Geert Wilders wil stemmen over aanwezigheid Sigrid Kaag bij algemene beschouwingen: ‘Kijken of Kamervoorzitter zich onafhankelijk toont’

PVV-leider Geert Wilders staat erop dat minister Sigrid Kaag gewoon aanwezig is tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen eind deze maand. De PVV-voorman moet niks hebben van het excuus dat de D66-leider naar het buitenland afreist voor een (grotendeels digitale) VN-vergadering gedurende deze beschouwingen. Hij wil daarom desnoods stemmen over de aanwezigheid van Kaag. 

PVV-leider Geert Wilders kaart een terecht punt aan: de VN-vergaderingen, die tegelijkertijd vallen met onze Algemene Politieke Beschouwingen, zijn overwegend digitaal. Er is dus eigenlijk geen goede reden om helemaal af te reizen naar New York. Toch lijkt D66-politica Sigrid Kaag dit maar al te graag te willen doen.

Wilders wil echter dat zij als minister gewoon aanwezig is tijdens een van de belangrijkste debatten van het jaar. “Ze lijkt weg te duiken voor de APB”, aldus Wilders. En om dit te voorkomen wil hij graag een extra regeling laten uitschrijven die het verplicht dat Kaag aanwezig is. Dit moet natuurlijk wel ter stemming worden gebracht in de Tweede Kamer.

Wilders wil aanwezigheid Kaag verplichten

Wilders vraagt zich openlijk af of zijn verzoek wordt ingewilligd. De huidige Kamervoorzitter is namelijk van D66 én zo’n stemming zou ‘gevoelig’ kunnen liggen. Na verkiezingen werd duidelijk dat Khadija Arib het schip moest ruimen als Kamervoorzitter, terwijl zij de afgelopen jaren liet zien een uiterst bekwame voorzitter te zijn geweest. Het was een politiek akkoordje tussen de coalitiepartijen, dat werd pijnlijk duidelijk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Nu mag Kamervoorzitter Vera Bergkamp haar onafhankelijkheid laten zien door deze regeling uit te schrijven en ter stemming te breken. Ongeacht de uitslag zal het in ieder geval tot een vlammend debat leiden. Want terwijl onder andere de partij van Sigrid Kaag Nederlanders nog steeds opzadelt met bepaalde coronarestricties wil zij voor een overwegend digitaal VN-congres afreizen naar New York. Terwijl er gelijktijdig ook een belangrijk debat in ons eigen parlement op de agenda staat.

De afgelopen weken lag ze al onder vuur én duiken voor de APB gaat haar weinig helpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Ritter

  De VN vergadering kan Kaag ook via internet doen. Daarvoor hoeft zijn niet per se naar die vergadering met het vliegtuig.

  Geert Wilders heeft dus volkomen gelijk met zijn verzoek.

 2. vlekkenoplosser

  al kaq promoot toch thuiswerken en reizen per trein ?

  oooo wacht , dat geldt niet voor deze arrogante decadente regent

 3. Cootje

  Van avond gaat ze al op haar platte bek en krijgt ze op zeker weer een snee op haar gezicht . Of ze komt ten val , te pletter gevlogen tegen een Afghaan die ze te sterk wou omarmen .

 4. StemPzeweg

  Ik zeg het niet graag maar hier heeft Wilders wel een punt. Het is verspillend en bovendien onnodig om naar New York te vliegen terwijl het ook digitaal kan

  1. Monty

   Gezien de vele reacties boeit het niet veel reageerders wat Wilders hiervan vindt.

   Vier reacties in 5 uur tijd.

   1. Emma Louise

    Ik heb sterk de indruk dat men hier op DDS vindt dat Wilders zich overschreeuwt. En dat is begrijpelijk.

    1. vlekkenoplosser

     Ik heb sterk de indruk dat men hier op DDS vindt dat de strónt vlé®k zich overschreeuwt. En dat is begrijpelijk.

 5. J. Punt

  Vroeger op gymles verzonnen sommigen ook altijd smoesjes om maar niet te laten zien dat ze niets konden.

  Lijkt dit ook op. Alleen met wat zogenaamd belangrijkere zaken en middelen.

  Smoes en zwakke instelling zijn identiek.

 6. Monty

  Wilders en heks Kaag altijd goed voor tientallen reacties.

  Wat is er mis met dit artikel dat er na 12 uur nog geen 10 reacties zijn?

  Iedere reactie van Wilders wordt hier steevast binnen een uur gewaardeerd met

  ‘BAM Wilders heeft weer gelijk’

  Hierin zeker niet gezien het aantal reacties en de inhoud hiervan.

  1. Magyar

   …..

 7. Albert Egberts

  Kaag bleef gisteravond politiek probleemloos overeind in de Kamer. De hoop van velen hier dat ze in politieke moeilijkheden zou komen kwam niet uit.

  Mooi.

 8. Meriadoc Brandebok

  Zoals verwacht kwam Kaag gisteren zwaar beschadigd uit het debat. De gehele oppostie diende een motie van afkeuring in. Ze moest door het stof, aan honderd spijtbetuigingen doen en het boetekleed aantrekken. Ze vond haarzelf terug in de 1 april-situatie, waarbij de VVD, het CDA en de ChristenUnie nu haar politieke leven hebben gered.

  Deze verzwakte positie van Kaag zal doorwerken in de formatie. Het zal de positie van het CDA ten stade komen. Ongetwijfeld zal Wopke Hoekstra doorpakken, nu Kaags politieke leven aan een zijden draadje hing. Remkes heeft VVD, D66 en CDA dan ook reeds op de Zwaluwenberg uitgenodigd. Het minderheidskabinet krijgt vorm.

  1. Albert Egberts

   Kaag bleef goed overeind in het debat en houdt de touwtjes in handen tijdens de formatie. Nederland deed het beter dan de andere landen in de crisis rond Kabul en de obligate kritiek van de oppositie maakte een wat gratuite indruk. De beste stuurlui staan meestal aan wal. Dat de Kamer de zak niet hoog zou opnemen bleek ook al uit de afwezigheid van de fractievoorzitters; het tweede garnituur mocht een beetje keffen maar niemand zag er veel politie gewin in.

   In de formatie heeft Kaag een stevige positie. Ze kan met recht een minderheidsregering met het CDA afwijzen (waarom zou de VVD een regering met GL/PvdA mogen blokkeren en zij een deelname van het CDA niet?) en heeft twee politie redelijk comfortabele opties: of een minderheidskabinet met alleen de VVD, waarin D66 een mooie profileringsmogelijkheid heeft tegenover de aangeschoten Rutte of alsnog een kabinet met GL/PvdA. Dat laatste houd ik nog steeds voor de meest waarschijnlijke uitkomst. Ook voor Rutte is dat een aantrekkelijker optie, waarbij relevant is dat Hoekstra van zijn congres de opdracht kreeg een minder rechtse koers te varen.

   1. Harry Haller2

    Ik acht de politieke beschouwingen van Meriadoc aanzienlijk hoger -en vooral realistischer- dan het idolate gejubel van onze bipolaire Egberts: wat een gewauwel.

    1. september

     De voorspellingen van Egberts komen ook zelden uit.En deze gaat ook niet uitkomen

     1. Albert Egberts

      September doet niet aan voorspellingen, dat is namelijk heel lastig, vooral als het de toekomst betreft.

    2. Albert Egberts

     Ik snap de teleurstelling van Haller. De schuld ligt echter bij hemzelf. Hij schat Kaag te laag in.

   2. Meriadoc Brandebok

    Nagenoeg niemand houdt een coalitie over links voor mogelijk.

 9. Meriadoc Brandebok

  De Volkskrant is vernietigend:

  “De tik op de vingers van de Kamer tast vooral Sigrid Kaags positie als D66-leider en onderhandelaar bij de kabinetsformatie aan. ‘De minister heeft ons niet kunnen overtuigen dat ze in de crisis voldoende regie en leiderschap heeft getoond’, concludeerde het PvdA-Kamerlid Kati Piri nadat zij haar motie van afkeuring had ingediend tegen de vrouw die een half jaar geleden nog een grote verkiezingsoverwinning behaalde met de belofte van nieuw leiderschap. In haar partij is ze neergezet als de grote crisismanager. Maar de PvdA’er oordeelt hard: ‘Er is te lichtzinnig en te laat gehandeld.’

  De D66-leider zei in april na een breed gesteunde motie van afkeuring tegen VVD-leider Rutte nog: ‘Ik zou er mijn conclusies aan verbinden.’ Maar nu zij zelf geen enkele aanstalten maakt om op te stappen, wordt het moeilijker voor haar om hem dat nog langer te verwijten.”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.