Onverantwoordelijke Rutte schuift de schuld weer van zich af: ‘Iedereen!’ was verrast door veroveringstocht Taliban

Ambassadepersoneel, tolken “en anderen die onze bescherming verdienen” worden zo goed als dat kan geholpen door Nederland, aldus premier Mark Rutte. Maar, zegt hij, de gang van zaken kan het kabinet niet worden aangerekend. “De hele wereld” is volgens Rutte namelijk verrast door de opkomst van de Taliban. 

Vandaag laat premier Mark Rutte desgevraagd weten dat het kabinet er alles aan doet om ambassadepersoneel, tolken en “anderen die onze bescherming verdienen” te beschermen tegen de Taliban.

Tot zover het goede nieuws. Want het slechte nieuws is dat hij daar aan toevoegt dat het a) heel lastig is allemaal en b) dat hij niet vindt dat het kabinet verantwoordelijk gehouden kan worden voor deze puinzooi. Want “de hele wereld” is verrast door de veroveringstocht van de moslimextremisten van de Taliban!

“Iedereen moet vaststellen dat het heel snel is gegaan, de hele wereld probeert mensen nu in veiligheid te brengen,” aldus het Nederlandse baasje.

Maar weet je wat nou zo gek is? In juni hamerde de Tweede Kamer hier al op. Want mensen die Afghanistan nauwgezet volgden hadden weliswaar niet verwacht dat de Taliban zó snel en zó beslissend zou toeslaan. Maar dat de extremisten de strijd zouden winnen was wél duidelijk. Daarom wilden sommige vooruitziende figuren vooruit plannen; niet door Afghanistan weer te bezetten, maar door mensen die ons geholpen hebben in veiligheid te brengen.

Er was iemand die daar niet in geïnteresseerd was. Juist: Mark Rutte. Want die dacht dat het allemaal zo’n vaart niet zou lopen. En trouwens, als echte psychopaat kan hij zich natuurlijk geen zorgen maken over het wel en wee van anderen. Wat boeit hem dat nou? Zolang hij maar aan de macht blijft!

Rutte heeft de Taliban niet alleen onderschat. Dat is nog tot daar aan toe. Nee, zijn grootste ‘fout’ is dat hij waarschuwingen over de veiligheid van onze bondgenoten keihard genegeerd heeft. Dat heeft niets te maken met “onderschatting,” maar alles met een premier die lak heeft aan iedereen – behalve aan zichzelf.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Eppo123

  Wij hebben in dat soort landen niets te zoeken. Nederlandse regering, leer daar nu eindelijk eens van. Mali missie = eveneens zinloos.

  1. Cootje

   Maar bij de Mali missie hebben ze top kwaliteit spullen , maar je heb gelijk ook nutteloze doden gevallen voor niets is ook een zandbak en daar wonen aparte mensen, maar in onze bananen republiek vallen de laatste jaren toevallig ook onder Rutte ook veel onschuldige doden ,

  2. dumbfarmer

   tegenstrijdigheid in die zin… nederlandse regering.. en ergens van leren. Ik moet het nog meemaken 😉

  3. Xyz1234

   Missies zoals in Mali worden vaak uitgevoerd om kennis op te doen op strategisch en tactisch gebied. Die kennis kan overigens ook verkeerd gebruikt worden. Maar dat er continu missies worden uitgevoerd heeft niet altijd te maken met het helpen van mensen in de betreffende landen. Het dient vaak ook een eigen militair belang. En dan hebben we het uiteraard nog niet over geo-politieke redenen.

 2. Cootje

  Mark Rutte had vakantie daar had de taliban toch wel rekening mee kunnen houden , als je haast 20 jaar onder de voet wordt gelopen door een moderne coalitie die voor de zekerheid met de modernste wapen arsenaal tegen klappertjes pistolen en berm bommetjes de strijd aan ging , de zoon van UHM met nog vele van zijn collega’s toch nog hun levens lieten voor wat blijkt een nutteloze ingreep , en ze trekken zich massaal terug met ze zoeken het maar uit dan is inderdaad vakantie veel belangrijker , maar doe dan niet of je verbaast bent , want de acteur Pinokkio is bekend in Nederland

 3. Joko

  “De hele wereld” is volgens Rutte namelijk verrast door de opkomst van de Taliban.
  Net zo verrast als de grote verlosser van links, de heer Biden, alias Sleepy Joe. Vanochtend nog een interview met hem gezien. Wat een treurnis…wat een visie. Wat betreft Afghanistan gaf hij op zes vragen zes antwoorden die onjuist blijken. Ik heb het nieuws de laatste dagen goed gevolgd, maar geen enkele demonstratie van de deugmensen. Geen spandoeken, geen geschreeuw, geen wegblokkades… Ook geen vragen in de media. Ik herinner me nog goed hoe ze Trump behandelden.

 4. Rieks

  We waren allemaal verrast, zegt Rutgers, alsof hij zich daarmee schoon praat. Tot aan drie dagen geleden beweerden de US inlichtingendiensten dat de inname van Kabul door Taliban nog wel ongeveer een maand zou duren. Het tekent de ondeskundigheid van deze mensen, wereldwijd, Israël misschien uitgezonderd. Hier in Nederland hebben we zoiets als Clingendael die twee keer per jaar opschrijven wat opdrachtgever BZ graag wil lezen, en zo haalt men het pensioen.

 5. rasecht wappie

  Wij mogen ze zeker op gaan vangen in ons onreine land vol met afvalligen en atheisten. Getverdemme. Daar willen ze toch niet naartoe? Laten we ze opvangen in Saudi-Arabie of Pakistan. Ruimte zat voor een mooi tentenkamp en de miljarden uit Europa. Bovendien kunnen ze zo ook lekker snel terug naar hun eigen land wanneer het er weer veilig is… (proest)

 6. rasecht wappie

  Zag ik nou mensen bovenop een vliegtuig staan alsof het een Indiase trein is? Dat zal lekker zitten bij 1000 km/hr en -60 graden. Kebab, het geluid zodra betrokkene het asfalt raakt. Vroeger, toen men nog televisie keek, was er een programma, dat heette ‘Vlieg er eens uit’. Dat vond ik toch gezelliger.
  😂

  Maar serieus, slim zou zijn geen enkele Afghaan hier op te nemen.in
  Buurlanden Iran ,Pakistan of Turkmenistan hebben dezelfde religie, ze hebben ruimte genoeg en de EU kan daar, als ze zo graag willen helpen, met hun geld veel meer doen dan hier.

  Hoewel het land en de situatie me al een poos niet meer zo boeien sinds ze hun eigen historie hebben uitgewist, vind ik het toch triest. Vermoedelijk ben ik ook erg naïef, maar ik had enige hoop dat men na twintig jaar ondersteuning van het Westen wel meer zou hebben bereikt. Helaas is weer gebleken dat sommige culturen gewoon niet wensen te veranderen en dat is prima, maar wanneer stoppen we dan eens met dat pamperen?
  Er is een eiland voor India waar de bewoners duidelijk laten merken dat ze geen indringers dulden. Dat doen ze door het gooien van speren naar mensen die op dat eiland landen, bij voorkeur gericht; blijf daar dan weg.

  Maar het doet me toch wel wat als je die mensen ziet vallen en al die wanhoop. (proest) En ja, het zal allemaal best dom zijn en ze hadden eerder kunnen vertrekken, maar ik vind het niet gepast om hier grappen over te maken.(proest)

  Tot slot,
  De scenes en foto’s die je nu overal kan zien lijken op The Killing Fields en doet sterk denken aan de val van Saigon in april 1975. Ome Joe Biden die rigoreus de stekker eruit trekt, ANA (bewapend/bevoorraad door de VS) die de wapens (“nooit gebruikt, slecht 1x laten vallen”) wegtieft en dat allemaal in een land waar de corruptie welig tiert. En iedereen doe oh zo verbaasd, is over de snelle total kladderadatsch in dit prachtige maar bestuurlijk oh zo incompentente land. Paar dingen worden de komende maanden wel duidelijk. Afghanistan keert definitief terug naar de middeleeuwen, de asielstroom naar het Westen neemt Bijbelse proporties aan en het land zelf wordt één groot broeinest van terroristische ploflim clubjes.

  Het wachten is op de gebruikelijke Hollywood films en Netflix series. Haalt het waarschijnlijk niet met wat er zich nu op de grond afspeelt.

 7. leukeditter

  heeft hij ooit wel eens wat goeds gedaan die kut rutte..of niet gelogen? zeiken over Baudet maar Rutte????????? die lieve man doet niks verkeerds neeeeeee hooor zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

  1. Pauline Kummer

   Baudet met tulband, gebruind is hij al, in een kaftan. Hij zou daar moeiteloos het Afghaanse volk naar een betere toekomst kunnen leiden. De messias van Afghanistan. Het lijkt mij leuk om mee te maken, @Ditter!

   1. ElGuapo

    Zo sprak een van de alterego’s van de zolderkamerimam.

 8. allid

  Het schijnt dat de NAVO de missie vroegtijdig beeindigde omdat de Amerikaanse regering in april
  aankondigde het land te hebben verlaten, uiters 11 September.

  Nu de buitenlandse troepen afhankelijk zijn van de Amerikanen, vertrekt de NAVO snel
  met ingetrokken staart.

  Die Rutte, is of naive, dom en trekpop.

  Hier gooit Rutte de Nederlandse veiligheidsdiensten voor de bus.
  De hele wereld verrast, stelletje hypocrieten.

 9. JFU

  Wij Westerlingen hebben niets te zoeken in al die landen met een barbaarse cultuur. Hopelijk wordt dit dan nu toch eindelijk duidelijk.

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  2. Cootje

   Met Mali kan je het zelfde verwachten , de met kanker getroffen soldaten in Mali en Afghanistan komen de rekeningen later , burnpit gevallen

 10. dumbfarmer

  “business as usual”!
  Elke militair met een beetje niveau weet dat als je niet gefaseerd terug trekt maar eigenlijk gewoon het hazenpad kiest, dat dan de hele zaak gewoon implodeert. Maakt dan verder totaal niks uit wat je er voor hebt gedaan of wat de intenties waren.
  Maar zoals we gewend zijn van dit “kabinet”: ze kijken niet verder dan hun spinners de zaak kunnen verdraaien, en dat is vaak niet meer dan wat er op die dag goed uit komt.
  Wordt echt gewoon tijd dat we bestuurders terug krijgen in plaats van stropoppen die een dansje doen op de maat van allerlei belangengroepen of hoe het net even zo uit komt dat hun geen verantwoording hoeven te dragen maar het toch somehow een veer in hun kont is als het ondanks hun inmenging wel goed dreigt te gaan.

 11. usb3.0

  We zien nu wat de taliban echt teweeg brengt,

 12. RobVerhoeven

  Verrassing! Die hele Afghaanse regering en alles en iedereen die bij de poen kon komen is/was zo corrupt als de ziekte! Politie en leger werden niet betaald, die gaan dus niet vechten tegen monsters die moslim fundamentalisten nu eenmaal zijn!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.