Gigantische stijging op de huizenmarkt: bestaande huizen 20% duurder dan een jaar geleden

Afgelopen november werd er gemiddeld meer dan vier ton neergelegd voor een huis. Wat een stijging van maar liefst 20% is ten opzichte van november 2020. Experts zien dan ook nog geen ommekeer komen, zelfs de huizenprijzen van nieuwbouwwoningen rijzen de pan uit. 

Sinds 1995 begon het Centraal Bureau voor de Statistiek de huizenprijsstijging jaarlijks bij te houden. Het laat goed zien wat voor een bizarre situatie er is ontstaan in Nederland. Het afgelopen jaar is de gekte op de huizenmarkt tot een hoogtepunt gekomen – en tot een dieptepunt voor mensen die haastig op zoek naar een woning. De Telegraaf meldt dat bestaande woningen iets meer dan 20% duurder zijn dan vorig jaar november.

De prijsstijging van de maand november is een evenaring van het record uit februari 2000, kort voordat de internetbubbel barstte. De gemiddelde prijs was toen 160.000 euro, nu dus iets meer dan 400.000 euro. De bizarre stijging is mogelijk deels te verklaren doordat huizenbeleggers nu nog massaal woningen kopen. Vanaf 1 januari aanstaande gaat er in veel grote steden een zogeheten opkoopbescherming gelden. Wat inhoudt dat je alleen een woning mag kopen als je er ook zelf in gaat wonen.

Daarnaast is er ook een zorgwekkende ontwikkeling gaande bij de nieuwbouwwoningen. Normaliter betaalt men daar een basisprijs voor een woning plus een meerwaarde voor extra’s, maar nu is men ook al het overbieden op zulke woningen. Een verontrustende ontwikkeling aldus experts:

“Wat je nu ziet gebeuren, is dat kopers bij de inschrijving wordt gevraagd welk bedrag ze boven op die basisprijs willen bieden. Dan maak je meer kans op de woningen. Wij vinden dat zeer ongewenst, net als Bouwend Nederland trouwens, maar het is niet verboden.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De grote vraag is wat het nieuwe kabinet hier tegen gaat doen. De slagzin ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ van de VVD heeft de afgelopen jaren te wensen over gelaten. Vele targets werden niet gehaald, en ondertussen blijft de prijs maar oplopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Monty

  ”Wat een stijging van maar liefst 20% is”

  We weten allemaal wel wie er schuldig zijn aan deze grote stijging.

 2. Woordkunst

  Niet alleen bouwen maar ook eens ophouden met jan en alleman binnen te laten.
  Elk van hun moet ook z’n natje en z’n droogje hebben en een dak boven hun hoofd.
  Laat ons eerst eens daken regelen voor de mensen die hier al zijn en dan later eens kijken naar de zgn “tijdelijke vluchtelingen”

 3. Docm

  “Wat inhoudt dat je alleen een woning mag kopen als je er ook zelf in gaat wonen”. Dat gaat het aantal huurhuizen flink beperken. Dus wie dan nog ergens wil wonen moet het dan zelf kopen.

 4. GvdGvd

  Ouderenwoningen zijn geen ouderenwoningen meer, maar worden bij die woningverenigingen ineens eengezinswoningen, geen wonder dat zo’n Irakees gezinnetje niet blij is daarmee, met z’n drietjes en er nog een op komst, gaat het krap worden. Zo’n kleine keuken, breng het die lui maar eens aan het verstand dat dit in Nederland normaal is, niet alleen voor ouderenwoning. en zo’n plee moet je ook aan wennen, best wel krap voor zo’n gezin die dat niet gewend zijn.

  1. Woordkunst

   Het staat die zeikerds vrij hun geluk in een ander land te beproeven.
   Geef de woning dan maar aan eentje die al jaren op de wachtlijst staat….

   1. AS210854

    Hahahahahahahahahahahahahahahahahaha dat zal dan zeker niet gebeuren, er staan elke week 500 nieuwe wachters in de rij die alle voorrang krijgen. Is het huis wat ze aangeboden krijgen niet aan hun eisen voldoen, is er een kleine kans dat het een echte Nederlander hiervoor in aanmerking komt.

    1. Woordkunst

     Ben bang dat je gelijk hebt, het zou toch eens wat zijn…..

 5. toetssteen

  Blij dat wijlen mijn eega en ik onze jongste wat geld hebben toegestopt zodat hij en zijn vrouw een mooi huis konden kopen. Het schijnt nu zowat het dubbele op te moeten brengen.

 6. Patt

  Logisch als je iedereen binnen laat. Wordt steeds erger. Veel nieuwe bewoners komen ook uit voormalige Oostblok landen. Daar kan je niet tegen op bouwen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.