Visegrádgroep beticht de NOS van nepnieuws in migrantencrisis: ‘Jullie verspreiden Wit-Russische propaganda’

In een item van de NOS zien we de penibele situatie van asielzoekers aan de grens van Wit-Rusland met Polen. In het NOS-item lijkt Polen de grote boosdoener, want zij zouden door het dichthouden van de grenzen gewonden én kinderen letterlijk in de vrieskou laten staan. De Visegrádgroep wijst de nieuwsomroep terecht, want de NOS neemt klakkeloos de Wit-Russische propaganda over. In werkelijkheid zijn de Wit-Russen de boosdoeners.

De Visegrádgroep, een alliantie bestaande uit de Centraal-Europese landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije, heeft de NOS een figuurlijke oorveeg gegeven. Terwijl de hele wereld ziet dat de Wit-Russische dictatorspresident Aleksandr Loekasjenko bewust een migrantencrisis veroorzaakt aan een van de buitengrenzen van de EU, neemt de NOS klakkeloos de Wit-Russische propaganda over.

Terwijl veel andere nieuwsomroepen wél duidelijk de kwalijke rol van Loekasjenko in dit verhaal belichten. Polen is in dit geval de dupe van een vete tussen de Wit-Russische despoot en Brussel. Loekasjenko is het nog niet vergeten dat hij in juni sancties kreeg door het Westen omdat hij het internationale recht aan zijn laars heeft gelapt – onder meer door een vliegtuig te laten landen om een kritische journalist op te kunnen pakken. Sindsdien heeft hij de grenzen opengezet voor asielzoekers uit het Midden-Oosten, die via het land naar de EU willen.

De kwestie speelt al enkele maanden, maar krijgt nu ineens veel aandacht omdat de koude winter voor de deur staat in het barre Oosten. Polen doet er alles aan om de buitengrens van de EU te beschermen, maar wordt door de NOS, bewust of onbewust, als de kwade kracht achter deze penibele situatie neergezet. Terwijl de Polen al een tijdje roepen om meer daadkrachtigheid van de EU, immers zijn zij een van de verantwoordelijken voor frictie tussen Wit-Rusland en het Westen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Terecht dan ook dat de Visegrádgroep zo heftig reageert op dit ongelukkige nieuwsitem. Want zij hebben deze inhumane situatie niet veroorzaakt. Dat heeft de Wit-Russische despoot gedaan die de EU door deze walgelijke actie onder zware druk zet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Dit is waar we terecht zijn gekomen. Landen die economisch overeind worden gehouden door de Nederlandse belastingbetaler, hebben nu een grote mond over Nederland. Ze spuwen in de hand die hen voerdert. En ondertussen miljarden aan gratis geld opvangen door Frankrijk en Italië uit de noordelijke zakken geklopt.

  1. Augustus

   En wat maakt dat ons, als braafste jongetje in de EU?

  2. Zoethoudertje

   Dat is wel een hele overdreven manier van denken dat Nederland Polen overeind houdt Meriadoc Brandebok!

   Tussen 2010 en 2021 heeft Polen uit de EU-fondsen een bedrag ter waarde van 2 tot 4 procent van hun BNP ontvangen.

   Waarvan NL dus maar 1/26 deel heeft bijgedragen.

  3. Nostradamus

   Die landen waar jij het over hebt beschermen ons tegen een invasie van Midden-Oostiërs. Als jij die nietsnutten uit het Midden-Oosten zo geweldig vindt dan ga je toch in het Midden-Oosten wonen.

  4. Woordkunst

   Waarom geen woord over de kwalijke misinformatie van de NOS?

   1. Piet Paaltjens

    Welke misinformatie?

    1. Bolkestein

     Nepnieuws Onder Staatstoezicht

 2. StemPzeweg

  Met de huidige nationalistisch conservatieve regering van Polen heb ik weinig medelijden met ze. Ze zoeken het daar maar uit. De EU zou wel gek zijn om de Polen hulp te schieten

  1. Nostradamus

   Beste wel dom. Je weet niet eens dat ze naar Duitsland (en verder) door willen reizen. De Polen beschermen ons juist.

 3. Monty

  Ja die Loekasjenko weet wel hoe de EU onder druk kan zetten.
  Met steun van de NOS nu blijkt.

  1. StemPzeweg

   😄

 4. RvdBe

  Het NL kabinet uitvoerder van het verdeel en heers spel onder de bevolking staat in dit verdeel en heers spel aan de andere kant van de streep, sukkels.

 5. Branzino

  Ik heb de reportage gezien. Volgens heeft de NOS evenwichtig bericht, met kritiek op de Poolse opvang en op de Wit-Russische acties. Precies zoals je van een goede nieuwsbron mag verwachten. Het was een nieuwsitem van ongeveer 10 minuten, waarvan hierboven nog geen 40 seconden zijn te zien en die gaan inderdaad over Polen. Mij lijkt het vooral een selectie van DDS, waaruit iedereen zijn conclusies kan trekken. Even terugkijken op uitzendinggemist helt voor een vollediger beeld.

  1. Nostradamus

   En het evenwichtige beeld is dat voornamelijk kinderen in beeld komen terwijl ze nog geen 1% van het geheel uitmaken. Propaganda heet dat.

   Nee, ik kijk geen fáké nieuws N0S.

 6. Ritter

  Wat de NOS natuurlijk niet verteld is dat de illegale migranten samenwerken met Wit-Rusland om op die manier de EU binnen te komen.

  De illegale migranten zijn vrijwillig in het vliegtuig gestapt en met vrijwillige medewerking naar Wit-Rusland vertrokken.

  Kortom, Wit-Rusland is een veilig land en dat land heeft ze zelf naar dat land gebracht. Het probleem van de illegale migranten is een probleem van Wit-Rusland en niet Polen.

  1. Nostradamus

   Om de EU te destabiliseren. Met de extreem linkse sukkels bij Fáké nieuws N0S lukt dat aardig.

  2. Piet Paaltjens

   Ritter pikte deze tekst van een vieze islamofobe site.

   Dat ws ook duidelijk vanwege het ontbreken vnmtaalfouten.

   1. Piet Paaltjens

    Laatste zin moet luiden: Dit was ook duidelijk vanwege het ontbreken van taalfouten.

   2. Stanly2000

    Ernst,
    “Loekasjenko sloeg terug door onder anderen Iraakse migranten naar zijn land te halen en over de grens met EU-landen Litouwen, Polen en Letland te zetten. Ook maakte hij een eind aan de samenwerking met de EU om illegale migratie tegen te gaan en migranten die in de Unie niet welkom zijn terug te sturen.”
    Dit is wat Ritter ook beweerd, maar de tekst is NIET van een vieze islamofobe site.

 7. Ritter

  Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken: De bouw van grensinstallaties is de enige effectieve methode om de toestroom van illegale immigranten te stoppen

  “De bouw van grensinstallaties is de enige efficiënte methode om de toestroom illegale immigranten te stoppen.” Aldus resumeerde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Pétet Szijjártó, die maandag zijn Letse collega Edgars Rinkēvičs ontving.

  Terwijl de situatie aan de Poolse grens met Wit-Rusland zich dramatisch toespitste, zou de Europese Commissie aan haar “absurde” standpunt vasthouden om geen grensversterkingen te financieren. Terwijl de EU op dit moment zou worden blootgesteld aan een unieke migratiedruk uit drie richtingen; het zuiden, het zuidoosten en het oosten.

  Nu zouden Letten, Litouwers en Polen “fysiek met datgene geconfronteerd” worden wat voor Hongarije sinds 2015 aan de orde van de dag zou zijn. “Zonder grenshek zijn er helemaal niet genoeg politieagenten en soldaten om een meerdere honderden kilometers lange groene grens te beschermen”, zei Szijjártó. Zo langzamerhand zou de Europese Commissie alle financieren wat de migratie zou bevorderen, “net alsof deze mensen op een andere planeet leven”.

  1. Piet Paaltjens

   1. Stanly2000

    Met stomheid geslagen, Ernst?

 8. HD

  Laat de Polen maar schieten op dat tuig.

  1. Pauline Kummer

   Waarom tuig? Zegt u dit om te provoceren of weet u meer?

   1. Piet Paaltjens

    Er zijn hier barbaren die vluchtelingen beschouwen als tuig dat je mag vermoorden.

    Ik verzin het niet.

    🥺

  2. Bolkestein

   Er is hier sprake van een vijandige invasie, dus deze illegale ongewenste immigranten mogen als een vijandig militair object worden gezien en alzo ook behandeld. Indien zij niet stoppen mag er geschoten worden. En er hoeven maar een paar doden te vallen en heel die instroom zal spontaan snel verminderen. Ik zeg: Doen!

 9. Bes Tolen

  StemPzeweg. Ik begrijp uw reactie, ben het ook niet eens met oud Roomse politieke ideeën, die in Polen volop leven. De hele westerse wereld is een verwarde toestand geworden en daar moeten we gezamenlijk uit komen en wel bondgenoten zoeken, die de moeite waard zijn. Dus moeten we van problemen, die daar in Polen aan de orde komen, wel zien dat die nog wel fatsoenlijker na verloop van tijd door ondervinding beter opgelost kunnen en waarschijnlijk zullen worden.
  Ik ben van mening dat de berichtgeving over de vluchtelingenproblematiek meestal uiterst gemanipuleerd tot ons komt. Dat moeten we de politiek en de media kwalijk nemen. Het gaat immers ook zeker om ons eigen bestaan maar dat wordt niet in aanmerking genomen. Het zit dus helemaal fout. Zie ook mijn commentaar van gisteren.

 10. KippiX

  De EU heeft nog een appeltje te schillen met Polen en Hongarije.
  Dus zetten ze hun door het WEF gekochte nieuwskanalen in als wapen om hun “tegenstanders” in en kwaad daglicht te zetten.

  1. Branzino

   @KippiX
   “hun door het WEF gekochte nieuwskanalen”

   Hééé, interessante bewering. Leg eens uit. Een bron noemen mag ook.

   1. Piet Paaltjens

    Die onderbouwing zul je niet krijgen, Branzino. De bewering is uit de duim gezogen.

    1. Branzino

     @Piet Paaltjens

     Dat weet ik ook, en ik verwacht daarom ook geen antwoord. Maar ik kan het niet laten om toch even de aandacht te vestigen op zulke ononderbouwde beweringen. Er zijn nogal wat deelnemers hier die het intellect van anderen onderschatten en denken zomaar iets te kunnen roepen. Het kan natuurlijk ook zijn, dat ze zelf het intellect voor een kritisch oordeel missen.

 11. Joko

  Lukasjenko spielt een viel spelletje. Dat is duidelijk. Het Westen zit met een enorm probleem. Maar waar ligt het eigenlijke probleem? Bij de linkse destabiliserende ‘maak ons maar af’-politiek. Iedereen die hierin meedenkt, laat een enorme schuld op zich. Vroeger noemde men dat landverraad. Waar ooit sprake was van een trots volk, zijn we in het westen verworden tot duikers, die alle problemen onder het kleed van goedmenselijkheid vegen.

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens Joko.

   Ik noem deze hele migratie toestand, een sluipende oorlog.

   1. Bolkestein

    Het zijn ons vijandig gezinde invasie- en bezettingsmachten. Het is gerechtvaardigd hen als vijandig militair object te beschouwen.

 12. right

  Sinds ‘internet’ globaal een vanzelfsprekendheid is geworden, worden de armoedigen van de wereld getuige van onze ogenschijnlijke welvaart, tel daarbij op, de kreet “ihr seid allen willkommen” en de krakkemikkige open EU grens (grenzen) van Europa!
  Tja, het electoraat koos de verkeerde politici!
  Ik hoop op veel voorspoed voor de extreem rechtse partijen en het Nationaal socialisme!

  1. EvertB

   Ik vermoed dat “sonny” dezelfde mening is toegedaan.

 13. Bolkestein

  h**ps://tinyurl.com/aewy9rdr

  1. Bolkestein

   Hier vertellen de illegale immigranten bij de Poolse grens hoe ze via Turkije aan een Witrussisch visum waren gekomen.

 14. Lucky Luke

  Wie beweert dat dat asielzoekers zijn, het zijn gewoon gelukszoekers die het verdommen om hun eigen land op te bouwen en op zoek zijn naar een gemakkelijk leventje.

 15. 56RdK

  Ach ja, net zoals met de MH17 wordt het volk door hun manipulerende media
  voorgelogen geheel volgens de verborgen agenda uit Den Haag en Brussel.

  En het volk, geïndoctrineerd gevormd door scholing en universiteiten stemt straks weer braaf op de verantwoordelijke politiek, “Want wie zou het anders kunnen”.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.