Filmpje! Pieter Omtzigt sloopt waanzinnige aantallen voorlichters kabinet: ‘Gestegen tot meer dan 800’

Het is ongekend, maar onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt heeft even een lijstje gemaakt van het aantal voorlichters dat bij de verschillende ministeries werken. Totaal zijn dat er meer dan 800. Dat zijn meer voorlichters dan ambtenaren in dienst van de Tweede Kamer (dat zijn er maar iets meer dan 500). Het moge duidelijk zijn: dit kabinet maakt zich niet druk om goede beslissingen en goed beleid, maar om goede optiek.

Om de beeldvorming, dus.

Pieter Omtzigt heeft al langer kritiek op het bijzonder hoge aantal “voorlichters” waarover het kabinet beschikt. En dat is niet zo gek. Want uit dit filmpje, van Omtzigt in actie in de Tweede Kamer, blijkt om hoeveel het gaat. En ja, dat aantal is echt schokkend. Meer dan 800 voorlichters. 8.0.0. Achthonderd. Een acht met twee nullen erachter.

Nu wil Omtzigt dat daar iets aan gedaan wordt. Want dat het om dit soort aantallen gaat is natuurlijk volstrekt bezopen.

De cijfers spreken voor zich

In de Tweede Kamer ging hij daarom de confrontatie aan met het kabinet. “Voorlichters,” zei Omtzigt. “Ik heb hier nog een motie van het lid Remkes uit 2009. ‘De Kamer, gehoord de beraadslaging, gelet op het advies van de commissie-Brinkman inzake het persbeleid en de omvang van de departementale voorlichtingsapparaten; verzoekt de regering de Kamer nader te rapporteren inzake de uitvoering van de aanbeveling tot formatiereductie met betrekking tot departementale persvoorlichters en woordvoerders, en gaat over tot de orde van de dag’.”

“Toen hadden we nog de helft minder woordvoerders. Dit was 2009. Toen werd er niet naar Remkes geluisterd. Misschien wordt er nu wel naar hem geluisterd,” merkte Omtzigt hoopvol op.

Want hij heeft even gekeken “wat al die departementen hebben. Het departement van J&V (Justitie en Veiligheid) heeft een directie communicatie met tien medewerkers op het bedrijfsbureau. Voor de woordvoering speeches en omgevingskennis (wat?) zijn er 21 medewerkers. En voor de communicatie en redactie 29 zijn 59 medewerkers. Bij OCW zijn er bijvoorbeeld vier adviseurs publieke optredens. Voor twee bewindspersonen. Dus ze hebben er twee voltijd adviseurs per persoon. Ze hebben in totaal 66 medewerkers. En bij VWS hebben ze voor Media & Optredens 30 medewerkers, nog zes medewerkers staf, 22 voor de monitoring, 56 voor Strategie & Onderzoek. In totaal 117.”

“Voorzitter, ik kan even verdergaan,” zei Omtzigt vervolgens, “maar mijn spreektijd is korter dan het aantal voorlichters in Den Haag. En ook minder dan het aantal ambtenaren dat u als Tweede Kamervoorzitter beheert. Dat zijn er 575. En het aantal voorlichters is gestegen tot boven de 800.”

Daarom zijn verzoek aan de regering: wil het kabinet ASAP met een voorstel komen om het aantal voorlichters terug te brengen naar wat normalere aantallen? Want, geloof het of niet, voor Rutte III waren er ook al zo’n 600. Ze hebben er dus nog eens eenderde bij aangenomen, terwijl het al om totaal bizarre aantallen ging.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Goede punten, natuurlijk, maar opeens besef je waarom Omtzigt niet uitgenodigd werd door de informateur. Dat is immers alleen maar bezig met beeldvorming – maar daarbij hoort dat ze juist niet willen dat het beeld ontstaat dat dit het enige is waar ze zich druk om maken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Aborifa

  Lijkt erg veel. Misschien is dit een gevolg van het feit dat over elke beweging die een bewindspersoon maakt kamervragen worden gesteld.
  Misschien kan dat ook een onsje minder.

  1. vlekkenoplosser

   vragen aan een bewindspersoon worden niet beatwoord door voorlichters.
   het zijn dus teveel leegvreters !

   QUOTE
   verzoekt de regering de Kamer nader te rapporteren inzake de uitvoering van de aanbeveling tot formatiereductie met betrekking tot departementale persvoorlichters en woordvoerders, en gaat over tot de orde van de dag’.”
   END

   Sommige simpele zielen hebben echt een leesprobleem.

   1. Aborifa

    Vlekkenmaker! Je bent behoorlijk in de war. Met zulke mensen praat ik niet. Zonde van de tijd.

    1. vlekkenoplosser

     snap ik , de tekst is glashelder , jij kan de tekst of niet lezen of niet begrijpen , ik zou ook verwijzen naar de ander die je daarop attendeert 😂🤣😂🤣

     sukkel

     1. Aborifa

      Enige zelfkennis heb je wel. Je ondertekent met “sukkel”.

     2. Fouwels

      Dat ben jij inderdaad, sukkel.

   2. hans-e-pans

    Sommige voorlichters stromen later via hun partij door naar een een Kamerlidmaatschap.

    Dat belooft dus wat te worden over enige tijd in de 2e kamer.

 2. Piet Klein

  Zoals Frits Bosch klip en kaar uitlegt wat Rutte beweegt dan wel zijn strategie/taktiek is https://www.dagelijksestandaard.nl/2021/10/column-frits-bosch-het-maakt-geen-klap-uit/. Frits legt heel duidelijk uit dat beeldvorming één van de kerncompetenties is van Rutte. En daarin is hij zeer goed geslaagd. Daarvoor heeft hij leger van voorlichters tot zijn beschikking gemaakt.

  En het bijzonder is dat Rutte het daarvan wint van zijn mede kartelgenoten, Kaag, Hoekstra, Ploumen, Klaver, CU. En kennelijk nemen ze genoegen met het instappen in aanhangwagen bij Rutte. Rutte heeft een uitgebreid ambtenaren apparaat tot zijn beschikking om bijvoorbeeld de media te beïnvloeden en andere partijen hebben dat niet. Hoewel telkens weer blijkt dat andere partijen de prijs betalen voor de onvrede die dan toch ontstaat blijven ze maar in de aanhangwagen van Rutte zitten.

  Rutte schuwt geen enkel middel zoals bleek uit het liegen en bedriegen en kennelijk na wat gepruttel stappen een aantal partijen weer in de aanhangwagen bij Rutte.

  Nu hebben VVD, D66, CDA en CU geen meerderheid in de Eerste Kamer. en onafhankelijk van de formele zeggenschap van de Eerste Kamer kunnen de andere partijen het vertrouwen in een Rutte IV opzeggen in de Eerste Kamer en toezeggen dat ze weigeren samen te werken en dat dit kabinet geen kans van slagen heeft.

  Want de combinatie van sterke eigenschappen van Rutte en zwakke eigenschappen van Rutte is zeer slecht, is dodelijk voor zowel Nederland als de andere politieke
  partijen.

  De CU was zeer duidelijk over de samenwerking met Rutte direct na de toeslagenaffaire. De CU heeft daarmee sleutel in handen om al in de Tweede Kamer het einde van het Rutte tijdperk te bewerkstelligen.

 3. vlekkenoplosser

  ambtenarren genoeg in Nederland !!

  Als je past in het old boys netwerk ben je verzorgd van wieg tot graf.

  1. Cootje

   Ze hebben op dit forum een gehandicapte mongool geïnstalleerd , die met recht van zijn uitkering hier een roze mening ventileert , elke ochtend uit bed gehesen en er s nachts weer in gehesen , zwaar invalide een totaal verrot onderstel kan niets meer betekenen voor de maatschappij en geeft hier zijn opinie en verder is zijn leven uitzichtloos

   1. Fouwels

    Klopt, het is een lekkende etterpuist

 4. wijsneus

  List leugen oplichting en bedrog.

  Het domme klootjesvolk trapt er in, en de goed gesitueerden en elite vinden geen leugen en bedrog te beschamend als het hun belang dient.

  Wat een land.

 5. Fouwels

  Het interesseert ze geen ene moer! Pieter is persona non grata dus nemen ze er nog 200 aan, zo werkt dat bij de leugenaars.

 6. siemoon

  gebeurd altijd in een bananen land .je familie en vrienden moet je mee laten graaien.

 7. Janna47

  Goed dat Omtzigt dit boven tafel haalt…!
  Als je kijkt naar de puinhoop die het nu is, het falen van alles wat minister, staatssecretaris en voorlichter is, zou je zeggen: ga allemaal lekker naar huis en maak daar een zooi, maar hier niet. Wij stellen een stel normale mensen aan die, kennis hebben en competent zijn voor de verschillende functies..
  Wat een zooitje uitvreters..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.