Léon de Jong (PVV) furieus door stijgende boodschappenprijzen: ‘Miljarden voor Afrika, maar Nederlanders kunnen stikken’

PVV-Tweede Kamerlid (en echtgenoot van Fleur Agema) Léon de Jong is woedend dat het steeds duurder wordt om boodschappen te doen. Want, stelt hij, terwijl Nederlanders verpieteren zijn er wél miljarden voor klimaat, Afrika en andere linkse hobby’s.

Het gaat helemaal mis met de boodschappenprijzen in ons land. Tijdens de eerste negen van dit jaar zijn die namelijk ontzettend hard gestegen. Het gaat daarbij vooral conserven, verzorgingsproducten, schoonmaakartikelen, maar ook om frisdrank en bier. Ondertussen wordt het zo erg, dat gezinnen zich serieus afvragen of ze nog wel op een normale manier boodschappen kunnen doen.

Koos Gardebroek, landbouweconoom bij de Wageningen Universiteit, zegt tegen het AD dat de rek er nog lang niet uit is. En ja, dat komt ook voor een groot deel door de energiecrisis.

“Ik denk dat een gemiddeld huishouden op jaarbasis honderden euro’s extra kwijt is,” aldus Gardebroek. “Supermarkten doen het uiteraard liever niet, maar ontkomen er niet aan de gestegen prijzen door te berekenen naar de consument. Dat zie je nu gebeuren. Daar komt ook nog de energiecrisis bovenop. Niet alleen het eten en drinken zelf is duurder geworden, maar door hogere brandstofprijzen ook het vervoer ervan.”

PVV’er Leon de Jong reageert

Dit soort kostenstijgingen zijn natuurlijk volstrekt onacceptabel, zeker omdat heel veel Nederlanders het al erg lastig hebben door de coronacrisis. Of beter gezegd: door de economische problemen veroorzaakt door het totalitaire wanbeleid van het kabinet. En daar komen hogere boodschappenprijzen dus nog eens bij; net als de belachelijk hoge energieprijzen, trouwens.

PVV-Tweede Kamerlid Léon de Jong reageert dan ook woedend.

“Alles wordt alleen maar duurder,” schrijft hij op Twitter. “Gewoon boodschappen doen is een luxe geworden. Nederlanders redden het niet meer om rond te komen.”

Het kabinet, gaat hij verder, “is daar verantwoordelijk voor. Wel miljarden naar klimaat, immigratie en Afrika, maar Nederlanders kunnen stikken.”

Om dit probleem aan te kaarten in de Kamer heeft De Jong een debat aangevraagd, stelt hij tenslotte ook nog even.

 

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Natuurlijk kan dit het partijkartel allemaal niet schelen. Ja, oké, de boodschappenprijzen stijgen. Maar daar hebben zíj́ geen last van. Dus wat kan hen dan boeien?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. leukeditter

  tja vroeger had je een kar vol voor 100 gulden nu nog geen tas vol voor 50 euro

  1. Human Beast

   @leukeditter , gelukkig zijn de bierprijzen bij de grootgrutter nog redelijk stabiel i.t.t. de kroeg😃

  2. por favor no borres

   vroeger had je een kar vol voor 100 gulden nu nog geen tas vol voor 50 euro

   En uw salaris/uitkering/inkomsten zijn natuurlijk hetzelfde gebleven.

   1. Albert Egberts

    Mogelijk betaalt leukeditter zijn boodschappen nog in guldens.

    🤓

    1. leukeditter

     je snapt er weer eens geen kloten van albert mol

     1. Human Beast

      Zoals gewoonlijk.

    2. ElGuapo

     Zolang die uitkering maar binnenkomt hé kwakma…

   2. ElGuapo

    Die zijn in verhouding hetzelfde gebleven en de kosten zijn gestegen of is dat niet zo in Spanje frikandelletje?

    1. por favor no borres

     Indien uw salaris/uitkering/inkomsten in 20 jaar tijd hetzelfde gebleven zijn, verklaart dat veel van uw reacties/standpunten.

 2. janrama

  De Agemaatjes eten van hun salaris geen boterham minder.
  Zo nu en dan een populistische kreet en met de wetenschap dat de partij onder Geert nooit regeringsverantwoordelijkheid zal nemen is hun kostje gekocht.

  1. albertliegt

   jandrama heeft inhoudelijk niets te melden dus zeikt ie even Fleur af. Dat zijn de nieuwe hoogwaardige reacties !

   1. Albert Engberts

    Mogelijk lukt de vlekwrijver het ooit eens om de hand ook in eigen boezem te steken in plaats van altijd anderen te wijzen

    1. albertliegt

     neem het voorbeeld van je gewauwel leugenaar albert, je lijkt wel een stalkertje die inhoudsloos loopt te zeiken !

     1. Mr.blauw.sky

      Dan kunnen we elkaar wellicht de hand schudden, aangezien jíj bij uitstek de stalk-traditie een nieuwe dimensie gegeven hebt alhier .

     2. albertliegt

      spiegelreflectie ?

  2. Word lid

   De Agemaatjes hebben gelijk en jandrama gaat niet in op de inhoudt

 3. Branzino

  Wat denken jullie?Zou Leon de Jong wel eens uitgerekend hebben hoeveel die miljarden-hulp aan Afrika per Nederlandse huishouding bedraagt? En zou hij zich wel eens afgevraagd hebben of de problemen die sommige Nederlandse huishoudingen met die stijgende prijzen en kosten hebben, met dat bedrag per huishouding volledig uit de brand zijn?
  Het is gewoon geklets vanuit de onderbuik. Er zijn problemen, maar die zijn niet met het schrappen van een belangrijke uitgavenpost op te lossen.

 4. Brenda Welsh

  In Engeland is het nog erger. Skandinavië is helemaal duur. Koop daar maar eens een flesje bier. Ik heb net voor de crisis Noorwegen bezocht tijdens een rondreis. Neem daar je portemonnee maar mee. En nog koud ook. Wel veel houtgestookte kachels. Léon zou daar maar eens moeten kijken. Typisch PPV, onrust zaaien en geen regeringsdeelname.

  1. Piepertje

   ahahahaha

  2. ElGuapo

   Kooi sok/trekpoppetje.

 5. albertliegt

  het ergste en smerigste is dat de EU 1 miljard overmaakt aan de taliban van ons belastinggeld

  wij betalen het schorem in brussel wekelijks 200 miljoen euro’s
  ofwel 10.000.000.000 euris per jaar

  NEXIT nu aub. De tarieven van het grenswisselkantoor zijn exorbitant gestegen en onbetaalbaar. Een bodemloze put.

  1. Branzino

   @albertliegt
   Als je de EU als grenswisselkantoor blijft zien, zal de netto-opbrengst van de EU altijd negatief blijven. Maar als we de subsidies er ook bij betrekken ontstaat er een heel andere economische beeld, maar nog steeds niet positief. Maar met de andere economische voordelen, vooral de handel, kantelt dit beeld extreem en verdienen we goud.
   Ook de EU-critici zijn dit gaan zien, want de discussies gaan de laatste tijd vooral over het vermeende verlies van soevereiniteit en niet meer over het saldo van contributie en ontvangen subsidies. En dat is wel een zinnige discussie die we niet moeten laten vertroebelen door financiële argumenten. Die soevereiniteit verandert in ieder geval, maar of die daarmee slechter wordt is de grote vraag en een kwestie van hoe je ernaar kijkt.
   Nederland alleen kan niet de rol spelen die we nu via de EU spelen. Bovendien is soevereiniteit ook maar betrekkelijk. We spelen op nu het eerste plan in de Europese politiek en zelfs op het wereldtoneel, tot op zekere hoogte. Dat is geen doel, maar wel heel veel waard. Dat speelt zeker een rol als we dat betrekken op niet-materiële thema’s, zoals klimaat, hulp, opvang vluchtelingen, etc.
   Als ik moest kiezen zou ik geen seconde hoeven nadenken en gelukkig de meeste landgenoten ook niet: EU-lidmaatschap, zonder ook maar een spoor van twijfel!

   1. albertliegt

    moet deze lap onzin en fake nieuws gelezen worden ? eg nie ! blabla bladieblabla

    1. Mr.blauw.sky

     De stalkspecialist ’s voortijdige terugval is wederom tenenkrommend

    2. Antihedo

     Genoten van je briljante argumentatie

     1. albertliegt

      erg fijn dank je !

   2. Harry Haller2

    Branzino Goebbels, de minister van Propaganda voor de EU, laat weer luidkeels zijn rabiate onzin horen.

    Je bent een gehersenspoelde tröl Branzino, met een abjecte monocultuur onder je hersenpan. Ga je mond spoelen, dwaas.

    1. Branzino

     @Harry Hakker
     Maar zeg dan eens waar je mij op een foute voorstelling van zaken betrapt? Alleen in krachttermen afwijzen van mijn mening levert geen enkele bijdrage aan een discussie.
     Wat heb ik fout? Is dat misschien:

     * Het saldo van de Nederlandse EU-bijdrage en de ontvangen subsidies is negatief? Klopt dit?
     * Het saldo van de Nederlandse bijdrage, ontvangen subsidies en effecten op de Nederlandse economie is positief? Klopt dit?
     Het zal jou misschien overtuigen, dat volgens de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung (toen geleid door mijn vroegere collega Aart Jan de Geus, ex-minister van VWS en SoZaWe, ex-vice-voorzitter van het CNV en diverse andere functies) in 2019 de interne EU-markt Nederland jaarlijks naar schatting ruim 25 miljard oplevert. Zie bertelsmann-stiftung.de/fileadmin/files/BSt/Publikationen/GrauePublikationen/EZ_Study_SingleMarket.pdf

     Dit zou al voldoende financiële argumentatie voor EU-lidmaatschap moeten zijn.

     * Dan blijft het argument van de soevereiniteit over. En dat vind ik dan ook het enige valide argument in de EU-discussie. Voor mij is dat duidelijk, want ik beleef geen enkele inlevering van soevereiniteit waar ik last van heb of onoverkomelijke nadelen voor ons land. Voor jou ligt dat wellicht anders. Misschien kunnen we het daar over hebben en dan graag zonder de diskwalificerende krachttermen die je te vaak inzet. Als dat laatste niet mogelijk is, dan liever geen reactie.

     1. albertliegt

      weer zo een lap bij elkaar geraapte woorden , wat moet je ermee ?

     2. albertliegt

      weer zo een lap bij elkaar ger@a@pte woorden , wat mot je met die nonsens en fake nieuws

     3. Albert Egberts

      “wat mot je met die nonsens en fake nieuws”

      Het betreft toetsbare feiten, je kunnen proberen ze inhoudelijk op in te weerleggen, maar dat lijkt me geen sinecure.

     4. Branzino

      @Albert Engberts
      Het is ook geen nieuws en zeker ook geen fake-nieuws, zoals albertliegt meent. Dat is teleurstellend, want deze info is al jaren bekend, maar wordt nog steeds genegeerd, zoals ook nu weer. We profiteren gewoon als geen ander land van ons EU-lidmaatschap.
      We kunnen het v.w.b. het EU-lidmaatschap wel hebben over onze soevereiniteit, maar verder nergens over, want die positieve effecten zijn duidelijk en feitelijk gemakkelijk aan te tonen.

     5. Albert Egberts

      “We kunnen het v.w.b. het EU-lidmaatschap wel hebben over onze soevereiniteit”

      De vorming van de EU, die ik niet anders kan zien dan als een processie van Echternach richting federale staat, wordt door critici meestal geduid als een ideologisch project die ondermeer het verlangen zou behelzen dat we onze soevereiniteit moeten opgeven. Baudet noemt dat ‘De aanval op de natiestaat’ en meent ook dat dit een ideologisch gedreven traject is.

      Ik betwist dat. Ik denk dat de Europese integratie in de aanvang wel een duidelijke ideologische drijfveer bevatte, met name de het verlangen de ellende van de onderlingen oorlogen te beëindigen, maar gaandeweg is het een bevestiging geworden van een rationeel wereldomspannend proces dat zijn eigen economische, technologische en geo-politieke dynamiek heeft. De economie en de technologie hebben de natiegrenzen al verregaand ondermijnd en de geo-politieke verschuivingen die daarmee samenhangen veroorzaken dat een lappendeken van natiestaten zich eenvoudig geo-politiek niet meer kan staande houden. Nagenoeg alle grote problemen (klimaat, immigratie, economie, veiligheid, gezondheidszorg) zijn alleen op Europese schaal op te lossen.
      We kunnen dit proces duiden als een uitholling van de soevereiniteit maar die vindt al decennia plaats zonder dat iemand dat ideologisch bepleitte. Het is een autonome globalistische ontwikkeling die meer ondanks dan dankzij de EU plaatsvindt.

 6. Mar

  Prijsstijgingen in de supermarkten zijn al langer vaste prik. Ze proberen het stiekem te doen met 5 cent maar de laatste weken loop ik regelmatig tegen prijsverhogingen van 40 tot 50 cent aan.
  Die vallen je wel op als je elke zaterdag veelal dezelfde producten koopt.
  Het thuis bezorgen moet natuurlijk wel rendabel/winstgevend blijven.

  Je wordt belazerd waar je bijstaat. Een pak DE koffie 5,99 euro. Eens in de 4 weken 2 pakken voor 8 euro. Voor koffieleuten is het dan inslaan. Zak kattenbrokken van 3,99 euro naar 4,56 euro. Bij Dirk eens in de zoveel tijd 2 zakken voor 6 euro.

  Dus eens in de maand veel gebruikte producten inslaan.

  1. albertliegt

   quote Ze proberen het stiekem te doen met 5 cent maar de laatste weken loop ik regelmatig tegen prijsverhogingen van 40 tot 50 cent aan. end

   logisch als de energieprijzen een factor 8 gestegen zijn of dacht je dat de fabrieken op water draaide ?

   1. Branzino

    @albertliegt
    “logisch als de energieprijzen een factor 8 gestegen zijn of dacht je dat de fabrieken op water draaide”

    Dat klopt wel bij benadering, plm. € 120 per MWh. Maar dat zijn de inkoopprijzen van de kale energie. Er is geen enkele eindgebruiker, bedrijf noch consument, die dat betaalt. De eindgebruikerprijs per m3 gaat mogelijk (“slechts”) tientallen procenten omhoog.

 7. 56RdK

  Ja, Nederlandse daklozen kunnen onder een karton onder een brug slapen terwijl gelukszoekers in weelde worden ontvangen en worden ondergebracht.
  Dat is nu de stand dankzij deug- en politlek correct Nederland!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.