Pieter Omtzigt ontmaskert hypocriete Rutte: ‘Waarom wel aan Grondwet toetsen bij koning, maar niet bij Coronapas?’

Pieter Omtzigt heeft een heel goede vraag wat betreft de dubbele maatstaf van Mark Rutte. Want die toetest wel aan de Grondwet wanneer de uitgaven van de Koning openbaar worden. Maar als iemand voorstelt om de Coronatoegangspas óók aan de Grondwet te toetsen, nou, dan geeft hij niet thuis. Waarom eigenlijk?

Zoals wel vaker heeft het onafhankelijke Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een heel goede vraag voor Mark Rutte. “Waarom toetst Rutte wel aan de Grondwet wanneer de uitgaven van de Koning openbaar worden, maar niet bij het Coronatoegangsbewijs?” vraagt hij.

Daarom wil hij “graag een toets op grondrechten” en “graag alternatieve maatregelen.”

“Waarom niet beter inzetten op ventilatie, mondneuskapjes in ziekenhuizen? Wat is de onderbouwing voor de werking van het Coronatoegangsbewijs? En wat kunnen we leren van Noorwegen, Zweden en Denemarken?” gaat hij verder. Daar hebben ze de meeste coronamaatregelen al lang laten varen… en ja, juist in die landen gaat het erg goed met alle cijfers.

Grondrechten

Natuurlijk is het best helder waarom Rutte de Coronatoegangspas niet aan de Grondwet wil toetsen. Als dat gedaan wordt staat de uitkomst immers nu al vast: de enige conclusie kan zijn dat de Apartheidspas in strijd is met de Grondwet omdat het onze grondrechten op ongekende schaal schendt.

Dus Rutte is daarin natuurlijk best slim. Aan de Grondwet toetsten betekent het einde van de pas, en trouwens ook van veel andere maatregelen. Bijna alles moet dan van tafel. Nederlanders krijgen hun vrijheid dan weer terug… en alle ronduit dictatoriale maatregelen van Rutte III verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus nee, die toetsing gaat er helaas ook niet komen. Het is goed van Omtzigt dat hij het probeert, maar uiteindelijk is dit natuurlijk vechten tegen de bierkaai. De kans dat het je iets positiefs oplevert is nihil.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Albert Egberts

  “Natuurlijk is het best helder waarom Rutte de Coronatoegangspas niet aan de Grondwet wil toetsen. Als dat gedaan wordt staat de uitkomst immers nu al vast: de enige conclusie kan zijn dat de Apartheidspas in strijd is met de Grondwet omdat het onze grondrechten op ongekende schaal schendt.”

  Dat valt zeer te betwijfelen. De coronapas is al onderwerp geweest in diverse rechtszaken en nimmer sprak een rechter uit dat de coronapas in strijd met de wet is.

  1. ElGuapo

   Dan is er dus geen probleem om de pas aan de grondwet te toetsen.

   1. Albert Egberts

    Ik begreep niet dat Rutte dat op verzoek van Omtzigt niet zal willen doen. Dat kan dan niet via de rechter, dus een ambtenaar moet die kwestie dan maar verwoorden.

    1. ElGuapo

     Dus op dezelfde manier dat Rutte bij de koning doet kan het ook voor de coronapas.

  2. Piepertje

   Oh ja joh? Tis me wat!

  3. RvdBe

   Uiteraard de ongekleurde Nederlandse rechtspraak…..
   Polen is er niets bij.

  4. dumbfarmer

   Dat klopt dat het niet in strijd is met de wet, omdat men de grondwet niet heeft betrokken bij die aanklacht, en Rutte en kornuiten effe snel een spoedwet er door heeft gejaagd. Die spoedwet is vervolgens nooit tegen het licht gehouden ten opzichte van de grondwet door een rechtbank.
   Zodra dat wel gebeurd, valt te bezien in hoeverre onder andere die QR code app en andere zaken die opgelegd zijn in het verleden nog stand houden.

  5. Xyz1234

   De coronapas schendt meerdere mensenrechten. Dat u daaraan twijfelt is prima, maar dat verandert de feiten niet.

  6. CZ

   Nee albert de uitkomst is dat de coronapas tegen de rechten van de mens ingaat…daar kan jij niets aan veranderen wat we zien is een staaltje d666 rechtstaat

 2. Florissa

  Straks schuift Omtzicht gewoon aan bij Rutte,en is weer net zo hypocriet als de rest,aardige man,maar van de verkeerde partij,en dat zal niet veranderen.

 3. Monty

  ‘Pieter Omtzigt heeft een heel goede vraag wat betreft de dubbele maatstaf van Mark Rutte.”

  Dat anderen niet met deze ‘goede vraag’ zijn gekomen.

  Die Omzigt is echt goed bezig.
  Bij de komende verkiezingen zal hij hoog scoren en het misschien wel tot minister president schoppen.

  1. september

   Het zit er alleen niet uit dat er heel binnenkort nieuwe verkiezingen komen,kan nog wel een tijdje duren

 4. sonny

  “De kans dat Rutte de coronapas toetst aan de grondwet is nihil.”
  Waarom?
  Is de grondwet in onze zogenaamde democratie zo onbetekenend?
  Is hij ineens de dictator Adolf Rutte?
  Dat kan het electoraat snel wijzigen, althans indien ze de ogen openen!
  Dan wel burgerlijke ongehoorzaamheid, rellen, het openbare leven platleggen, stakingen, molest kortom een burgeroorlog!

 5. Pieter48

  Mijnheer Omtzigt is een van de weinige echte volksvertegenwoordigers.De meeste kamerleden zitten in de kamer om heel andere redenen. De meesten voor het partij belang ook zitten er voor eigen belang en zien het Kamerlidmaatschap als opstap naar een volgende functie. Het is toch een drama dat mijnheer Rutte ondanks zijn loze beloften en gedraai en zijn medewerking aan de ondergang van ons land toch nog steeds in functie is.Is er niemand in ons land die de capaciteiten bezit om ons land weer op de rails te krijgen? Wie in ons land voelt zich nog vertegenwoordigd door een premier die zo veel gedraaid en gelogen heeft. Let op hij gaat weer verder in een volgend kabinet.