Foto’s van Sinterklaasintocht mét Zwarte Piet gaan viraal: “Hartverwarmend!”

De Friese verzetsstrijder Jenny Douwes heeft vandaag een paar schit-te-ren-de foto’s online gezet van Sinterklaas en zijn Pieten die de noordelijke provincie aandoen. Voor veel mensen zijn de beelden een waar genot. Want: in Friesland is Piet nog gewoon zwart

Dit soort foto’s zetten Twitter tegenwoordig in vuur en vlam:

Een paar jaar geleden waren dit soort beelden nog volkomen normaal. Maar tegenwoordig is het zo ongeveer een teken van onafhankelijkheid en vaderlandsliefde dat je dit doet. Zo zien veel mensen het, in ieder geval, getuige de reacties.

“Heerlijk die Zwarte Pieten!” schrijft ene Frits Altenburg bijvoorbeeld. “Geen woke pieten. Sint weer met de vertrouwde schimmel tussen z’n benen, mooi beeld!”

Roodenburgh vindt het ook geweldig. “Hartverwarmend!” reageert deze persoon op Twitter.

“Toppertjes,” vult Gert aan, “hou vol.”

“Schitterend, mét zwarte pieten,” stelt Edjuh. “Trots op jullie inzet en vastberadenheid.”

En Thijs Smits laat weten dat hij hier nou “vrolijk van” wordt. “Gewoon zwarte pieten!”

Tractors en klompen

Op een opmerking van een andere twitteraar reageert Jenny door te stellen dat er volgens haar dit jaar meer Zwarte Pieten waren dan ooit. Als een soort van reactie op het Deuggedoe in het westen van het land, natuurlijk. En opvallend: ze hebben trots klompen aan. Dit zijn dus Friese Zwarte Pieten. Uit, in en ván de provincie.

Ze hebben zelfs een tractor mee:

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ook het BVNL van Wybren van Haga vindt het mooi dat mensen Zwarte Piet mee laten gaan met Sinterklaas. Zo mooi, zelfs, dat Van Haga én een medewerker er iets over gepost hebben op Facebook. Maar wat wekt de verbazing? Vervolgens kregen ze een keiharde waarschuwing van de Amerikaanse Big Tech gigant. Of ze even willen ophouden met het delen van foto’s van die Nederlandse traditie. Zo niet, dan verliezen ze straks gewoon toegang tot hun account. Van Haga heeft Kamervragen ingediend over deze materie omdat het natuurlijk totaal belachelijk is dat Facebook dit denkt te kunnen doen. Maar het zal vast niet veel uithalen. Want als puntje bij paaltje komt staan dit Regime en Big Tech natuurlijk aan dezelfde fascistische kant.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Piet PaaItjens

  Kijk eens aan! Het doet mij goed, dit te mogen aanschouwen.

  1. Marcoweer

   Mij doet het niet heel veel maar ben wel blij het u ontroerd.

  2. leukeditter

   geweldiggg he Pietje vergietje!! bij ons in de provincie alleeeen zwarte pietjes..zo hwas het en zo blijft het

   1. Trithing

    Even goed kijken naar de nick leukeditter

  3. Piet Paaltjens

   Er zijn op dit blog mensen die me zo zeer bewonderen dat ze de moeite nemen om een nickname aan te maken die een variatie is op mijn nickname.

   Ik vind dat enorm lief en bovenal eervol.

   1. Trithing

    Uh mensen? 1 iemand

    1. Piet Paaltjens

     Ik koester elke fan, Thrithing.

     1. Xyz1234

      Ja, maar waarom in meervoud praten over 1 persoon? Dat was de vraag.

  4. Scaldis

   Natuurlijk is Piet blij dat het Sinterklaasfeest weer is losgebarsten. Kinderen roepen bepaalde gevoelens bij hem op.

 2. Marcoweer

  Nou idd mijn hart maakt een sprongetje, en ze hebben zelfs een tractor mee. Het moet niet gekker worden. Was er trouwens ook iemand die had gedacht er in Friesland ook maar enige verandering was geweest door de mislukte komst van fascistische Kopz persoontjes

 3. Trithing

  Steeds meer Nederlanders vinden dat zwarte piet zwart moet zijn, 56% dat is immers een meerderheid

  1. Marcoweer

   Ja zoals de alom geroemde Rutte het al zei: zwarte Piet is nu eenmaal zwart daar kunnen we niet heel veel aan veranderen.

 4. HD

  Geweldig dat er nog helden zijn die dit doen, hulde.

 5. aerosol

  Ach ja alle cultuur wordt natuurlijk vernietigd om een prachtige nieuwe maatschappij op te bouwen. Wel een dieprode tering maatschappij.

  Zwarte piet is overigens een katholiek feest waar de protestantjes altijd al een hekel aan hadden. Maar ja snoepjes voor de kinderen.
  U weet wel katholieken die 0% met slavernij en kolonialisme te maken hebben gehad. Ze werden wel eeuwenlang over weggetreiterd en bij wet onderdrukt. Geen diensten, bij WET geen recht op bestuur en geen recht op publieke functies. Ja hoor tot ver in de 19e eeuw.

  Leuk geprobeerd door de linkse mensjes maar geschiedenis kan je nou eenmaal niet veranderen. Wel de commies toekomst

 6. Piet Paaltjens

  Aandoenlijk, Friese racisten die zich vastklampen aan een obsolete folklore.

  1. Borreby Duytsch

   Piet Paaltjens:

   “..Aandoenlijk, Friese racisten die zich vastklampen aan een obsolete folklore…”

   Ja, ja, dat is niet leuk hè? Net een klein maandje nadat de die trieste Muiswinkel dacht dat het allemaal ten einde was. En nu dit weer.
   En nu is het natuurlijk weer: ” achterhoedegevecht, obsoleet en racisme” . Maar dat moet dan maar, Albert Paaltjens.

   PS. Weer eens van DDS geschopt, Piet?😄

   1. Piet PaaItjens

    Dat is juist, Borreby. Wederom kon de redactie mijn recalcitrant gezuig en gesar niet hebben.

    1. Borreby Duytsch

     Dat snap ik, PaaItjens. Haha.
     Maar ik hoor het toch liever van de Albert Egberts-versie.

     1. september

      Deze Paaltjes is hier wel genoeg.

  2. Trithing

   prikfascist piet is nogal een zielenpiet

  3. Branzino

   @Piet Paaltjens
   Wat denk jij? Het lijkt alsof veel deelnemers hier tevreden te stellen zijn met een enkele Sinterklaas vergezeld laten gaan door een paar diep-zwarte pieten. Zullen we dat als meerderheid nu maar gewoon tolereren? Dan zijn we van een boel ellende af rond corona, EU, klimaat en nog een paar dringende onderwerpen. En met dat Sinterklaasgedoe is dan wel te leven, voor mij tenminste wel. Een mooie ruil, toch?

   1. Piet Paaltjens

    Ik betwijfel, ranzno, of dit soort mensen gemakkelijk tevreden te stellen zijn, ze zijn namelijk tegen alles waar een normaal mens voor is: tegen klimaatbeleid, tegen EU, tegen het Coron-vaccin, tegen roetveegpieten, tegen een maximumsnelheid, tegen elektrisch rijden, tegen het Kabinet en tegen iedereen die hen tegenspreekt.

    Als je zo in elkaar zit ben je niet makkelijk te paaien met een paar zwartgeverfde Friezen die Zwarte Piet proberen te spelen.

    1. Trithing

     Wat pietje hier zegt is gewoon discriminatie

     1. Piet Paaltjens

      Waarom is dat volgens jou het geval, Trithing?

     2. Trithing

      We gaan het visuele cirkeltje weer in, ik geef natuurlijk geen antwoord op retorische vragen, pietje zal dan met de reactie “trithing kan niet zeggen waarom dit volgens hem zo is, bkadiebladidbla” komen…

     3. Piet Paaltjens

      Ik verwachtte ook niet dat je dit kon toelichten, Trithing. Je roept meestal zaken die nergens op slaan.

     4. Trithing

      Wat ik zeg, visuele cirkel, dat puur om de aandacht te verleggen van het feit dat piet een dikke racist is

    2. Piet Paaltjens

     ranzno = Branzino

    3. Xyz1234

     U maakt er een spelletje van om de zaken om te draaien. De mensen waar u het over heeft zijn VOOR vrijheid, verantwoordelijkheid, democratie en verspreiding van de macht.
     De zaken die u noemt zijn juist bedoeld om dat in te dammen.
     U bent tegen vrijheid, tegen eigen verantwoordelijkheid en anti-democratisch. Welke geestelijke kronkel daaraan ten grondslag ligt weet u misschien zelf het beste. Hoewel mensen met een minderwaardigheidscomplex of een irrationele angst al snel geneigd zijn de boel om te draaien, zoals u doet.

  4. Augustus

   Waar exact komt ras bij kijken bij dit kinderfeest? Bent u als ik het goed hebt van mening dat een kleur van de huid gelijk staat aan ras?

 7. 56RdK

  In één woord geweldig! Geweldig dat daar o n z e traditie nog bestaat en ten uitvoer wordt gebracht zodat het Sinterklaasfeest nog een feest vol magie en vreugde is.

  En niet zo’n wanstallige prestatie als in Enkhuizen vandaag: domme blondjes en halve debielen die ongeschminkt een ooit prachtig feest verpesten.Maar de organisatie én burgemeester deugde, dat is rond de randstad het belangrijkste.

  Enne .. volgend jaar ongeschminkte pieten met hoofddoek, hé! Anders klopt het deugplaatje niet!

 8. 56RdK

  En een ieder die de traditionele Zwarte Piet een racist noemt moet zich snel onder behandeling stellen van een zeer goede psychiater! En daaraan wil ik dan ook best aan mee betalen, uit medelievenheid!

 9. sonny

  In mijn gemeente was geen zwart geschminkte piet aanwezig, twee Surinamers en een Angolees speelden die rol!
  Dat is pas echt vind ik!

  1. Trithing

   🥸

   1. sonny

    Het is toch ontroerend dat drie blackies zich niet schamen te hebben gekropen voor de blanke meesters!
    Niet dan?

    1. Trithing

     Zeker, zwarte Piet is springlevend

  2. right

   Sonny@
   Veel intochten met zwart geschilderde gezichten en dikke rode lippen dit jaar!
   Kozp kan inpakken en oprotten, zwartepiet gaat blijven!

   1. sonny

    Right,
    Ja, het is prachtige folklore, de zwartepiet is deel van onze cultuur!

 10. Piet Paaltjens

  “Maar wat wekt de verbazing? Vervolgens kregen ze een keiharde waarschuwing van de Amerikaanse Big Tech gigant. Of ze even willen ophouden met het delen van foto’s van die Nederlandse traditie.”

  Er zijn mensen die nog steeds verbaasd zijn over het feit dat Zwarte Piet door fatsoenlijke mensen wordt beschouwd als een racistisch symbool.

  1. september

   Dat is tegenwoordig zo want vroeger in de jaren 60 en had je weinig donkere mensen hier.Als die uitgecholden worden voor zwarte Piet dan vinden ze dat niet leuk.Er blijven maar weinig zwarte Pieten over.Het worden Pieten van alle kleuren.En de kinderen die er nog in geloven vinden dat helemaal niet erg.

  2. leukeditter

   nou als die fatsoenlijke mensen dat niet leuk vinden , stappen ze op een boot of vliegtuig richting woestijn en omstreken dan zijn wij van die fatsoenlijke varkens af

 11. Monty

  En natuurlijk hebben alle papa en mama’s genoten van het Zwarte Pieten journaal.

  1. LifeBuddy

   Ja, erg hè!!!

 12. HenC

  Het wordt tijd dat de kleur zwart in het Sint verhaal niet meer wordt gediscrimineerd, maar weer de oude waarde van de kleur terug krijgt en weer volledig zwart mag zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.