Bouw tienduizenden woningen Amsterdam loopt mogelijk vertraging op: elektriciteitsnet kan het niet aan

Terwijl de situatie rondom de woningnood in Nederland al penibel genoeg is komt er slecht nieuws uit Amsterdam. De broodnodige woningbouwplannen in Amsterdam, waar zo’n 25.000 woningen op de agenda staan, kunnen mogelijk een vertraging oplopen van zeven tot tien jaar. De reden? Het elektriciteitsnet kan het niet aan. 

Het Nederlandse elektriciteitsbedrijf Liander voorziet enkele grote problemen voor de toekomst in Amsterdam. Het huidige elektriciteitsnet zit aan zijn taks, dat valt te lezen in het Parool. Er zijn nu al wachtlijsten voor de komst van nieuwe grote bedrijven, want er is gewoon niet genoeg stroom.

Naast het risico dat Amsterdam mogelijk de komst van nieuwe grote bedrijven gaat mislopen is er nog een ander probleem. De plannen voor de bouw van 25.000 woningen gaan vertragingen oplopen, Den Haag is hier al over ingelicht. Er wordt al langer gewaarschuwd voor de overbelasting van ons elektriciteitsnet, maar tot op heden heeft de politiek er te weinig aan gedaan. Nu lijkt onze hoofdstad als eerste de dupe ervan te worden.

Liander vreest dat de problemen binnenkort de hele stad zullen treffen. Het bedrijf vreest dat “1 op de 3 straten open moet vanwege de overgang op duurzame energie”. Wat laat zien wat een ondoordacht plan de Nederlandse energietransitie wel niet is.

We moeten, en zullen, razendsnel overstappen op een duurzame samenleving. Helaas kan een vrij belangrijk onderdeel van ons infrastructuur, het elektriciteitsnet, dit gewoon nog niet aan. Het gaat veel tijd én geld kosten om ons elektriciteitsnet te verbouwen. Ondertussen staan er nog wel tig zonne- en windparken op de planning in het hele land.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Amsterdam zal zeker niet de enige zijn met deze problemen, ook andere grote steden zullen worden getroffen. Ondertussen gaat de klimaatgekte gestaag door én kunnen we voorlopig fluiten naar nieuwe woningen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. vlekkenoplosser

  hahahahahahahaha , zoals voorspeld !!!

  Eerst MOET alles 5 x vergroot worden. Dus hoogspanningsnet, middennet en laagspanningsnet , wijkverdelers.

  Dan kunnen huizen opgewaardeerd worden van 1 fase 25A naar 3 fase 25 A , dan zijn we minstens 1000 miljard verder en kunnen we in gaan zetten op maximaal 0,5 % CO2 besparing wat volgens de theoretische rekensom van de deskundigen uitkomt op een delta van minus 0,000001 C .

  We zijn knettergek om doorgaan met deze waanzin. Maar zoals de strónt vlé®k zegt , waar een klein land groot in kan zijn.

 2. vlekkenoplosser

  hahahahahahahaha , zoals voorspeld !!!

  Eerst MOET alles 5 x vergroot worden. Dus hoogspanningsnet, middennet en laagspanningsnet , wijkverdelers.

  Dan kunnen huizen opgewaardeerd worden van 1 fase 25A naar 3 fase 25 A , dan zijn we minstens 1000 miljard verder en kunnen we in gaan zetten op maximaal 0,5 % CO2 besparing wat volgens de theoretische rekensom van de deskundigen uitkomt op een delta van minus 0,000001 C .

  We zijn knettergek om doorgaan met deze waanzin. Maar zoals de strónt vlé®k zegt , waar een klein land groot in kan zijn.

 3. Albert Egberts

  Dit is een logisch gevolg van het grote succes van zon- en windenergie. Het gaat hard.

  1. RvdBe

   Ah, deze problemen waren dus al voorzien, dan moet je er idd vooral niets aan doen vooraf.

   1. Albert Egberts

    Er wordt hard gewerkt aan verzwaring van elektriciteitsnet maar kennelijk niet snel genoeg om de enorme snelle groei van de zon- en windenergie.

    1. ElGuapo

     “Er wordt hard gewerkt aan verzwaring van elektriciteitsnet maar kennelijk niet snel genoeg”

     Dat is wel erg duidelijk als er meerdere jaren vertraging is captain obvious.

     Oh en niet geheel onbelangrijk…doe is wat aan het schrijven taalnazi. Klopt weer niks van!

     1. Albert Egberts

      doe is wat = doe eens wat

     2. ElGuapo

      Heel goed jochie en nu nog even de fouten die jezelf gemaakt hebt.

    2. rasecht wappie

     Let op mijn woorden…dit word een groot fiasco.

     1. Albert Egberts

      wordt

    3. Albert Egberts

     Zin had moeten luiden: Er wordt hard gewerkt aan verzwaring van elektriciteitsnet maar kennelijk niet snel genoeg om de enorme snelle groei van de zon- en windenergie op te vangen.

     1. ElGuapo

      Nee nog steeds niet goed helaas.

    4. vlekkenoplosser

     domme strónt vlé®k

     als het niet voldoende waait (boven 3 bft) leveren windmolens geen stroom
     als de zon niet schijnt leveren de zonnepanelen geen stroom

     Juist die wisselingen verkracht het stroomnet , dat heeft niets met capaciteit te maken strónt vlé®k maar met af n opschakelen domme jongen

     Je bent een super domme decadente hypocriete kwal miesgasser !

  2. vlekkenoplosser

   hahahahhahahahahahaa,

   domme strónt vlé®k toch , je bent een achterlijke idioot. Als s’avonds die koperen ploert verdwijnt achter de maan doet iedereen het licht aan maar levert dat domme paneel op dak niets en moet het netwerk bijsturen.

   Een student op 1 MBO kan je dat leren maar de strónt vlé®k leert het nooit. Wat een domme idioot

   Het netwerk is verstoord door de belachelijke windmolens en zonnepanelen. Enne ja , het gaat hard , met de stroomstoringen in Nederland.

   h**ps://www.omroepflevoland.nl/nieuws/189649/liander-doet-onderzoek-naar-toename-stroomstoringen-tijdens-warmte

   h**ps://www.ad.nl/gouda/weer-een-ontdooide-vriezer-aantal-stroomstoringen-neemt-flink-toe-in-het-groene-hart-hoe-kan-dat~af774a0b/

   strónt vlé®k verkondigt weer fake nieuws de domme jongen !

 4. RvdBe

  Een kenniskabinet is onzin blijkt maar weer eens😁👍.
  Gewoon je land laten besturen door schoolmeesters,groene gekken ed dan komt het goed.

 5. Paardenmiddel

  TJA, je kunt niet, en woningen bouwen en datacentra neerzetten voor de Gatesfoundation. Of hele velden volplempen met zonnepanelen of niet afbreekbare windmolens.

  1. Mar

   En iedereen een elektrisch auto.

   1. ElGuapo

    Liever diesel of benzine!

 6. rasecht wappie

  10.000 woningen in Amsterdam!
  Perfect toch?
  Oja, de oplossing voor het probleem met electriciteitsnet: kolencentrales 😂

 7. HD

  Oplossing is simpel, zet iedereen met een dubbel paspoort de grens over en de de gehele nieuwbouw van woningen kan stoppen.
  En ja Ollongren en Qaag zullen ook moeten vertrekken.

  1. Albert Egberts

   Inderdaad, nogal simpel.

   1. ElGuapo

    En effectief.

 8. Tommy76

  Te weinig woningen, te weinig energie, te weinig IC bedden en te veel migranten…

  Regeren is vooruit kijken.

  1. vlekkenoplosser

   😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣

   sommige conclusies vallen door eenvoud vanzelf op hun plaats.

   Wat zei rutte ook alweer ? nog 2 miljoen kansloze islamitische kanspareltjes erbij
   We hebben de doctoren, engineers, tandartsen en ander HBO personeel dringend nodig. Jammer dat 95% in de bijstand blijft hangen

 9. Albert Egberts

  “De augustusmaand was maar matig zomers, aldus het KNMI. Niettemin produceerden alle duurzame bronnen individueel meer stroom dan in augustus vorig jaar. Dat heeft onder andere te maken met de mijlpaal die zonne-energie in Nederland deze week bereikte. Het aantal huishoudens dat zonnepanelen voor elektriciteitsproductie op het dak heeft, groeide in één jaar tijd met een half miljoen naar anderhalf miljoen huishoudens. Ook wind op land en wind op zee scoorden hoger dan vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar zijn er twee nieuwe windparken op zee in vol bedrijf gekomen. Op land staat 15% meer vermogen aan windenergie.”
  ht.ps://www.klimaatakkoord.nl/actueel/nieuws/2021/09/01/duurzame-bronnen-meer-dan-een-derde-van-alle-stroom

  1. vlekkenoplosser

   Wat de augustusmaand ook brengt strónt vlé®k is niet interessant domme jongen vanaf ongeveer 21:00 hr tot de volgende morgen 7:00 hr is het donker sukkel en leveren jouw zonnepanelen geen stroom strónt vlé®k

   Als klimaat deskundige zou de strónt vlé®k moeten weten dat over het algemeen de wind ook varieert gedurende de dag waardoor windjammers s’avonds ook niets leveren

   Als energiedeskundige zou de strónt vlé®k moeten weten dat de huidige alternatieve bronnen bij elkaar nog geen 8 % van de huidige vraag aan energie leveren.

   Gelet op de verandering van fossiel naar elektrisch zal de vraag met een factor 4 tot 5 verhogen en leveren alle alternatieve ( sommige idioten noemen het duurzaam) bronnen dus slechts 1,5 tot 2 % van de toekomstige energievraag.

   De strónt vlé®k is niet zo goed met cijfertjes zoals al vaker opgevallen is.
   De strónt vlé®k is een jokkebrok maar doet dat zo doorzichtig dat een amoebe zijn gewauwel doorprikt. Even een greep uit het afgelopen jaar ,

   h**ps://www.at5.nl/artikelen/209660/maximale-capaciteit-elektriciteitsnet-bereikt-geen-stroom-meer-voor-nieuwe-bedrijven-in-deel-stad
   h**ps://www.at5.nl/artikelen/209567/huishoudens-buitenveldert-hebben-weer-stroom
   h**ps://www.at5.nl/artikelen/210919/stroomstoring-in-noord-ook-bovenij-ziekenhuis-korte-tijd-zonder-elektriciteit
   h**ps://www.at5.nl/artikelen/209330/liander-nieuwe-storing-nadat-eerdere-stroomuitval-was-verholpen
   h**ps://www.at5.nl/artikelen/208115/noord-urenlang-getroffen-door-stroomstoring
   h**ps://www.at5.nl/artikelen/203736/stroomstoringen-in-centrum-en-indische-buurt
   h**ps://www.at5.nl/artikelen/203822/stroomstoring-in-bos-en-lommer-en-de-baarsjes

   De strónt vlé®k spoort niet en is een domme leugenaar

  2. Echtepleb

   Mooi he, je noemt de zonne en windenergie maar haalt de cijfers aan inclusief biomassa(hout;)). Een centrale levert heel veel meer, vooral als er geen zon of wind is. De uitstoot is ook erg fijn op mistige windstille omstandigheden. In dit geval hoeven we niet te discussiëren, het gelijk komt naar ons toe. Het mooie met een trafo of zekering is dat hij er echt mee kapt bij overbelasting, ook al is het verhaal nog zo mooi of de tesla nog leeg. Gelukkig heb ik gas, een houtkachel , en een diesel. Buren wonen ver weg. Zal mijn tijd wel duren.

 10. J. Punt

  Het duurt in holland gemiddeld 6,75 maanden voordat er een eenvoudige bushalte staat langs de route.

  Dat betekent dat het net rondom en in A’dam is vervangen in pas 2332 met dit werktempo.

  Voor holland is dat inderdaad snel..

 11. dumbfarmer

  Dat is toch niks nieuws??? ik heb dat ergens vorig jaar of nog eerder al gezien ergens in een rapport!
  Maar ja, nu kunnen ze weer verbaast doen en zo.. en nieuw excuus om idiote maatregelen te nemen plus de vaste lasten fijn omhoog te duwen van de maandelijkse energie rekening.

 12. 56RdK

  Ja, de economie, de vooruitgang valt stil omdat er niet is nagedacht over de gevolgen van bedacht beleid.

  Tja, gevolgen van de marktwerking en van het kortetermijndenken wat vooral in Den Haag booming is.

  Maar gelukkig heeft de zowel nationale als lokale politiek de discriminatie-, diversiteits- en genderdiscussie hoog in het vaandel staan, krijgt dat alle prioriteit die er maar is!

  en diversiteitsbeleid hebben nu ene

 13. 56RdK

  @Tommy76, inderdaad! Regeren is vooruitzien, maar dat vooruitzien ontbreekt helemaal sinds Lubbers, Kok, Balkenende en Rutte de scepter hier gingen zwaaien. En zéker de laatste tien jaar onder de VVD-vlag is er helemaal niet meer vooruit gekeken en dendert de afbraak van Nederland voort.

 14. AS210854

  Dit weereens duidelijk aan dat we de laatste tien jaar een regering hebben gehad als een kip zonder kop. Er alles doorjatsen wat het klimaat betreft zonder over de gevolgen na te denken.

 15. vlekkenoplosser

  WE ZIJN K N E T T E R G E K !!

  h**ps://www.telegraaf.nl/financieel/1620061089/noorwegen-verhoogt-gasleveringen-aan-europa

 16. sonny

  De klimaat-hitsers zorgen dat Nederland gelijkenis gaat vertonen met een ‘derdewereld land’ .
  Nog even, en de hele wereld lacht om ons kikkerlandje, vanwege de zelfvernietigende waanbeelden, dat wij als enigen de wereld willen en gaan redden!
  De grootste naties en continenten doen simpelweg niet mee!

  1. Wally

   Sttttt…. dat mag je helemaal niet zeggen van uber-frans.

 17. Vit

  Nog maar een keer dan:

  h**ps://www.thorium.today/?gclid=EAIaIQobChMI8uCOgryP8wIVj6Z3Ch082gg_EAAYASAAEgLIkPD_BwE

  Wordt lid!!!

  1. Vit

   Ps, het scheelt landschap vervuilende windturbines en spuuglelijke zonnepanelen op pannendaken.

   1. Vit

    Btw, bij een warmtepomp heb je wel zonnepanelen nodig om het verbruik van zo’n kreng betaalbaar te houden, gemiddeld 10 KW oftewel 5 straalkachels, dit kom je niet tegen in advertenties van leveringsbedrijven maar het is wel zo, het kabaal wat het veroorzaakt terzijde.

    1. vlekkenoplosser

     Tevens is de temperatuur slecht te regelen omdat het temperatuurverschil van de pomp laag is waardoor de warmtepomp altijd op je gewenste temperatuur moet staan. Dit betekent dat een warmtepomp 24-7 energie vraagt ook als de zonnepanelen geen energie leveren. Laat de warmte vraag nu het hoogste zijn in de lange donkere winterdagen.

     Een warmte pomp is een garantie voor een riante energierekening als we de salderingsregeling hebben opgeheven.

     1. Vit

      Ben je al lid van:
      h**ps://www.thorium.today/?gclid=EAIaIQobChMI8uCOgryP8wIVj6Z3Ch082gg_EAAYASAAEgLIkPD_BwE

      ???

     2. Vit

      @vlekkenoplosser
      “”Laat de warmte vraag nu het hoogste zijn in de lange donkere winterdagen.”
      Precies.

    2. Albert Egberts

     Nee, een warmtepomp is altijd rendabel. Je hebt wel gelijk dat het voordeel bij zonnepanelen beduidend groter is. Het lawaai geldt alleen voor de oudere warmtepompen. De nieuwste zijn veel stiller.

     1. Vit

      Zoals ik al schreef heb je daarbij wel zonnepanelen nodig.

     2. Vit

      Warmtepompen zijn een verdienmodel, bij mij als oud elektrotechnicus hoeft men niet met sprookjes aan te komen.

     3. Vit

      Als zo’n kreng 1 kw verbruikt praten we verder, het kabaal neem ik dan op de koop toe, er zijn trouwens al geluidsisolerende kasten in de handel, ook een verdienmodel dus.

     4. vlekkenoplosser

      quote Albert Egberts 27 minuten geleden Beantwoorden
      Nee, een warmtepomp is altijd rendabel. Je hebt wel gelijk dat het voordeel bij zonnepanelen beduidend groter is. Het lawaai geldt alleen voor de oudere warmtepompen. De nieuwste zijn veel stiller. end

      nee , strónt vlé®k , een warmte pomp is minder rendabel. Werkt een CV installatie met delta van 70 C werkt een warmte pomp slechts met een delta van maximaal 25 C. Een warmte pomp moet dus 3 x langer energie leveren voor het zelfde rendement domme jongen.

      Ik adviseer de strónt vlé®k zijn bek dicht te houden over techniek waar de strónt vlé®k geen kaas van gegeten heeft.

      Een warmte pomp moet draaien op zonnepanelen om de kosten van energie enigszins te beteugelen. Het leuke aan dit verhaal is dat de koude donkere winterdagen er nauwelijks rendement is van de lichtpanelen waardoor de kosten van een warmte pomp gigantisch stijgen. Mocht men de salderingsregeling volledig schrappen zijn de kosten door energiebelasting niet meer te dragen.

      Ik adviseer de strónt vlé®k zijn bek dicht te houden over techniek waar de strónt vlé®k geen kaas van gegeten heeft.

      Een warmte pomp maakt nog steeds evenveel lawaai als zijn voorgangers want dit is inherent aan de werking. Door de warmte pomp te plaatsen in een huis van isolatie is het lawaai enigzins te dempen echter het hinderlijke gebrom blijft.

      Ik adviseer de strónt vlé®k zijn bek dicht te houden over techniek waar de strónt vlé®k geen kaas van gegeten heeft.

      Wederom probeert de strónt vlé®k het hoogste woord te voeren over een materie waar hij 0,00 vanaf weet.

     5. ElGuapo

      Rond de 65dB dus irritant genoeg en gemiddeld 4000kWh bij een huis met goede isolatie.

      Ik denk dat na het opheffen van de salderingsregeling je beter af bent met infrarood panelen en een electrische boiler als je meer opwekt met zonnepanelen dan je verbruikt.

     6. Vit

      @vlekkenoplosser
      Dit is geheel juist!

     7. Albert Egberts

      In het Bouwbesluit 2021 is bepaald dat het geluidsniveau van warmtepompen niet hoger mag zijn dan 45 dB.

     8. ElGuapo

      “In het Bouwbesluit 2021 is bepaald dat het geluidsniveau van warmtepompen niet hoger mag zijn dan 45 dB.”

      Het gemiddelde is dus rond de 65dB waardoor je geluidsisolatie nodig hebt.
      Het verdienmodel klopt dus.

     9. Vit

      Verdienmodel:

      h**ps://www.stillewarmtepomp.nl/

     10. Albert Egberts

      “Het gemiddelde is dus rond de 65dB”

      Nee dus, het maximale geluidsniveau mag niet hoger zijn dan 45 dB.

     11. Vit

      Het is in ieder geval net als er een windturbine naast je huis staat een geluid om kierewiet van te worden, gezond slapen kun je wel vergeten voor zover je geen slapeloze nachten hebt om geldzorgen om die ongein te kunnen betalen.

     12. Albert Egberts

      @Vit,

      De warmtepomptechnologie is een techniek die in ontwikkeling is. Er is ng veel te winnen op het punt van geluid, efficiëntie van de warmtepomp en de kosten.

      Een mooi overzicht van de innovaties staat hier:

      ht.ps://www.topsectorenergie.nl/tki-urban-energy/kennisdossiers/de-ontwikkelingen-en-kansen-voor-warmtepompen

     13. Albert Egberts

      ng = nog

     14. Vit

      @Albert Egberts
      In den beginnen had men zich al moeten richten op geluidsoverlast, voor mensen gevoelig voor laagfrequent geluid as moi is het zeer hinderlijk bij de kwaliteit van wonen en leven.

     15. Vrijedenkert

      Mechanisch laagfrequent geluid is en blijft zeer moeilijk te isoleren en dat zal volgens de bestaande natuurkundige wetten ook zo blijven, geluidsisolatie elders aanbrengen is bijna nutteloos want het moet bij de bron worden voorkomen dat het zich naar verspreid.

     16. ElGuapo

      “Nee dus, het maximale geluidsniveau mag niet hoger zijn dan 45 dB.”

      Wat snap je niet dom varken?
      Een warmtepomp maakt gemiddeld 65dB aan geluid om dat minder te maken heb je dus geluidsisolatie nodig om aan die eis te voldoen wat er dus voor zorgt dat je die geluidsisolatie moet aanschaffen….dus verdienmodel.

     17. vlekkenoplosser

      DE arrogantie van de strónt vlé®k is grenzeloos !

      De dommerd niets van de hele materie en komt met de grootst mogelijke onzin

 18. Wally

  Das eigenlijk grappig en triest tegelijk. Blijkbaar doen heel veel mensen hun best … en dat is voor iedereen goed te zien. Dat wil zeggen…. totdat iemand die aankomende puinhoop ziet die de GEDWONGEN energiegekte gaat opleveren. Goh… een linkse hobby, t kan ook nooit goed gaan. Geschiedenis bewijst keer op keer op keer, links denkt niet logisch na!

 19. Vrijedenkert

  Als Amsterdam tienduizenden woningen wil bouwen zal de gemeente eerst moeten investeren in het stroomnetwerk dus Liander opdracht geven voor forse uitbreiding en deze financieren dus het benodigde geld overmaken naar Liander zodat deze het kan uitvoeren en dan pas gaan bouwen en niet andersom…

 20. Vit

  Én luitjes, wie heeft zich opgegeven als lid?

  h**ps://www.thorium.today/?gclid=EAIaIQobChMI8uCOgryP8wIVj6Z3Ch082gg_EAAYASAAEgLIkPD_BwE

  Doe het alsnog dan krijg je een virtuele knuffel van mijn vriendin.

  1. Vit

   Ps, En dat is jippie kan ik je verklappen

 21. Bes Tolen

  Heel veel Amsterdammers kunnen terug naar hun land van herkomst waar ze ook nog eens minder electriciteit nodig hebben. Zo los je problemen op van de zelfbenoemde wereldstad nummer één, liederlijk Amsterdam.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.