee las, moest ik ineens vaststellen dat het een raar woord is. Het zegt iets over ‘zee’ en ‘beschermen’. Die link leg ik niet zo snel. Kan allesweter Takma mij uit mijn onwetenheid halen?

 5. Emile Takma

  Vanwege het stupide verzet van een minderheidsgroep tegen vaccinatie blijven dit soort maatregelen onvermijdelijk. Deze groep Nederlanders vormen een enorm probleem.

  DDS zou er beter aan doen de pijlen te richten op deze probleemgroep in plaats van de autoriteiten te hekelen die tot dit soort nare maatregelen worden gedwongen.

  1. Marija

   Echt niet alleen Nederlanders die een vaccinatie weigeren.
   Juist allochtonen van allerlei aard hebben geen zin in vaccinaties omdat Allah voor hen zorgt en beschermd.
   Ook zkh opnames zijn veelal obesitas allochtonen.

  2. usb3.0

   De idiote reactie van vacinfascist en vaccinatiedrammer tamil is mede de oorzaak van het in stand van achterlijk vrijheidsbeperkende maatregelen.
   Het allerbest is dat de gevaccineerden fascisten minderheid opgesloten worden vanwege hun gebrek aan respect voor de niet gevaccineerden en hun mening dat zij het alleenrecht denken te hebben in onze maatschappij op vrijheid

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.