Britse voedselsector luidt noodklok: tekort aan CO2 dreigt lege schappen te veroorzaken

In Groot-Brittannië dreigt er een grote voedselcrisis te ontstaan vanwege een tekort aan CO2. Twee kunstmestfabrieken zijn gesloten, en door de sluiting dreigt het Britse voedselproductiesysteem in elkaar te storten. De kunstmestfabrieken leverden als bijproduct CO2 aan de voedselsector die het voor allerlei zaken gebruikten. Echter is er nu een groot tekort aan CO2. 

CO2-plafonds en allerlei andere ‘duurzame’ maatregelen klinken op papier heel leuk voor politici die de klimaatverandering tegen willen gaan. Echter levert het klakkeloos invoeren van een CO2-limiet ook problemen op waar men in eerst instantie niet aan dacht. In Groot-Brittannië gebruikt men CO2 in slachthuizen om dieren te bedwelmen, om producten vacuüm te verpakken én om droogijs te maken. Het AD meldt dat door de sluiting van deze kunstmestfabrieken een voedselcrisis dreigt te ontstaan.

De paniek is zelfs zo groot dat men vreest dat als de overheid niet snel ingrijpt feestdagen zoals Kerst radicaal zullen veranderen. Waar de Britse overheid eerst nog vol trots allerlei CO2-taksen had ingevoerd, levert dezelfde maatregel nu alleen maar kopzorgen op.

Grote voedselproducenten menen dat ze binnen enkele dagen al geen producten meer kunnen leveren, wat betekent dat de schappen in de supermarkten snel leeg zullen staan. Ondertussen heeft een woordvoerder van de regering laten weten de situatie goed in de gaten te houden, maar aan zo’n opmerking heeft de voedselproductiesector én de consument weinig.

CO2 wordt onterecht als de eeuwige boosdoener gezien

De online supermarkt Ocado kan nu al geen diepvriesproducten leveren bijvoorbeeld. Het laat zien dat klimaatwetgeving soms te snel en ondoordacht is ingevoerd. In Groot-Brittannië zien we dus nu dat CO2 lang niet altijd alleen de lucht in wordt gepompt maar dus ook wordt gebruikt voor een vrij vitale tak van de maatschappij: het produceren van voedsel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het jarenlang demoniseren van CO2, soms terecht én soms onterecht zoals we nu zien, zorgt nu dus voor een ware voedselcrisis.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Hendrik_Groen

  “De beslissing van kunstmestproducent CF Industries om twee Britse fabrieken stil te leggen vanwege de hoge gasprijzen in Europa heeft onverwachte gevolgen voor de Britse voedselindustrie.”

  Misschien moet Bart zich wat beter inlezen.

 2. Meriadoc Brandebok

  Na de Brexit zijn alle Oost-Europese gastarbeiders vertrokken. Deze gastarbeiders waren van essentieel belang voor het werk waar de Britten zich te goed voor voelden – zoals de instandhouding van de voedselketen door het besturen van vrachtwagens. Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs veroorzaakt personeelstekort bij het vervoer van voedselwaren naar de supermarkten en derhalve tevens “empty shelves” in supermarkten.

  Er waren nooit voordelen aan de Brexit. Boris Johnson kan zijn volk niet eens te eten geven.

  1. nexit_nooit

   Hadden wij maar zo een sterke leider die ons uit de EU haalde.
   Nederland had gelijk geen obesitas patiënten meer.

  2. dumbfarmer

   flauwekul..
   ze hebben zelfs de tweede wereldoorlog overleefd ondanks dat de duitsers (die heel wat daadkrachtiger waren dan al die kneuzen in brussel) hun best deden de vloot te zinken.
   Dus dit gaan ze ook overleven.
   Besides..denk je echt dat in eenzelfde geval binnen de EU ook maar iets zinnigs gedaan wordt in brussel behalve nog meer macht en geld naar zich toe te trekken onder het mom van crisis zonder echt wat op te lossen? (zie corona crisis..)

   1. Meriadoc Brandebok

    De Britten waren heel slecht in de Tweede Wereldoorlog en moesten door de VS uit de strönt worden getrokken. Dit kun je toch niet als voorbeeld nemen?

    1. Vanduinen

     Dank zij de Polen wist de Britse luchtmacht de oorlog te winnen van de Duitse luchtmacht.

 3. Branzino

  De Britten zijn kampioen in het ondoordacht handelen. En ze hebben het nog steeds zelf nauwelijks door.

  1. usb3.0

   Nee hoor helemaal niet branzebinootje

   1. Branzino

    @usb3.0
    Zijn we het weer eens? Dan kan deze dag niet meer stuk. Al overdrijf je misschien wel een beetje. Ik schreef, dat ze het zelf “nauwelijks” door hebben. Als je daar dan van maakt, dat ze “helemaal niet” door hebben, doe je ze wel wat tekort, vind ik.

    1. usb3.0

     Nee branzebinootje, jij schreef “De Britten zijn kampioen in het ondoordacht handelen.” en ik zeg: nee hoor helemaal niet, dat jij er een woordspelletje van maakt zegt mij genoeg..

 4. Branzino

  Het artikel was informatiever geweest als er wat meer achtergrondinfo zou zijn gegeven. Die fabrieken zijn namelijk gesloten a.g.v. de hoge gasprijzen.
  Vooral één zin is misleidend: “CO2-plafonds en allerlei andere ‘duurzame’ maatregelen klinken op papier heel leuk voor politici die de klimaatverandering tegen willen gaan.” Die plafonds en duurzame maatregelen hebben er niets mee te maken.

  1. nexit_nooit

   Wilt u hier niet met feiten komen.
   Uitsluitend onderbuikgevoelens zijn hier welkom.

   1. Branzino

    @nexit_nooit
    Sorry, maar mijn fantasie schiet tekort om de meeste onderbuikgevoelens toe te laten. Ik heb grote behoefte aan houvast via de feiten.

   2. KippiX

    Luisterden meer mensen maar wat vaker naar hun onderbuikgevoelens, die hebben het namelijk veel vaker bij het rechte eind dan mensen die alleen maar hun ‘hersens’ gebruiken.

  2. usb3.0

   Voor branzebinootje en exit-altijd het volgende, jullie hoeven hier niet te reageren!

 5. Albert Egberts

  Dit is totaal onzin artikel. Het CO2-tekort in Engeland is het gevolg van de hoge gasprijzen waardoor twee kunstmestfabrieken kwamen stil te liggen. Het heeft geen ene fuck met het klimaatbeleid te maken.

  h.tps://www.nu.nl/economie/6157785/britse-economie-heeft-nieuw-probleem-voedselindustrie-heeft-tekort-aan-co2.html

  1. ElGuapo

   Weer een foutje taalnazi!
   Doe wat beter je best.

  2. por favor no borres

   Bedoelt u dat Bart de feiten verruilt voor zijn mening?
   Dan kan hij doordeweeks nog ver komen bij DDS

   1. ElGuapo

    De nutteloze dds afzeik bijdrage van de gepensioneerde shoarmarolmeeater vanuit bufetes rápidos.

  3. Branzino

   @Albert Egberts

   En het stuitende is, dat die hoge gasprijzen weer veel te maken hebben met de Brexit. En zo is de redenering weer rond. Vrijwel alle ellende waar het VK mee te maken heeft is veroorzaakt of verergerd door de Brexit.

   1. usb3.0

    “dat die hoge gasprijzen weer veel te maken hebben met de Brexit”

    Nee hoor, branzebinootje, braznebinootje leeft onder een hunebed en heeft niet door dat ook in Nederland de gasprijzen exploderen..

    1. Branzino

     @usb3.0
     Da gaat zeker gebeuren, maar de kleinere prijsstijgingen tot nu zou ik geen explosies willen noemen. Sterker nog, ik verander elk jaar van energieleverancier en ben tot nu tevreden over de prijzen. In het VK ligt dat heel anders en volgens mij weet jij dat heel goed.

     1. vlekkenoplosser

      blabla bladieblablabla fakertje 51

  4. Joko

   Laat je toch eens behandelen tegen alexithymie man. Zo gaat het toch niet langer!

  5. vlekkenoplosser

   QUOTE
   Albert Egberts 10 uur geleden Beantwoorden
   Dit is totaal onzin artikel. Het CO2-tekort in Engeland is het gevolg van de hoge gasprijzen waardoor twee kunstmestfabrieken kwamen stil te liggen. Het heeft geen ene fuck met het klimaatbeleid te maken.
   END

   wil de strónt vlé®k nu beweren dat het gas tekort niet ontstaan is door het sluiten van gasboor locaties door de woke klimaat activisten in de diverse overheden en de achterlijke oneigenlijke argumenten gebruikt ?

   het gas tekort is een direct gevolg van klimaatbeleid strónt vlé®k

   1. Albert Egberts

    We reageren niet op strónt.

    1. ElGuapo

     En toch reageer je elke keer weer zolderkamerimam x.

    2. vlekkenoplosser

     je reageert wel strónt vléé®k

     game set match strónt vlé®k

     strónt vlé®k weer schaakmat de uitgesmeerde t@rrél

     1. Albert Egberts

      We reageren niet op strónt, vieze man.

     2. vlekkenoplosser

      strónt vlé®k blijft zijn verbale diarree maar spuien
      best triest zo een lekke anaalklier

     3. Albert Egberts

      “lekke anaalklier”

      Vlekkenoplosser is een coprofiel die erotische lust ontleent aan strónt, diarree en poep. Dit is een nare aandoening waar hij waarschijnlijk niet van kan genezen.

      Het beter niet op coprofielen te reageren want voor je het weet zit je volledig onder de strónt.

     4. vlekkenoplosser

      strónt vlé®k probeert zijn gebrek bij een ander neer te leggen

      de verbale diarree blijft maar stromen !! hulpeloze uitgesmeerde t@rrél

     5. Albert Egberts

      “de verbale diarree blijft maar stromen !!”

      Dat is inderdaad het ziektebeeld.

     6. vlekkenoplosser

      raadpleeg een arts strónt vlé®k !!

     7. Albert Egberts

      Q.e.d.

      Het is een heel hardnekkige aandoening.

     8. vlekkenoplosser

      dat het hardnekkig is kan iedereen dagelijks zien strónt vlé®k
      jammer dat het is wat het is strónt vlé®k ! verbale diarree

 6. Adriaen van Bergen

  De Timmermansjes en Johnsonnetjes onder ons, zullen hun pensjes heus wel volvreten rond de kerst.

 7. Tommy76

  Door de CO2 belasting wordt ons gas duurder en uiteindelijk onbetaalbaar.

  Vervolgens sluiten bedrijven hier in het ‘groene’ Westen hun fabrieken waardoor er een tekort ontstaat aan CO2.

  Door het tekort aan CO2 in ons groene paradijsje hebben we minder te eten en dreigen uiteindelijk de schappen leeg te raken.

  De CO2 wordt vervolgens in de niet ‘groene’ landen geproduceerd waarbij de CO2 niet herbruikt wordt maar direct de buitenlucht in wordt geblazen.

  Ja ja, doldwaas! Klimaatpolitiek maakt meer kapot dan u lief is.

  h*tps://nl.m.wikipedia.org/wiki/CO2-belasting

  1. vlekkenoplosser

   En zo is het !! kortzichtige klimaat idioten vernietigen meer dan een horde sprinkhanen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.