Gasvrij prestigeproject Purmerend loopt gigantische vertraging op: ‘Het project gold juist als landelijke voorloper’

De plannen om Purmerend van het gas te halen gaan langer duren dan verwacht. Ambtenaren temperen de gekoesterde verwachtingen van een gasvrije gemeente. Het verduurzamingsproject van de gemeente gold als landelijke voorloper, maar loopt nu al gigantische vertraging op.

De plannen om de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid gasvrij te maken blijken onrealistisch te zijn, dat meldt het NRC. Verscheidene (oud) ambtenaren hebben een boekje opengedaan over de haalbaarheid van het project tegen de krant. Zo zouden onder meer de kosten vele malen hoger zijn dan eerder verwacht werd en dat de planning onmogelijk gehaald gaat worden.

Intern was eerder al bekend dat het duurzame prestigeproject op een flop zou uitlopen, maar vanwege politiek gekonkel is het binnenshuis gehouden: “Ambtenaren, van wie NRC er vier sprak en wier namen bekend zijn bij de redactie, stellen dat de wethouder al vorig jaar wist dat de septemberdeadline niet haalbaar was. Dat hij de planning toch doordrukte, had te maken met zijn wankele positie vanwege eerdere projectvertraging.”

Wat slecht nieuws is voor andere gasvrije projecten in Nederland. Het project in Purmerend stond te boek als voorloper en voorbeeld voor de toekomst. Zelfs de koning kwam langs om te kijken hoe goed men wel niet aan het werk was. Inmiddels weten we dat dit uitloopt op de zoveelste verduurzamingsflop.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Helaas is dit niet de eerste keer dat zoiets gebeurt bij een ‘schoon en duurzaam’ project. Er wordt met veel ijver een onrealistische agenda gepresenteerd waar men bij de uitvoer er pas achter komt dat de bijbehorende technieken nogal wat gebreken en/of tekorten vertonen. Ondertussen heeft men al met miljoenen, of soms met miljarden, gestrooid. Verduurzaming is prima, mits men kan garanderen dat het wat oplevert. Nu worden er allerlei ‘prestigeprojecten’ opgeleverd die alleen maar gebreken vertonen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. J. Punt

  Het eigenwijze gedoe met de warmtepompen. Technisch een vehikel. Functioneert alleen correct onder strikte laboratorium omgevingen. In de praktijk kost het veel ruimte, geld en een abonnement op de storingsdienst. Ondanks de geschetste ideale vergezichten over goedkoop en rendabel blabla.. veel problemen. Worden vakkundig onder het tapijt geveegd. Zón mooi en makkelijk verdienmodel laten de installateurs niet schieten bij de argeloze goedgelovige gebruikers. Sturen een stageloper naar de storing om kosten te drukken voor zichzelf..
  Met het papieren subsidie geld kan dan mooi de allesbrander worden ontstoken om toch zo het ergste vocht uit huis te verdrijven

  1. Albert Egberts

   Er is meer duurzaamheidswinst te verwachten van hybride warmtepompen die aanvullend functioneren op de bestaande cv-installatie. Die gaan de komende jaren een enorme vlucht nemen. Ze betekenen in de praktijk dat je in 95% van het jaar je woning met een warmtepomp kunt verwarmen en koelen en alleen bij lage temperaturen (het niveau hangt af van je isolatie) een beetje moet bijverwarmen.
   Zeker met een beetje subsidie ben je een dief van je eigen portemonnee als je dat, zeker bij vervanging van de HR-ketel, niet doet.

   1. yellow thread street

    Een dief van je eigen portemonnee, hoe dom kun je zijn met deze opmerking.
    Een warmtepomp unit is zeer complex en zit vol met kinderziektes.
    Krijg geen storing, het is de vraag hoe snel vervangende onderdelen geleverd kunnen worden.
    En achteraf een gepeperde rekening.
    Een Hr ketel is uitontwikkeld, nagenoeg storingsvrij en gaat 20 jaar mee.
    Kosten ongeveer 1000 Euro exclusief onderhoud.
    Zet dit eens af tegen een warmtepomp, als je tenminste rekenen kunt.
    Laat jij je maar lekker uitkleden door de overheid linkse rakker.

    1. Cootje

     Onze invalide heeft een uitkering en geen cent te makken , zwaar in valide kan hij hier met een uitkering zijn mooie verhalen vertellen , is geen draagvlak voor , dus in de gestelde tijd wordt het een grote mislukking . Een paar dorps idioten hebben een warmtepomp , een op de vijf mensen is ontevreden . En 2 op de 5 mensen heeft last van kinderziektes . Is een doelloze missie die warmtepompjes

     1. Albert Egberts

      Cootje heeft zijn huis moet luiers geïsoleerd.

      Lekker warm voor de oude man.

     2. Albert Egberts

      moet = met

    2. Albert Egberts

     Dat de warmtepomp een product is dat nog een paar innovatieslagen kan gebruiken is wel duidelijk, maar in de huidige stand van de techniek is een hybride warmtepomp zonder enige twijfel rendabel.

     Wat de ontwikkeling van warmtepompen betreft: ht*ps://www.installatie.nl/nieuws/rendement-warmtepompen-stijgt-hard/

     1. albertliegt

      domme SV , een warmtepomp zal nooit rendabel worden.

      De temperatuurdelta van een warmtepomp (20- 45) kan niet concurreren met de temperatuur delta ( 20-90) van een gasgestookte CV domme jongen.

      Onzin praat van milieuwappies en klimaatfascisten zonder enig technisch inzicht SV , ?Buitenom dat , bij elk normaal denkend mens is inmiddels wel binnen gekomen dat de vermogens noodzakelijk bij iedereen aan de warmtepomp nooit geleverd kunnen worden SV

      Je bent een pathologische leugenaar en een domme fantast !

     2. Ben van Zwol

      Je kunt beter weigeren met hem te spreken, niet erkennen wat hij zegt, doen alsof je hem niet hoort, afstand nemen of zijn gezelschap ontwijken alsof hij besmettelijk is, zijn vragen negeren. Hij gaat vanzelf smeken om reacties, en dan heb je ‘m bij zijn testis!

   2. J. Punt

    Een vlucht naar de schroothoop. Veel bouwprojecten zijn toch maar over gegaan op
    slimme Super-HR ketels. Ook op verzoek van veel (toekomstige) bewoners, die het wel grappig vinden maar ‘ Niet Bij Mij Thuis AUB” Sommigen vergelijken het met een gigantische modelspoorbaan op zolder, vreet stroom, doet niets en je komt er geen steek verder mee.
    Vragen? stel die maar aan de installateurs die van de afgeblazen projecten warmtepomp zijn afgehaald om ‘gewone’ keteltjes te plaatsen met honderden tegelijk.

 2. Albert Egberts

  “De plannen om de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid gasvrij te maken blijken onrealistisch te zijn”

  Nee, de plannen om dat binnen de gestelde tijdsplanning te doen blijken onrealistisch. Het plan loopt gewoon door, maar met enige vertraging.

  Het is volstrekt logisch dat dit soort experimentele projecten vertraging oplopen. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen en moet de komende jaren verder worden doorontwikkeld. Het lijdt geen twijfel dat dit zal gebeuren.

  1. Albert Egberts

   Zie ook: ht*ps://www.installatie.nl/nieuws/rendement-warmtepompen-stijgt-hard/

  2. albertliegt

   NEE SV ,

   De juiste zin is ,

   “De plannen om de Purmerendse wijk Overwhere-Zuid gasvrij te maken blijken onrealistisch te zijn”

   Gasvrij is technisch onmogelijk omdat je simpel de benodigde energie kan omrekenen naar benodigde elektriciteit

   Het is gewoon een platte populistische leugen SV !

 3. J. Punt

  Fabrikanten sprongen snel in het ontstane gat van de “warmte” pomp installatie. Een airco unit een beetje aanpassen en gaan…dachten ze.
  De praktijkervaring is omgekeerd evenredig aan de genoemde voordelen en rendementen helaas.
  Vergelijk het met een te dure Tesla die steeds naar de garage moet voor nog duurdere reparatie’s en de oude Peugeot 205 van tante Bep rijdt gewoon strak overal heen zonder poeha en pech…
  Een merk Warmtepomp staat zelfs in de glossy brochure met een brandende storingslamp. LOL…(worden al gerepareerd in de brochure’s….)

  1. Albert Egberts

   “Vergelijk het met een te dure Tesla”

   Dat is een goede vergelijking. Ook dat is een technologisch splinternieuw product met onvermijdelijke kinderziektes.

   1. Cootje

    Die nooit worden opgelost , regering kan niet verplichten aan die onzin mee te doen , de warmtepompen worden nooit rendabel . Een allesbrander van 11 jaar geleden is al 5 jaar 100% rendabel , kan je alles in gooien wat brand , behalve jou rolstoel zitten te veel kwalijke stoffen in. Plus dat je te maken hebt met een onbetrouwbare regering , die als ze geld nodig hebben alles gewoon weer belasten , mensen laten zich niet voor een karretje spannen op een paar milieu idioten na de geiten wollen sokken club heeft niet genoeg aanhang

   2. Ben van Zwol

    @Cootje: Je kunt beter weigeren met hem te spreken, niet erkennen wat hij zegt, doen alsof je hem niet hoort, afstand nemen of zijn gezelschap ontwijken alsof hij besmettelijk is, zijn vragen negeren. Eigenlijk hebben we het over elk gedrag waarmee je probeert om hem het gevoel te geven dat hij onzichtbaar of onbekwaam is.

   3. dumbfarmer

    het hele verhaal qua auto zie ik meer als hetzelfde als destijds met overgang van stoom naar de huidige verbrandingdmotor.. die waren bagger in eerste instantie terwijl stoom behoorlijk ver was uitontwikkeld. Maar gaandeweg heeft die verbrandingsmotor dat ruimschoots ingehaald.
    Die electrische auto staat nog in kinderschoenen en gaat vast zijn plek krijgen, maar geheid niet in zijn huidige vorm, daar is gewoon het toepassingsgebied te klein voor.
    (stel je voor.. alle vrachtverkeer.. met een max radius van een paar 100 km.. gaat em niet worden).
    Dus is gewoon een kwestie van tijd.. uiteindelijk moeten we toch er van af wegens de eindige voorraad olie..

    1. Albert Egberts

     Voor jouw info: ht.ps://www.ad.nl/auto/het-kan-dus-wel-een-50-tonner-op-elektriciteit-vier-jaar-geleden-was-dit-niet-mogelijk~a978e708/202614016/

 4. dumbfarmer

  goh.. hadden we niet zien aan komen dat… terwijl vrijwel al die projecten al jaren op hun bek gaan omdat het niet werkbaar is, te duur wordt, of duurder uitpakt voor bewoners dan gewoon een standaard HR ketel te stoken thuis.

 5. plakband

  De zoveelste verduurzamingsflop moet zijn:
  de zoveelste sLinkse verduurzamingsflop.
  sLinks maakt meer kapot dan je lief is .

 6. Happytissue

  Het gasvrij project gaat niet over warmtepompen, het gaat over het aansluiten op het warmtenet van Purmerend, inderdaad de zogenaamde bio centrale. Die geheel toevallig ook volledig eigendom is van de gemeente Purmerend.

  Het eerste deel is afgerond na veel gedoe, zelfs de koning moest op komen draven naar de eerste woning die gasvrij gemaakt zou zijn, zou zijn inderdaad. Doordat het niet liep zoals gepland was de woning nog steeds verwarmd met een gas ketel, het moest dus een showtje worden, immers de installatie werkte helemaal niet, het was trouwens ook niet echt een woning, maar een woning waar eigenlijk het kantoor van het project gasvrij zit.

  De bewoners van het eerste deel zijn behoorlijk onder druk gezet, veelal ouderen die 4 of zelfs meer de gemeente over de vloer kregen om het vooral te doen onder dreigen van enorme kosten als men niet meeging. De weigeraars werden weggezet in de media natuurlijk als zeer asociaal, de gemeente zogenaamd op enorme kosten jagen, 12 meter gaspijp kost een €100.000 of zo.

  Het tweede deel van het project is nu meerdere malen vertraagd, allerlei onzin redenen, Carona enz. In werkelijkheid was de gemeente Purmerend naar Den Haag gegaan om daar te pleiten voor het dwingen van bewoners tot overstappen op de bio centrale. Vooralsnog wil men niet de bewoners verplichten vanuit de centrale overheid.

  Hierop moest men weer rond de tafel, want de overheid gaat in het nieuwe regeerakkoord waarschijnlijk wel de macht geven bewoners te verplichten over te stappen, dus de rem zet men er weer op, nu moet opeens de installatie ontworpen worden voor de huizen, apart, zijn er al tientallen gedaan. Ook waren mensen niet thuis het afgelopen jaar? Waardoor men moeilijk contact kon krijgen?

  Het isoleren wat vanuit de gemeente gesubsidieerd is, in samenwerking met een aannemer is exact duurder wat de subsidie is. Dus de €400 subsidie die voor de bewoners was, is de rekening mee verhoogd bij de aannemer.

  Paul van Meekeren en zijn mede partij lid Astrud (neen, niet as trut) Wildschut bedienen zich als diva Kaag van dezelfde praktijken, liegen bedriegen en onzin verkondigen.

  Ondertussen zitten de bewoners al 10 jaar met een verzakt rioolsysteem wat wekelijks aan alle kanten doorgespoten moet worden omdat anders de hele wijk verstopt zit en de toiletten overlopen. Het is dus gouden zaken voor de aannemers omdat hier al jaren lang twee vrachtwagens wekelijks rondrijden om de boel gangbaar te houden.

  Het is één groot fiasco gebaseerd op de ego van een mislukte wethouder en zijn assistent die op Twitter de ene leugen afwisselt met deugen en halve waarheden, puur om zijn ego. Het is alleen jammer dat het zoveel geld kost.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.