Filmpje! Intensivist Armand Girbes zondigt bij Op1: ‘Je moet het wel in proporties zien, 500 IC’ers op 17,5 miljoen is niet veel’

Gisteravond mocht intensivist Armand Girbes weer eens aanschuiven bij Op1. En dat was eigenlijk best prima. Want ging zowaar in tegen het coronafascisme van het OMT én het Regime Rutte III. Hoe? Nou, door duidelijk te maken dat 500 IC-patiënten op 17 miljoen Nederlanders eigenlijk niet zo heel veel is. 

We worden overweldigd door IC-patiënten! De ziekenhuizen stromen vol! Steeds weer horen we dit soort bangmakerij. Als je niet beter wist zou je denken dat ieder gezin wel één persoon op de intensive care heeft liggen, met Covid-19 natuurlijk.

Maar als je dan om je heen kijkt weet je: dat is flauwekul. Ja, er zijn mensen ziek, maar er is geen grootschalige paniek met allerlei mensen die zomaar dood neervallen, etc. In het gewone dagelijks leven vallen de effecten van corona wel mee. Wat daarentegen niet meevalt zijn de effecten van het ronduit fascistische coronabeleid.

Armand Girbes begrijpt de kritiek: relatief gezien valt het wel mee

Dat vinden jij en ik niet alleen. Nee. Intensivist Armand Girbes denkt er net zo over. Dat vertelde hij gisteren bij Op1, het propagandaprogramma van de NPO. Dat natuurlijk alles behalve blij was met deze uitspraken – ik verwacht dan ook dat ze vanavond iemand aan het woord gaan laten die juist keiharde paniek en lockdowns wil (kom er maar in Diederik Gommers).

“Wat ik duidelijk wil maken, en dan begrijp ik het gedrag van de Nederlander: we moeten dingen ook in proporties blijven zien. Ik zal de laatste zijn om te bagataliseren wat er met de Covidpatiënten aan de hand is. Maar we moeten ook wel blijven zien, ook met het oog op de toekomst, dat: het gaat om een relatief kleine groep patiënten,” aldus Girbes.

“Op dit moment gaat het om bijna 500 patiënten op de IC. En dat zijn 500 belangrijke mensen, daar is geen discussie over. Maar dat zijn 500 mensen en we zijn met 17,5 miljoen mensen [in Nederland]. We zien ook nog steeds, ernstige Covid, daar word je héél goed voor beschermd door de vaccins zoals we die hebben.”

“Dus ik snap wel dat mensen die dingen ook in proportie zien, zoals ik die ook zie,” ging hij vervolgens verder. “Kijk, ik word elke dag op mijn werk geconfronteerd. Ja, dan denk ik: ‘Het is hartstikke druk, er komen weer nieuwe patiënten, hoe gaan we dat straks redden?’ Dus die zorgen heb ik ook.”

“Maar ik probeer ook soms als een soort van helicopterview even buiten mijn eigen vak te kijken. En dan denk ik: ja, ik kan ook wel begrijpen dat je die dingen in het juiste perspectief ziet.”

Het juiste perspectief

Let wel, niet in een ánder perspectief, maar in het juiste perspectief. Wat Armand Girbes dus wil zeggen is dat als je werkt doet als hij, dan staar je je heel gemakkelijk blind op wat allemaal je kant op komt. Maar als je even van bovenaf er naar kijkt of van een afstand, dan zie je dat het relatief gezien eigenlijk allemaal heel erg meevalt. Dat 500 IC-patiënten op 17,5 miljoen Nederlanders helemaal niet overdreven veel is, en al helemaal geen reden voor paniek.

Dit is goddomme de pest niet.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zo is het natuurlijk maar net. En figuren als Gommers, die dat niet kunnen, berokkenen de samenleving enorme schade.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Pieter48

  Mijnheer Girbes heeft groot gelijk. Voorbeeld. Regio Rijnmond heeft 1.2 miljoen inwoners. Corona cijfers van de laatste 24 uur. 1944 besmettingen. 4 sterfgevallen en 4 ziekenhuis opnamen. We mogen niet meer spreken over het falend beleid door het Rutte regime wat niet alleen de zorg betreft. De zorg is veranderd in plaats van verplegend personeel aan te trekken werden er managers aangesteld om de zorg efficiënter te maken en goedkoper. Ook kregen de zorgverzekeraars een dikke vinger in de pap in de zorg. Dus de regenten gaan de boel weer op slot doen en de maatschappij wat minder leuk maken. Misschien wordt het langzaam duidelijk met wat voor falend beleid op meerdere fronten wij als burgers geconfronteerd worden onder het Rutte regime.

  1. Nostradamus

   👍🏻

  2. Branzino

   @Pieter48
   Dan mag Rijnmond zich voorlopig gelukkig prijzen en alles doen om die cijfers zo positief te houden. Dat zal niet meteen meevallen, want het aantal positieve testen de laatste weken is sterk gestegen en nu net even wat stabiel.
   Zie voor het verloop van besmettingen: coronadashboard.rijksoverheid.nl/veiligheidsregio/VR17/positief-geteste-mensen#ggd

   1. Nostradamus

    Positieve testen door de 2G dreiging. Jongeren die elkaar massaal besmetten voor het groene Mao vinkje. Precies wat de (R)overheid wil én zo gestuurd heeft om straks een vaccinatieplicht door de strot te duwen.

    1. Monty

     ”Precies wat de (R)overheid wil én zo gestuurd heeft om straks een vaccinatieplicht door de strot te duwen.”

     Bedoel je niet het verder opvoeren van de genocide zodat er straks alleen nog maar ongevaccineerden in ons land overblijven samen met Rutte en de Jonge?

 2. Branzino

  Het is werkelijk een schande. Dergelijke informatie wordt toch langzamerhand een reden om me niet meer met DDS te bemoeien. Serieuze nieuwsvoorziening wordt hier namelijk niet eens geprobeerd. Het artikel van Van der Galien is een schoolvoorbeeld van een enkele zin uit de context halen en als een opzienbarende opmerking presenteren. Die ene zin sprak Girbes inderdaad uit. De geïnteresseerde deelnemers hier zouden zelf eens moeten nagaan, via “uitzending gemist”, in welk betoog deze zin door Girbes werd uitgesproken. De beste man hield een lang pleidooi voor de maatregelen, vaccinaties, lock downs, gespecialiseerde corona-ziekenhuizen, en meer. Die ene zin, met een op het eerste gehoor wellicht relativerende opmerking over de pandemie, deed hij om te laten begrijpen, waarom mensen niet zo maar overtuigd worden door de actuele cijfers. Op de schaal van de Nederlandse bevolking zijn die cijfers gelukkig nog niet hoog, in de corona-contaxt natuurlijk wel en zeker de groeicijfers zijn dat. Hij beweerde in zijn hele optreden niet anders.

  Girbes had het verder over zijn beleving, elke dag weer, van de ellende die corona veroorzaakt, hoe zijn mensen op hun tandvlees lopen, en wat het nog te wachten staat als er niets verandert. Wat hij niet expliciet noemde, daarvoor is hij te correct, is het feit dat er hier een aantal onbenullen rondloopt die horende doof en ziende blind is voor de catastrofe die zich in Nederland en daarbuiten aan het afspelen is. Code zwart is aanstaande, of dat nu volgende week is of volgende maand, is niet zo heel relevant. De feestdagen kunnen we dankzij die onbenullen waarschijnlijk vergeten en de ziekte blijft voorlopig steeds meer om zich heen grijpen. Kijk vooral zelf naar de OP1-uitzending van gisteravond.

  1. Mistgabel

   h*tps://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-verwachtingen-rond-2g-zijn-te-hoog-gespannen-de-komende-tijd-zal-pijnlijk-en-verdrietig-zijn~b7d71807/

  2. por favor no borres

   Dacht dat u onderhand wel wist dat MvdG probleemloos alles bij elkaar liegt om zijn FvD donaties veilig te stellen.

   1. Marcoweer

    Dan zal de oproep bij elk artikel om DDS te steunen niet veel zoden aan de dijk zetten waardoor hij andere dingen moet doen om de site in de lucht te houden.

   2. Piepertje

    En weer de boodschapper zijn schuld? Ga doen waar je geschikt voor je geboren ben. Vet opruimen en liegen.

  3. Woordkunst

   Het staat je vrij om je niet meer te bemoeien met ons arme onwetenden, het zal even zwaar zijn in het begin maar we zullen er ons wel doorheen slaan hoor!

   1. Branzino

    Ik wens je sterkte. Maar heb je de Op1-uitzending van gisteravond al bekeken, in het bijzonder wat Girbes heeft gezegd? Dan weet je hoe je voortaan berichten van DDS moet wantrouwen. Even nagaan wat er werkelijk gebeurde maakt je een stuk minder onwetend.

    1. Woordkunst

     Vent ga fietsen je bent een te grote arrogante bal om hier weg te blijven, waar zou je anders je geratel kwijt kunnen?

     En ik neem al het nieuws met een korrel zout, daar heb ik de oetsen van opeen niet voor nodig….

     1. Branzino

      @Woordkunst
      En het leuke hier is, dat er altijd wel iemand reageert. Er zijn zelfs deelnemers die steeds weer reageren met de mededeling, dat ze nooit meer zullen reageren. Je blijft hier lachen.

 3. dumbfarmer

  Dan maar eens zo proberen, kijken of het wel een keer gevreten wordt door de site.. in delen…

  Ik snap ’t hele spel al.. let maar op en mark my words..
  We hebben dus nu alweer 1.5 meter afstand.. en men wil nog meer zwaardere maatregelen, die gewoon allemaal mosterd na de maaltijd zijn, want het duurt minstens een week of 2 voordat die dan merkbaar worden.
  Maar.. ondertussen hebben we er wel overal last van: winkels, werkplek, buiten, enz…
  Overal is net die hele heisa aan spatschermen verwijderd… dus voel je hem al aan komen?

  1. dumbfarmer

   Datzelfde geintje hebben ze gewoon geflikt bij de pretparken. Efteling wilde heel dat gescan niet aan de ingang, maar door dit soort zaken weer op te leggen worden ze er gewoon toe gedwongen. Tuurlijk! het is niet verplicht! maar ondertussen wordt je dus eigenlijk dan vast gezet en kun je niet anders. En het wordt en-passant dan ook nog aangeprezen als “oplossing”, “bevrijding” of andere positieve spins die er aan gegeven wordt.

  2. dumbfarmer

   En op die manier worden we dus “geheel vrijwillig” maar gewoon wel geforceerd te gaan scannen en wordt dat aangeprezen als zijnde “verlichting” of “terug gave van je vrijheden”, terwijl het feitelijk gewoon hetzelfde plan is via een omweg: iedereen overal scannen.

  3. dumbfarmer

   het is dus niets meer dan gewoon een achterbakse slinkse manier om iedereen dat scannen door de strot te raggen. Niet meer, niet minder.

  4. dumbfarmer

   En als uiteindelijk dan die hele kerstboom van dat scannen is opgetuigd.. zie er dan nog maar eens van af te komen, ze vinden geheid telkens weer een reden om met maatregelen te komen waardoor je constant klem gezet wordt tussen in overtreding zijn op de privacy-/grondwet of in overtreding zijn op die idioterij aan regels en maatregelen. Is enkel dan nog de vraag: welke boete is het mij waard of welke is het minst erg.

   1. Mistgabel

    Als men logisch nadenkt is dit ook van de zotte.
    Maar bepaalde figuren hier snappen maar 1 ding: prikken.

    Nou, prik je maar lekker helemaal suf met troep dat niet werkt.
    Kom Egberts en por favor ik wil hem graag bij jullie zetten.

    Wat ze ook doen, mij krijgen ze niet.

    1. Brenda Welsh

     Ook al bent u nog zo snel, Covid krijgt u wel. Verwacht u dat Covid netjes aanbelt? Ga maar rustig dromen. U wordt er door overvallen.

     1. dumbfarmer

      of je je nou wel of niet er aan houd, of je laat vaccineren.. dat boeit ze voor geen meter, 2g er door jagen is het doel, de rest is alleen maar een middel tot dat doel.

     2. Mistgabel

      Dramaqueen.

      0,14% in 2 jaar tijd !!!!

     3. Mistgabel

      Bent u al boven de 80 jaar dan?

 4. AS210854

  Hoeveel mensen zijn er wel niet, die niet door verwezen worden door artsen, en sterven thuis, zonder de zorg die ze eindelijk wel verdiend hadden.

  1. Brenda Welsh

   Moeilijk in te schatten. Als u zich bewust van klachten niet meldt bij een arts dan heeft u zelf verantwoordelijkheid genomen. Maar een arts zal het risico van niet doorverwijzen niet nemen, anders kan hij/zij de praktijk wel sluiten.

   1. Woordkunst

    De enige dokters die jij kent zijn dr pepper & dr öetker

 5. GewoonJohan

  Laatste keer dat we hem nog terug zien denk ik.
  NPO duldt geen tegenspraak.

 6. Joko

  Goed en positief verhaal. De laatste alinea waar Gommers zijn opwachting maakt, doet het artikel echter geen goed. Helaas…

 7. Piet Paaltjens

  “Wat Armand Girbes dus wil zeggen is dat als je werkt doet als hij, dan staar je je heel gemakkelijk blind op wat allemaal je kant op komt. Maar als je even van bovenaf er naar kijkt of van een afstand, dan zie je dat het relatief gezien eigenlijk allemaal heel erg meevalt.”

  Hier wordt Girbes een standpunt in de mond gelegd dat hij niet verwoordde, zeker niet als het gaat om de acute problematiek die hij dagelijks ervaart: een zorgsysteem dat door Corona al een jaar in code grijs zit die zich ontwikkelt naar code zwart.
  Girbes schetste die ellende in de zorg, die nagenoeg uitsluitend door toedoen van de ongevaccineerden, nu aan de orde in in schrille termen en de woorden die hem nu in Demond worden gelegd hadden betrekking op een visie die hij schetste voor de toekomst waarin, zoals nu algemeen wordt aanvaard, Corona niet meer verdwijnt en we moeten accepteren dat tenminste 1,8 miljoen ongevaccineerden de komende jaren zullen worden besmet door het virus en bij ongewijzigd beleid ons zorgsysteem zullen blijven ontwrichten.
  Zijn visie was dat we voor de langere termijn covid-zorg moeten concentreren in een beperkt aantal ziekenhuizen zodat de reguliere zorg op de meeste plaatsen weer kan normaal kan functioneren en we de corona-patiënten zullen moeten aanvaarden zoals we nu ook kanker- en hartpatiënten als een reeën gezondheidsrisico zien en aanvaarden dat mensen daar ziek van kunnen worden en sterven.
  Wat hij niet expliciet vermeldde is dat we die stroom van zieke ongevaccineerde coronapatiënten (en de kleine groep die door een afwijkend immuunsysteem dan wel ernstig onderliggend lijden niet voldoende bescherming van het vaccin ondervinden) de komende tijd wellicht beter zullen kunnen behandelen met medicijnen die de komende maanden beschikbaar zullen komen. Daarmee wordt het een beheersbaar systeem.

  Het is triest dat het nodig is maar we zullen voor de ongevaccineerden de komende jaren aparte ziekenhuizen moeten inrichten die buiten de reguliere zorg de benodigde zorg gaan organiseren. Die ongevaccineerden zullen blijven want een harde kern in die bevolkingsgroep zal zich ook niet laten vaccineren tegen de nieuwe varianten van het virus maar laten we hopen dat de sterfte en langdurige medische gevolgen onder die groep kunnen worden beperkt met, overigens peperdure, medicijnen die we met onze ziektekostenpremies dan maar moeten ophoesten.

 8. Piet Paaltjens

  Goed dat Girbes in de uitzending en passant nog even bevestigde dat de overgrote meerderheid op de IC’s ongevaccineerden betreft. Het is een relevant feit dat Michael van der Galien niet uit zijn betoog wenste op te pikken dus dat doe ik dat dan maar even.

  1. Marcoweer

   Bedankt voor de info meneer Piet. De redactie zal u vast dankbaar zijn u hier en daar met wat aanvullende informatie komt.

 9. HenC

  Pechtold zegt net op de radio:
  Ik ben directeur van CBR en bij mij werknemers zijn 65% mensen gevaccineerd dus met 2G beleid kan ik niet werken. VIJFENZESTIG PROCENT ! niet 15%

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.