PVV uit stevige kritiek op D66-minister Van Engelshoven na cartoonkritiek: ‘Regering is geen oordelaar van kunst’

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft mondelinge vragen aangevraagd na aanleiding van Van Engelshoven haar kritiek op de Kaag-cartoon. Volgens de PVV is het niet de taak van de regering om zich te buigen en te oordelen over kunstuitingen. Bosma wil de D66-minister dan ook ter verantwoording roepen. 

De partijprominenten en D66-ministers van de democraten zijn op de teentjes getrapt na de NRC-cartoon van Ruben Oppenheimer. Gisteren maakte D66-minister Ingrid van Engelshoven bekend dat zij de cartoon als seksistisch ziet, ze gaf aan dat zij zich ‘getroffen’ voelde door de spotprent. En uiteraard als het iemand binnen de eigen gelederen betreft, dan moet er verhaal worden gehaald.

PVV-Kamerlid Martin Bosma is van mening dat het helemaal niet aan de regering is om een oordeel te vellen over kunst in ons land. Hij heeft dan ook Kamervragen ingediend, die hopelijk door de D66-Kamervoorzitter worden goedgekeurd.

Ook in deze kwestie laat D66 zien enorme lange tenen te hebben. Wanneer er een spotprent, die gretig gedeeld wordt door Nederlanders, over een andere partij wordt gemaakt die misschien als ‘beladen’ kan worden gezien, dan hoort men niemand bij de democraten piepen.

PVV roept D66 op het matje

Nu het de partijleider van D66 betreft lijkt iedereen binnen D66 ineens moeite te hebben met dit soort cartoonisten. Wat natuurlijk lachwekkend is. De democraten vinden de vrije mening allemaal leuk en wel totdat het over hun eigen mensen gaat. Dan is het ineens ‘seksistisch’. Cartoonist Oppenheimer heeft in het verleden iedereen en alles al eens keer op de hak genomen in zijn spotprenten en dat moet hij vooral blijven doen. In een weerbare democratie moeten juist dit soort dingen, die soms als beladen of pijnlijk kunnen worden gezien, worden geuit en getoond.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Censureren of aan zelfcensuur doen is de grootste doodszonde die men kan begaan in het vrije Westen. Een regering die zich gaat bemoeien met cartoonisten of met de expressie van kunst in zijn geheel is alles behalve wenselijk. Dus laat Bosma maar komen met een stevig pleidooi en kritiek jegens de minister.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Rieks

  Spot mag hard zijn maar er moet wel iets van intellect in zitten en dat is bij dit cartoon niet het geval. Ruben vond dat hij “iets” moest doen met 9/11, wist niet direct wat en haalde er toen de landelijke politiek maar bij. Potsierlijk natuurlijk en niet erg vindingrijk.

  1. rasecht wappie

   Beste Rieks,

   Wat vind u dan van de Charlie Hebdo cartoons ?
   Ik ben benieuwd.

   1. Rieks

    Pfff, is weer even geleden, staan niet meer exact op mijn netvlies. Maar kan mij niet herinneren dat ik mij eraan stoorde. Zeker niet over de grens heen van “niet kunnen”.

 2. Nostradamus

  Die van Van Duivelshoven wil zelf heks #1 zijn.

 3. Drostemannetje

  Hypocriete DDR666. Maar dat wisten we al. Partij van zeer enge mensen.

 4. por favor no borres

  gva.be/cnt/aid1018639

  Wilders woedend vanwege vergelijking met nazi’s in cartoon
  De Nederlandse politicus Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) is woedend over een cartoon die zaterdag op internet verscheen. De cartoon toont Wilders als nazibeul die “tuig” in een Auswitz-achtige setting naar de douches wijst.

  Maar dat was toch ook kunst?

 5. Albert Egbert

  Ik ben het zelden met Bosma eens maar in dit geval heeft hij volkomen gelijk.

  Politici dienen zich verre te houden van insinuaties omtrent de legitimiteit van meningsuitingen van de vrije pers.

  1. vlekkenoplosser

   ach gut strónt vlé®k , lees het andere draadje even terug over dit onderwerp hufter
   je gewauwel is weer tenen krommend hufter

   1. Albert Egberts

    Het stróntkereltje heeft teveel strónt in zijn ogen. Mijn naam is Egberts, met een s.

    1. vlekkenoplosser

     met s of zonder s blijft gewauwel strónt vlé®k

     1. Nostradamus

      Niets van aantrekken. Ik ben er ook een keer ingetrapt. Albert Egbert is best goed en dan wordt je weer teleurgesteld door Albert Mol.

     2. Nostradamus

      Aan de andere kant, Albert Egbert heeft ook z’n mindere kanten. Beetje een half verkeerde stoorzender.

    2. Cootje

     Wel zwaar gehandicapt . Met een S

     1. september

      En Albert Engberts is er ook weer,dat is de Engste,als je je zo noemt

 6. Aborifa

  Deze waardeloze Oboema, die zelfs niet goed kan stotteren, die iN Den Haag al disfunctioneerde, moet met haar D’66-poten van onze begenadigde cartoonist Ruben O. afblijven.
  Gisteravond moest O. zich verantwoorden bij die dikke islamietische cycloop, die haar boerka had thuisgelaten. Die hem steeds onderbrak teneinde hem door het stof te laten kruipen. Niet gelukt!
  Weg met dat islamofiele D’66 volk.

  1. Cootje

   Die als dienstverlener op de Amsterdamse wallen . Niet werd aangekeken wegens haar scheelheid , en nu probeert de gekleurde meningen te profileren

 7. Albert Engberts

  Decennia lang zijn protestanten en vooral de katholieken door de plee gespoeld met dit soort vormen van vrije meningsuiting. Nu is de progressieve elite een keer aan de beurt en mag het opeens niet?

  Dit gaat weer helemaal nergens over.

  1. vlekkenoplosser

   wat probeert de strónt vlé®k hopeloos te verkondigen