Nederland loopt achter de feiten aan: explosieve energieprijsstijging zorgt voor hoogste inflatie in bijna 40 jaar tijd

De prijzen die Nederlanders betalen voor goederen en diensten zijn sinds september 1982 niet zo hard gestegen, met dat sombere nieuws komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De explosieve energieprijsstijging heeft voor een ongekende inflatie gezorgd. Het dagelijks leven is meer dan 5% duurder geworden dan vorig jaar. En kijkend naar de energiemarkt gaat het leven alleen maar duurder worden.

De laatste jaren is de energiearmoede in Nederland steeds schrijnender geworden, maar door de explosieve prijsstijging loopt de situatie helemaal uit de hand. De PVV waarschuwt er al langer voor: het is ontoelaatbaar dat er honderdduizenden Nederlanders zijn die nauwelijks hun energierekening kunnen betalen. De laatste maanden is dit probleem alleen maar groter geworden doordat de prijs van gas explosief is gestegen.

Het CBS komt vandaag met somber nieuws omtrent dit gegeven: NU.nl meldt dat in vrijwel alle aspecten het dagelijks leven duurder is geworden. Elektriciteit is drie kwart duurder geworden dan een jaar geleden, de gasprijzen zijn met de helft gestegen en de prijs van benzine is bijna een derde duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Ook de prijs van bijvoorbeeld kleding is gestegen.

Schokkende cijfers, vooral als je beseft dat zo’n 7% van de Nederlanders lijdt aan zogeheten energiearmoede (en dit zijn nog de cijfers van enkele maanden geleden). Het leven wordt snel duurder in Nederland en ondertussen hebben hulpbehoevenden in ons land helemaal niks aan de overheid. We zitten nog steeds opgescheept met een demissionair kabinet die geen enkel perspectief kan bieden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ondertussen is Nederland het meest schrijnende geval van de Eurozone. We bungelen ergens onderaan in het negatieve lijstje, de prijsstijgingen in ons land zijn hoger dan andere Eurolanden. De grote vraag is dan ook wat het nieuw te vormen kabinet hier aan gaat doen. Want wat zijn de gevolgen van deze rappe inflatie op, bijvoorbeeld, onze pensioenen? Het wordt er op deze manier niet leuker op in Nederland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. HD

  Daar heeft de gemiddelde ambtenaar geen notie van, die worden gecompenseerd.
  De rekening gaat betaald worden door de steeds kleiner wordende groep Nederlanders.

 2. por favor no borres

  Bron Teletekst
  In november waren de prijzen van goederen en diensten 5,2 procent hoger dan dezelfde maand vorig jaar
  De inflatie in de eurozone in november was zo’n 4,9 procent.In België (7,1 procent) en Duitsland (6 procent) stegen de prijzen nog wat harder.

  Bron Bart
  Ondertussen is Nederland het meest schrijnende geval van de Eurozone. We bungelen ergens onderaan in het negatieve lijstje, de prijsstijgingen in ons land zijn hoger dan andere Eurolanden.

  1. Monty

   ”We bungelen ergens onderaan in het negatieve lijstje”

   Klopt toch boven België en Duitsland.

   1. por favor no borres

    Ondertussen is Nederland het meest schrijnende geval van de Eurozone.

    België en Duitsland buiten Eurozone geplaatst?

 3. por favor no borres

  Off Topic, maar wel interessant.

  msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/baudet-voor-de-rechter-gesleept-de-onvaccineerden–de-nieuwe-joden/

  De leider van Forum voor Democratie wordt voor de rechter gesleept door het Centraal Joods Overleg, het Centrum Informatie en Documentatie Israël en vier joodse oorlogsoverlevenden. Aanleiding voor de rechtszaak zijn een paar tweets van Thierry waarin hij de huidige situatie met die van de jaren ’30 en ’40 vergelijkt.

  1. Piet Paaltjens

   Ik betwijfel of deze rechtszaak veel kans van slagen heeft en ik betwijfel ook of dat zinvol zou zijn. Het is wel goed dat op deze wijze wat licht valt op het versluierde antisemitisme van Baudet.

 4. Monty

  ”De grote vraag is dan ook wat het nieuw te vormen kabinet hier aan gaat doen”

  Hoelang gaan de oppositie partijen nog wachten met het afdwingen van nieuwe verkiezingen of blijven ze lijdzaam en klagende toekijken hoe het nieuw te vormen kabinet aanmoddert?

  1. Marcoweer

   Goede vraag ,de tijd zal het leren.

  2. Marcoweer

   Goede vraag ,de tijd zal het leren.

  3. StanleyC

   Goede vraag, mijn glazen bol is defect, dus ik ben je het antwoord hierop verschuldigd

 5. Adriaen van Bergen

  Aangezien er hier torenhoge belastingen op energie worden geheven, gaat het hier zo hard omhoog.
  Volgend jaar heeft de overheid weer een mooi overschot, te besteden aan Zuid-Europese landen, de Taliban, de rovers van Hamas en de dictator van Niger.
  Weg met Rutte en Co.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.