Oud-omroepbaas hekelt gesloten en ‘doodsbange’ houding NPO: ‘Vind je het gek dat mensen zich niet meer vertegenwoordigd voelen?’

Oud-omroepbaas Ton Verlind heeft in zijn nieuwe boek hard uitgehaald naar de NPO. Volgens Verlind is het niet raar dat mensen de NPO de rug toekeren, het publieke omroepenstelsel is geobsedeerd geraakt door kijkcijfers en gaat intern nooit een discussie aan. De gesloten en doodsbange houding van de NPO heeft de kwaliteit weinig goeds gebracht.

De gesloten houding van de NPO zorgt er voor dat ‘afwijkende meningen’ geen kans krijgen bij de omroep, zelfs niet als deze mening een welkome toevoeging zou zijn. Dit is volgens Verlind een zorgelijke ontwikkeling, in een interview met het Parool laat hij weten dat hij zelf geen enkel probleem heeft met de kritische houding van nieuwkomer ON! en Arnold Karskens. Volgens Verlind zou het juist goed zijn als men een beetje kritisch is naar elkaar toe.

Het huidige systeem van de NPO vindt hij goed, want het laat zien dat kritische geluiden een kans krijgen om op televisie te zijn. Het is echter zo dat de mensen in de achterkamertjes het probleem zijn, zoals te zien was bij de komst van ON!. De aspirant-omroep moest namelijk zijn kritiek op de NOS minderen, iets wat tegen het zere been was van Verlind:

“Het stelsel is niet achterhaald, maar juist reuze modern. Mensen die zich niet gehoord voelen kunnen zich verenigen, en als ze vijftigduizend gelijkgestemden hebben gevonden en een plan indienen, worden ze gefaciliteerd om radio en televisie te maken. Ik juich de komst van Omroep Zwart en Ongehoord Nederland! dan ook toe: laat ze maar meedoen. Ik vond het ook ­onbegrijpelijk dat de Raad voor Cultuur van Arnold Karskens (van ON!, red) eiste dat hij zou stoppen met het bekritiseren van de NOS. Laat dat debat in de openbaarheid gevoerd worden, niet in achterafkamertjes.”

Wel vreest hij – terecht – voor de toekomst van nieuwe omroepen, uiteindelijk moeten ook zij zich schikken aan de Hilversumse regels. Samenwerkingsverbanden, zoals POWNED die zich moet aansluiten bij AvroTros, doet uiteindelijk de eigenzinnigheid van een omroep weinig goeds. Het toelatingssysteem tot het publieke stelsel werkt prima, maar zodra men naar Hilversum mag, belandt men in een slangenkuil.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Verlind, als oud-omroepbaas, weet natuurlijk als geen ander hoe de hazen de lopen in Hilversum. Iedere vorm van pluriformiteit wordt naar verloop van tijd dusdanig beïnvloed dat er van het originele, rebelse geluid niks meer over is. Er moet een mentaliteitsverandering plaatsvinden in Hilversum, wil het ooit nog een echt divers geluid voor iedereen produceren.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. vlekkenoplosser

  geen negatieve publiciteit over corona maatregelen , done zegt de NPO

  Geen enkele kritische noot van de NPO, slaafs wordt het hele build back better circus gepresenteerd. Sterker nog , de NPO durft elk kritisch geluid gelijk te stellen aan wappies, complotdenkers, antvaxxers . De NPO maakt de tweedeling compleet !

  1. Jack Flash

   Oud Brandpunt presentator Verlind zal de keutel moeten intrekken denk ik.
   ON panel heeft onlangs mensen van Weltschmertz & BLCKBX TV aan de tafel gehad, dat is een en al fatale kritiek op de NPO omtrent de ‘pandemiepropaganda’ alleen al.

 2. dumbfarmer

  geobsedeerd door kijkcijfers???
  Als dat zo is.. dan hadden ze zichzelf op basis daarvan op moeten heffen! Kijkt toch geen hond meer naar NPO. Als er al niet naar netflix gekeken wordt, dan is het 1 van de commerciele zenders.

 3. Flengan

  De NPO moet per direct opgeheven worden!

  Ik heb gister, voor het eerst in tien jaar en min of meer verplicht, naar het 20:00 uur journaal gekeken. Ik ontplofte nog net niet! Wat een onbeschofte en regelrechte propaganda. De vooringenomenheid en de arrogantie spat eraf. De ene ‘deskundige’ na de andere ‘deskundige’ en allemaal vertellen ze hetzelfde verhaal alsof je de thermostaatknop van de aarde naar believen bij kunt stellen door de groter vergroener van de aarde uit te bannen.

  *Bom erop!

  * Uiteraard zonder persoonlijke ongelukken

  1. Mistgabel

   Zodra ik de NOS (ook RTL) zie, weet ik niet hoe snel ik de afstandsbediening moet pakken en floep weg.

 4. Monty

  Wie kijkt er nog naar de NPO als je het echte eerlijke nieuws 24/7 op YouTube kan zien en horen.

  Dagelijks worden we door de Jensen show en het FvD journaal voorzien van wat er echt in de wereld gebeurt en Nederland.

  1. usb3.0

   Monty wed graag op 1 paard misschien 2 paarden das best kortzichtig en niet heel handig.

   1. Monty

    Usb3.0000 haalt zijn nieuws toch nog bij de NOS i.p.v. het FvD journaal.

    1. usb3.0

     Nope mis gegokt nog 1 kans

     1. DubbelZout

      Sesamstraat ?

   2. Emile Takma

    wedt

  2. Jack Flash

   Monty toch..tis wat…

  3. Flengan

   @Monty: Als je jaar-in-jaar-uit hetzelfde overheidsverhaal wil horen dan kijk je naar de NOS en de NPO. De mens wil immers besodemieterd worden.

   thekarskenstimes.com/weblog/item/699-zwartboek-nos-journaal-annex-15e-vangst

   1. Emile Takma

    thekarskenstimes

    😎

    1. usb3.0

     Ja tamil daar staan geen leugens op dat is dé waarheid domme jongen

     1. Flengan

      O maar ik neem sowieso geen enkele reactie van de forummongool serieus, laat staan dat ik rechtstreeks op hem reageer. Ook hij wil besodemieterd worden, hij geilt immers op de ‘eminente’ staatsman Rutte en diens spreektoeters; NPO en NOS.

      🙂

 5. Mistgabel

  Ik kijk die shit allang niet meer.

  Die praatprogramma’s gaan mijn tenen van krommen, alleen linkse of globalistische troep te horen, tegengeluid wordt niet geduld en als er 1 zit wat niet in lijn is met.. heeft degene er 4 of 5 tegenover zich zitten, die het meteen in de wappie, rascisten of andere onzin hoek gooit.

  Halve waarheden, onwaarheden, een kant van het verhaal en knip/plakwerk.
  Zonde van je tijd.

  1. Pauline Kummer

   OK, helemaal mijn idee. De Meilandjes, vooral die Maxime. Goed verdienende flauwekul.#

 6. Emile Takma

  Uit het feit dat de NPO Ongehoord Nederland toelaat als nieuwe zender volgt volgens mij niet dat hier sprake is van een gesloten en ‘doodsbange’ cultuur.

  1. Flengan

   Aldus de forummongool in wie niemand interesse heeft.

   1. Emile Takma

    Aldus Dr. Elvin die promoveerde op de Walram-universiteit van Sittard.

    Een intellectuele kanjer.

    1. vlekkenoplosser

     wat wil je communiceren strónt vlé®k ?

     je gewauwel is niet erg duidelijk noch inhoudelijk strónt vlé®k !

  2. usb3.0

   Zoals gewoonlijk liegt tamil er weer op los.
   NPO moet wel natuurlijk maar wat gebeurde er toen ongehoord Nederland 2 jaar geleden meer dan voldoende betalende leden had? weet tamieltje dat nog?
   Ik denk het niet natuurlijk, de minister, Slob, maakte tijdens de wedstrijd de regels ineens anders waardoor ze een jaar langer moesten wachten.
   Dus de doodsbange cultuur wordt zelfs door ministers bewerkstelligt.

  3. Appelstroop

   Klopt gedeeltelijk, al zal het meer een bubbeltje zijn waar een select publiek naar kijkt, en het ging ook niet van harte. Wel beetje bang dat het een soort PVV/FvD kanaal wordt, dan worden ze precies datgene dat ze gingen bestrijden met die omroep.

   Zou liever een verscheidenheid aan meningen op alle zenders zien, dan is zo’n rare zender ook niet nodig.

   1. usb3.0

    Apfelstroop neigt naar een genderneutrale nieuwszender

 7. Appelstroop

  Slachtoffer van de ideologie die ze zelf aanhangen.

  Kritiek op klimaat-evangelie? KLIMAATONTKENNER!
  Kritiek op massa-immigratie? RACIST! XENOFOOB! ISLAMOFOOB!
  Kritiek op de corona-eenheidsworst? WAPPIE! GEK! IDIOOT!
  Kritiek op EU? NAZI! WITTE NATIONALIST!
  etc.
  (en uiteraard allemaal extreem rechts)

  Met die mentaliteit kun je dus nog maar 1 geluid verkondigen op je zenders, anders wordt je slachtoffer van je eigen gecreeerde cancel cultuur. Er is veel meer ruimte (nodig) voor debat tussen verschillende opvattingen, dat dwingt mensen tot nadenken (nou snap ik dat een overheid hier geen zin in heeft), en ontmasker je foute ideeen. Nu is het meer een beetje van geloof de MSM, anders ben je een potentieel gevaarlijke gek. Het drijft mensen ook alleen maar uit elkaar, en komt extremisme om de hoek kijken, en dan is het debat sowieso dood.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.