20211103 Tweede Kamer coronadebat 143

Deel Nederlanders wordt dupe van traag prikbeleid Hugo de Jonge: mogelijk geen geldig coronabewijs na 1 februari

Politiekdec 08 2021, 20:00
Een deel van de kwetsbare personen in Nederland krijgt mogelijk te laat pas een boosterprik, waardoor hun coronatoegangsbewijs in EU-landen niet meer geldig zou zijn. Opnieuw zullen er mogelijk Nederlanders de dupe zijn van het trage vaccinatieprogramma van Hugo de Jonge.
Gisteren kwam coronaminister Hugo de Jonge met het nieuws op de proppen dat vanaf 1 februari alleen je coronapas nog geldig is als je op tijd je boosterprik hebt gehad - op tijd wil zeggen: binnen negen maanden na je laatste vaccinatieprik. Er dreigt nu echter een groep te laat hun boosterprik te krijgen. Het gaat hier om een deel van de groep van kwetsbaren in Nederland, dat laat de Patiëntenfederatie weten aan NU.nl.
Het is natuurlijk schandalig dat een groep Nederlanders de dupe dreigt te raken van een traag werkend vaccinatieprogramma in Nederland. Deze groep mensen heeft tot op heden zich keurig gehouden aan de geldende regels, maar door overmacht dreigen ze straks met een niet-werkende coronapas te zitten. Tja, hoe moet je dat gaan uitleggen als minister.
Formeel moet er nog wel besloten worden of deze nieuwe corona-eis er daadwerkelijk gaat komen, maar een grote meerderheid binnen de EU lijkt hier op te sturen. Dus ga er maar vanuit dat je binnenkort je boosterprik nodig hebt om een geldende coronapas te krijgen/behouden.
Sommige Nederlanders hebben tijdens de eerste vaccinatiecampagne voorrang gekregen op hun leeftijdsgenoten omdat ze een risicogroep waren. Dit waren onder meer mensen met bepaalde longaandoeningen. Echter krijgen deze mensen ditmaal geen voorrang. Maar hierdoor dreigt de negen maandengrens te worden overschreden, waardoor ze dus in de problemen komen met toekomstige regels omtrent reizen binnen de EU.
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Het gaat wel lekker op deze manier in Nederland, maar niet heus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten