Formatie blijft in slakkentempo voortkabbelen: vanwege “veel politieke pijn” pas over een week nieuwe gesprekken

De formatiegesprekken hervatten pas volgende week maandag (27 september). Dat liet informateur Johan Remkes gisteren weten. De afgelopen week was een week vol “politieke pijn”. Zowel het CDA als D66 zagen een minister uit eigen kamp aftreden. De politieke partijen lijken hiermee eerder behoefte te hebben aan wat extra tijd om de wonden te likken dan de vorming van een nieuw kabinet. 

Voorlopig hoeven we nog niet te rekenen op de komst van een nieuw kabinet. De overgebleven partijen die in gesprek zijn Johan Remkes nemen er alle tijd voor. Afgelopen weekend zaten het CDA, D66 en de VVD om tafel met de informateur. De gebeurtenissen van afgelopen week hebben het proces nog ‘gecompliceerder’ gemaakt aldus de VVD-mastodont, dat meldt de NOS.

Er waren dit weekend wel goede gesprekken, maar de partijen hebben even de tijd nodig om de wonden te likken na het debacle rondom het Afghanistan-debat. Zowel het CDA als D66 zagen een bestuurder aftreden na een motie van afkeuring. Met name het CDA heeft flink wat gezichtsverlies geleden nadat minister Ank Bijleveld in eerste instantie niet direct opstapte. Zij wilde zich nog inzetten om iedereen die nog in Afghanistan zat in veiligheid te brengen. In feite had het CDA gewoon niet verwacht dat D66-leider Sigrid Kaag wél direct haar functie als minister zou neerleggen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

D66 wil stempel op formatie drukken

De partijen krijgen nu dus een week de tijd om de hectische week van de afgelopen dagen te verwerken. Morgen staat Prinsjesdag op de agenda waarin het demissionaire kabinet – wat er nog van is overgebleven – enkele grote klimaatambities zal uitspreken.

Terwijl de formatiebesprekingen een kleine intermezzo krijgen is de grote vraag wat men bij D66 voor nieuwe plannetjes gaat smeden. Kaag is nu minister af en kan zich volledig focussen op de formatiegesprekken. Zal de partij opnieuw pleiten voor een kabinet over links, of zullen ze hun stempel willen drukken op een regeerprogramma in een minderheidskabinet?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. waterman

  Wat een gigantische rotzooi hebben de bestuurders in Nederland er van gemaakt. En de kabinetsformatie die geen enkel uitstel duldt is een week stilgezet omdat ze het te druk hebben met onderling gekonkel. Beste Johan Remkes, gooi het eens over een andere boeg en betrek de PVV er bij. Combinatie van VVD, PVV, FvD, BBB, Ja21, Sp, Volt en je bent klaar. Het lijkt er op, dat het woord PVV vergif inhoudt, terwijl er zo’n twee miljoen Nederlanders deze partijen steunen.

  1. Albert Egberts

   Niemand overweegt zelfs maar de PVV een rol te geven in de formatie en Geert Wilders doet dat zelf ook niet.

   1. Nostradamus

    Geert Wilders had een beter idee. Nieuwe verkiezingen.

   2. vlekkenoplosser

    logisch strónt vlé®k , Geert Wilders is al 1 keer genaaid door het cda in een gedoogconstructie. Zou ik ook niet intrappen. Maar er is meer mogelijk strónt vlé®k maar dat past niet in de linkse agenda van de vvd en pinokkio rutte

  2. Albert Egbert

   Mogelijk kan de nieuwe formatie van Van Haga een dienende rol als katalysator vervullen om deze processie van Echternach wat gezond verstand bij te brengen.

  3. Monty

   ”Combinatie van VVD, PVV, FvD, BBB, Ja21, Sp, Volt en je bent klaar”

   Denkt waterman dat deze partijen Wilders zijn nummer 1 agendapunt ‘het de-islamiseren van Nederland’ zullen accepteren?

   Deze formatie is al op voorhand mislukt.

   Of zou Wilders dit punt laten vallen?
   Maar dan heeft hij als partij geen bestaansrecht meer.

 2. Albert Egberts

  Omdat de ChristenUnie zich met weinig collegiaal gedrag uit de coalitie heeft weten te werken zijn er eigenlijk nog twee opties over: een minderheidskabinet van VVD en D66 of een vijfpartijenkabinet met PvdA en GL.

  Beide opties zijn voor Kaag niet ongunstig dus die houdt de touwtjes in de formatie strak in handen.

  Overigens kon je tussen de regels door horen dat de partijen een minderheidskabinet eigenlijk geen werkbare optie vinden, tenzij PvdA, GL en CU bereid zijn tot gedoogsteun. Dat lijkt me politiek geen haalbare kaart.

  1. Nostradamus

   Zonder Pinokkio aan het roer van de VVD zijn er betere opties. Ruimte genoeg voor een rechtse colaitie. Dan kan Pinokkia langs ze zijlijn een potje gaan janken.

  2. Meriadoc Brandebok

   Het was niet de CU die een motie van afkeuring indiende; het was de PvdA die de motie van afkeuring indiende, Kaags favoriete partij.
   De informateur heeft geen coalitie over links geadviseerd te onderzoeken, maar een combinatie uit VVD-D66-CDA. De coalitie over links is van tafel.
   Wopke Hoekstra was bij de Zwaluwenberg aanwezig omdat de 14 CDA-zetels onontbeerlijk zijn voor een nieuw minderheidskabinet. Een kabinet van VVD en D66 acht men te wankel.

   Ergo: de kant waar het naartoe gaat moet je nu wel duidelijk zijn.

   1. Albert Egberts

    “Het was niet de CU die een motie van afkeuring indiende; het was de PvdA”

    Zeker, maar er is een belangrijk verschil: de CU steunde een motie van afkeuring tegen een kabinet waar ze zelf zitting in heeft. Vervolgens volgens blijft dit trieste volk schaamteloos zitten.

    Ik ben her overigens niet ontevreden over: de CU heeft zich definitief uit de formatie gemanoeuvreerd. Een smadelijke afgang.

    1. Meriadoc Brandebok

     Nadat Hamer haar eindverslag inleverde was de CU uit de formatie gestoten. Zij was dus geen formatiekandidaat meer tijdens het instemmen met de motie van afkeuring. Ik denk dat het de CU en het linkse blok daarom ook eenvoudigweg niet meer uitmaakte of Kaag ten val zou komen.

     Of de CU-ministers hadden moeten opstappen is een kwestie van debat. Het staat vast dat er dan in een keer vier ministersposten (1 D66, 1 CDA, 2 CU) en een staatssecretariaat (1 CU) vacant waren gekomen. Dat zou de zaken beslist niet hebben verbeterd.

  3. vlekkenoplosser

   al kaq staat buiten spel strónt vlé®k, ze heeft een rode kaart strónt vlé®k

   je domme gewauwel ( ja nog dommer dan wauwelen) raakt kant noch wal strónt vlé®k

   1. Albert Egberts

    Op strónt reageren we niet.

    1. vlekkenoplosser

     dat doe je wel domme decadente arrogante strónt vlé®k
     🤣😂🤣😂🤣😂

     zielige t@rrél

  4. AS210854

   TAK je vergeet een heel belangrijk detail, KAAG wilde de CU er niet bij. Met andere woorden wat je zaait zul je oogsten.

   1. Albert Egberts

    Kaag had vanuit het D66 programma heldere inhoudelijke redenen om de CU er liever niet bij te hebben. Segers zag ook inhoudelijk weinig mogelijkheden om tot overeenstemming te komen. Dat is politiek legitiem.
    Niet legitiem is de weigering van VVD en CDA om met PvdA en GL te onderhandelen. Daarvoor bestonden geen inhoudelijke argumenten alleen maar politiek opportunisme.

    1. vlekkenoplosser

     al kaq staat buiten spel strónt vlé®k, ze heeft een rode kaart strónt vlé®k

     je domme gewauwel ( ja nog dommer dan wauwelen) raakt kant noch wal strónt vlé®k

     1. Albert Egberts

      Op strónt reageren we niet.

     2. vlekkenoplosser

      dat doe je wel domme decadente arrogante strónt vlé®k
      🤣😂🤣😂🤣😂

      zielige t@rrél

    2. Meriadoc Brandebok

     Hou nu eens op met liegen, Albert. De ChristenUnie was bereid na het lezen van het blad van VVD/D66 nog steeds te gaan onderhandelen over een nieuwe regering, evenals het CDA. Het was D66 die al voordat de CU het stuk had gelezen, de deur dichtsloeg. Dit leidde tot woede bij de VVD, die wilde dat de partijen er eerst naar zouden kijken. De ChristenUnie moest toen concluderen dat zij kennelijk niet gewenst was.

     Jij was daar destijds trouwens nog trots op, dat Kaag de CU bij voorbaat had uitgesloten, en dat niet op basis van de inhoud, maar op grond van minimale zaken, die verdorie nit eens een thema bij de verkiezingscampagne waren geweest.

     Het uitsluiten van GroenLinks en PvdA was ook op basis van het feit dat die partijen inhoudelijk te ver afstonden van de rechtse partijen. Hoekstra was hier duidelijk over.

     1. vlekkenoplosser

      de strónt vlé®k en liegen , dat gaat hand in hand.

      D66 heeft de CU afgewezen
      De strónt vlé®k vond het prachtig want dan zouden gl & pvda instappen.
      De rest van het verhaal is geschiedenis

      afijn , lees het terug in kranten en andere media , de strónt vlé®k is een pathologische leugenaar en de brandende bok heeft het volledig en chronologisch juist.

    3. Albert Engberts

     “Niet legitiem is de weigering van VVD en CDA om met PvdA en GL te onderhandelen.”

     Naamgenoot Albert gaat voor het gemak maar even voorbij aan het feit dat VVD en CDA wel degelijk bereid waren om met de PvdA of GL te onderhandelen. Gezien de verkiezingsuitslag een volkomen legitiem uitgangspunt.

 3. vlekkenoplosser

  p.s kan die rotkop van al kaq niet afgeplakt worden. Me ontbijt komt weer omhoog 🤮

  1. EvertB

   Goed zo. Neem gerust de tijd voor het leegzuigen van jouw toetsenbord.

   1. vlekkenoplosser

    Ik heb een hygiënisch dicht toetsenbord dus afnemen volstaat gelukkig.

    1. EvertB

     Jij liegt.

     1. vlekkenoplosser

      als jij dat zegt zal dat ongetwijfeld zo zijn domme jongen maar ik heb een dicht toetsenbord das een feit. Jouw subjectieve gewauwel is dus zonder enige waarde

     2. EvertB

      Jij liegt en jij weet het!

     3. vlekkenoplosser

      ja hoor evert maak je belachelijk jongen !
      geweldig , gewoon hilarisch

     4. EvertB

      Jij liegt en iedereen weet dat.

     5. vlekkenoplosser

      ja hoor evert maak je belachelijk jongen !
      geweldig , gewoon hilarisch.

 4. waterman

  Een nieuw kabinet is in no time gevormd. Maar dan zal Remkes het over een andere boeg moeten gooien. Met de VVD, PVV, SP, BBB, Ja21, FvD, en CU komen we al op 83 zetels na nieuwe verkiezingen. (peiling MDH: 19 sept.’21).

  1. Albert Egberts

   “Met de VVD, PVV, SP, BBB, Ja21, FvD, en CU komen we al op 83 zetels na nieuwe verkiezingen”

   Je bent wel erg naïef als je denkt dat met deze 7 partijen een coalitie mogelijk is.

   1. september

    Dat is de enige voorspelling van je die wel gaat uitkomen,er komt geen kabinet van 7 partijen.

   2. vlekkenoplosser

    de strónt vlé®k is geen expert in optellen , kleine jongetjes aftrekken is zijn ding ,

 5. roodkapjelusttaart

  Het kabinet wacht gewoon de Duitse verkiezingen (Wahlen)af, en dan krijgen we een communistische tirannie met veel doden tot gevolg, heeft dat nu niemand in de gaten.

 6. Tommy76

  Zoals verwacht, vertrouwen in Kaag zakt weg:

  h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/1848743376/vertrouwen-d66-stemmers-in-kaag-zakt-weg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.