Windmolenfaal: nieuwe windturbines staan al maanden stil vanwege ‘ingewikkelde elektronica’

De verrijking van het Nederlandse landschap met megalomane windturbines gaat gestaag door, ondertussen blijkt ook dat deze afgrijselijke dingen vaak genoeg niet leveren wat ons beloofd is. De windturbines in Nieuwleusen waren bedoeld als energie-opwekkers, maar de afgelopen maanden hebben de wieken nog geen enkele keer gedraaid. De reden: de elektronica is te ingewikkeld. 

Opnieuw blijkt maar weer wat een megasucces windenergie in Nederland is. Op papier klinkt het keer op keer veelbelovend: we hebben in Nederland geen tekort aan een harde wind, dus windenergie klinkt maar al te veelbelovend. In de praktijk zien we toch wel een ander beeld ontstaan, als ons energienetwerk het niet aankan, dan blijkt de elektronica zélf te ingewikkeld te zijn.

De Stentor laat namelijk weten dat de bedrading van de nieuwe windmolens in Nieuwleusen zo ingewikkeld zijn, dat de bouwer de apparaten nog niet aan de praat heeft kunnen krijgen. Al maandenlang staat dus een miljoenenproject stil, omdat men gewoon niet snapt hoe de technologie werkt. Het meest trieste van allemaal is nog wel dat leveranciers natuurlijk geld willen zien voor het leveren van de goederen. Dus men is het project al aan het terugbetalen terwijl er nog nul rendement van de windturbines is gekomen:

“Maar ondertussen is de financiële teruglevering aan onze investeerders wel begonnen. Die afspraken hebben we nu eenmaal gemaakt.”

We horen het Frans Timmermans vaak genoeg zeggen: ‘groen is de toekomst’. Nou, op deze manier wordt de groene toekomst onze economische ondergang. Nieuwleusense inwoners hebben overigens meebetaald aan dit project – 285 inwoners hebben 450.000 euro aan leningen uitbesteed aan het project. Ondertussen zitten ze dus al maanden te kijken naar windmolens die stilstaan. Fijn beeld wel…

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Helaas zijn dit soort verhalen niet de uitzondering, want als het te hard waait dan draaien vele windmolens ook niet. Al die groene alternatieven, zoals windmolens en warmtepompen, blijken keer op keer technologieën te zijn met nog te veel gebreken. Alternatieven op fossiele brandstoffen zijn natuurlijk altijd welkom, mits het natuurlijk wel werkende alternatieven zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. Emile Takma

  De bouw van windmolens ligt goed op stoom. Deze molens in Nieuw Leusen gaan volgende week ook wel draaien.

  Bart loopt hopeloos achter de feiten aan.

  1. Harry Haller2

   Feit is dat windturbines veel minder energie leveren dan op de tekentafel wordt beloofd. In de Eifel leveren sommige parken minder dan 20% op jaarbasis van de beloofde opbrengst.

   Omdat natuurenergie nooit constant is, moeten voor elk x-aantal een kolencentrale worden bijgebouwd om een continue levering te garanderen.

   1. Emile Takma

    Wat ze in de Eifel zitten te klooien weet ik niet. Ik houd me liever bij de verifieerbare feiten:

    ht.ps://www.nwea.nl/kb/windenergie-de-feiten/

    1. Echtepleb

     Feiten? oud nieuws; h++ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/11/windmolens-blijken-complete-flop-rekenvermogen-wordt-pas-gehaald-met-windkracht-7/

    2. ElGuapo

     Verifieerbaar feit….je bent nog steeds een walgelijk mannetje.

    3. usb3.0

     tamil haalt een fakesite erbij en als het een fakesite betreft is het onzinnig en onzin blijft onzin

  2. Joko

   Deze waarzegger blameert zich ermee dat hij louter flauwekul uit zijn glazen bol haalt. Heksen (m) (v), (x) bestaan.

   1. usb3.0

    Waarzegger is mannelijk, laten we wel even normaal blijven doen🥸

  3. Xyz1234

   Windmolenfan Takma is ook op het gebied van energievoorziening een complete nitwit en denkt dat met windmolens Nederland van voldoende energie voorzien kan worden. Intussen is al zoveel bekend over de nadelen van deze krengen dat je wel geestelijk beperkt moet zijn om dit niet te begrijpen. Maar tegen beter weten in hier nog eens een opsomming:
   -landschapsvervuiling
   -verstoring en dood van vogels
   -laag rendement
   -hoge kosten voor bouw en onderhoud
   -hoge co2 uitstoot voor bouw (onderdelen worden in China gemaakt in fabrieken die draaien op energie uit kolencentrales nota bene)
   -hoge fluctuaties en dus onbetrouwbaar vanwege afhankelijkheid weersomstandigheden
   -overlast door slagschaduw en geluid indien dichtbij kantoren of woningen
   -niet rendabel (subsidies moeten er aan te pas komen)

   Maar los hiervan zijn het grappige dingen.

   1. Emile Takma

    “en denkt dat met windmolens Nederland van voldoende energie voorzien kan worden”

    Nee, dat denk ik niet en dat beweerde ik ook nergens.

    Windmolens zijn een belangrijke schakel in de energietransitie maar het is slechts een van de bronnen.
    Het aandeel van windenergie zal de komende jaren wel sterk gaan groeien. Sommige bronnen spreken dat dit kan oplopen tot ongeveer de helft van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.

    1. Harry Haller2

     “Sommige bronnen spreken dat dit kan oplopen tot ongeveer de helft van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte.”

     Het lijkt er op dat Takma vergeet in te calculeren dat de vraag naar elektriciteit de komende 8 jaar explosief zal stijgen wegens de dwang van de overheid massaal over te stappen op stekkerauto’s en warmtepompen. Windmolens zijn in dit scenario het paard achter de wagen en water naar de zee zijn.

     Er staat overigens een item open waarop je nog even moet antwoorden: Ab Osterhaus en Xyz123’s reactie.

     1. Emile Takma

      Even van algemeen naar bijzonder, Harry.

      Voor mij staat vast dat de klimaattransitie noodzakelijk is en beleidsmatig inmiddels onafwendbaar. De klimaatdoelstellingen liggen vast en moeten worden gerealiseerd.
      In de weg er naartoe zijn er tijdelijke en meer definitieve oplossingen. Ik denk dat biomassa zal terug worden gebracht tot de brandstoffen die evident voor die vorm van energie-opwekking geschikt is. Windmolens zijn de komende 30 jaar nog essentieel en zonne-energie is natuurlijk een blijvertje. Voor de langere toekomst zal kern-energie of thorium mogelijk een flinke bijdrage kunnen leveren. Vanaf dat moment zal windenergie een verouderde technologie zijn.

      Ik denk dus dat windenergie een overgangstechnologie zal zijn.

     2. Harry Haller2

      “Ik denk dus dat windenergie een overgangstechnologie zal zijn.”

      Dat ben ik met je eens. Maar datt betekent dat de komende jaren tienduizenden -en wellicht meer- windmolens bijgebouwd gaan worden. Kun je je daar de visuele impact van voorstellen?

      Als voorts biomassa vrijwel wegvalt en verder alleen zonne-energie overblijft, wordt het behalen van de doelstellingen een heikele zaak. Kern- en thoriumenergie kunnen alleen wat betekenen als er gisteren plannen voor uitvoering zijn gemaakt. Dat is niet het geval: het blijft een moeilijk bespreekbaar onderwerp en de exploitatie is niet haalbaar – dat is ook jouw mening.

      Hoe de transitie echt effectief ingevuld moet worden blijft daarmee een open vraag.

     3. usb3.0

      tamil krabbelt enorm terug als het over de windmolens gaat, er is helemaal geen transitie nodig het wordt je door de strot gedrukt op een leugenachtige wijze dat zij stellen dat er draagvlak moet zijn bij de burger en die is er dus niet, de smeerlappen doen geen nieuw onderzoek zodat men de normen niet hoeven toe te passen, als je het hier mee eens bent ben hé echt niet goed wijs.

    2. usb3.0

     Zoals we zien krabbelt tamil fors terug met zijn windmolen uitspraken

    3. usb3.0

     tamil is ook een enorme bekrompen denker die denkt echt dat waar China 700 kolencentrales bijbouwt we in Nederland mensen volledig over de zeik jagen financieel gezien om de aarde 0,0000007 graden koeler te krijgen, je bent echt een debiel als je dit beleid steunt

  4. hans-e-pans

   Wanner stellen de Chinezen ze in bedrijf?

 2. leukeditter

  weg met die smerige windapparaten , alles op zee gaat naar de kloten

 3. Joko

  Ik kan wel weer beginnen over die vervloekte windmolens, maar ik volsta ermee dat ik blij ben met enkele schilderijen van Hollandse School-schilders, prachtige vergezichten, waar geen windmolen op te zien is. Dank aan de mannen uit de 19e eeuw.

  1. Emile Takma

   Op die schilderijen zijn ook geen auto’s, flatgebouwen en bushaltes te zien.

   Welk punt wil je maken?

   1. Joko

    Wat een armoe….

    1. Emile Takma

     Inderdaad.

     1. Cootje

      Heee we hebben reacties van een uitkeringsslachtoffer . Is je kont vandaag nog gewassen door een negroïde zuster , moeten ze je dadelijk nog in bed hijsen , ben je na een paar weken al hersteld van de Corona inenting , sommige mensen hebben last van bijwerkingen , buiten Parkinson heb je alles al , en het is al erg zat dat je twee biertjes omgooit. , dan is het dat je ze vergeet te betalen een brug te ver, maar Emile gaat hard achteruit ,

     2. usb3.0

      Das in ieder geval duidelijk omschreven.

   2. Cootje

    Dat de Amsterdamse wallen er beter uitzien , dan bus haltes en en de ver gezichten is normaal , maar. Dat onze gehandicapte uitkeringstrekker zijn medemensen in een cel laat wonen ,

   3. Cootje

    Dat de Amsterdamse wallen er beter uitzien , dan bus haltes en en de ver gezichten is normaal , maar. Dat onze gehandicapte uitkeringstrekker zijn medemensen in een cel laat wonen ,

   4. Cootje

    Dat de Amsterdamse wallen er beter uitzien , dan bus haltes en en de ver gezichten is normaal , maar. Dat onze gehandicapte uitkeringstrekker zijn medemensen in een cel laat wonen ,

  2. Beukman

   Het wemelt op die schilderijen juist van de windmolens, Joko.
   Hier een fraaie van Ruysdael, heeft nog nooit iemand over geklaagd:

   media.s-bol.com/gpp08BgnBYwr/1200×756.jpg

   1. Joko

    Hier en daar een windmolen. Klopt. Zijn ze niet prachtig om te zien? Geen dode vogels, geen horizonvervuiling, geen herrie.

    1. Beukman

     Ach weet je Joko, snelwegen, zonnepanelen, schotels, fabrieken en vele nieuwbouwwijken halen qua schoonheid niet vergeleken met windmolens. Ik hoop dat dit een troost is voor je.

     1. Joko

      Geenszins…

     2. Cootje

      L.u…l

   2. usb3.0

    Dié windmolens stonden er om het gerst te malen voor het brood of het water af te voeren voor de polders, de windmolens van tegenwoordig zijn geldverslindende projecten

 4. JoopvdJoop

  Nog zoiets:
  Zolang het kabinet geen extra onderzoek doet naar de milieueffecten mogen de landelijke normen, die onder meer bepalen hoeveel geluid een windmolen mag maken en hoeveel licht deze mag weerkaatsen, niet worden toegepast. Dat werpt een slagschaduw over de bouwplannen van veel windmolenparken, die nu vertraging oplopen.

  Het neerplempen door gemeentes van die parken wordt een halt toegeroepen.
  Het is gewoon niet haalbaar die hele transitie.
  Vattenfall zet een windmolenpark in de Noordzee neer,duurt 10 jaar voordat alles er staat.
  Bouw een kerncentrale,is dynamisch in het stroomgebruik.
  Geen wind,geen stroom.

  1. Emile Takma

   De esthetiek van windmolens is ook een kwestie van smaak:

   ht.ps://geografie.nl/artikel/hunsrück

   1. Flengan

    Aldus het debiele forummongooltje.

   2. Harry Haller2

    Verdwaasde idioten hou je altijd. Er zijn ook mensen die een huisvuilverbrandingsoven nog mooi vinden.

    Dat zo’n gek een artikel daarover schrijft bevestigt alleen maar dat hij niet goed bij zinnen is en het esthetisch inzicht heeft van een zak friet. Kijk naar zijn andere artikel “Naar een klimaatbestendig en natuurinclusief omgevingsbeleid”.

    We hebben hier dus van doen met een niet serieus te nemen klimaatwappie.

    1. Emile Takma

     Het hangt er vanaf. De windmolens langs de A6 bij de Ketelbrug vind ik prachtig om te zien. Soms is het wel degelijk heel fraai.

     1. Harry Haller2

      Soms ja, dat zeg je goed. Tegen een strakke, symmetrische achtergrond met mooi lijnenspel kunnen windturbines fraai uitkomen.

      In de natuur is het complete disharmonie en een industrieel effect dat daar niet thuis hoort.

     2. usb3.0

      Het gaat er niet om of het wel of niet mooi is, er is absoluut geen draagvlak onder de bevolking en dat is een ijzersterk criterium.

      Joopvdjoop slaat de spijker op z’n kop, de bevolking wordt volledig genegeerd

   3. Xyz1234

    Dat klopt. En ik durf te beweren dat u een slechte smaak heeft als u liever een landschap met windturbines ziet dan zonder.

  2. usb3.0

   En Vattenfall wordt gesubsidieerd door de Nederlandse belastingslaven

 5. 56RdK

  Gebleken is dat windmolens voor het milieu zeer schadelijk gas uitstoten, na verloop van tijd afbrokkelen waardoor er schadelijke stoffen in het milieu belanden, vogel- én visstand danig wordt geschaadt. Om over het zichtsveld maar niet te reppen!

  Ja, ooit door VVD-prominent Kamp als nationaal project gelanceerd (wat kreeg hij hiervoor toebedeeld vanuit de betrokken industrie?), de windmolens zijn dus nog schadelijker dan gascentrales! Véél schadelijker!

  1. Emile Takma

   “ Gebleken is dat windmolens voor het milieu zeer schadelijk gas uitstoten,”

   Daar is me niets van bekend. Begin eens met een serieuze bron.

   1. Emile Takma

    56RdK reageert niet meer dus we kunnen aannemen dat hij zijn bewering uit zijn duim zoog.

    1. Flengan

     Nee.

    2. Stanly2000

     Ernst
     “De turbines bevatten zwavelhexafluoride, afgekort SF6. Dat wordt al sinds de jaren zestig gebruikt om in windmolens het risico op kortsluiting te doen afnemen. Aangezien een SF6-molecuul een sterk broeikasgas is – het zorgt voor evenveel broeikaseffect als 23.500 kilo CO2 én blijft duizenden jaren actief – zou de schade groot zijn als het vrijkomt.”
     Wat denkt u hiervan?

   2. Xyz1234

    Er is zoveel niet bekend bij u. Eigenlijk zo’n beetje alles wat waar is.

   3. vlekkenoplosser

    QUOTE Emile Takma 24 uur geleden Beantwoorden
    “ Gebleken is dat windmolens voor het milieu zeer schadelijk gas uitstoten,”

    Daar is me niets van bekend. Begin eens met een serieuze bron. END

    Alleen bronnen goedgekeurd door de strónt vlé®k aanbieden aub !

  2. usb3.0

   Tuurlijk zijn windmolens schadelijk, als je dit ontkent of je wilt persé een bron hebben dan ben je bij voorbaat al af, want elk gezond en weldenkend mens weet dit natuurlijk vanuit zijn gezonde verstand

 6. 56RdK

  @usb3.0
  ET heeft een klap van de molen gehad, dat is heel helder!

  1. usb3.0

   En een understatement

 7. Cootje

  De wind brengt net zoveel op al een scheet van jetten , de mafkezen van de windmolens komen net onder de wieken vandaan ,die hele groene bagger is voor de bakfietsen generatie , en die kan je nog makkelijk raken met de gemotoriseerde voertuigen , de groene bagger is voor de mislukkingen van een kern kabinet , en die neuken zo als de wind staat , die hebben alle gaten beschikbaar en anders zoeken ze er nog een bij , en onze gehandicapte broeder die leeft van een uitkering lichamelijk een wrak is , die misschien zijn eigen kont niet kan af vegen . Die als gehandicapte zijn heil heeft gevonden om op alles hier te reageren van s,morgens 9 tot 12 uur s,avonds , die krijg je nooit onder een windmolen , die krijgen ze namelijk niet alleen in bed , is een gehandicapte stumpert met het is zielig een taal knobel , maar zijn echte knobbel doet het niet meer , nooit iets meegemaakt zielig is hij zijn laatste adem aan het besteden van dit forum , als hij dood gaat zal niemand hem missen

  1. Flengan

   BAM!

   🙂

 8. Beukman

  Biden komt vandaag met een ambitieus plan volgens welk aan het eind van dit decennium de helft van alle in de VS verkochte auto’s rijdt op elektricteit.

  Dit zal zonder twijfel gaan uitstralen op Europa en indirect op de windmolendiscussie, die hiermee definitief een achterhoedegevecht gaat worden.

  1. Beukman

   cnbc.com/2021/08/05/biden-pushes-for-evs-to-make-up-40percent-or-more-of-us-auto-sales-by-2030.html

  2. vlekkenoplosser

   ONZIN !

   1. Mr.blauw.sky

    Onzin poepclown

    ENZ!

    1. Mr.blauw.sky

     Steek maar van wal, maatje van de poepclown !

  3. usb3.0

   Wat een arrogantie natuurlijk, het is geen plan het wordt door de aristocratische bovenlaag door de strot gedrukt, mensen hebben dat geld er niet voor dus worden ook nog eens afhankelijk gemaakt

   1. Beukman

    Juist omgekeerd, Binaire Bus. Dit plan gaat heel veel werkgelegenheid opleveren voor de gewone mens. Wat is er voor arrogants aan het creëren van banen?

    1. usb3.0

     Nee beukhoër het wordt ongevraagd door de strot gedrukt, er wordt een crisis gecreëerd die er niet is, het is een nieuw verdienmodel voor de rijken, jij bent zo verschrikkelijk dom om dit te snappen niet nor-maal meer gewoon

     1. Beukman

      Jij bent een angstig dunning-krugerааpje, Bus. Je bent bang voor het nieuwe en klampt je vast aan je geloof. Laat los, laat je meevoeren met de stroming, vaar op de golven van verandering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.