Prutsbeleid De Jonge: VWS kocht voor honderden miljoenen euro’s sneltests, 80% ligt te verstoffen en ministerie blijft nieuwe kopen

Vooraf klonk het als het muziek in de oren van Hugo de Jonge en de topambtenaren bij het ministerie van Volksgezondheid: massaal sneltests inkopen en die vervolgens gebruiken om de samenleving te heropenen. Inmiddels worden de dure fratsen van dit ministerie één voor een naar boven gehaald uit de beerput. Er is voor meer dan 350 miljoen euro – belastinggeld dus – aan sneltests gekocht door het ministerie. Zo’n 80% is niet gebruikt en dreigt niet eens te worden gebruikt voor het einde van de houdbaarheidsdatum. Een financiële blunder van jewelste dus, opnieuw op het conto van De Jonge. 

Het ministerie van VWS houdt ervan om met geld te smijten sinds Hugo de Jonge aan de touwtjes trekt. De testsamenleving bleek al een enorm kostbaar project te zijn, maar nu blijkt ook nog eens dat er 354 miljoen euro is uitbesteed aan de inkoop van sneltests. Niks mis mee zou je denken, alleen ligt zo’n 80% van deze tests te verstoffen en raken ze binnenkort over de datum, dat laat Trouw weten na een onderzoek.

De aanschaf van 38 miljoen tests is nooit openbaar aanbesteed, maar nu weten we dus dat deze grap de belastingbetaler zo’n 350 miljoen euro heeft gekost. Voor iets wat dus helemaal niet wordt gebruikt. Trouw meldt ook nog het volgende: de aankoop van de sneltests was in totaal zelfs zo’n 20 miljoen euro duurder dan de aankoop van de coronavaccinaties in 2020 – wat ging om de aankoop van enkel tientallen miljoenen vaccins. De aankoop van zo’n mega order aan sneltests was een impulsactie, die ons klauwen vol met geld heeft gekost.

De meeste testen van VWS werden gebruikt voor het ‘Testen voor Toegang’, maar dat bleek uiteindelijk één grote flop te zijn en De Jonges prestige project werd grotendeels stopgezet door de herinvoering van beperkingen in het uitgaansleven. Een ander deel had kunnen worden gebruikt voor vakantiegangers, maar dat gebeurt dus niet:

“Een deel van de enorme voorraad tests van VWS had kunnen worden gebruikt voor het testen van vakantiegangers, dat gratis wordt aangeboden door het ministerie van I&W. Maar dat gebeurt niet. Commerciële testsbureaus kopen in opdracht van I&W zelf hun sneltests, die door het ministerie worden vergoed.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Er liggen dus miljoenen dure sneltests te verstoffen, ondertussen blijft men nieuwe tests kopen. Dit toont toch wel het amateurisme aan van onze overheid. Er wordt met belastinggeld gesmeten, geld dat veel mensen goed kunnen gebruiken in deze tijd. Energierekeningen rijzen de pan uit, ondernemers hebben het nog altijd zwaar, maar De Jonge en zijn ministerie blijven met geld smijten naar compleet mislukte initiatieven. Het is ronduit schandalig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. ElGuapo

  Wat doet die klapzak daar nog?
  Iemand uit de rimboe zou een betere uitvoering geven aan zijn taken.

  1. nexit_nooit

   Jij lijkt mij de aangewezen persoon om hem te vervangen.

   1. ElGuapo

    Zeker wel.

    1. nexit_nooit

     Afgaand op jouw commentaren, redenaties en zienswijze kan ik mij voorstellen dat jij jezelf capabel genoeg acht om zijn werk over te nemen.

     1. ElGuapo

      Dat klopt droeftoetertje en op basis van jouw commentaar, redenaties en zienswijze kan ik concluderen dat je het IQ van een pindarotsje hebt.

     2. usb3.0

      Hey ElGuapo wil je nu je excuses aanbieden aan alle pindarotsjes, je beledigd ze door ze te vergelijken met nexit-altijd, dat is een grove belediging voor de pindarots

     3. nexit_nooit

      je beledigd

      Oh, ik zie het al, het is usbtje maar.

     4. ElGuapo

      Daar is de troonopvolger van zolderkamerimam x weer.

      USB heeft gelijk dat mijn vergelijking een belediging voor pindarotsjes is.
      Ik sta uiteraard open voor betere suggesties voor toekomstig gebruik.

     5. vlekkenoplosser

      quote nexit_nooit 2 uur geleden Beantwoorden
      Afgaand op jouw commentaren, redenaties en zienswijze kan ik mij voorstellen dat jij jezelf capabel genoeg acht om zijn werk over te nemen. end

      Iedereen kan de MBO schoolmeester vervangen. Hoe meer analytisch denkvermogen hoe beter de prestaties. De schoolmeester doet immers niets zelfstandig maat laat zich souffleren door tientallen “specialisten ” waarvan we inmiddels weten dat die slechts met eigen gewin bezig zijn.

 2. nexit_nooit

  Hugo de Jonge had gewoon niets moeten doen, stevig op zijn schone handen blijven zitten en zo geregeld dat hij niets verkeerd had gedaan.
  Maar ja, als je wel wat doet, kun je nu eenmaal ook fouten maken.

  1. ElGuapo

   Noem even wat dingen die hij wel goed heeft gedaan en vergelijk die even met dingen die hij tot nu toe fout heeft gedaan.

   Teveel fouten=exit

 3. KippiX

  Dit lijkt op het naleven van contracten met big pharma. Ergens je handtekening onder zetten en je aangeschafte onzin niet kwijt kunnen.
  Ondertussen zijn heel veel bedrijven failliet, gezinnen en families verscheurd, eenzame ouderen gestorven, mensen voor het leven beschadigd door bijwerkingen van ‘facsinaties’, grondrechten op grote schaal geschonden, vrijheden van het volk ingeperkt, mensen overleden door niet uitgevoerde operaties en noem maar op. En dat alles voor een ifr van 0.15 tot 0.23% wereldwijd waarbij Nederland een ifr van wel 0.6% scoort! Trek je conclusies.

 4. Branzino

  Er klopt niet veel van dit bericht. Het enige dat 100% klopt is de bestelling van de genoemde aantallen tests. Maar verder is er wel veel meer over te zeggen, dat het beeld minder negatief inkleurt. Die tests liggen namelijk niet in de opslag te bederven, zoals de naïeve commentaren ons willen doen geloven. Want een groot deel is nog niet geleverd. Dus wel besteld, mogelijk ook betaald, maar nog niet geleverd en ook (voor een groot deel) nog niet geproduceerd. Die houdbaarheidsdatum komt dus voor een deel van de bestelling niet in gevaar.

  Ook over de gemaakt fout is veel te zeggen. Op het moment van bestelling ging men er op het ministerie vanuit, dat er tegen de zomer fors versoepeld zou gaan worden en dat het virus met sneltests bewaakt zou worden. Dan moet je er bij de aantallen festivals e.d. wel voor zorgen dat er voldoende tests zijn en dus niet al te voorzichtig bestellen. Nederland zou te klein zijn, als na verloop van weinig tijd de sneltests op zijn. Omdat Nederland zich zo keurig aan de maatregelen bij festivals en uitgaansactiviteiten hield (maar niet heus), werden die versoepelingen al heel snel weer teruggedraaid. Om die reden zijn er veel minder sneltests nodig geweest dan men aanvankelijk dacht. Gelukkig zijn die voor een groot deel nog niet geleverd en deels zelfs nog niet eens geproduceerd en kan er een andere bestemming voor gezocht worden, wellicht in andere of ontwikkelingslanden.

  Kortom, de soep wordt niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Er zijn fouten gemaakt, maar die zijn verklaarbaar en deels zelfs verdedigbaar.

  1. KippiX

   Hugo, ben jij dat?

   1. ElGuapo

    😂

  2. nexit_nooit

   @Branzino
   Mag ik uit uw reactie opmaken, hopelijk zonder iemand voor het hoofd te stoten, dat de berichtgeving alhier niet geheel correct en compleet is?

   1. Xyz1234

    Dat mag altijd. Maar als u dat op basis van een anonieme reactie doet en niet door eigen onderzoek, schort er iets aan de manier waarop u probeert tot de waarheid te komen.

   2. Branzino

    @nexit_nooit
    Ik durf het haast niet te zeggen, maar het heeft er alle schijn van dat DDS onvolledige info gaf. Ik moet wel toegeven, dat de nuancering die ik geef pas vanmiddag tot me kwam na een interview met hoogleraar Economie en Regulering van de Zorg verbonden aan de Universiteit van Tilburg, Marcel Canoy. Hij wist van de hoed en de rand en gaf dat prijs op de radio. Dat is een verouderd medium, dat ik regelmatig raadpleeg en dat me soms van nuttige info voorziet.
    Canoy legde ook uit, dat de overheid weliswaar foute inschattingen heeft gedaan, maar dat is alleen met de kennis van achteraf vast te stellen. Er zijn een aantal dingen anders gelopen dan ooit gedacht. Dat is heel gebruikelijk bij besturen en vraagt veel van bestuurders.
    Canoy verwachtte ook, dat er nog goede bestemmingen gevonden gaan worden voor de sneltests die hier niet nodig zijn.

    1. usb3.0

     Nuance Pietje lúlt recht wat niet recht is te lúllen

    2. Niemandalletje

     Blijven wrijven, Pietje. 😉

  3. usb3.0

   Branzebinootje neemt het echt heel letterlijk door te stellen dat de tests liggen te “bederven” en daarmee ontwijkt hij natuurlijk de kern en dat is dat het VWS voor miljoenen heeft ingekocht, dus volslagen exorbitante uitgaan heeft gedaan en die rekening komt natuurlijk voor de rekening van de burger.

   Brabzebinootje lúlt recht wat niet recht is te lúllen, het zou branzebinootje sieren zich goed kritisch op te stellen tav het VWS, die smijten met belasting geld, die betalen blijkbaar miljoenen vooruit.

   Op het moment van bestellen! branzebinootje spreekt zichzelf tegen dus zijn er wel degelijk grote hoeveelheden die liggen te “bederven”

   1. Branzino

    @usb3.0
    Je hebt duidelijk geen idee hoe een overheid functioneert en dan heeft serieus reageren niet zoveel zin. De bedrijfsvoering van Nederland is niet hetzelfde als de werkplaats om de hoek. Daar kun je lacherig over doen, maar dat laat alleen maar zien hoever je er vanaf staat. Ik zou, als ik jou was, eens die uitleg van prof. Canoy beluisteren en je vervolgens afvragen of er misschien toch een kern van waarheid in zit.

    1. usb3.0

     Eigenlijk zeg je met veel woorden helemaal niets, buiten elke realiteit.
     Vind de over de muur gesmeten miljoenen belastinggeld prima, en het dan nog verdedigen ook.
     Jij hebt geen idee wat er zich achter de schermen afspeelt
     Ik zou áls ik jouw was gewoon mijn gezonde verstand gebruiken, als je namelijk meent te denken dat dit iets lacherigs is ben je absoluut niet gezond in je hoofd.

     1. Emile Takma

      jou

  4. vlekkenoplosser

   Blanla bladieblablabla

   1. Branzino

    @vlekkenoplosser
    Klein foutje, of een variant; zelf bedacht? best wel knap. Je geeft met deze eindeloos herhaalde reacties wel een heel nieuwe betekenis aan het werkwoord “blaten”.

  5. vlekkenoplosser

   Blanla bladieblablabla

  6. vlekkenoplosser

   Blanla bladieblablabla

  7. vlekkenoplosser

   Blanla bladieblablabla

 5. dumbfarmer

  En die bonnetjes zijn zeker ook weer zoek als er om gevraagd wordt waar al die poen heen is.
  Dat zijn dezelfde lui die bedacht hebben dat stichting besturen enz verantwoordelijk gehouden moeten/kunnen worden voor ondeugdelijk management en op kosten gejaagd worden weer om hun statuten daar op aan te passen.
  Waarom geldt datzelfde niet voor die muppets daar?? Zo langzamerhand is toch wel duidelijk dat niet 1 daar betrapt kan worden op management capaciteiten of zelfs gewoon gezond verstand..
  Waarom staan die lui dan niet wegens diezelfde wet voor een rechtbank? Lijkt mij redelijk makkelijk aantoonbaar zo ondertussen dat ze schromelijk tekort schieten op alle vlakken en qua management aardig de mist in zijn gegaan.

 6. Mistgabel

  Haha, de Volkskrant onder vuur wegens propaganda.
  Weet u nog dat ongevaccineerde ene mannetje die spijt zou hebben?

  Blijkt heel anders in elkaar te zitten.

 7. Mistgabel

  Doctor who was part of the team developing a novel covid vaccine platform tells Laura a mistake was made

  h*tps://video.foxnews.com/v/6266459580001#sp=show-clips

  1. Mistgabel

   Blijkt het toch in je organen te gaan zitten.

   1. usb3.0

    Ja maar dat wordt natuurlijk als fake weggezet door onze vaccinatiefadcistdn

    1. usb3.0

     Vaccinatiefascisten

    2. Mistgabel

     Ze gaan het vanzelf wel in der loop der tijd merken.

 8. Mistgabel

  Persbericht 5 augustus 2021

  Vandaag heeft de advocaat van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie middels een brief die ook aan het RIVM is gestuurd minister de Jonge gesommeerd de vaccinatiecampagne onmiddellijk stil te leggen, bij gebreke waarvan de BPOC2020 zonder verdere aankondiging een kort geding procedure aanhangig zal maken. In dat geval zullen alle bewijsstukken aan de voorzieningenrechter worden voorgelegd, met het verzoek in rechte hierover te oordelen.

  https://bpoc2020.nl/bpoc2020-sommeert-minister-hugo-de-jonge-vaccinaties-stil-te-leggen/

 9. Mistgabel

  Persbericht 5 augustus 2021

  Vandaag heeft de advocaat van de Buitenparlementaire Onderzoekscommissie middels een brief die ook aan het RIVM is gestuurd minister de Jonge gesommeerd de vaccinatiecampagne onmiddellijk stil te leggen, bij gebreke waarvan de BPOC2020 zonder verdere aankondiging een kort geding procedure aanhangig zal maken. In dat geval zullen alle bewijsstukken aan de voorzieningenrechter worden voorgelegd, met het verzoek in rechte hierover te oordelen.

  h*tps://bpoc2020.nl/bpoc2020-sommeert-minister-hugo-de-jonge-vaccinaties-stil-te-leggen/

  1. Mistgabel

   h*tps://bpoc2020.nl/wp-content/uploads/2021/08/20210805_Min.-VWS_uit.pdf.pdf

  2. Pauline Kummer

   Dat gaat het niet halen. Geen zinnig mens zal hierover twijfelen, de onzin spat er vanaf.

   1. vlekkenoplosser

    1137 doden noemt komkommer onzin . Het staat er echt, doodgaan door het vaccin is niet erg zolang we maar door blijven gaan met dat gif.

    1. Branzino

     @vlekkenoplosser
     In de brief staat ook: “In lijn hiermee doen wij nog geen concrete uitspraak over een causaal verband tussen de schade en de vaccinatie.” Men kan met deze brief dus nog alle kanten uit. Voorlopig wordt alleen onzekerheid gecreëerd onder twijfelaars aan vaccinaties.
     Over die bijwerkingen en sterfgevallen na vaccinatie is al heel veel gezegd en geschreven. Natuurlijk sterven er mensen na vaccinatie en dat zijn dan vooral ouderen en zwakken. Dat is onderzocht en heel normaal. Oudere mensen zijn het meest gevaccineerd en ze lopen ook het meeste risico om te sterven. Die cijfers kunnen dus best kloppen en dat causale verband met de vaccinatie blijft voorlopig nog verborgen of afwezig. Het causale verband tussen vaccinaties en daling van de besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen is wel duidelijk in grafieken en tabellen af te leiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.