Frits Bosch: Spaarder, pensionado en man in de straat herkennen zich niet in Rapport Caminada over inkomensontwikkeling

Het rapport van Centraal Bureau van de Statistiek, CBS en prof Koen Caminada, Universiteit leiden,  samengesteld met behulp van CBS, stelt dat het goed gaat met de koopkrachtontwikkeling van werknemers en dat de inkomensongelijkheid relatief bescheiden is in ons land. Dat is oud nieuws. We weten al zolang dat de zogenaamde Gini-coefficiënt die de inkomensongelijkheid meet, vrij laag is bij ons. Toegegeven er zijn uiteraard diverse groepen die moeite hebben om rond te inkomen van hun inkomen en daar wordt nu breed op ingegaan. Maar naar mijn mening zit de echte pijn aan vooral aan de vermogenskant: de gigantische schulden van particuliere huishoudens die nog problematischer worden als de rente (eindelijk) omhoog gaat en de hypotheekrenteaftrek afgeschaft wordt.

Huishoudens met problematische schulden talrijk

Het CBS is hier heel duidelijk over als volgt. “Nederland telde op 1 oktober 2020 ruim 614 duizend huishoudens met geregistreerde problematische schulden. Dat is 7,6 procent van alle particuliere huishoudens. Aan het begin van 2020, voor de coronapandemie, was dat 7,9 procent. Onder de instromers nam het aandeel huishoudens met een zelfstandige of iemand met een flexibel contract toe.

Dat blijkt uit het vernieuwde dashboard Schuldenproblematiek in beeld, dat het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft samengesteld. Op 1 oktober 2020 had in 42,2 procent van de huishoudens met geregistreerde problematische schulden niemand een baan als werknemer, dat is vaker dan huishoudens zonder problematische schulden (39,9 procent). Het aandeel huishoudens met problematische schulden zonder werknemer is in de loop van het jaar iets toegenomen.

Op 1 januari had 41,1 procent van de huishoudens met problematische schulden geen werknemer tegenover 39,7 procent van de huishoudens zonder problematische schulden. Huishoudens met problematische schulden tellen vaker een of meer thuiswonende kinderen. Op 1 oktober 2020 had 45,3 procent van de huishoudens met problematische schulden een of meer kinderen, tegenover 31,4 van de huishoudens die geen problematische schulden hadden.”

Spaarder, pensionado en man in de straat worden geschoren

Stel een kleine zelfstandige die zelf voor de opbouw van z’n pensioenvermogen moet zorgen. Deze persoon zal tot zijn schrik in een luttel aantal jaren, afhankelijk van inflatie, bij de huidige negatieve rente en vermogensrendementsheffing, vrh, zijn zuurverdiende geld met 60% kunnen zien verschrompelen.

De vrh gaat uit van een behaald rendement van 4% boven 30.000 euro, maar het behaald rendement is niet 4% maar minus 1%, de negatieve rente. Dat is dus tweemaal roof van overheidswege: negatieve rente en vrh. Daar komt bij dat AOWers en pensionado’s nooit gecompenseerd worden voor koopkrachtverlies door inflatie. “De negatieve rente en vrh zijn tijdelijk”. Hoe tijdelijk is tijdelijk. Keynes zei: “in the long run we are dead”.

De rente wordt met man en macht laag door de ECB ten gunste van Zuid-Europa. Dat betekent dat de spaarder en de pensionado achter het net vist, al zo lang. Er wordt niets aan gedaan. ‘De man in de straat’ doorziet dit mechanisme niet. Het is asociaal. Daar komt nu bij dat de inflatie oploopt. Spaarder en pensionado en man in de straat worden nu helemaal geschoren. Geen rente inkomsten, zelfs negatieve rente en je vermogen wordt uitgehold door inflatie. Dank u wel!

Absurd lage renteniveau is boosdoener

Bovendien komt de lage rente ten gunste van vermogenden die door het absurd lage renteniveau hun vermogen enorm zien toenemen, met name in zakelijke waarden. Dit zonder te zweten. In de VS zeggen ze: TINA, there is no alternative, voor beleggen. Geen wonder dat de ongelijkheid toeneemt. De huidige structuur is zodanig dat de vermogensongelijkheid in stand wordt gehouden en verder vergroot wordt. Merkwaardigerwijs is dit geen politiek issue, maar zou het wel levensgroot moeten zijn.

Rapport Caminada biedt een eenzijdig en daardoor vertekenend beeld. De spaarder, de pensionado en de man in de straat zullen zich er niet in herkennen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. albertliegt

  Door nivelleringsbeleid in de inkomstenbelasting – lees belasting op werken – en de toeslagen zoals kinderopvang, zorg en huur krijgt dat nivelleringsbeleid nog een boost. Als je 20 K verdient krijg je de betaalde zorgpremie nagenoeg terug. Verdiem je 40 K ben je 1600 tot 1700 euris zorgpremie kwijt.

  Door dit systeem heeft Nederland de kleinste inkomensverschillen ter wereld maar het grootste ambtenarren apparaat ter wereld. Dat ambtenarren apparaat moet wel betaald worden en daar draait de groep boven 68.500 voor op.

  Zo wordt werken en ondernemen ontmoedigd in Nederland

  1. right

   Albertliegt@
   Een overheid die schuld draagt aan overmatige werkeloosheid van arbeiders/handwerkers en het ondernemerschap demotiveert, gaat een negatieve begroting krijgen, ten koste van wederom het werkend, belasting betalend volk, de motor van de economie!

  2. RS

   Wie krijgt die betaalde zorgpremie terug ? Heb dan wel AOW met een klein pensioentje. Nog nooit wat terug gehad van de zorgpremie.Ben de EB al in de eerste maand van een jaar kwijt……….dus vertel eens.

   1. albertliegt

    leg je financieen neer dan kunnen we uitrekenen of je recht hebt op compensatie.

    Elke Nederlandse burger heeft recht op zorgtoeslag binnen de bandjes van de belastingdienst

   2. Hendrik_Groen

    Met aow en een klein pensioentje krijg je gewoon een deel van je zorgpremie terug. Je moet het natuurlijk wel aanvragen.
    Krijg je niets terug dan heb je dus geen klein pensioentje.

 2. Arbeider65

  Ik moest hard lachen, toen die onderzoeker, het rapport kwam toelichten. 35 Jaar geleden kon ik nog redelijk rondkomen met 1 loon, nu niet meer.

  1. NO8DO

   35 jaar geleden ging u om de 2 jaar op vakantie en at u slechts 4 dagen per week vlees.

   1. Fax uit Darmstad

    Bent u zo benepen opgegroeid?

   2. albertliegt

    wat een vreemde opvoeding heb jij gehad ? kon 35 jaar geleden meer vlees eten dan nu , je wordt immers een dagje ouder !

 3. sonny

  “Spaarder, pensionado en de man in de straat herkent zich niet mbt de uitkomsten over inkomensontwikkeling”
  Nogal wiedes, de “elite” aan de knoppen verlaagd zich niet door kennis te nemen, zich te verdiepen in de problematiek van het “plebs” !
  Ze komen overwegend uit een beschernd wereldje zonder de sores van het ‘arbeidsvolk’.

 4. NO8DO

  Frits Bosch kent de spaarder, pensionado en man in de straat niet maar spreekt graag namens hen.

  1. ElGuapo

   Noobo kent deze mensen uiteraard wel en geeft zijn mening als expert zijnde.

  2. sonny

   No:8
   Frits Bosch praat en draaft niet mee met de linkse kudde, hij denkt ZELF!
   Hij is een man met mededogen en begrip voor de veelal onwetende, bedrogen mensheid (electoraat) aan de onderkant van de autochtone samenleving danwel iets erboven!
   Een integere, eerlijke man is hij !

  3. albertliegt

   kan NO8DO misschien zijn gewauwel inhoudelijk aanvullen ?

   nobody miauwt wat maar kan zeker niet spreken voor de gemiddelde Nederlander.
   Shuif je steen maar weer dicht !

   1. NO8DO

    Converseren met iemand die alles bij elkaar liegt is niet mijn ding.

    1. ElGuapo

     Conversatie is zeker niet je ding….dat was al duidelijk maar vul het even inhoudelijk aan.

    2. albertliegt

     uiteraard , zoek een smoes als je argumentatie staakt , nobody is welkom om te vertellen wat er gelogen is. Voor leugens en fake nieuws moet je bij SV of malle pietje zijn.

 5. Cootje

  Is begonnen met invoering euro , zalm gaf 10% korting op onze gulden , zo betaalde we indirect mee aan de eenwording van Duitsland , en verder wij 10% armer . Onze gulden was in die tijd meer waard dan de Duitse Mark wegens de kosten samen gaan met oost Duitsland , toen lag zuid Europa al op zijn gat met zijn vele devaluaties . Jan modaal verdienden met 40/ 50 uur werken toen 2400/2500 gulden per maand , en was de koning te rijk , hij werd met 1120€ /1150€ een armoedzaaier , want hij werd geconfronteerd met 10% korting in waarden op zijn gulden en hij werd dubbel gepakt met die 10% omdat import 10% duurder werd .toen is de slachting begonnen om de multinationals een belasting garantie te geven van de Europeanen tegen valuta schommelingen , en die wordt nog steeds in stand gehouden door inkoop van obligaties waar de ECB niet voor bevoegd is . Ze geven ons monopolie geld , en dekken zich zelf in met het echte geld .

 6. Cootje

  Prostitutie is legaal in Nederland , maar zich verrijken ten kosten van is strafbaar , onze BV laat een van de twee partners direct en indirect werken voor vadertje staat. Een heel jaar voor niets . En een eenverdieners krijgt straf omdat hij het alleen verdient , met het sausje overgoten dat vrouwen geëmancipeerd moeten wezen en met kinderen onafhankelijk moeten kunnen zijn zijn die gedrochten in het leven geroepen , terwijl bij scheidingen er 7% onafhankelijk is . En met alle respect elk individu moet onafhankelijk kunnen wezen is het een gedrocht om de arbeidsproductiviteit te kunnen verhogen en meet belastingen te kunnen heffen , twee mensen met kinderen en een modaal inkomen hebben het slecht , en kunnen vaak overleven dank zij oma en opa . En zijn de melkkoe van onze BV . Die hun centen weggeeft aan immigratie en zuid europa

  1. Cootje

   Meer belastingen

 7. Duckday

  En we blijven stemmen op de zelfde partijen.Laten we eens beginnen uit het monsterverbond te gaan. En laten we Nederland weer Nederland maken.Stop met het als maar kom maar binnen. Echte vluchteloingen zijn welkom maar niet direct een NL paspoort bij het weer veilig zijn gewoon terug Nu komen karrenvrachten binnen ze moeten eerst door diverse landen om NL te berijken dat is al vreemd .Ook het zogenaamde kindje staat plotseling bij een winkel de media maakt er een zielig verhaal van De zakkeb vullers uit de politiek grijpen daty verhaal aan Dan krijgt de zg minderjarige bezoeker een nl paspoort daarna kom bijna het hele land die hij heeft verlaten naar NL toe.

  1. albertliegt

   quote En we blijven stemmen op de zelfde partijen. end

   Precies , stemmen binne het partijkartel geeft margianale veranderingen waardoor het partijkartel in stand blijft.

 8. Bes Tolen

  Er zijn allerlei categorieën bij gekomen, die er in 1971 niet waren. Die zitten ook in de misdaad en aanverwant. Een hele sector. Misdaad loont meer als ooit te voren in Nederland en dankzij Nederland. Woont vaak in de duurste huizen.
  En laten we niet vergeten al die lieden, die voor buitenlanders werken. Illegalen begeleiders. Verder asielzoekersadvocaten, die het geld makkelijk binnen krijgen. De uurtarieven. Voor de meeste andere volwaardige en voor het land wezenlijker werk van oude vrije beroepen en dienstverleners liggen de tarieven op hun hoogst op een derde. Een nicht van me ging vrij lang geleden over van de ene baan naar de andere omdat ze veel meer kon verdienen. Dubieus dus. Haar moeder was kwaad op haar.
  Tegenwoordig wordt een massa sportlieden en artiesten heel rijk en dat zal verder ook wel het geval zijn in alle de politiek welgevallige banen om de bevolking schaakmat te zetten. Communicatiedeskundigen maken alleen al de regering heel duur.
  Veel economische berekeningen bevatten veel lucht en dat zal nu ook wel zo zijn. Fouten niet uit te sluiten. Of bijvoorbeeld verlies aan inkomen door arbeidskorting niet meegenomen. Zo iets. Je mag alles verwachten.
  Ik verbaas mij er wel over dat de koopkracht van sommige noodzakelijke maar vrij kleine groepen nota bene postdoctoraal geschoolden bij de overheid inbegrepen de Belastingdienst eerder beneden de koopkracht van 1980 liggen dan er boven.
  Het is wel een feit dat gaandeweg veel meer vrouwen zijn gaan werken in de laatste vijftig jaar. Twee inkomens in een huishouding of één scheelt veel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.