Studentenvakbonden stellen ultimatum en dreigen met ‘verstorende acties’: Leenstelsel weg, of anders

Doordat er een Kamermeerderheid is voor de afschaffing van het leenstelsel, zien studentenvakbonden zich gesterkt in hun standpunt. Er is alleen één probleem: er is nog steeds niets besloten over hoe die afschaffing eruit moet gaan zien. Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United komen met een ultimatum en willen dat de formerende partijen vóór 26 oktober 12.00 uur toezeggen dat er in het regeerakkoord een afschaffing van het leenstelsel komt. Anders volgen ‘verstorende acties’.

Voor studenten is het natuurlijk hartstikke mooi dat er een Kamermeerderheid is voor de afschaffing van het leenstelsel. Maar daarmee is nog niet gezegd hoe dat eruit moet komen te zien. Gaat het bijvoorbeeld alleen gelden voor aankomende studenten, waardoor huidige en oud-studenten achter het net vissen? Of komt er een genereuze compensatie voor iedereen die de dupe is geworden van dit systeem?

De studentenvakbonden willen dat studenten schuldenvrij af kunnen studeren en dat de ‘pechgeneratie’ volledig gecompenseerd moet worden, meldt het AD. Het is echter maar de vraag of dat ook gaat gebeuren. Voor de studenten zou het perfect zijn, maar het demissionaire kabinet heeft vanwege de coronapandemie behoorlijk met geld lopen strooien.

Iedere student met een studieschuld van tussen de 8.000 en 50.000 euro compenseren wordt dan wel een héél duur geintje. Zouden ze dat doen, dan kun je er donder op zeggen dat de huizenmarkt nog verder oververhit raakt. Die ‘pechgeneratie’ heeft dan namelijk ineens de mogelijkheid om fors meer hypotheek te krijgen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Het kwijtschelden van de studieschuld zou voor de studenten het beste zijn, maar dit aankomende kabinet kennende lijkt dat een onwaarschijnlijk scenario. Het lijkt er dus op dat de formerende partijen zich schrap mogen gaan zetten voor de ‘verstorende acties’ van de studentenvakbonden, want een Rutte, Kaag, Hoekstra en Segers gaan het nooit zo snel eens worden over een compensatieregeling en het afschaffen van het leenstelsel. De studentenvakbonden voelen dat zelf ook wel aan, vandaar dit ultimatum voor een besluit over het afschaffen van het leenstelsel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Docm

  Vroeger was er een rentevrije studielening, die je daarna wel moest terug betalen. De huidige studenten willen dat het helemaal gratis wordt, dat gaat te ver.

  1. Augustus

   Het collegegeld kreeg je vroeger gewoon vergoed, rond de 300 euro per maand. Het lijkt mij wel netjes dat studenten dit met terug werkende kracht terug krijgen, vooral als je mensen hier wil houden met het agressieve belastingenklimaat. Maar om studenten te betalen om op kamers te wonen, dat mag wel weg blijven. Nu online onderwijs mogelijk is, is de noodzaak verleden tijd.

   1. M. Brandenburg

    Niemand die weg wilt blijft, overal buiten Nederland is het interesanter om te werken, immers overal hou je veel meer van de vruchten uit eigen arbeid en in de regel ook nog eens zonder aparte bijdrage (schijn privatiseren) voor zorg.

    1. Augustus

     Toch blijven er nog genoeg Nederlanders voor de gemakzucht achter, maar o.a. door schulden wordt dat een stuk minder. Mensen gaan dat vanzelf inderdaad wel inzien. Genoeg mensen die maar al te graag 40% van hun inkomsten wegpist totdat de noodzaak begint te komen, zoals het niet kunnen kopen van een fatsoenlijk huis op twee boven modaal salarissen.

     Ik ben daar waarschijnlijk zoals u niet één van, vang nu vier keer Nederlands modaal op een plek waar je voor 2 ton een villa koopt in een gebied zonder marrokaans tuig of raar gedoe met QR codes. Je zou een plaat voor je kop moeten hebben of sadomasochistisch moeten zijn om in Nederland te blijven als hoogopgeleide, vermogende of ondernemer.

 2. M. Brandenburg

  Want niets is eerlijker dan een ander voor kouw(pret) studie te laten betalen.. Gaan we dan aan al die jongeren die niet gaan studeren om al die verschillende redenen dan een bedrag doneren die gelijk ligt aan de gemiddelde studieschuld? Lijky me wel zo eerlijk. Daarnaast is het natuurlijk van de zotte dan we anderen willen laten opdraaien voor die kosten. Gewoon lekker studeren en na je studie maandelijk 5% van je brutoloon dan wel uitkering afdragen aan aflossing, meer dan 2000 Brutoinkomen progressief (progressief is eerlijk heb ik geleerd van mijn socialistische kennissen) per 500 Euro meer 1% meer aflossen. met een inkomen van 3000 Bruto dus 7% aflossen over je brutoloon. Met een max van 15%. waarom die 15% omdat ik zelf van mening ben dat elke belasting boven de 15% een overduidelijke vorm van diefstal is. Dan heb je met een jaartje of 20 tot 25 maximaal je stufie terugbetaald op een manier waar je financieel niets van voelt.

 3. Marcoweer

  Word er ook gekeken of de studie wel afgemaakt word en niet de ene na de andere onnozele studie word begonnen zonder rendement.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.