GroenLinks-Kamerlid Bart Snels stapt op uit woede samenwerking met PvdA: ‘Kiezersbedrog!’

GroenLinks-Kamerlid Bart Snels is he-le-maal klaar met de PvdA én met zijn eigen partijtop. Hij vindt het namelijk volstrekt belachelijk dat GroenLinks ten koste van alles gaat samenwerken met de salonsocialisten. Dit is, zijn inziens, puur “kiezersbedrog.” Daarom stapt hij op als Kamerlid. Hij houdt er gewoon mee op. Want met deze corruptie wil hij niets te maken hebben.

Toen ze de verkiezingen ingingen leek het er verdomd veel op dat GroenLinks en de PvdA separate partijen waren. Ze hadden allebei hun eigen plannen, hun eigen ideeën, hun eigen waarden. De PvdA was en is een partij van, voor en door salonsocialisten, terwijl GroenLinks juist een club was en is voor oude communisten die het neocommunisme nu onder de kop van ‘Groen’ proberen te verkopen aan de wereld.

Maar na de verkiezingen besloten PvdA en GroenLinks opeens heel hecht met elkaar samen te werken. Oh ja, wat hielden Lilianne Ploumen en Jesse Klaver toch van elkaar. Ze vielen elkaar nog net niet publiekelijk in de armen. Dat ontbrak er nog maar aan.

Bart Snel stapt op

Dit is allemaal tegen het zere been van Bart Snels, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Intern heeft hij geprobeerd om een stokje te steken voor de halve fusering van de twee partijen. Maar dat heeft niets uitgehaald. En dus zit er in zijn ogen maar één ding op: hij stapt op.

Op Twitter legt hij in een brief, die hij ook gestuurd heeft aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, uitgebreid uit hoe hij tot deze beslissing is gekomen. En ja, die brief is het lezen meer dan waard. Want hij neemt geen blad voor de mond en veegt werkelijk de vloer aan met zijn eigen partij én met de rooien van de PvdA.

Snels noemt de samenwerking met de PvdA dus “kiezersbedrog.” Daarnaast heeft hij nog twee redenen waarom hij het allemaal niet je van het vindt in de politiek: de afrekencultuur die is ontstaan in Den Haag en intern de onkunde van de partijtop om GroenLinks écht te betrekken bij de formatie. Dit terwijl de partij op lokaal niveau wél meedoet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het is natuurlijk een prima brief van Bart Snels… en het ultieme bewijs ook dat hij echt niet thuis hoort in de politiek. Want als je actief bent voor een partij als GroenLinks moet je vooral geen principes hebben. Alleen principeloze politici zijn nog welkom bij het kartel. En dus ook bij GroenLinks.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. albertliegt

  ach , twee splinters bij elkaar die weer een hoop electoraat gaan verliezen door de fusie.

  Veel pvda’ers zien niets in de extremen van gl en veel klimaatwappies vinden de pvda niet communistisch genoeg .
  9+8=17
  na de verkiezingen dus een zeteltje of 10

  op naar de 0 zetels

 2. Meriadoc Brandebok

  De pogingen tot hechtere samenwerking was op zichzelf geen kiezersbedrog. Ploumen had tijdens de campagne reeds gemeend dat samenwerking met radicaal links moest plaatsvinden. En Klaver vond dat al in 2017. Snels wist dus donders goed waar hij zijn handtekening onderzette.

  1. albertliegt

   heeft Snels iets getekend ? Dat moet fake nieuws zijn.

   Al sinds 2017 ettert het dus tussen de twee splinters. Zal me niets verbazen als er nog meer linkse slaapkamerleden van wachtgeld gaan genieten.

  2. Docm

   Het CDA is destijds ook gevormd uit KVP, ARP en CHU, om dus aan de macht te blijven, wat op dit moment dus niet meer zo goed lukt. Dus gezien de penibele toestand van de linkse partijen is samenwerken van PvdA en GL niet zo vreemd. Om iets te bereiken moet je wel een vinger in de pap hebben.

   Wat ik wel opmerkelijk vind is dat de SPD in Duitsland wint (en die Linke onder de 5% blijft steken), terwijl in Nederland de sociaal-democratie op sterven na dood is (Plasterk).

 3. Albert Egberts

  Uit de brief van Snel blijkt geen woede maar een politiek meningsverschil.

  Kiezersbedrog lijkt me een groot woord. Hij geeft terecht aan dat niet de fractie maar de leden van de partij beslissen over samenwerking met de PvdA. Relevant lijkt me dan dat een ruime meerderheid van de leden van GL voor deze samenwerking is.

  1. albertliegt

   aannames , aannames, aannames.

   QUOTE
   Relevant lijkt me dan dat een ruime meerderheid van de leden van GL voor deze samenwerking is.
   END

   Relevant lijkt mij dat de verschillen tussen de twee clubs meer dissidenten gaat opleveren die gaan genieten van wachtgeld.

   Zo makkelijk kiezen als er zo een riante regeling je dagelijks levensonderhoud ondersteunt.

   1. Albert Egberts

    ht.ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5250769/leden-groenlinks-steunen-samenwerking-pvda-coalitie-formatie

    1. albertliegt

     leer nou is lezen domme jongen,

     quote
     Partijleider Jesse Klaver maakte op een partijbijeenkomst met leden in Utrecht duidelijk dat het zover nog lang niet is. “Daar is nooit enige sprake van geweest.”

     end

     Er is sprake van samenwerking en niet van een fusie domme jongen. Nooit afgaan op de kop van het artikel sukkeltje

     1. Albert Egberts

      Snel spreekt in zijn brief over samenwerking.

 4. halo1

  Het maakt allemaal weinig uit.. NL is al links genoeg..eigenlijk veel te veel: subsidies, toeslagen, gepamper enz.

 5. sonny

  Kiezersbedrog???
  En ze hebben min of meer hetzelfde partijprogramma!
  Nee, het is wederom de baantjescaroussel, bij een fusie altijd van groot belang, haha!
  Nee, de ‘woke’ is heus niet het synoniem van ‘hoge moraal’ .
  Eigenbelang, zelfbevestiging, egoisme leeft hevig, aksook in de woke-cultuur!

  1. right

   Sonny@
   Men doet voorkomen alsof ze een ‘samenwerking’ aangaan!
   Dat is niet waar, en gaat bij eventuele actualisering niet lukken, het is vooral een in achterkamertjes geplande coaltievorning af te dwingen!
   Dat is in de praktijk zeer moeilijk, immers alles moet steeds geijkt worden aan de kleine letters van elkanders programma!
   Als de achterban gaat mokken, zijn ekectorale poppetjes aan het dansen

 6. maraton

  De PvdA is een meester in het in eigen voet schieten.
  Zonder “fusie” hadden ze zonder twijfel de plaats van de CU in kunnen nemen bij de formatie.
  De niet weg te branden Rutte ziet hen veel liever dan de CU.
  En zeker bij Kaag zijn ze van harte welkom.

  1. Albert Egberts

   “Zonder “fusie” hadden ze zonder twijfel de plaats van de CU in kunnen nemen bij de formatie.”

   Waarna ze nog verder zouden zijn gemarginaliseerd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.