Experts vrezen voor ‘energiearmoede’: door hoge gasprijzen worden rekeningen onbetaalbaar

Op dit moment hebben meer dan een half miljoen Nederlanders moeite om de energierekening te betalen. Volgens TNO zal dit cijfer in de toekomst alleen maar gaan stijgen omdat de gas- en energieprijzen omhoog schieten. Klimaatpolitiek raakt voornamelijk de lage inkomens in ons land extra hard, iets waar PVV-leider Geert Wilders al enkele maanden voor waarschuwt. 

TNO komt vandaag met somber nieuws: 7% van Nederland lijdt aan ‘energiearmoede’ en dit cijfer zal de komende jaren alleen maar stijgen. Energiearmoede wordt door de organisatie gedefinieerd als huishoudens met een laag inkomen die de hoge energierekening niet meer kunnen betalen. En laat nu net de energierekening de komende jaren flink stijgen – dankzij het ondoordachte klimaatbeleid in Nederland.

De Telegraaf laat weten dat mensen die in de categorie ‘energiearmoede’ vallen maar liefst 13-20 procent van hun maandinkomen kwijt zijn aan de energierekening, wat natuurlijk absurd hoog is.

Drie maanden geleden berispte PVV-leider Geert Wilders het kabinet ook al over dit soort gevallen. Het is volgens de politicus belachelijk dat de overheid zulke hoge belastingen legt op de energierekening en dat daarnaast de standaardprijzen ook nog eens flink stijgen vanwege het klimaatbeleid.

Toentertijd diende Wilders al Kamervragen in. Het probleem was toen al bekend en werd aangekaart, maar het kabinet doet er simpelweg niks aan.

De verduurzaming van onze samenleving oogt daarmee als een prestige project voor de hogere klassen. Zij kunnen die alsmaar stijgende energierekening voorlopig nog wel makkelijk betalen. Ondertussen zijn de lagere klassen in de samenleving de dupe. Zij moet steeds dieper in de buidel tasten.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het klimaatbeleid zorgt alleen maar voor méér economische problemen bij groepen in Nederland die al genoeg moeite hebben om het einde van de maand te halen. Wellicht dat het tijd wordt voor het demissionaire kabinet om dit probleem te erkennen, en wellicht eindelijk wel eens luisteren naar de kritieken van de PVV op dit dossier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. vlekkenoplosser

  oud nieuws , bekijk uw energie rekening en constateer dat levering van energie slechts ongeveer 35% uitmaakt van die rekening.

  20 % voor vastrecht enz
  45 % belastingen van rupsje nooit genoeg !

 2. GewoonJohan

  Slim bedacht. Je kunt namelijk veel meer geld verdienen met zonnepanelen en windmolens tegenwoordig.
  Binnenkort is het waarschijnlijk goedkoper en effectiever om het licht en de warmteplaten aan te fietsen met een dynamo.
  Misschien kunnen we die 50.000 Afghanen dan toch nog gebruiken.

 3. usb3.0

  DIE IS ER AL!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. RPML

  I told you so… 5 december 2018

  h++ps://www.dagelijksestandaard.nl/2018/12/wanneer-keert-links-zich-tegen-de-klimaathysterie-de-stereotype-vvders-zijn-straks-heus-het-slachtoffer-niet/

  1. vlekkenoplosser

   Het micro zwetscockje snapte toen ook al niet ! 🙂

   QUOTE Spaanse kok 3 jaar geleden Beantwoorden
   Heerlijk, dat oprechte rechtse geluid op deze site.
   END

   Overigens is dit met al die dwingende belasting maatregelen zo. De boven tonners maken zich niet druk over een toeslag van 500 euro op het vakantieticket. Jan Modaal redt het niet om 2000 euris extra af te tikken voor zijn gezin. Nijpels met zijn verwarmde zwembad en energielabel Z lacht om de toeslagen.

   Wanneer ontwaakt het electoraat eens ? Lijkt de romeinse tijd wel , geef ze brood en spelen en ze blijven vredig.

 5. rafi

  Dit is het beleid van partijen die zich, om zich te onderscheiden van de PVV, ‘fatsoenlijk’ noemen, van partijen, die vinden dat Nederland een fatsoenlijk land is, gezien bv. het slappe immigratiebeleid. Fatsoenlijke, keurige humanisten en verlichte ‘christenen’!

  1. MireiIIe

   Wilders laat keer op keer zijn kiezers in de kou staan. Dat ziet u toch ook wel? Met blazen alleen red je het niet. Stemmen winnen is niet het enige, meedoen wel!

   1. ElGuapo

    Hoe laat hij zijn kiezers in de kou staan dan?

   2. vlekkenoplosser

    je hok in soppop

 6. LifeBuddy

  Het Volk kan beter massaal op de PVV stemmen ,dan zijn we ook gelijk verlost van het criminelen afvoerputtje. Dat is twee vliegen in een klap en gaan we ECHT in het beste land van de wereld wonen.

  1. Monty

   ”Het Volk kan beter massaal op de PVV stemmen”

   Dan zal Wilders iets beter zijn best moeten doen bij de verkiezingen dan de afgelopen verkiezingen.
   De peilingen zien er ook niet gunstig uit voor hem.

   Misschien toch iets beter inzetten op het de-islamiseren van Nederland.
   Dan zit hij zo weer op de 40 virtuele zetels van 4 jaar geleden.

   1. GewoonJohan

    peilingen zijn maar peilingen, monky. 😉

    1. Monty

     Klopt, en als we terug kijken op die van Wilders de afgelopen verkiezingen vielen deze altíjd hoger uit.
     40 zetels werden er 20, dit jaar 24 werden er 18.
     Nu 16 zetels in de peilingen.

     Als de trend zich voortzet wordt hij net zo groot als FvD.

     1. sonny

      Monty,
      Adolf is ook klein begonnen, in bierkelders!
      Toen de economische tegenspoed begon, werd zijn aanhang zeer snel, zeer groot!
      De wet van Murphy!
      Het gepeupel moet eerst pijn lijden om tot inzichten te komen!
      Dat ‘das reich’ er niet is gekomen, is irrelevant in deze!
      Het gaat om de katalysator!

     2. Monty

      Adolf wist zich in 10 jaar tijd op te werken tot een groot leider.
      Wilders is na 20 jaar politiek niet echt veel opgeschoten.
      Van VVD Kamerlid tot partijleider met maar één partijlid.

      Terwijl er al jaren economische tegenspoed is lukt het Wilders maar niet om het volk massaal achter hem.

    2. MireiIIe

     Aardbeien zijn aardbeien, daar valt weinig aan te doen.

  2. Heinzs

   Wij wonen al in een best land. Ik voel me hier thuis en ben tevreden. De communicatie kan beter, iedereen zou Latijn moeten spreken.

   1. vlekkenoplosser

    quote Wij wonen al in een best land. end

    We woonde in een best land. Inmiddels zwaar overbevolkt, lam gelegd door onzinnige regeltjes, torenhoge lasten, dood gepolderd enz

 7. sonny

  Heb nergens last van, stook alles dat brand, hout, houtskool, briketten, geimpregneerd hout, alles!

  1. Heinzs

   Logies, heb er wel eens een kapot bierglas in gegooid. Het is niet voor niks een allesbrander.

 8. HD

  Laten we hopen dat er nog veel meer armoede komt.
  Misschien dat de Nederlanders dan een beetje gaan nadenken, als ze dat kunnen.

 9. Rieks

  Energiearmoede staat tussen aanhalingstekens. Terecht maar ook experts moet tussen aanhalingstekens staan want het zijn weer de media die weer een onderwerp hebben gefabriceerd waarmee ze maanden verder kunnen. Men vindt altijd wel een paar klagers die hopen op een extraatje van de gemeente. De verslaggever moet vragen naar het huishoudboekje om te zien hoe groot die “armoede”werkelijk is. Maar dat is te pijnlijk voor de klager.

 10. peter450

  Rusland houd zich aan de afspraken voor het gas maar MSM/regering legt het balletje bij Poetin. Ga na dat de gasprijs is verhoogt door belastingen omdat Nerderland zo graag CO2 neutraal wil zijn.

 11. Albert Egberts

  De hoge gasprijzen zijn een serieus probleem maar elk nadeel heeft ook hier zijn voordeel. Burgers en bedrijven zullen nu naarstig op zoek gaan naar meer duurzame energiebronnen en isolatie van woningen. Deze prijsprikkel is op langere termijn een zegen.

  1. Magyar

   Weet je wat een zegen is, als jouw karkas ligt na te smeulen in een of andere straatgoot.

  2. Docm

   Bij de thuiswerkster hier op de 1e verdieping kan ook een elektrisch kacheltje staan, en als je dan zonnepanelen hebt …

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.