Column Lex Cornelissen: Een pleidooi voor de rechtse supermarkt

Supermarkten hebben in Nederland een grote, onderschatte invloed op de cultuur. Niet de politiek, maar Albert Heijn en Jumbo maakten een einde aan de Zwarte Piet-traditie. Als rechts Nederland de cultuurstrijd aan wil gaan zou er eigenlijk een rechtse supermarkt moeten komen.

Het idee van het bouwen van eigen instituties is populair in rechts Nederland. Filosoof Sid Lukkassen pleit al jaren voor een ‘nieuwe zuil’ waarin, net zoals tijdens de Verzuiling vroeger, conservatief ingestelde Nederlanders voortaan hun eigen boontjes doppen. Hierbij wordt vaak gesproken over eigen scholen, verenigingen en netwerken waarin rechtse Nederlanders elkaar kunnen vinden en zo een sterkere groepssolidariteit op kunnen bouwen.

Forum voor Democratie maakt ondertussen werk van dit idee in de vorm van Forumland: een breder maatschappelijk netwerk, in eerste instantie in de vorm van een app, waardoor FVD’ers elkaar kunnen vinden en zo samen een culturele groep kunnen vormen in Nederland, niet alleen een politieke partij.

Grootse plannen, maar mijns inziens nog erg maatschappelijk en idealistisch. Om een echte “zuil” te bouwen is een economische aanpak nodig.

De oorspronkelijke Verzuiling was veel meer dan een onderscheid tussen politieke partijen, kerken en scholen. Tot in de haarvaten van de samenleving was het mogelijk om met mensen om te gaan die in dezelfde levensbeschouwelijke groep zaten als jij. Als katholiek gingen je kinderen niet alleen naar de katholieke school; in je vrije tijd had je contact met de katholieke sportclub of vissersvereniging. Je deed ook je boodschappen bij de katholieke bakker, slager en melkboer.

Bakkers, slagers en melkboeren zijn de afgelopen halve eeuw grotendeels vervangen door het instituut van de supermarkt. Supermarkten zijn big business maar hebben ook een gigantische culturele invloed. Lang voordat politici Zwarte Piet de nek omdraaiden door Sinterklaasintochten met de vriendelijke knecht te verbieden en Kick Out Zwarte Piet mee te laten doen aan allerlei overlegclubjes besloten de supermarkten al dat het klaar was. Al in 2014 deed Albert Heijn Zwarte Piet in de ban. Tegelijkertijd pushen supermarkten alle mogelijke multiculti-propaganda die ze maar kunnen: halal, ramadan-reclames en zo min mogelijk blanke Nederlanders in het marketingmateriaal. Alles om maar zo inclusief mogelijk over te komen. Conservatieve Nederlanders mopperen er misschien over, maar hun boodschappen blijven ze toch wel doen.

Stel nu, dat iemand een oer-Hollandse supermarkt opricht die wél aan Zwarte Piet doet en simpelweg de normen en waarden van gemiddeld, suburbaan Nederland hanteert. Zelfs met één winkel in een rechtse plaats als Volendam of Spijkenisse zou zo’n initiatief al veel media-aandacht opleveren, en met goede prijzen en bedrijfsvoering zou het zomaar een groot succes kunnen worden.

Een Nederlandse supermarkt die gewóón Sinterklaas met Zwarte Piet viert (niet het “Strooifeest” zoals de Lidl het noemt of simpelweg “het gezelligste feest van het jaar” waar de Albert Heijn het over heeft), andere Nederlandse en christelijke feestdagen viert en zich in haar marketing duidelijk richt op normale, autochtone Nederlanders zou het Albert Heijn en Jumbo nog flink moeilijk kunnen maken. Het zou verfrissend zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Zoals wijlen Andrew Breitbart, een groot Amerikaans opiniemaker, ooit zei: ‘politics is downstream from culture’. Als er één gebied is waarop de cultuurstrijd zo snel mogelijk gevoerd moet worden is het de supermarkt. Welke Nederlandse ondernemer durft het aan om met dit gat in de markt aan de slag te gaan?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Piet Paaltjens

  Lex Cornelissen ziet een klein probleempje over het hoofd die zijn rechtse supermarktketen mogelijk wel gaat beperken: de FvD-aanhang is een kleine minderheid die bovendien aan het krimpen is. Die minderheid is helemaal niet in staat een zuil te vormen laat staan dt ze economisch iets voorstelt.

  Rechtse dromen van rechtse kabouters. Het heeft iets ontroerends.

  1. september

   Gaat weinig succes hebben,het is wel over met de verzuiling

 2. Harry Haller2

  De verzuiling heeft al decennia geleden bewezen geen levensvatbaarheid meer te hebben. Roepen om het oprichten van een nieuwe zuil, is als vragen om de terugkeer van de lantaarnopsteker.

 3. por favor no borres

  Albert Baudet, voor al uw boodschappen in Forumland.

  PS
  Volgens retail-deskundigen zijn er voor het in financiële problemen verkerende supermarkt concern in forumland geen geïnteresseerde overname kandidaten.
  De suggestie om het bedrijf te redden door er een Forum Coöperatie BA van te maken was levensvatbaar maar werd als te links ervaren.

 4. Meriadoc Brandebok

  De verzuiling is al zeer lang geleden beëindigd. Sindsdien bestaan er enkel nog overblijfselen van de verzuiling – bijvoorbeeld partijen als CDA en PvdA. De neergang van die partijen alsook de teruglopende animo voor verschillende omroepen toont aan dat de verzuiling is verdwenen. Zelfs orthodox christelijke Nederlanders van de Biblebelt hebben geen specifieke zuil meer (anders dan wat door de overheid bekostigde scholen en een enkele televisieomroep, doch dat is geen zuil te noemen).

  Wie dus oproept een uiterst rechtse zuil te scheppen roept op een paralelle samenleving te scheppen naast de bestaande samenleving. Het zal waarschijnlijk ook niet lukken. Uiterst rechts is leeg en splijt uiteen in tal van verschillende groepen. “Rechts” is geen coherent geheel van mensen met dezelfde denkbeelden. Als je denkt de Baudettista’s in een supermarkt met PVV-ers te krijgen zal dat niet lukken.

  Nu zou ik niet direct zeggen dat verzuiling geen voordelen heeft. In landen met sterk verzuilde instituties als Oostenrijk is het speelveld best overzichtelijk. Maar de verzuiling is dood.

 5. dumbfarmer

  simpel antwoord: geen. Omdat niemand zin heeft om eerst langs een berg steuntrekkende protesterende droeftoeters te moeten lopen die ineens weer ‘beledigd’ zijn.. iets te janken hebben over inclusiviteit of andere onzin.
  Het is uiteindelijk flauwekul, want iedereen mag er gewoon winkelen, maar ja… dat wordt niet met naam en toenaam vermeld.

 6. mboret@hotmail.com

  Ik ben bang dat zo een rechtse supermarkt maandenland “demonstranten” als KOZP, Antifa’s en andere beroepsdemonstranten voor de deur zal krijgen, die een ieder die daar boodschappen wil doen megafoons en andere zaken onder de neus zal duwen en mensen onmogelijk zal maken daar boodschappen te doen.
  Vrijheid van meningsuiting mag dan wel een groot goed zijn, maar niet voor mensen die rechts stemmen.

 7. DubbelZout

  Geen toegang voor gevaccineerden en niet-westerse allochtonen in het algemeen neem ik aan ?

 8. Mar

  Werkelijk? Gaat FvD supermarkten nu ook al in links en rechts verdelen?

  Er zit een draadje los bij die lui.

  1. Piet Paaltjens

   Het is ernstiger: álle draadjes zitten los.

 9. kattekop

  Heel goed idee zo’n rechtse supermarkt
  Supermarkten zijn allemaal in buitenlandse handen en buitenlanders hebben niks met sinterklaas.
  Die denken…die onzin met die sinterklaas we beginnen gewoon meteen met kerst zoals in het buitenland, veel gemakkelijker en de mensen moeten toch naar ons komen want wij hebben het monopolie.
  Het zijn inderdaad de supermarkten die het Sinterklaasfeest voor de kleintjes kapot gemaakt hebben en de kleinere winkels zijn daar in mee gegaan.
  Het winkelbedrijf vindt dit allemaal prachtig want dan hoeven ze op 7 december de versieringen niet meer weg te halen voor de kerstversieringen.
  lekker makkelijk toch.
  Slapjanussen.

  1. Branzino

   @kattekop
   “Supermarkten zijn allemaal in buitenlandse handen”

   Ben je ze nagegaan in welke handen ze zijn”Albert Heijn, Jumbo, Hema, Plus en heel veel anderen zijn 100% in Nederlandse handen. Als Sinterklaas al onder druk staat, ik meen alleen het zwarte van de voorheen Zwarte Piet, is dat niet door de keuzen die supermarkten hebben gemaakt. De chocoladeletters lagen bij AH twee maanden geleden al in de schappen.

 10. Bes Tolen

  Nederland en Europa hebben grote behoefte aan conservatieve politiek, dat de eigen belangen van de Europeanen doortastend en doeltreffend op basis van doorwrochte kennis en inzichten weet te dienen. Tot de te bereiken doelen hoort m.i. het bereiken van nuchtere vrije meningsvorming, het doen stopzetten van de massa immigratie en het met democratische besluiten tegengaan van extreem links fascistische en cultuur marxistische organisaties, die de vrijheid van de Europeanen ondermijnen. Door meer publicitaire tegenspraak moet de stelselmatig ernstige indoctrinatie met behulp van laster, leugens e.d. door extreem links worden tegengegaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.