Schandalig! Topambtenaren stopten half miljoen euro aan subsidie voor cultuur in eigen zakken

In de Brabantse gemeente Bergen op Zoom heeft zich een flink schandaal voltrokken. De gemeente heeft een half miljoen euro, wat bedoeld was als een cultuursubsidie, besteed aan de eigen organisatie. Een interim-directeur en projectleider kregen ieder een ton, de rest ging naar managers. De cultuursector in de regio is de grote dupe van grijpgrage topambtenaren. 

Omroep Brabant heeft een pijnlijke ontdekking gedaan: de culturele sector in Bergen op Zoom heeft maar een fractie van de subsidie ontvangen waar ze recht op hadden. Een groot gedeelte van de subsidie ging namelijk naar enkele topambtenaren zelf.

1,4 miljoen euro, zo hoog was de subsidiepot voor de culturele sector in Bergen op Zoom. Slechts 44.000 euro is tot nu toe uitgekeerd, een half miljoen is verdwenen en bijna zes en halve ton is nog niet uitgegeven. Joost Pals, lokaal politicus spreekt schande tegenover BN de Stem:

“Een half miljoen, bedoeld voor de culturele sector, die een ellendige tijd achter de rug heeft, op wie corona grote impact heeft gehad, is besteed aan ambtelijke overhead. Dit geld moet terug en er gaat geen enkele euro meer naar de gemeentelijke organisatie”

Helaas blijkt maar weer dat er genoeg ‘Sywertjes’ rondlopen die proberen te profiteren van de chaos ten tijde van de coronacrisis. Dit ten koste van een sector die praktisch anderhalf jaar lang dicht zat. De sector heeft loodzware tijden gehad, de verstrekking van subsidies en vergoedingen liep al niet vlot en nu blijkt nog eens dat topambtenaren een flink bedrag in de eigen zakken hebben gestoken. Het is gewoon een grof schandaal!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zowel de Rijksoverheid, die honderden miljoenen euro’s die zijn uitgegeven tijdens de crisis niet kan verantwoorden, als lokale overheden zitten vol met onzuivere personen die proberen een slaatje uit te slaan tijdens deze onzekere tijden. Het is te hopen voor de lokale culturele sector dat ze snel worden geholpen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. HD

  Je hebt muren genoeg in Brabant.

 2. vlekkenoplosser

  je verwacht het niet van het politiek correct regenten gebeuren. Grote bek over de burger maar zelf de boel oplichten !

  Vraag me af hoe lang het electoraat nog blijft slapen !

 3. kees cup

  En ?
  Gaan er koppen rollen ?
  Of krijgen de boeven gewoon een “functie elders” met behoud van (top)salaris?
  Iets van “glas-plas-was” dus.

 4. M. Brandenburg

  Het blijft verbazingwekkend dat er nooit wetgeving is doorgevoerd die 1 lobbyen verbied en strafbaar stelt en betrokken politici en ambtenaren zonder echt op wachtgeld dan wel zonder WW worden ontslagen met een levenslang verbod op enige publieke functie. 2. een verbod op subsidies waar de resultaten niet keihard elk jaar kan worden aangetoond, 3 keiharde straffen voor politici en ambtenaren die geld achterover drukken dan wel aan andere zaken besteden dan waar het voor bedoeld is. Geld beschikbaar gesteld hoeft niet te worden uitgeven, aanvragen voor subsidies dienen keihard te worden onerbouwd met risico tot (gedeeltelijke) terugbetaling van het ontvangen belastinggeld. 4, keiharde jarenlange gevangenisstraffen voor ambtenaren en politici die zich verrijken aan belastinggeld.

 5. Duckday

  Zorg dat je in de politiek gaat dan kan je je zakken vullen.
  Vreemd als een gewone burger dit zou dan is de wereld te klein. Maar deze ambtenaren komen er gewoon mee weg. Waarom niet op staande voet er uit alles terug betalen Geen BONUS uitkering wegens wanprestatie gewoon WW .Nooit meer een baan in overheids dienst. Waarom pakt men dit met een zachte handschoen op.ANGST om nog meer troep die naar buiten komt

 6. Sando

  WIE??? D66 of groen links? Vertel het!!!!