Naïeve GroenLinks-voorzitter blijft achter omstreden Taliban-tweet staan: “Het kan altijd erger in Afghanistan”

De Deventerse GroenLinks-voorzitter Saskia van der Elst kwam vorige week in opspraak door een naïeve tweet de wereld in te slingeren. Ze vond de situatie in Afghanistan wel meevallen en bovendien zou de lokale bevolking de Taliban steunen. De rest van haar fractie nam direct afstand van haar, zij zagen gelukkig wél in dat de situatie flink uit hand liep in het land. Ondertussen blijkt Van der Elst nog steeds niks te hebben geleerd, ze meent dat het “altijd erger” had gekund in het land.

Terwijl de internationale gemeenschap zich grote zorgen maakt over de situatie in Afghanistan is er volgens de GroenLinks-voorzitter van Deventer niet zo heel veel aan de hand. In andere landen, zoals Libië, liep de situatie helemaal uit hand, dat valt volgens haar wel mee in Afghanistan. Haar tweet van verleden week was ongelukkig geformuleerd, maar nu ze voor het eerst openlijk spreekt over deze blunder laat ze zien er nog steeds niets van te begrijpen.

In een gesprek met RTVOost geeft ze aan dat haar tweet wellicht ongelukkig geformuleerd was, maar dat de situatie altijd erger had gekund: “Ik wil mijn excuses aanbieden, maar ik blijf achter mijn tweet staan. Die tweet kwam voort uit een observatie van iets wat ik op televisie zag. Ik zag en zie geen bombardementen, raketaanvallen of veldslagen. Geen bloedige burgeroorlog, zoals we die wel zien in Libië, Syrië en Irak.”

GroenLinks-voorzitter etaleert kennis over Taliban

Uit het gesprek wordt één ding duidelijk: ze heeft niks geleerd van de ontstane commotie. Een opmerking zoals ‘het kan altijd erger’ bewijst dat. In het gesprek kaart ze aan dat andere landen, zoals Libië en Syrië, het zwaarder hadden. Er is alleen één groot verschil dat Saskia van der Elst niet snapt: Afghanistan was onder controle van het Westen, niet van een of andere despotische leider. Nu heeft de Taliban opnieuw vrij spel, voor minderheden gaat het een zware tijd worden. Maar dat ziet ze niet in:

“Ik kijk niet naar menselijk leed op individueel niveau maar naar het grote plaatje. We zien geen plat gebombardeerde infrastructuur en de voorzieningen werken gewoon, zoals drinkwater. In Syrië en Libië gaat het om miljoenen mensen die geen dak meer boven hun hoofd hebben. Er zijn verschillende gradaties van leed. Het kan altijd erger in Afghanistan.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

‘Ik kijk naar het grote plaatje’, tsja het lijkt er sterk op dat ze koppig wil vasthouden aan haar eerdere zienswijze. Dit soort situaties laten zich moeilijk met elkaar vergelijken. Toch durft ze landen, met complete andere achtergrondverhalen, met elkaar te vergelijken. Het laat zien hoe naïef ze is.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. vlekkenoplosser

  ach Afghanistan , een zandbak vol extremisten wat na 20 jaar nog niet op eigen benen kan staan. Als een land als Afghanistan zo snel overwonnen kan worden bijna zonder weerstand en slachtoffers is er wel degelijk iets aan de hand met de bevolking !

  1. ElGuapo

   Mooie zandbak waar al die maftoeters zoals Elsje hun kop in het zand kunnen steken. Dat lost gelijk wat problemen op.

 2. LifeBuddy

  Al die afganen die eerst rijk wilde worden van de american dollars en westerse euro’s, hebben zich nu bij de taliban aangesloten. Daarom kon de taliban zo snel oprukken. En dat is Geen heksepraat . Ik begrijp de ophef niet?

 3. KippiX

  Ik snap al die bemoeienissen in eerste instantie niet met andere landen.
  Wat een ellende haal je je ermee op de hals. Omdat een of andere incapabele MP ergens in het verleden ergens een krabbel onder heeft gezet zitten wij keer op keer met de ellenden die een ander heeft gestart. Wat een mooi en eenvoudig leven zouden we gehad hebben als de grenzen dicht waren gebleven en wij ons niet hoefden te bemoeien met de onophoudelijke ellende van een of ander zandbakvolk. Iedereen lekker op eigen grond blijven was beter geweest…

  1. LifeBuddy

   100%+++++++++++++++++++++++++++

  2. Emile Takma

   “zitten wij keer op keer met de ellenden die een ander heeft gestart. “

   😂

   1. ElGuapo

    BerGrijpt….studeer…de de……triest balzakje met beentjes.

   2. vlekkenoplosser

    de ellende wordt meestal door anderen gestart

    zie de volidioot timmerfrans op de barricade in Oekraïne !
    of de randdebiel rutte bij de MH17
    of de oproep “wir schaffen dat ” van die mofin !

    1. KippiX

     Dat zijn anderen…

     1. Emile Takma

      l’enfer, c’est les autres

     2. vlekkenoplosser

      strónt vlé®k probeert weer intellectueel over te komen de onwetende
      t@rrél

      het dedain gedrag van de notoire decadente arrogante tról is grenzeloos !

      een eencellige die denkt dat ie kan wedijveren met Einstein.

     3. ElGuapo

      Latijns, Frans, zolderkamerorgies….kwakma is van alle markten thuis.

    2. Cootje

     Was dat niet van Baalen ?

     1. Mistgabel

      Yep, samen met die doorgedraaide malloot Verhofstadt.

      Timmermans was met de leugens van Knuffel, ring, zuurstofmasker en krokodillentranen (MH17)

    3. Cootje

     Takma van alle markten thuis Latijns , Frans , de sportschool , hardlopen marathon , mountainbike , maar al die beoefeningen doet hij s,nachts , hij zal wel reageren dat ik een potje klaverjas leuk vind , maar ik had hem verwacht bij de volgende week beginnende Paralympische spelen , want zo geoefende atleet die onze Arabische merrie gelukkig ziet worden met de linkse thee malloten moet zijn land toch dienen , of zou hij niet van zijn zolderkamer komen en twee keer op een dag verschoond worden ?

    4. Pauline Kummer

     Hier klopt iets niet. U mag zelf aangeven wat fout is.
     de oproep “wir schaffen dat ” van die mofin !

     1. ElGuapo

      “Hier klopt iets niet. U mag zelf aangeven wat fout is.”

      Je aanwezigheid, je domme praatjes die exact overeenkomen met puppetmaster kwakma, je pogingen om slim over te komen?

     2. Pauline Kummer

      @ElGuapo, La Forza del Destino

     3. ElGuapo

      Ah je zat bij de opera….ik dacht die is keihard aan het sporten…jammer weer

   3. Cootje

    En met die ellende van een ander kon in 2008 de Nederlandse leider van die militaire missie , een dag na zijn aanstelling zijn zoon weg brengen slachtoffer van bestuur idioten , en je als vader beter padvinder had kunnen worden , al die oorlogen in zandbakken in Mali zijn ze nog bezig en konden ze er twee wegbrengen die met afgekeurd ondegelijk materiaal op waren gestuurd , de carrière makers slapen uitstekend en hebben hun vrienden een goedgevoel gegeven om hun carrière een positieve wedding te geven . Dus is het zuiver de ellende die een andere heeft gestart

    1. Cootje

     Pad waren gestuurd

 4. Rieks

  Of het daar meevalt of niet is moeilijk te beoordelen. Hoewel het daar vol reporters zit die de ellende flink aandikken omdat ze graag iedere Afghaan zien vertrekken naar het westen. Waarom toch vraag je je af. En ook al is er chaos, waarom moeten wij ons dat weer aantrekken als westen?! Laten we een voorbeeld nemen aan Oost Europa en Oostenrijk. Wij hebben ook onze eigen belangen maar we zitten met een generatie politici die het eerst aan anderen ver weg denkt. En na Afghanistan komt Mali, en dan Libië of Tunesië.

 5. Duckday

  En met zulke mensen van GROENLINKS wil D66 CDA en de VVD samen een regering vormen ,Een nieuw beleid volgens D66 Mw Kaag . We gaan er flink op vooruit

  1. Cootje

   Er zijn er hier maar twee die in dat schuitje varen geloven .

 6. Mistgabel

  Voor Saskia…

  h*tps://twitter.com/i/status/1429092302031573000

  1. Mistgabel

   Links

   h*tps://twitter.com/i/status/1429095054635937797

 7. Mistgabel

  Er klopt gewoon iets niet. Jarenlang investeert/traint men in leger/politie en binnen een paar dagen wordt je door de Taliban zonder een schot te lossen overlopen.

  Zal me niets verbazen om weer een vluchtelingenstroom richting Europa te bewerkstelligen.

  1. usb3.0

   Maar dat weten we al natuurlijk, kunnen ze hier bij de politie

 8. Wally

  Jaja. Het had erger gekund. Die mensen hadden ook middels een soort Arabisch eu-systeem gedwongen kunnen worden om verplicht samen te leven met een vloedgolf aan immigratie van asiel-blanken, die zich weigeren aan te passen aan hun cultuur. Daarbij hadden de Afghaanse jongeren vele jaren moeten wachten op een huis terwijl de blanke immigranten (vrijwel allen voorzien van een door de Afghaanse werkende mens betaalde) voorrang krijgen want Ielig volgens linkse Afghanen. Die binnenkomers, veelal christelijk, zorgen naast het innen van hun uitkeringen ook voor een hoop onrust omdat nu al een paar keer door die blanken aanslagen met messen zijn gepleegd, in een tram en zo. Maar de linkse Afghanen houden vol dat dit incidenten zijn en willen nog veel meer blanke vluchtelingen halen want allemaal zielig. Zou ze zoiets bedoelen misschien?

  1. Wally

   Ging niet helemaal goed lees ik.
   Had moeten staan…
   Daarbij hadden de Afghaanse jongeren vele jaren moeten wachten op een huis terwijl de blanke immigranten (vrijwel allen voorzien van een door de Afghaanse werkende mens betaalde uitkering) voorrang krijgen want zielig volgens linkse Afghanen.

  2. Rieks

   We kunnen er gerust van uit gaan dat er zich ook vele Talibans tussen de emigranten zullen wringen, Talibans die een uitkering in een westers land prefereren boven de armoede thuis. Over een paar jaar gaan we weer het bekende verhaal lezen dat Afghanen landgenoten herkennen door wie ze thuis zijn gevangen gezet. Hebben we allemaal al eens eerder meegemaakt. En reken maar niet dat de IND nauwkeurig zal screenen op antecedenten. Hoe zouden ze dat moeten?

   1. vlekkenoplosser

    precies , aanslagen door verwarde personen hoort daar ook nog bij !

    1. Rieks

     Overigens – andere discussie – ik denk dat vele verwarde personen wel degelijk weten wat ze doen. Maar ze weten zelf, en anders hun advocaten wel, dat het heel wat uitmaakt voor de straf als de psychiater jou het stempel “verward” op drukt.

     1. Brenda Welsh

      U zou er ook blij mee zijn, neem ik aan.

     2. EmiIe Takma

      U zou er ook blij mee zijn, neem ik aan.

     3. EmiIe Takma

      Wat dom. Ik was vergeten van nickname te switchen.

     4. ElGuapo

      Geeft niet!
      Ik en vele anderen zullen net doen of het niet pgevallen was.

 9. sonny

  Alhoewel ik een fervent tegenstander ben van GL, moet ik GroenLinks-voorzitter Saskia van der Elst steunen !
  Ze heeft gelijk, het huichelachtige laffe volk steunt heimlijk de Taliban, als het hen goed uit komt!
  Ze lossen het maar zelf op!

 10. sonny

  Meerdere nicknames gebruiken, is al jaren structureel bij takma!
  Hij geeft op deze manier zichzelf applaus, immers van een ander krijgt hij enkel hoon!
  Een zwakke persoonlijkheid zoekt en snakt naar zelfbevestging!
  Het zijn betreurenswaardige zielepoten, voer voor psychologen, 24 uurs opvang is vaak urgent en nodig!

  1. right

   Sonny@
   De persoon Takma heeft opvallend vaak meningen en overtuigingen die achteraf niet kloppen, het is vaak een tegenovergestelde uitkomst!
   Zijn politieke ‘voeler’ behoeft een dringende ijking!
   Enkele voorbeelden:
   Trump zou nooit en te nimmer president van de VS worden!
   De UK zou nooit er in slagen een Brexit te bewerkstelligen!
   Het moge duidelijk zijn dat het ‘takma’ gebral, irrelevante, op niets gestaafde info is!

   1. sonny

    Right,
    Enkele jaren geleden veegde onze vriend “Lugar”, zeer vaak de vloer aan met deze gast!
    Zeer vaak voelde Enst zich genoodzaakt wel 2× per week, de nickname te wijzigen!
    Het waren echt dramatische, hilarische afgangen!
    Gelukkig voor Ernst, dat Lugar niet meer op DDS te lezen is.

    1. right

     Sonny@
     Ernst is meer het ctrl+v type, parate kennis is niet zijn kracht!
     Het kost beduidend meer moeite om van repliek te dienen, op zijn bewerkelijke “zoek” manier!
     Maar ja, hij doet wel zijn stinkende best, kennisrijk te lijken!

   2. Emile Takma

    “De persoon Takma heeft opvallend vaak meningen en overtuigingen die achteraf niet kloppen”

    Noem eens een voorbeeld, zou ik zeggen, dan wordt het misschien nog een inhoudelijke discussie.

    1. sonny

     ET,
     Haha, right had het toch over Trump en Brexit!
     Ook nog woordblind?
     Bah bah, wat een respons alweer!

   3. Emile Takma

    “Trump zou nooit en te nimmer president van de VS worden!
    De UK zou nooit er in slagen een Brexit te bewerkstelligen!”

    Dat waren geen meningen of overtuigingen maar voorspellingen die inderdaad niet klopten. Voorspellen is natuurlijk altijd lastig, vooral als het over de toekomst gaat.
    Dat ik met bovengenoemde voorspellingen in zeer breed en goed gezelschap verkeerde is slechts een schrale troost. Ook het feit dat ik beter gelijk had kunnen hebben: Trump en de Brexit bleken beide grote rampen.

    1. sonny

     ET,
     Zwak, zeer zwak!
     Geen comment waardig!

  2. Rieks

   Nicknames…..waarom? Internet is toch sowieso al redelijk anoniem en een nickname maakt een goede en vooral serieuze discussie verwarrend. Want wie heeft dan welke mening? Je weet het dan niet meer.

 11. 56RdK

  “Het laat zien hoe naïef ze is.”
  En met haar duizenden anderen waardoor de islam meer en meer zeggenschap en invloed ook in dit land krijgt, met alle reeds aantoonbare en onherstelbare gevolgen van dien!

 12. Vrijedenkert

  In de jaren ’70 en ’80 kwamen de voorgangers van de Groene Khmer op voor vrouwenrechten en waren het nog echt feministen die het voor het zeggen hadden, tegenwoordig zit een voorzitter van deze partij een religieus onderdrukkend regime goed te praten/af te zwakken die vrouwen en meisjes onderdrukt en hen tot derderangs burger eigenlijk slaaf wil maken!

  Het kan verkeren….

  Verraden van eigen idealen, stem vooral Groene Khmer.

 13. Rieks

  Deventerse…….

 14. GewoonJohan

  Quote : “We zien geen plat gebombardeerde infrastructuur en de voorzieningen werken gewoon, zoals drinkwater. In Syrië en Libië gaat het om miljoenen mensen die geen dak meer boven hun hoofd hebben.”

  Wie hadden Syrië en Libië eigenlijk gebombardeerd ?
  Wie waren het die de rebellen steunden waardoor talloze mensen om het leven kwamen, en waardoor er nu nog steeds chaos heerst ?
  Waardoor was de stabiliteit van deze landen plotseling weg gevallen ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.