Nederlandse visserijsector in zware problemen: ‘Brexit, windmolens en coronacrisis veroorzaken grote problemen’

Het zijn hoogst onzekere tijden voor de Nederlandse visserijsector. De vangsten nemen af en daarnaast ervaart de sector veel problemen door de Brexit, windmolens én de coronacrisis. De visserijsector kan weinig steun verwachten vanuit Brussel, liever willen de Timmermansen van de EU de sector nog zwaarder reguleren. 

De Nederlandse visserij heeft niet met één groot probleem te maken, maar met meerdere. Door de Brexit zijn er allemaal ingewikkelde afspraken opgesteld die onze vissers ernstig benadelen. Er mag maar een tiende minder haring worden gevangen en bijna een kwart minder makreel, dat meldt NU.nl

De coronacrisis heeft de sector ook weinig goed gedaan, veel luxeproducten zijn qua prijzen flink gedaald. Wat zorgt voor een economische aderlating in een tijd waarin er dus al minder mag worden gevangen.

De windparken op zee zijn qua omvang vele malen groter dan op land, maar naast de grootte ervan mag er niet in de buurt van windparken worden gevist. Hoe meer windparken er op zee worden geplaatst, hoe kleiner het gebied van de vissers wordt.

De visserijsector kent dus vele problemen en voorlopig lijkt er nog geen eind te komen aan de problemen. In Brussel zijn er veel plannen in de maak om het vissen nog meer te reguleren. EU-politici willen de zogeheten bodemberoerende visserij ernstig gaan beperken. Het invoeren van zulke regulering tegen bodemvissen kan enorme gevolgen hebben voor de sector: het merendeel van de vissers vist namelijk op deze manier. Caroline van der Plas heeft al eerder haar verontwaardiging geuit over de mogelijk invoering van dit soort plannen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ondertussen krijgt de penibele positie van de Nederlandse visser weinig aandacht van de grote politieke partijen in Nederland. Het lijkt er sterk op dat ze aan hun lot zijn overgelaten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. ET007

  Goed dat DDS aandacht besteedt aan de vissers. Het is gewoon belangrijk dat media aandacht richt op de schade die onze overheid en de EU veroorzaakt op gebied van voedselvoorziening.

 2. Albert Egberts

  “ Metingen in bestaande windparken lijken geen significante effecten op de vispopulaties in de windparken aan te tonen. Wel worden rondom de funderingen van windturbines meer en andere vissoorten aangetroffen dan op andere plekken, in het bijzonder rondom de stortsteen die gebruikt wordt om erosie tegen te gaan.”

  ht.ps://windopzee.nl/onderwerpen/effect-op/natuur/

  1. vlekkenoplosser

   de domme idioot de strónt vlé®k komt met een slap lúl verhaal over de visstand terwijl het gaat over visgronden waar niet gevist mag worden. De strónt vlé®k speelt weer dommerdje de hufter !

   1. Ad Fundum

    Logisch, heel de Noordzee omploegen is geen vissen. Ga maar gewoon met een van die vissersbootjes uit Scheveningen op makreel vissen met een hengeltje. Turken zijn er meesters in.

    1. vlekkenoplosser

     het zijn dus de turken die de noordzee leeg vissen. Weer die buitenlanders !

     cynisme off

     1. Ad Fundum

      Regelmatig gedaan. Op mooie dagen een aardige ontspanning, en als gezegd de Mercedessen met Duitse kentekens geven aan dat makreel vissen een lucratieve bezigheid is.

     2. vlekkenoplosser

      duitsers er ook bij ?

      Wat zullen die britten verheugd zijn met hun eigen visgronden.
      je ondermijnt met de minuut meer je eigen uitspraken

      quote
      Geestdriftig werd er door de DDS aanhang verkondigd dat de Brexit alleen maar voorspoed zou brengen voor de Britten.
      end

   2. Albert Egberts

    Op strónt regeren we niet.

    1. Albert Egberts

     regeren = reageren

    2. vlekkenoplosser

     doe je wederom wel domme decadente arrogante hypocriete strónt vlé®k

     1. Albert Egberts

      Op strónt kan beter niet worden gereageerd, het leidt slechts tot meer strónt.

     2. vlekkenoplosser

      klopt strónt vlérk , toch blijf ik reageren op je verbale diarree strónt vlé®k

      de aperte leugens en fake nieuws is gewoon te hinderlijk strónt vlé®k

   3. JoopvdJoop

    Ja,het wordt met de dag beroerder met deze man.
    Nexit zal goed zijn voor de Nederlandse visserijsector.
    Samen met de Britten een pact sluiten mbt de visserij.

 3. Ad Fundum

  Geestdriftig werd er door de DDS aanhang verkondigd dat de Brexit alleen maar voorspoed zou brengen voor de Britten. De waarschuwingen bij monde van de critici dat het onze economie, onze visserij, schade zou toebrengen werd weggehoond. Britten baas in eigen huis telde. Nu een jammerverhaal over eentiende minder haringvangst en DDS barst in snikken uit. Die twee Euro voor zo’n guppie is nog te veel.

  1. vlekkenoplosser

   quote
   Geestdriftig werd er door de DDS aanhang verkondigd dat de Brexit alleen maar voorspoed zou brengen voor de Britten
   end

   Dat klopt dus naadloos leeghoofd. Als de Britten het alleenrecht hebben om te vissen op hun visgronden brengt dat voorspoed voor de britten.

   Als je al te stom bent omdat te begrijpen kan je beter zwijgen leeghoofd.

   1. Ad Fundum

    Het nadeel voor onze vissers die op achterstand zijn gezet praat u niet over. Daarom zeg ik niet jammeren DDS! Het was te verwachten. En een beetje ontzag voor de natuur, visstand is zijn plaats.

    1. vlekkenoplosser

     wat wil je nu domme sukkel ? JIJ BEWEERT

     quote
     Geestdriftig werd er door de DDS aanhang verkondigd dat de Brexit alleen maar voorspoed zou brengen voor de Britten
     end

     dat klopt dus naadloos. De britten oogsten voorspoed met de brexit

 4. Fouwels

  Past prima binnen de strategie van build back better; alle moet kapot, te beginnen bij ons eten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.