SP distantieert zich van andere linkse partijen: “We zijn gewoon tegen identiteitspolitiek. We wijzen het af”

In een openhartig interview spreekt SP-Kamerlid Renske Leijten over haar moeilijke periode in de Tweede Kamer tijdens het kabinet Rutte III en de koers van haar partij. Ze maakt één ding duidelijk: de SP heeft, in tegenstelling tot andere linkse partijen, helemaal niks met identiteitspolitiek. Ze wijzen deze vorm van politiek helemaal af. 

Van de SP hoeven we, gelukkig, de komende tijd geen woke-tirades te verwachten. SP-prominent Leijten benadrukt nog maar eens dat haar partij gewoon een klassiek linkse visie heeft, voor identitair gebrabbel en woke geneuzel heeft haar partij geen tijd. Zij willen de échte problemen aanpakken. In een openhartig interview met het Parool zegt ze hier het volgende over:

“We zijn gewoon tegen identiteitspolitiek. We wijzen het af. Klimaataanpak is goed voor rijk en arm. Erkenning slavernij is goed voor wit en zwart. En dat is wat het moet zijn. Over de toeslagenaffaire zeggen mensen: dat is puur racisme. Nou nee, het is discriminatie van voornamelijk de armste mensen; wit en zwart. Het lijkt wel alsof we dat helemaal kwijt zijn. Op dit soort onderwerpen is de SP een beetje kopschuw geweest. Daarvan moeten we steviger zeggen: wij vinden dat het zo zit.”

Met dit antwoord distantieert Leijten, en haar partij, zich duidelijk van de koers van andere linkse partijen. Partijen als GroenLinks en de PvdA trekken bij alles de huidskleurkaart en vervormen ieder politiek punt tot een soort van tegenstelling op basis van identiteit. De SP maakt kenbaar dat dit, in hun ogen, geen constructieve vorm van politiek bedrijven is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Daarnaast geeft ze ook een inkijkje in haar tijd als Kamerlid toen Rutte III de touwtjes in handen had. De toeslagenaffaire was voor haar een loodzware tijd, ze liep die tijd tegen een burn-out aan. Wat natuurlijk niet gek is, samen met Kamerlid Omtzigt heeft ze enorm veel werk verzet voor de gedupeerde ouders. Jarenlang is zij actief tegengewerkt door het kabinet. Gelukkig heeft ze haar strijd wel kunnen volhouden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Emile Takma

  “Klimaataanpak is goed voor rijk en arm. Erkenning slavernij is goed voor wit en zwart.”

  Juist, Renske.

  1. Harry Haller2

   De SP en de PVV zouden elkaar op veel raakvlakken kunnen vinden. Beide zijn het integere partijen zonder verborgen agenda en een sociaal-economisch programma met veel overeenkomsten.

   1. vlekkenoplosser

    Wel nee joh, de SP is ver over de houdbaarheidsdatum met nog zwaardere lasten voor de middenstand , een basisinkomen , na rustperiode uitbreiding EU , kilometerheffing , enz

    de SP is geen partij voor de werkende belasting betalende burger !

   2. Augustus

    Historisch gezien heeft de SP vrijwel een identiek programma gehad als PVV, het verschil is dat de SP afhankelijk geworden is van allochtonen stemmers omdat de Nederlandse achterban is weggelopen sinds Pim Fortuyn.

    Ze durven het niet aan om te tonen dat massa immigratie slecht is voor de arbeider, leidt tot weinig huisvesting voor de onderkant van de samenleving en dat immigranten uit noord-afrika en het midden-oosten vooral arbeidersbuurten onveilig maken. Afhankelijk van de uitkeringstemmer, en daarmee heeft helaas de SP zichzelf overbodig gemaakt. Erg jammer, want onder Marijnissen was het een prima partij met klasse op het linker vlak. Nu heb je enkel nog maar knuffelaars van migranten, transgenders, eu fanaten, milieu hippies en andere gekkies.

   3. LifeBuddy

    De sp kan niet tippen aan de PVV. De sp zit al jaren in de slangenkuil en hebben zich gewillig laten onderpissen door de arisxhe sLinkse. De sp roept nu ”Over de toeslagenaffaire zeggen mensen: dat is puur racisme. Nou nee, het is discriminatie van voornamelijk de armste mensen” Als de sp nu haar op de tanden heeft, gaan ze de gemeentelijke boeken open gooien, dan komt de Eerlijke waarheid boven tafel over toeslagen en rasisme. Ik denk niet dat er iemand thuis is.!!!

   4. Monty

    Ja Harry de SP zal staan te trappelen om samen met Wilders Nederland te de-islamiseren.

    1. Emile Takma

     😎

     1. vlekkenoplosser

      inhoudelijk weer niets te melden strónt vlé®k ?
      de materie is weer te moeilijk voor de taalnazi van DDS

     2. Flengan

      “inhoudelijk weer niets te melden”

      @Vlek: Open deuren intrappen is niet handig.

   5. Monty

    ”Beide zijn het integere partijen zonder verborgen agenda”

    Precies Harry.
    Wilders zijn eerste punt in het formatieakkoord zal het de-islamiseren van Nederland zijn, wat natuurlijk een breekpunt voor hem is.

    Welke partij zal hier ooit mee akkoord gaan?
    Geen enkele.
    Wilders houdt zich hier zelf bewust mee buiten een kabinet en bijbehorende verantwoordelijkheden.

  2. ElGuapo

   Er staan nog vragen voor je open schlemieltje.

  3. Heinzs

   Bam 💥

  4. usb3.0

   Voor deugmensjes is het goed dat de klimaatcrisis een verdienmodel blijft en erkenning van slavernij zal de deugmensjes goed doen, maar dan ook alle slavernij, tot en net nu en de toekomst want we zien nu een slavernij ontstaan waarbij mensen omwille van hun vrije keuze buitengesloten worden net als in de jaren 40, 50, 60

  5. Cootje

   Volgens de vriendelijke protesten tegen de Corona inentingen in Frankrijk en de bouw van 600 kolencentrales in Azië van zeg 300 giga wat / totale verbruik van Japan / kan je klimaat gekte wel op je buik schrijven , nu weet ik niet of je daar bij kan je bent namelijk zwaar gehandicapt , en heeft geen last van het klimaat je komt namelijk niet buiten omdat niemand je uit wil laten sommige honden hebben het veel beter dan jij maar dat is begrijpelijk

  6. Xyz1234

   Door wie wordt slavernij niet erkend? Door de mensen die de rol van Afrikaanse landen niet willen erkennen misschien?

 2. Aborifa

  Een stap in de goede richting van de SP. Dat gaat wat stemmen opleveren.

 3. Aborifa

  Een stap in de goede richting van de SP. Dat gaat wat stemmen opleveren.

 4. ElGuapo

  “Ze maakt één ding duidelijk: de SP heeft, in tegenstelling tot andere linkse partijen, helemaal niks met identiteitspolitiek. Ze wijzen deze vorm van politiek helemaal af. ”

  Juist, Renske.

 5. Aborifa

  Verder heb ik niks met hun principe: geld afpakken van de werkenden om dat uit te delen aan de werkschuwen. Jan M.”We gaan het halen waar het zit.”

 6. Cootje

  Met ze drieën bij elkaar 25 zeteltjes , de thee partijen op hun retour , als volgend jaar bij de gemeente verkiezingen een bekende Nederlander het zelfde lot treft als onze advocaat of journalist , is het leed niet te overzien , een maar medailles lost de zuivere tweedeling in Nederland niet op.

 7. Xyz1234

  Ik heb het vertrouwen in de SP nooit helemaal verloren maar ik zou graag wat meer daadkracht in de vorm van een uitgesproken mening en stemgedrag zien in de kamer, op de punten die Renske aanhaalt. Hopelijk gaan we dat zien de komende tijd want globalistisch woke maakt meer kapot dan je lief is.

 8. Piet Klein

  In Nederland zijn de media verdeeld in de main stream media, waaronder de NPO, NRC, Volkskrant, Trouw etc. en de andere media waaronder TPO, Dagelijkse Standaard, GeenStijl etc. Een groot deel van het publiek wordt bediend door de main stream media waarin het partijkartel dominant aanwezig is.

  Kijken we naar de zendtijd verdeling over partijen en de kritiek/gun factor dan domineert het partijkartel in de mainstream media. De public relation van het partijkartel is gericht op het beïnvloeden van gevestigde instanties zoals de het CPB, CBS, DNB etc. en een sterke invloed op de main stream media en tegelijkertijd het weg framen van tegenstanders. Tegenstanders worden weggezet als extreem rechts, als wappies etc. en de discussie winnen op inhoud en tegelijkertijd respect tonen voor anders denkenden lijkt niet meer mogelijk, is niet de manier waarop het partijkartel electoraal de wedstrijd te kunnen of willen winnen.

  Een groot deel van het publiek heeft behoefte aan het volgen van een ‘goede koers’. Voelen zich incompetent om kritiek op de koers te beoordelen en volgen als makke schapen de koers van het kartel en de main stream media. Niet beseffend hoe zeer ze zich zelf te kort doen. Negatieve rente, weggeven van geld aan rijkere Italianen en Fransen, overladen worden met schulden die niet van hen zijn, pensioen die onnodig niet geindexeerd worden, zorg die onvoldoende capaciteit heeft en duur is, liegende Rutte, een kapotte huizenmarkt, dure en slecht klimaatplannen, het lijkt hen niet te raken of ze zijn gebrainwashed dat iedereen die niet het kartel volgt een extreem rechts is, een wappie of extreem links (SP). Ze kunnen het kennelijk niet beoordelen en laten voortdurend het kaas van hun brood eten.

  Een groot deel van het publiek volgt de main stream media en een beperkt deel van het publiek volgt een aantal andere media.

  Hoewel de SP met Leijten een standpunt inneemt dat een bredere aandacht verdient en Leijten tegelijkertijd meldt hoe massief zij onder druk gezet is door het partijkartel zal zij te weinig media aandacht krijgen via de main stream media.

  Voor een groot aantal partijen uit de Tweede Kamer geldt dat zij veel te weinig invloed hebben op de main stream media in vergelijking met VVD, D66 en PvdA/Groenlinks.

  De methode die de PVV toepast is standpunten / formuleringen kiezen die een hoog hype gehalte hebben waardoor media, gevoelig voor hypes omdat dit aandacht naar zich toe trekt. Maar de main stream media lijken als beleid te hebben: geen PVV. De gunfactor naar de PVV is nul.

  Leijten zal om haar standpunt onder het voetlicht te brengen en misschien nog wel meer om de zwakheden en fouten van het partijkartel naar voren te brengen veel moeten investeren in de communicatie zowel naar de main stream media als de side stream media.

  En dat geldt voor vele partijen. Er politici zoals Caroline van der Plas, e.a. die via de side stream media aandacht krijgen maar veel minder aandacht in de main stream media. Alle partijen (behalve VVD, D66 en Pvda/Groenlinks) moeten zich realiseren dat zij een achterhoede positie innemen als de main stream media blijven weigeren een evenwichtig beeld te geven van het politieke landschap in NL. Zij zouden zich collectief sterk kunnen maken om de onevenwichtige main stream media in een ander spoor te helpen. En daar zal dan massief op geïnvesteerd moeten worden door deze partijen in tijd en aandacht en men zal een lange adem nodig hebben.

  1. Emile Takma

   De meerderheid van de kiezers kiest op de ‘kartelpartijen’ en vindt de standpunten van die partijen ook terug in de mainstream media.

   Gek hè?

   😀

   1. Joko

    De Jehova heeft een passende zin gevonden….

 9. sonny

  Minder, minder negroide/islamitische omvolking en ongedocumenteerd economisch tourisme!
  Dat zou de Europese slogan moeten zijn!
  Terug naar de door ons opgebouwde welvaart!

 10. por favor no borres

  De SP vind ik niks, maar voor Renske heb ik bewondering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.