Ouders richten ‘staatsvrije’ school op, keren zich tegen doorgeschoten coronabeleid en belabberde onderwijs

Een school waar de ontwikkeling van het kind weer centraal staat, de Nederlandse normen en waarden weer belangrijk worden gevonden, de doorgeschoten coronamaatregelen binnen de perken blijven en er ruimte is voor iedereen. Dát is waar een aantal Friese ouders zich sterk voor maken en hun droom wordt nu realiteit.

In de Baptistenkerk in het Friese Haulerwijk is een particuliere basisschool gestart die over drie weken, met de ingang van het nieuwe schooljaar, de deuren opent. Het idee is ontstaan uit onvrede. Onvrede over de doorgeschoten coronamaatregelen, die volgens de oprichters ‘de kinderen hun jeugd heeft afgenomen’, is slechts de druppel die de emmer deed overlopen. Dat is dus maar slechts één van de beweegredenen geweest, en zeker niet de hoofdreden.

Het onderwijssysteem, dat ervoor zorgt dat kinderen vooral bezig zijn om de CITO-toetsen te halen en niet écht leren, is voor de oprichters het grootste probleem. Maar, zo erkennen ze zelf ook: “Een kind mag zichzelf zijn, toetsen en testen staat niet centraal. Maar we zijn geen houtje-touwtje school, het onderwijs moet wel aansluiten op de middelbare school.”

De school begint kleinschalig met slechts vier leerlingen. Zodra het kan bouwen ze uit en lijken daarmee de klassen in te delen in groepen van 1 en 2 samen, 3, 4 en 5 samen, en 6, 7 en 8 samen. Net als het Jenaplan-onderwijs. Daarbij hopen ze dat ze kleine klassen kunnen houden van hooguit 15 leerlingen per klas.

Dit soort initiatieven zijn echt meer dan welkom in Nederland. Alles wat zij in De Telegraaf benoemen klinkt als onderwijs zoals het hoort te zijn: ruimte voor iedere geloofsovertuiging; veel buiten spelen en leren van de natuur, en; de Nederlandse cultuur staat centraal. Dat betekent dat ze Zwarte Piet graag terugzien én dat de christelijke feestdagen zullen worden gehanteerd. Wat wil een mens nog meer?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Hopelijk wordt deze school een inspiratiebron voor andere leerkrachten die ook klaar zijn met het belabberde onderwijssysteem in ons land!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. halo1

  Ik hoop maar dat ze het lang volhouden.. maar ik vrees dat men wel iets zal vinden om het project de nek om te draaien..

 2. Cootje

  Wij wachten op een reactie van onze uitkeringstrekker Emile !

  1. Oepsie

   Even wachten, want, zijn luier zit vol, dus hij wacht op een nieuwe!

   1. DubbelZout

    Lijkt me een mooi klusje voor Poepmans
    Die heeft een fetisch voor uitwerpselen

    1. Flengan

     Aldus DubbelDebiel

     1. DubbelZout

      Aldus Fleganus

    2. EmiIe Takma

     Dubbelzout blijft maar op mijn goedkeuring en waardering wachten. Nog even doorgaan met slijmen, Dubbelzout, ga zo door, dan mag je bukken.

    3. usb3.0

     Poep, duppelzoud en tamil zoek de verschillen, hint! Jonge jongetjes

 3. Heras

  Zo, wat een goed initiatief. Ik hoop echt dat het gaat lukken omdat je -als school- toestemming moet krijgen van de minister van onderwijs.

  1. usb3.0

   Er gaat vanzelf een wereld, naast al die staatsmongolen, komen hoor, want mensen gaan nadenken en willen niet dat hun kinderen in een maatschappij van dwang en linkse indoctrinatie groot worden gebracht

   1. Branzino

    @usb3.0
    Heb je enig idee wat staatsvrije scholen kosten? Die moeten door ouders zelf gefinancierd worden. Ze zijn er nu ook al, maar op heel kleine schaal.
    Iedereen mag namelijk, onder voorwaarden, een school oprichten, gefinancierd door de overheid. Maar dan speelt die overheid ook een bepalende rol in het gegeven onderwijs (inhoudelijk, onderwijstechnisch, organisatorisch, etc.). Deze nieuwe school wil dat nu juist niet. Dat lijkt me weliswaar heel gezond, maar voor heel weinig en vooral rijke mensen weggelegd.

    1. usb3.0

     Hoezo staatsvrij, sinds wanneer word er in Nederland onderscheid gemaakt, scholen opgezet door ouder hebben in Nederland net zoveel recht op subsidie, toch? of zou er dan onderscheid zijn?

     1. Branzino

      @usb3.0
      Als je in Nederland subsidie wilt hebben, moet je je houden aan de regels van de overheid. Als je in Nederland vrij wilt zijn in het geven van onderwijs, zonder staatsinvloed, moet je alleen zorgen dat de kinderen inhoudelijk aan de onderwijsplicht voldoen, geïnspecteerd door de onderwijsinspectie. Dat kan zelfs per gezin. Maar dan heb je geen recht op financiering.
      Het klinkt eenvoudig, maar in werkelijkheid is het haast onmogelijk om zonder concessies een school te starten.

     2. Emile Takma

      Dit initiatief zal ook snel doodbloeden. Het is gewoon niet zo’n slim idee. Als je kinderen beter of specifiek onderwijs wilt geven zijn er andere manieren om dat te realiseren.

     3. usb3.0

      Maar de staat is juist het probleem, jullie willen dit natuurlijk niet zien en tamil wil helemaal niet het beste voor kindreen

     4. Branzino

      @usb3.0
      Ik zou niet de staat het probleem willen noemen. Maar ik vind wel, dat er nog heel wat aan ons onderwijs verbeterd kan worden. Vooral, omdat er nog steeds mensen zijn die gedrag vertonen zoals sommigen op blogs als DDS: haatdragend, onvolwassen, gewelddadig, intolerant, discriminerend, scheldend en tierend door het leven gaan. Dat moet toch te vermijden zijn?
      Gelukkig verlaten de meeste mensen het onderwijssysteem goed opgeleid, tolerant en vooral weldenkend.

    2. dumbfarmer

     simpel. gewoon hetzelfde truukje doen als de scholen die gebaseerd zijn op de koran. Je kunt die muppetshow in den haag behoorlijk lang een rad voor de ogen draaien, die snappen toch geen barst van wat er werkelijk speelt. Vervolgens is de buit binnen, kun je doen wat je wil een jaar (of langer).

 4. Joko

  Een bericht als deze stemt me vrolijk en optimistisch. De overheid heeft haar hand overspeeld. Initiatieven om een halt toe te roepen aan de marxistische regelneverij, zijn meer dan welkom. Proficiat!

 5. Emile Takma

  Kijk eens aan, een Bijzondere School op Gristelijke grondslag.

  Mooi, die vrijheid van onderwijs in ons land. Als moslims zo’n school oprichten is het gehuil hier overigens niet van de lucht.

  1. Xyz1234

   U bent niet op de hoogte van het haat zaaien op sommige van die scholen? Of doet u nu net alsof uw neus bloed?

  2. usb3.0

   tamil is zo’n islamvarken die niet begrijpt wat het verschil is tussen een Godsdienst en een islamitische ideologie

  3. Wally

   Men wil onze cultuur, dus ook die van jou, voorop stellen. Is dat niet goed dan?

 6. Loes

  Eindelijk,ik hoop dat het goed gaat,is wel nodig voor onze eigen kinderen,en als die vieze islamscholen stand kunnen houden dan de onze ook,wij krijgen natuurlijk geen subsidie,want dat gaat naar de allah ak..r scholen

 7. Wally

  Dat is geen slecht idee. Een school waar normaal les gaat worden gegeven, zonder politieke doeleinden. Lessen zonder irritante ‘stagiares’, die allemaal de wereld willen redden door in Nederland 150 miljoen mensen gratis te huisvesten, zonder enig idee over de gevolgen enz. Gewoon, normaal leren met vallen en opstaan, ik wens deze mensen veel succes.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.