Filmpje! Van Baarle (DENK) veegt de vloer aan met onderwijszwerver van D66: ‘Bied eens excuses aan!’

In de Tweede Kamer pakte DENK-Kamerlid Stephan van Baarle D66-onderwijswoordvoerder Paul van Meenen hard aan. De reden? Diens partij heeft systematisch meegewerkt de financiële vernietiging van de Nederlandse student… en weigert daar nu excuus voor aan te bieden. Overigens bieden wij onze excuses aan voor het uiterlijk van de D66-muppet. Hij ziet er inderdaad eerder uit als een zwerver dan als een Tweede Kamerlid, maar het is niet anders.

Bijzonder interessante beelden uit de Tweede Kamer – niet in de laatste plaats omdat één van de betrokkenen gekleed gaat als een ongelooflijke tokkie. Maar dat geheel terzijde. Er vond daar namelijk een clash plaats tussen D66’er Paul van Meenen (de Homer Simpson in kwestie) en Stephan van Baarle, van DENK. Die laatste pakte de eerste even goed aan omdat diens partij de Nederlandse student niet financieel enorm veel schade heeft toegebracht. En daar moet eigenlijk gewoon een keer excuus voor worden aangeboden.

Het spijt me

“Zoveel jongeren in Nederland die gemiddeld 16.501 euro schuld hebben – stúdieschuld hebben – vanwege dat leenstelsel,” aldus Van Baarle tegen de Zwerver. “En dat zoveel jongeren moeite hebben om een huis te krijgen omdat de studieschuld wordt meegeteld bij het aanvragen van een hypotheek. Hoe kijkt de heer Van Meenen van D66 – één van de uitvoerders van dat leenstelsel – daarop terug? En zou het niet gepast zijn om namens D66 excuus aan te bieden aan alle Nederlandse jongeren hiervoor?”

Natuurlijk is het antwoord daarop een volmondig: “Ja!” Wat de Nederlandse student is aangedaan is een grof schandaal, zéker als je bedenkt dat de generaties vóór ons wél lekker goedkoop (lees: gratis) hebben kunnen studeren. De mensen die van een (bijna) gratis opleiding genoten hebben zadelden nieuwe generaties dus op met fikse kosten. Misselijkmakend.

Van Meenen: How about ‘no’ 

Zoals je verwacht van een D66’er dacht Swiebertje daar heel anders over. “Het simpele antwoord is: de woordvoerder zit daar. Die komt zo aan de beurt, dan mag u het nog een keer vragen.” Dit zei hij terwijl hij naar Vak K wees, waar de staatssecretaris en minister van Onderwijs zaten. Inderdaad, arroganter dan dat wordt het niet.

“Maar het iets minder simpele antwoord is: ook dit kunt u allemaal lezen in het verkiezingsprogramma, wat wij hiervan vinden,” ging hij verder. “Er zitten elementen in die heel verstandig zijn en waarvan ik ook hoop dat ze behouden blijven, maar ook wij hebben alternatieve voorstellen. We hebben altijd gezegd, ook bij de start van het leenstelsel: ‘Daar waar het niet goed gaat zullen we repareren.’ En dat is óók onderdeel van het gesprek dat momenteel gevoerd wordt.”

Misselijker dan dit wordt het natuurlijk niet. Want ondertussen zitten weetikhoeveel (oud-)studenten al jaren opgezadeld met belachelijke schulden. Die ga je repareren? Hoe dan? Door de schulden kwijt te schelden? Door starters alsnog hypotheken te geven voor woningen die al verkocht zijn? Ga je schamen.

“Holle frasen”

Van Baarle nam dan ook geen genoegen met het non-antwoord van Swiebertje. “Ik vind dit antwoord […] teleurstellend. Ik vind het jammer dat de heer Van Meenen hier niet bereid is om uit te spreken dat D66 er spijt van heeft dat ze dit die jongeren aan hebben gedaan; die 16.501 euro schuld. Het niet kunnen kopen van een huis vanwege die schuld.”

“En dan kan de heer Van Meenen refereren aan verkiezingsbeloftes in het verkiezingsprogramma, [maar] u heeft al een soort van regeerakkoord geschréven!” ging hij stug door. “Namelijk een ‘proeve’ van een regeerakkoord met de VVD. Dáár stond het afschaffen van het leenstelsel helemaal niet in. Dus u bent uw belofte om het af te schaffen [nu al] niet nagekomen! Dan kan ik toch alleen maar concluderen: u had toen de kans met de VVD, u hééft het er niet in gezet… dat het allemaal holle frasen zijn van D66.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zo die kunnen Swiebertje en zijn D66 in hun zwerver-tas steken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. leukeditter

  DENK wordt steeds beter haha

  1. janrama

   Tja, wel eens gehoord van – wie betaalt, bepaalt –

   De man met de marmot op zijn gelaat, weet er alles van.

 2. cmsuijkerbuijk

  Michael, dringend verzoek: Wil je a,u,b, Swiebertje met name en daklozen en zwervers in het algemeen, niet meer beledigen!

  1. Piet Paaltjens

   Het slaat ook nergens op om dit Kamerlid een zwerver te noemen.

   1. Woordkunst

    Nouja meneer oogt nogal slonzig, is het nou zoveel moeite een beetje presentabel te ogen?

    Beetje nette kledij, en dat hij dat vogelnest maar wegscheert, is zo toch geen gezicht?

    Maar mr Galliën moet niet teveel op andermans uiterlijk hakken, want dat kin-bontje staat hem net zo min.
    Beter een fatsoenlijke baard kweken of helemaal glad scheren als je het mij zou vragen…

 3. marcel_2011

  Suikerbuik en Paaltje ga eens in op de inhoud i.p.v. domme opmerkingen plaatsen

  1. Piet Paaltjens

   Er is indertijd nagenoeg Kamerbreed gekozen voor de invoering van het leenstelsel op grond van zinnige argumenten. Inmiddels wordt evenzeer Kamerbreed ingezien dat met de wijsheid van de koe in de kont dit beleid niet goed heeft uitgepakt.

   Het is onzin aan een van de partijen daarvoor excuses te vragen, zeker nadat deze partij dit al voluit met een beleidswijziging heeft erkend.

  2. Krasvast

   @Marcel: Negeren is de allerbeste optie, daarmee trap je’m recht in de ballen.

   1. Piet Paaltjens

    Ik neem aan dat de inhoudelijke debater Krasvast dit overdrachtelijk bedoelt.

    🤓

    1. Piepertje

     Ik neem aan dat de inhoudelijke debater piet paaltjens dit overdrachtelijk bedoelt.

    2. Krasvast

     @Top: 🙂

 4. Docm

  “zéker als je bedenkt dat de generaties vóór ons wél lekker goedkoop (lees: gratis) hebben kunnen studeren”

  Gratis? Ik mocht na mijn studie zo’n 30.000 gulden terugbetalen. Dus die 16.500 Euro is helemaal niet zoveel. Er zijn ook veel studies die voor de kenniseconomie niet zo relevant zijn, dus waarom zou een student die gratis mogen gaan studeren voor een jaar of vijf?

  1. Piet Paaltjens

   Het leenstelsel is in de kern niet zo idioot. Mensen die een studie voltooien, of dat nu HBO of universitair is, gaan daarmee een veelvoud van het geleende bedrag verdienen en kunnen zo’n lening zonder een centje pijn aflossen. Het is ook terecht dat dat hogere loon dat door belastinggeld mogelijk werd zwaarder wordt belast.
   De problemen van het leenstelsel hebben te maken met ongewenste neveneffecten, zoals het om die reden vermijden van een studie en de toegang op de woningmarkt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.