Intern gerommel CDA door uitspraken Mona Keijzer: ‘Haar positie staat ter discussie’

Het interview dat vanochtend verscheen met demissionair staatssecretaris Mona Keijzer sloeg in als een bom. Politici reageren verontwaardigd op de uitspraken van de CDA’er en intern bij het CDA rommelt het nu ook. Na de blamage rondom het wel/niet aftreden van Ank Bijleveld dreigt er een nieuwe escalatie te ontstaan binnen het CDA. 

Het zijn loodzware tijden voor het CDA. De parlementaire waakhond Pieter Omtzigt heeft eerder dit jaar de partij vaarwel gezegd, en na het verlies van het Kamerlid bleef de onrust aanhouden. Na het Afghanistan-debat maakte de partij een kapitale inschattingsfout door te denken dat óók Sigrid Kaag niet zou afstappen na een aangenomen motie van afkeuring.

Kaag legde wel haar functie neer terwijl Ank Bijleveld aanbleef als minister. Na een crisisoverleg besloot ze om alsnog te stoppen als demissionair minister. De partij is nog niet eens bijgekomen van de vorige blamage of de volgende dient zich al aan. Mona Keijzer heeft zich vanochtend in een interview kritisch uitgelaten over de invoering van het coronabewijs. Als (demissionair) minister of staatssecretaris ligt dit toch wel moeilijk, aangezien kabinetsleden de eendracht dienen te bewaren (homogeniteitsregel). Nu ligt haar positie onder druk binnen de partij.

De NOS meldt dat haar positie intern onder druk staat, en opnieuw lijkt de partijtop in crisisoverleg te moeten. Ze hebben het er dezer dagen maar druk mee bij het CDA.

Ondertussen staat ook de geloofwaardigheid van het kabinetsbeleid onder druk. Immers als er zelfs kabinetsleden zijn die niet voor de volle 100% achter de invoering van de coronapas staan, dan kan men moeilijk verwachten dat deze maatregel maar wordt geslikt door Nederlandse burgers.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

En zo dreigt het demissionaire kabinet opnieuw in een crisis te komen. Het doet de formatie, en de vorming van een mogelijk minderheidskabinet, weinig goeds.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Monty

  Nieuwe verkiezingen zijn nabij.

  Hoelang moeten we nog wachten?

  1. EvertB

   Misschien dat Geert daar dinsdag bij een spoeddebat voldoende steun voor kan krijgen.
   Praktisch wel wat lastig met de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2022 op de agenda. Of kun je beide verkiezingen tegelijkertijd houden?

   1. Monty

    ”Misschien dat Geert daar dinsdag bij een spoeddebat voldoende steun voor kan krijgen”

    Als hij genoeg overredingskracht heeft zal dat natuurlijk niet zo moeilijk voor hem zijn.
    Maar dan moet hij die kracht wel hebben.

 2. Aborifa

  Bij het CDA vinden ze wel een ander lichtgewicht om de plaats van Mona in te nemen.

  1. Aborifa

   In het kader van de nieuwe bestuursstijl behoudt zij natuurlijk haar zetel.
   Lijst Mona. 20 partijen. Tijd voor een flinke kiesdrempel?

 3. Meriadoc Brandebok

  Als een staatssecretaris zich niet past naar het overeengekomen kabinetsbeleid kan zij slechts een ding doen: aftreden en haar positie ter beschikking stellen.

  Een bewindspersoon mag NOOIT in het openbaar kabinetsbeleid ter discussie stellen! Het kabinet spreekt namelijk met één mond. Zij volgt de lijn waarover overeenstemmng is bereikt in de ministerraad.

  Het is ronduit schandalig dat Keizer niet direct haar biezen heeft gepakt en in het openbaar het kabinet op de helling zet. Hiermee wordt de ministerraad ernstig beschadigd.

  1. vlekkenoplosser

   brandende bok geeft dus onverkort weer hoe politiek niet hoort te werken maar waar we de laatste 10 jaar mee zijn opgescheept door het partijkartel

   kamerleden hebben hun verantwoordelijkheid ongehinderd door ruggespraak !
   Zo hoort zuivere politiek te functioneren. Het kadaverprincipe van de partijdiscipline is de dood in de pot.

   1. Meriadoc Brandebok

    Keijzer heeft de positie als staatssecretaris en niet alleen als parlementariër. Een bewindspersoon draagt kabinetsbeleid uit – ook conform het regelement van de ministerraad. Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met het kabinetsbeleid, maar dan moet je aftreden.

    Ergo: kamerleden kunnen alles zeggen, bewindslieden commiteren zich aan de lijn van het kabinet. Zo werkt dat in ons land,

  2. Albert Egberts

   Het bedenkelijke van deze actie is ook dat Keizer hiermee de handhaving enorm frustreert. Een stupide en onverantwoordelijk actie. Ze kan maar één ding doen: als de wiedeweerga opkrassen.

   1. EvertB

    Ik verwacht dat Mona vandaag terugtreedt (wie niet?). Ben benieuwd of zij een zetel opeist in de Kamer.

    1. EvertB

     Voilà:

     CDA-staatssecretaris Keijzer krijgt ontslag na uitspraken coronatoegangsbewijs – h.tps://nos.nl/l/2399189

     1. Magyar

      Het hebben van een eigen mening wordt niet gewaardeerd binnen het Rutte kartel, zoveel is wel duidelijk, maar wel een grote mond hebben over Putin en Orban.

     2. Meriadoc Brandebok

      @Magyar

      Ze mag natuurlijk wel een eigen mening hebben. Maar ze had dan eerst moeten aftreden als staatssecretaris.

     3. Mr.blauw.sky

   2. Meriadoc Brandebok

    Volstrekt mee eens, en dit is precies het gevaar dat ontstaat als het kabinet niet met één mond spreekt. Er is dan geen coherent landsbestuur meer mogelijk.

    Wegwezen moet ze en vlug.

 4. por favor no borres

  Wees wijzer,
  Stem op lijst Keijzer.

  Of
  Met Pieter & Mona
  Een beter leven na Corona.

  Of
  Met Keijzer & Omtzigt
  Ziet ook u het licht.

  1. EvertB

   Steun massaal de boer met zijn koetjes
   En geniet van onze heerlijke Monatoetjes

 5. vlekkenoplosser

  dictatortje rutte

  h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/1946225459/premier-mark-rutte-ontslaat-mona-keijzer-uit-kabinet-na-kritiek-op-coronapas

 6. Meriadoc Brandebok

  Rutte heeft Keijzer terecht ontslagen. Terecht, bewindspersonen brengen het landsbestuur in zware problemen als zij erop los zwetsen.

  Het is volgens mij niet eerder gebeurd. Weet iemand daarvan? Ik kan me niet herinneren dat de premier een minister ontsloeg.

  1. Magyar

   Bij grove overtredingen blijft dat bestuurlijk geteisem het liefst zitten of weigert af te treden en nu kan Rutte Mona Keijzer subiet ontslaan, het is allemaal zo doorzichtig……

   1. por favor no borres

    Helaas is inzicht in de machtsverhoudingen binnen een regering niet altijd even logisch voor onze wagenverplaatser uit Hongarije.
    Of dacht u uw werkgever te kunnen ontslaan?

 7. rafi

  Waarom zou een ook nog eens demissionaire staatssecretaris zich, moreel bezien, aan die ‘homogeniteitsregel’ moeten houden als het hier gaat om een kabinet, dat niet alleen, immers demissionair zijnde, zich nooit mag wagen aan zoiets ingrijpends als de anti-grondwettige invoering van eerste- en tweederangsburgers in de daardoor ontstane apartheidsstaat Nederland, maar dat ook bestaat uit een stel machtsgeile leugenaars die hun eigen regels overtreden als het hun zo uitkomt, zoals de eigen bruiloft, voor wie met terugwerkende kracht, om maar aan te kunnen blijven, die regel wordt aangepast zodat hij toch geen strafblad krijgt? Geef me slechts 1 goede reden, moreel bezien.

  1. Branzino

   @rafi
   Een mooie zin, dat wel, alleen een beetje te lang om onderweg ook nog eens adem te halen. Het antwoord op die lange vraag kan gelukkig heel kort zijn: “Omdat het zo is afgesproken en Keijzer bij haar functieaanvaarding akkoord is gegaan.

   Verder zal het niet helpen om de positie van het CDA te versterken in het duo VVD-CDA. Dat zal D66, PvdA en GL deugd doen. Het krachtige optreden van Rutte beperkt de schade wellicht.

   1. Albert Egberts

    Er is een tweede reden: Keizer tast met deze stupide opmerkingen de legitimiteit van het Corona-beleid aan en maakt het de mannen en vrouwen op straat die dit beleid moeten handhaven heel moeilijk.

    Het is gewoon een smerige streek.

    1. rafi

     Ik heb de indruk dat ik persoonlijk op Branzino van D666 veel invloed heb. Dat hij zo afhankelijk is van wat ik doe, dat heb ik niet veel meegemaakt in mijn leven. Hij zal hierop ook wel weer reageren.
     En, Branzino, vertel mij: hoeveel is 1 + 1?
     En afspraken met leugenaars mag je gerust schenden. Moreel bezien.
     En Egberts: er is niks legitiems aan dat beleid, dat schrijf ik net. Net zo min als de Duitse bezetter legitiem was.

     1. Branzino

      @rafi
      “En, Branzino, vertel mij: hoeveel is 1 + 1?”

      Meestal twee, maar soms drie, afhankelijk van de context en het beoogde doel. En in zeldzame gevallen minder dan twee.

    2. Harry Haller2

     Hahaha, ….. Egberts is in zijn kruis getast door Mona Keizer. Woest is ie!

     Zij had natuurlijk gelijk zijn ballen eraf moeten draaien. Als ze die had kunnen vinden.

 8. Rieks

  Schouten heeft een punt maar zij is nu eenmaal lid van een kabinet en dan kun je niet deloyaal zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.